Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Zayıf olduğunuz konular nelerdir ?

Konu, 'Visual Basic .Net' kısmında Cihan Yakar tarafından paylaşıldı.

  1. Cihan Yakar

    Cihan Yakar Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Temmuz 2003
    Mesajlar:
    5,886
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    Vb.net'de zayıf olduğunuz ve bilgilenmek istediğiniz konuları bu başlık altına yazınız. Bunlar makale , video , örnek kod olarak dönecektir.
     
  2. wallcry

    wallcry Üye

    Kayıt:
    26 Haziran 2009
    Mesajlar:
    75
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Tekirdağ
    Bence herkesin özellikle de yeni başlayanların forum sayfalarını şişirmemesi açısından ilk sıkıntı çektiği olay olan vt bağlantılarını döküman haline getirmek lazım. Bir sabit başlık açıp Access, Mysql, Mssql, oracle vb.. gibi veritabanlarına bağlanmak için gereken kod satırlarını yazarsak herkese kolaylık olur. Hem aynı başlıklar tekrar tekrar açılıp kalabalık olmaz, hem de arayan için hızlı bir erişim olanağı olur. Nasıl ki ceviz diller ve vt ler olarak bölümlere ayrılıp daha okunabilir olduysa, aynı şeyi forum başlıklarına da yapmak lazım. Bu benim fikrim tabii, bunu yapmak için webmaster ın da bayağı bir konu toparlaması yapması lazım :)

    Herkese saygılar.
     
  3. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Sorum şu

    Kod:
    Private Sub Timer1_Tick(ByVal sender As System.Object, 
    ByVal e As System.EventArgs) Handles Timer1.Tick
            Label1.Text = TimeOfDay
    End Sub
    
    
    
    Bu kodu kullanıp saat uygulaması yapıyorum TimeOfDay komutu ile fakat bir noktada takıldım. Yaptıgım saat açıldığında önce Label1 yazıyor 30-40 salise içinde Saat geliyor benim isteğim ise Açar açmaz saatin görünmesi. Bunu nasıl sağlayabilirim?
     
  4. vmcode

    vmcode Üye

    Kayıt:
    18 Ocak 2009
    Mesajlar:
    25
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Database baglantılarında datasetler ile çalışmak genel anlamda evet heryerde nasıl baglanılacağı anlatılmış ama nedense ileri derecede döküman bulmak oldukça zor.

    Ayrıca grafik işlemleri için bir şeyler olsa hiç fena olmaz. Bir print dökümü almak için satırlarca kod yazma dışınında daha kolay yöntemler olabileceğini düşünüyorum.
     
  5. Cihan Yakar

    Cihan Yakar Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Temmuz 2003
    Mesajlar:
    5,886
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara


    Google'da bir iki aramayla N-Tier Mimari , Mvc , Tasarım desenler ve benzeri konular hakkında bilgiler bulmak mümkün, geri kalan bunları ve veritabanı işlemlerini sentezlemek.. Tabiidir Türkçe kaynaklar az. Nedenleri tartışılır..



    Yazdırma konusunda evet fazla Türkçe doküman yok. Bununla ilgili uzun vadede planlarım var ve bu soru beni şevklendirdi açıkçası, teşekkürler. Satırlarca yazdığınız kodda bol bol kopyala yapıştır yapıyorsanız, yanlış bir şeyler yaptığınızı düşünebilirsiniz. Hemen aynı işi yapan kodları metotlar haline getirin..Sınıflar yaratın, oop çalışın vb.
     
  6. vmcode

    vmcode Üye

    Kayıt:
    18 Ocak 2009
    Mesajlar:
    25
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ben en çok oracle vt ile çalşıyorum. Örneğin bir veritabanına oracle user ile login sessionlarini oluşturmak bu sessionları sürekliliği sağlamak gibi örnekler bence tartişilması gereken konulardan birisi daha olmalı.

