+ Cevap Yaz
Toplam 8 sayfadan 1. sayfa
1 2 3 4 5 ... En SonEn Son
76 sonuçtan 1 ile 10 arası gösteriliyor

Konu: Türkçe Programlama Dili...

ad astra per aspera emsxemrah Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    internet

Türkçe Programlama Dili...

dilimiz bilime en uygun yapıya sahip dillerdendir. modern programlama dillerinde kod yazmak ingilizce cümle kurmak gibi bir hale sokulmuştur ve gün geçtikçe de daha başarılı olmaktadır... peki ya bu kodlar türkçe olsaydı, acaba daha fazla başarı elde edilebilinirmiydi?ya da bu gibi bir çalışma varmı?
    emsvizyon nokta kom sılaş
    emrah serdaroğlu

ratm Xsender Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    /home/ceviz.net/pad

Bence klasman olarak %1 fark ederdi etmezdi.Çünkü başarılı programcılar için dilin kolaylığı değilde mantıken hükmedebilme gücü önemlidir.Yani demek istediğim regex yapılandırması ne kadar tümceye yakın olursa olsun herhangi bir fark yapması çok zor.Programcının bakış açısı ne denli farklı olursa o kadar başarı sağlanabilir.Yani programcılar mantığının ve hayl gücünn el verdiği kadar başarılıdır.Bunu arttırmak için çözüm sadece mntıktan geçiyor.Bu benim fikrim.Bu arada ben daha önce böyle bir projeye rastlamadım.
    Rage Against the Machines
    pad

İptal Durumu

dilimiz bilime en uygun yapıya sahip dillerdendir.
    siz bu kanaatte olabilirsiniz. ben öyle olduğunu düşünmüyorum, sonuçta her dil bilime uygundur bence, sadece bazıları ile bu iş oldukça zor olur bazıları size yardım eder.eğer diliniz birkaç konuda yeterince zenginse bilim yamak sizin için çok kolaydır yoksa zorlanırsınız.

o verdiğiniz bağlantıdaki yazı da çok komik olmuş ayrıca:
    "ingilizcede üç tane türkçede bir tane hasta vardır ama herkes farklı cümlerlerde kullanılan hasta kelimesi ile aslında neyin kastedildiğini anlar. "falanca doktorun hastası" "böbrek hastası" "bilgisayar hastası".
    nasıl da hepsinin farkınıu anlayabiliyorusnuz!
    bakın.
    4+5=
    14+5=
    35+5=
    burda bütün 5ler aynıdır ama hepsinin sonucu başka çıkar tıpkı bizdeki hasta sözcüğü gibi. ayy ne hoş değil mi? bakın bakın türkçe de tıpkı matematik gibi"

yazıda bu mealde şeyler vardı :P
    komik, çok komik. burda yapılan şey dünyadaki bütün dillere uygulanabilir söz oyunlarından başka birşey değil.
    yazıda denmiş ki "bir dilde ne kadar kelime olduğu önemli değildir varsın ingilizce daha çok kelime içersin türkçe hepsinden daha iyi."
    bunu yazan kişi bir insanın nesnelerin ve kavramların insan zihninde karşılıkları olduğu sürece kullanılabildiğini ve zihinde hiçbir karşılığı bulunmayan şeyin(!) aslında o insan tarafından kavranamayacağı kullanılamayacağını hatta bir şekilde(!) hayal bile edilemeyeceğini bilmiyor galiba. Bu sebeple bir dil karamları nesneleri duyguları düşüncveleri ne kadar hassa ifade gücüne sahipse bunlar arasındaki hassas farkları bile yeterince iyi vurgulayacak yapıya sahipse o kadar zengindir birçok bakımdan. eğer yaşar kemal romanalrında 3.500 kelime kullanmış ve victor hugo kadar iyi ifade edebilmişse anlatmak istediklerini bu yaşar kelamlin başarısı veya yeteneğidir ona bir sözümüz yok. zaten dil bilimciler tarafından ortaya konan bir gerçek var ki; bir dilin 200 kelimsi ile asosyal bir yaşantı çok rahat sürdürülebilir. temel ihtiyaçları gidermek içinse 3500 ila 5000 kelime bilmek yeterlidir. Bu da ilkle kabilelerin gelişmemiş yerel dillerinin kelime sayısına eşittir bu arada.

