+ Cevap Yaz
9 sonuçtan 1 ile 9 arası gösteriliyor

Konu: Jpg Resimlerin EXIF ve IPTC bilgilerini okuma ve değiştirme

Üye

Jpg Resimlerin EXIF ve IPTC bilgilerini okuma ve değiştirme

Jpg uzantılı resimlerin EXIF ve IPTC bilgilerini okuma ve değiştirme ile ilgili uzun zamandır araştırıyorum. Bu konuda, benim programlama seviyeme yardımcı olacak bilgiye ulaşamadım.

İnternetten, ressamlara ait binlerce resmi indirecek bir program yazmaya çalışıyorum.. Exif ve iptc'de takıldım kaldım. Html sayfasındaki bilgileri analiz ederek, oradaki bilgileri, resme exif, iptc bilgileri şeklinde kaydederek resim dosyasına işlemek istiyorum.
    Bu konuda, Exif, iptc ile ilgili yardımcı olabilecek dökümanlarınız var mı acaba? (Bir bilgiyi alıp değiştirip kaydeden basit bi kod olsa inanın çok daha güzel olacak..)

Bu konuda, türkçe açıklamalı, hiç kaynak olmaması dikkat çekici... Ya da, ben mi bulamadım?!..
    Umarım, bir kişi çıkarda, bu formda da olmayan bu konuya biraz açıklık getirir dileği ile... Teşekkürler!

Üye

Bu tür bir soruna yanıt verilmeyeceğini öğrendim ama neden diye sormalıydım?..

Üye

jpg formatı (adı üstünde format) belirli bir düzene göre yazılmış 1ler 0lardan oluşuyor bildiğin gibi, exif bilgileride jpg dosyasının bir kısmında kayıtlı. dolayısı ile yapman gereken örneğin kamera modeli jpglerde 100. byte tan itibaren yazılıyor ise jpg dosyasının 100. byte ından itibaren dosyayı okumak. formattan formata ve yapıya göre değişebileceği için gayet zor bir iş bu fakat yapılması gereken bu. yapılması gerekenin bu olması senin yapman gerektiğini göstermiyor tabiiki, daha önceden yapanlar vardır. .NET için böyle bir library vardı, codeproject.com ta exif diye aratırsan bulabilirsin, fakat vb 6 için varmıdır bilemem, büyük ihtimalle vardır ama.

sorduğun soru çok karşılaşılan bir soru olmadığı için cevap alamaman normal, zaten böyle konularda türkçe kaynak bulmak imkansız gibi birşey, bu yüzden ingilizce kaynaklara bakmalısın.

Üye

Alıntı kerokko, mesajından alıntı: Mesajı Gör
    ... bu yüzden ingilizce kaynaklara bakmalısın.
    exif okuma ile ilgili problem yok (hazır koda var)... problem, sanatçının adı, resmin adı, teknik, konu v.b. gibi bir kaç başlıkta bu bilgileri resme yazdırmak istiyorum.. olmuyor.. olan bir iki kod var ama çok karışık, çözümlemek benim için çok zor.. exif yerine iptc olması daha avantajlı gibi ama aynı şey orada da söz konusu...
    Ayrıca, yanıt için teşekkür ederim... böyle durumlarda, inanın, hiç yoktan iyidir..

Ziraat Mühendisi _Onk@_ Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Ankara

EXIF meta data yapısını biliyor musun?

Üye

soruyu yanlış anlamışım ozaman. sanırım sorun şu: "sanatçının adı, resmin adı vs. bilgileri alabiliyorsun fakat bunları resmin üzerine yazı şeklinde yazdıramıyorsun". eğer bu kez doğru anlamışsam başka bir tavsiye verebilirim, .net kullan, resmin üzerine yazı yazdırmak inanılmaz kolay, daha çok library bulabilirsin zaten vb6 nın devri bitiyor. amacın sadece böyle bir program yazmak ise .net e geçmek abartı olabilir fakat programlama ile ilgileniyorsan .net e çoktan geçmen gerekirdi. vb6 dan geçişide inanılmaz kolay zaten, zorlanacağını düşünme.

eğer vb6 ile yapıcaksan sadece resmin üzerine yazı yazacak değil birde o resmi jpg olarak kaydedicek kod bulman lazım. başka bir yöntem picturebox kullanmak, vb deki picturebox ın üzerinde değişiklik yapabiliyorduk şeklinde hatırlıyorum fakat dosyayı jpg kaydedemezsin, bmp olarak kaydedebilirsin.

Üye

http://www.vbfrance.com/telecharger.aspx?ID=26127
    SANIRIM BİRİLERİNİN İŞİNE YARAR. SONUNDA DAHA ANLAŞILIR BİR ŞEY BULDUM GİBİ:::: IPTC
    Son anda dikkatimi çekti.. Kodu çalıştırdım. iptc bilgileri olan fotoğrafın bilgilerini değiştirdim. ACDSee Pro 3 ile kontrol ettim ama değişmemiş görünüyor. Not defteri ile açtım farklı bir yere kaydetmiş.
    IPTC bilgileri olmayan bir resmi yukardaki kodu yürüterek ve yeni bilgiler girerek kaydettim. Ardından, ACDSee ile baktığımda bilgiler görünüyordu. Sanıyorum sorun; "JPEG.IPTC.Header.Name = "Photoshop 3.0" olarak kaydederken, öncesinde, iptc bilgileri "Photoshop 7 olarak kaydedildiği için ACDSee ile önceki denemede kodun kaydı gözükmedi, dersem yukarda açıkladığım sorunun nedenini ne kadar anlatmış olurum , bilmiyorum.

Alıntı _Onk@_, mesajından alıntı: Mesajı Gör
    EXIF meta data yapısını biliyor musun?
    Arkadaşım, yok dersem doğruya daha yakın olur; EXIF meta data yapısını bilmiyorum.

Üye

Alıntı kerokko, mesajından alıntı: Mesajı Gör
    soruyu yanlış anlamışım ozaman. .....
    ..... fakat dosyayı jpg kaydedemezsin, bmp olarak kaydedebilirsin.
    jpg olarakda kaydedilebilir..

şimdi yanlış anlamışsın arkadaşım.
    yukardaki linkte jpg kaydetme işlemi yapıyor.. iptc bilgileri için, kod çok güzel.

Üye

picturebox objesinde jpg şeklinde kaydedemezsin demiştim. her resim jpg olarak kaydedilebilir tabiiki.

Alıntı siirsen, mesajından alıntı: Mesajı Gör
    jpg olarakda kaydedilebilir..

şimdi yanlış anlamışsın arkadaşım.
    yukardaki linkte jpg kaydetme işlemi yapıyor.. iptc bilgileri için, kod çok güzel.

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Bookmarks

Mesaj Yazma Hakları

• Yeni mesajgöndermezsiniz
  • Cevap yazamazsınız
  • Dosya ekleyemezsiniz
  • Mesajınızı düzenleyemezsiniz