    Çok fazla örnek inceledim. MS-SQL ile çalışan bazı ciddi kurumlarda dahil olmakla kullanıcı bilgilerini nedense VT üzerindeki bir tablo üzerinde şifrelerinide çıplak olarak saklıyor.

    Evet aslında neden olmasın diye düşünüyorsunuz ama bence bu şekilde olmamalı o zaman vt ye kim nereden login olmuş hangi kullanıcı ile işlemler yapmış gibi detayları göremiyoruz.

    Aslında çok uzman değilim ciddi bir eğitimde almadım. Çeşitli kitaplar satın aldım / internet üzerindeki makaleleri okudum. Genelde heryer çok yüzeysel yada çok detaylı anlatımlar ile boğulmuş yada yetersiz kaldiğini düşünüyorum.

    Küçük bir örnek codeproject'te okumuştum. c# yada vb.net hiç fark etmez.

    Stringleri + / & operatörleri ile birleştirmeyin diyor. Bu gibi kodlar derlenirken VS ölüp ölüp diriliyormuş.

    Yanlış Olan:
    PHP:
    dim str as string textbox1.text " " textbox2.text
    Bunun yerine aşğıdaki gibi bir örnek vermiş

    Doğru Olan:
    PHP:
    Dim str As New StringBuilder
      str
    .Append(textbox1.text)
      
    str.Append(" ")
      
    str.Append(textbox2.text)
    Şimdi kullanmalımıyız yoksa her yerdeki örnekler gibi + / & operatorleri ile devam mı ?
     
  7. Cihan Yakar

    Cihan Yakar Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Temmuz 2003
    Mesajlar:
    5,886
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    Çoğu bilmemekten değil, yaşam felsefesi "kim uğraşacak ki bunu kırmaya etmeye" şeklinde üşengeçlikle yapılmaya, üzerinde düşünülmeye erinilen şeyler.

    Kod:
    dim str as string = textbox1.text + " " + textbox2.text 
    
    gibi bir kod derlenirken vb derleyicisi derleme öncesinde + operatörün de birleştirilecek nesnelere bakar her ikiside string ise bu otomatik olarak zaten "&" operatörüne dönüştürülür.

    Kod:
    dim str as string = "mer" + "haba"
    
    şeklinde yazmışsanız dahil bu :
    Kod:
    dim str as string = "merhaba"
    
    şekline optimize edilir.. Fakat kod karmaşıklaştıkça optimazyon süreci artacak ve bazı durumlarda yapılamayacaktır bu da derleme süresini artırıp, performansı düşürebilir.. Ama değişken tanımlamalarında vs. vb nin kolaylıklarını kullanmaktanda çekinmeyin.

    Gelelim doğru olan dediğiniz :
    Kod:
    Dim str As New StringBuilder
      str.Append(textbox1.text)
      str.Append(" ")
      str.Append(textbox2.text) 
    
    koduna,
    bu kod yanlış :D, nedenine gelince, stringbuilder oldukça performanslı bir string işleme nesnesidir. Fakat, siz burada sadece 2 string'i birleştirmek için bir nesne yaratıyorsunuz. Bu anlamsız olacaktır. Eğer bir döngünüz veya oldukça fazla değişkeniniz varsa stringbuilder'ı kullanmanız zaten şart olmaktadır.
    Normal birleştirme işlemlerinde her bir birleştirmede yeni bir string nesnesi yaratılmaktadır.

    değişken5= değişken1 & değişken2 & değişken3

    şeklindeki bir birleştirmede :

    değişken1 ile değişken2 birleştirilir ve bunların birleşimi için yeni bir string oluşturulur
    ardından bu birleşim ile değişken3 birleştirilir ve yine bir string nesnesi oluşur..

    peki stringbuilder ne yapmakta ?

    bir sonuç değişkeni oluşturmakta, değişken1'i buna atamakta, ardından sonuç değişkeninin sonuna değişken2 yi eklemekte, sonra 3ü.
    bu işlem arkaplanda pointerlar vasıtasıyla yapılmakta. Bu da yüksek hız demek :D
     
  8. vmcode

    vmcode Üye

    Kayıt:
    18 Ocak 2009
    Mesajlar:
    25
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Çok teşekkür etmeden geçemiyeceğim.