siz bırakın türkçeyi de dünyada kabul görmüş herhangi bir programlama dilinin ingilizce dışında herhangi bir dille yazıldığını gördünüz mü. ben bilmiyorum ama belki de vardır. eğer türkçe daha iyi olurdu diyorsanız bence dilimizin yapısını bir daha gözden geçirmenizde fayda var.
    ben bazı gıcık taraflarını söyleyeyim mesela.

bir kere ingilizcede bizde ismin hallerini ifade eden bulunma yönelme yaklaşma halleri (-e -de -den gibi) ayrı küçük kelimeciklerle karşılanır (to at gibi)

türkçede bir cümlede geçen kelimeyi tümleç yapan ekler vardır. dolayısıyla bir hal ifade eden (yer zaman biçim) şeyler bazı eklerle (buna çekim ekleri deniyor) karşılanır. oysa ingilizce bütün bunları kelimeciklerle karşılar.

yani bir bir türkçe cümleye baktığımızda cümle içindeki durum ifade eden şeyleri ta baştan kaçırırız. yani cümledeki bulunma ifadesini cümleyi okumadan anlamak olanaksızdır. oysa ingilizce cümlede bir bakışta to at then gibi kelimecikleri yakalayabilirsin, tabi bu cümlenin tamamıyla ilgili bir fikir vermez ama bu basit kavramı ele almak düşünsel bazda kolaylaşır.

burda itiraz edeceğiniz çok şey olabilir çünkü hep türkçe konuştunuz ve hiç sorun çıkmadı. zaten benim de anlatmak istediğim türkçe nin kötü bir olduğu falan değil. bu dilin programlama dillerinde kullanılmasının sakıncaları.
    siz programlama dillerinde ingilizce kelimeler kullanırsınız. bu yarı ingilizce cümlelerde (programlama dili deyimleri) bazı küçük (türkçe için çekim ekleri gerektiren) ifadeler için ingilizcenin o küçük kelimeciklerini görür ve hemen anlarsınız.
    bunun bir de türkçe olduğunu düşünsenize o deyime baktığınızda küçük ayrıntıyıo anlamak için kelimeyi okumalı ve sonundaki çekim ekini kavramalısınız ki tam olarak neden bahsedildiği netleşsin. sizin en sevidğiniz programlama dili hangisi bilmiyorum ama ben en çok c/c++ dilini seviyorum. bunun böyle olmasının en önemli sebeplerinden biri belki de bir bakışta anlaşılabilien bir yazıma sahip olmasıdır.
    biliyorum ki eğer biz c dilini aynı elegant syntax yapısıyla türkçeleştirseydik bu dil daha az okunur bir programlama dili olurdu. ben deplhideki begin end yazılarına bile gıcık olurken minik çekim eki ifadelerini okumaya çalışmak istemezdim herhalde.

yani şunu söylemek istiyorum. bence programlama dili yazmak için temel oluşturan dil türkçe gibi çok ekten saptan oluşan keilemlere ve cümlke yapısına sahip bir dil olmamalı yoksa işiniz çok çok zor olurdu. bunun zorluğunu türkçe doğal dilişleme ile uğraşanlara sorabilirsiniz.

sanırım özellikle türkçeyi kötülüyor gibi görünüyorum ama hayır. belki bu ve buna benzer açılardan bu konuya bakmadığınız (sadece tahmin) için iyi niyetinizle böyle söylüyorsunuz ama engeller büyük. size objektif olduğumu ispat edebilir miyim bilmiyorum ama bu konuda bizden de kötü durumda olan dillerden da bahsedersem sanırım biraz daha gerçekçi görünebilirim

mesela arapça dili de bükülmeli kelime yapısınıa sahiptir. yani siz kitap kelimesini eğip bükerek mektep mektup ketebe (kitaplar) gibi yeni kelimeler elde edersiniz. bir de bununla programlama dili yazmaya çalışın bakalım. hadi bu bir nebze mümkün olabilir. peki bu dil için bir parser yazabilir misiniz, cümlenin anlamını kavrayan ve cevap veren bir program yazabilir misiniz. aslında evet yapabilirsiniz ama her kelime yüklü olmalı ve programınızdan kelimeleri bükmesini istememelisiniz.