    Demek ki yetersiz ingilizcemizin yine azizliğine uğradın okuduğumuzu yine net anlayamamış durumdayız.

    ama verdiğiniz bilgiler kesinlikle çok açıklayıcı olmuş.

    Yanlız c# ile & yada + operatorleri kısa yada uzun fark etmiyor çok problem yaratıyor. Yada bana öyle geliyor. Bu konuda önerileriniz var mı ?

    Sonuçta platformumuz .NET aralarında çok ciddi farklar olmasada kurallar biraz değişik.
     
  9. vmcode

    vmcode Üye

    Kayıt:
    18 Ocak 2009
    Mesajlar:
    25
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Biliyorum Flood mesaj gibi olacak ama..

    Şöyle hani babalarımız/amcalarımız/dayılarımız akşam iş dönüşü kahveye gidip okey oynuyorlar ya bizde keşke böyle bir yerlerde toplanıp methotlar döngüler fonksiyonlar hakkında biraz sohbet edebilsek ne güzel olurdu.

    Neyse ki bu tip forumlar mevcut.
     
  10. roser137

    roser137 Daimi Üye

    Kayıt:
    27 Aralık 2008
    Mesajlar:
    697
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    vb net ile hazırlanan asp.net sayfalarında istek olduğunda iis tarafında nasıl handle ediliyor. arkaplanda process mi fork ediliyor, thread bazlı bir şeyler mi yapılıyor. bunla ilgili türkçe bir kaynak iyi olurdu.
     
  11. Cihan Yakar

    Cihan Yakar Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Temmuz 2003
    Mesajlar:
    5,886
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    Vb.net ya da başka bir şey ile hazırlamanız önemli değil, IIS ile çalışıldığında aspx sayfaları ve diğer .net istekleri kurulum sırasında ya da sizin ayarlamanız ile gelen sayfa istekleri aspnet_isapi.dll 'e aktarılıyor. Daha sonra işleme için aspnet_wp.exe veya w3wp.exe çağrılır, IsapiRuntime her istek için IsapiWorkerRequest oluşturur. Son olarak HttpApplicaton işlemleri halleder.

    Uygulamanız salt metin formatında değil, derlenmiş .net dll'leri halinde sunucuda saklanır (artık ortada bir vb ya da c# kodu yok) ve isteklerde bu uygulama çalıştırılır (Aynı mantıkla bir windows uygulamasında aspx dosyalarını işleyip html çıktı alabilirsiniz). Bu derleme işlemi dosya değişikliği olmadığı sürece bir defa yapılır. (.net 'e şöyle bir bakanlar visual studio'da uygulama geliştirirler ve f5 e basarlar, bu sırada sayfa derlendiğinden bir gecikme yaşanır ve hemen .net çok yavaşmış derler)(Bazı kullanıcılarda dosyalarını kök dizine kaydederler veya kök dizindeki bir dosyayı değiştirmeye çalışırlar, bu durumda uygulama restart edilir ve sessionlar düşer)

    'Bir çırpıda hazırlanmadan daldan dala yazılmıştır anlayın :)
     
  12. roser137

    roser137 Daimi Üye

    Kayıt:
    27 Aralık 2008
    Mesajlar:
    697
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    anladım hocam aslında sormak istediğim tam olarak şu. biraz vb kılıfına uydurmaya çalıştım yoksa tabi ki vb c# fark etmez.