bir de

if(a==3){
    printf("helloooo");
    scanf(hello,"%s");
    }

ile

eğer(a==3){
    yaz("merhaba");
    oku(hello,"%y");
    }

arasında sizin için bir performans farkı varsa küçük bir çalışma ile bu işi gerçekleştirebilirsiniz. bir program yazarsınız bu program c derleyicisinden önce sizin "türkçe tabanlı c(TTC)" ile yazılmış kodunuzu alır ingilizce tabanlı c diline çevirir ve derler. siz de mutlu olursunuz

Yer
    internet

1.türkçeye neden bukadar tepki gösterdiğinizi anlamadım
    2.kara cahilliikle körü körüne bir milliyetcilik gütmedim
    3.halen kendi dilimizle üretilecek bilimin ve özellikle programlama dillerinde kullanılacak yazım dilinin türkçe olması insanlarımızın bu dalda daha verimli olmasını sağlayabilir kanaatindeyim halen...
    4.bence akıl karıştırıcı kelime oyunları değiller,türkçeyi ingilizceyle,ve yaratılacak dili C yada onun yapısıyla kıyaslamakdan bahsediyorsunuz ki,ben çeviriden değil temelden sonuca tamamen türkçeden bahsediyorum...
    5.komik değiller(bence tabi)
    6.art niyetli olmamalı,at gözlüklerini bırakmalı ve sorgulamadan teslimiyetçi olmamalıyız(iyi niyetinizi algılamaya çabalıyorum)...
    birde o eleştirdiğiniz ve bir hışımla destan döktüğünüz yazıyı ben yazmadım; http://ddi.ce.itu.edu.tr/turkce/turkce-nin-matematigi/ yazmışlar,bunu onlarada anlatmalısınız,çok ilgilenecekleri kesin...
    sizin kadar programlama dillerine hakim olmayabilirim,cehalet icindeysem ahkamım icin bağışlayın...
    teşekkürler...
    emrah serdaroğlu

Registered User

Yanlis hatirlamiyorsam daha once birileri C derleyicisini modifiye ederek turkce anlar hale getirmislerdir. if yerine eger falan yaziliyordu.

Bana kalirsa boyle bir ihtiyac yok. Esasinda if yerine eger denemenin de fazladan bir yarari yok. Hatta ingilizce olmasi cok daha yararli.

İptal Durumu Magic2Melody Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Bilecik

bırakın bu boş işleri, kaç kişi biliyor ülkemizde programlamada bunun türkçesi eksik kaldı ?

1a
    1a hatta değil
    Bir numara 1a Adlı Üyenin Profil Grafiği
    Yer
    Dünya

Alıntı Magic2Melody, mesajından alıntı:
    bırakın bu boş işleri, kaç kişi biliyor ülkemizde programlamada bunun türkçesi eksik kaldı ?
    Bence bu konuda boş olan sadece senin yazın. Bence türkçe programlama fikri herzaman alkışlanacak bir fikir.

Yer
    Bilecik

iyi sen başla türkçe yazmaya o zaman, kolay gelsin

Yer
    internet

ilginize teşekkürler...

Alıntı 1a, mesajından alıntı:
    Bence bu konuda boş olan sadece senin yazın. Bence türkçe programlama fikri herzaman alkışlanacak bir fikir.
    teşekkürler,yazının iyi niyetini kavradığın için ayrıca tebrikler...
    nasıl olsa ölecez diye nefeste almayalım ozaman, olurmu öyle şey bu tür polemikler ile zaman kaybederek geriliyoruz, kaçtan eşundan bundan var diye yaklaşmayalım bence yapalım ve başkaları kaçtane şundna bundan var diye hayıflansın yada düşünsün...
    emrah serdaroğlu

Yer
    Bilecik

Biz daha programlama kalitesi olarak çok gerilerdeyiz, türkçe dilmiş vs. gereksiz birşey...

Neyi türkçe yapacaksın ki Client-Side dillerden biri olan HTML, JS'i mi ??

Hadi Türkçe Dil yaptın ve browserler bunu kabul etti standart olarak, Kaç tane yabancı kod örneği var ? kaç tane türkçe kod örneği var ?Dünyadaki milyonlarca kod örneği tek bir dil ile yazılıyor ingilizce, sen tek başına türkiyenin 3000-10000(yarısı niteliksiz) programcısı ile mi kafa tucaksın ?

ve daha birçok handikap...var... iyi niyetli değilsin demiyorum ama bir programcı olarak böyle bir fikrin boş olduğunun altını yeniden çizerek sözlerimi bitiriyorum.

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)