    şimdi iis ile servis etmekte olduğumuz bir aspx sayfamız var. bu derlendi ve dll oluşturuldu. bir sonraki isteklerde bu derlenen dll makine koduna çevrilip isteğe cevap verilecek. bu süreçte anlamadığım bir yer yok.

    merak ettiğim nokta şu. bu isteklere ne üzerinden nasıl cevap veriliyor ? mesela php de şöyle..

    kullanıcı adres satırına adresi yazar enterlar. dns lerden ns lerden geçtikten sonra server tarafında apache ye gelir istek. apache isteğe cevap vermek için kendini kopyalar (fork). bağlantıyı apache forkuna yönlendir, port açar, bağlantıyı kabul eder. isteğe uygun sayfayı php modülüyle derler. php sayfayı işler gerekli db bağlantılarını session denetimlerini vs. yapar. sonucu kullanıcıya gönderir. portu kapatır, forku yok eder.

    iis tarafında da bu aynı mı ? yoksa apache ye değil de nginx ya da lighty gibi asenkron sunuculara mı benziyor ?
     
  13. Tatiana

    Tatiana Yeni Üye

    Kayıt:
    21 Kasım 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Hiç başaramadığım bir konu MsSQL internet üzerinden uzak veritabanına bağlanmak.

    Tüm ayarlar normal gibi görünsede asla bağlantı kuramıyor. Mysql de ise bu sorunsuz..
     
  14. yilmaz

    yilmaz Yeni Üye

    Kayıt:
    1 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    2
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    simdi bir dosya adı girilcek textbox'a örn: E:\SerialMOn\SerialMon\frmMain.Designer.vb diye bu dosyanın uzantısını ayrı textboxa yazcak klasorün adını ayrı textboxa yazcak geri kalanınıda baska textboxa . son noktadan sonraki uzantısı son taksimden sonraki dosya adı geri kalanıda kaynagı oluyo mantıgını kurdum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum acill yardım lütfenn
     
  15. Cihan Yakar

    Cihan Yakar Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Temmuz 2003
    Mesajlar:
    5,886
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    System.Io.Path altında isteğini yapan metotlar mevcut. Ayrı bir konu olarak açınız sorularınızı.
     
  16. yilmaz

    yilmaz Yeni Üye

    Kayıt:
    1 Temmuz 2011
    Mesajlar:
    2
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    onlarla yapılmayacak ama
     
  17. Cihan Yakar

    Cihan Yakar Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Temmuz 2003
    Mesajlar:
    5,886
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Ankara
    Hazırı varken niye onlarla yapılmasın? Bu bir ödev mi ? Ödev ise niye biz sizin ödevinizi yapalım?
     
  18. gameforever

    gameforever Yeni Üye

    Kayıt:
    13 Nisan 2007
    Mesajlar:
    15
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Visual basic'de Mysql database veri aktarımı konusunda zorluk çekiyorum, bilhassa textbox'a girilen kelimenin db'de aranarak bulunan sonuçların datagridview'de nasıl gösterilebileceği konusunda yardıma ihtiyacım var, günlerce araştırdım ama anlayabileceğim kolaylıkta bir şey bulamadım.
     
  19. aslan.e

    aslan.e Daimi Üye

    Kayıt:
    4 Şubat 2011
    Mesajlar:
    1,192
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Eskişehir
    MySql kullanarak herhangi bir tablodan datagridview kontrolüne veri çektiniz mi hiç?
     
  20. hamdiatay

    hamdiatay Yeni Üye

    Kayıt:
    14 Ocak 2012
    Mesajlar:
    20
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    vb.net ve mssql kullanıyorum. formumda bir adet datagrid var. datagrid database bağlı. datagridin 1. kolonu id 2.kolonu tarih, 3. kolonu açıklama bilgilerini içeriyor. veritabanın 4. kolonu resim olduğu için onu picturebox1 de görüntülüyorum. datagridden mousla hangi satırı seçersem o satırın id okuyarak ilgili resim picturebox1 de görüntüleniyor. problem şu ki: picturebox1 de görüntülemiş olduğum bir resmi memorystream kullanarak başka bir veritablosuna kaydedemiyorum. internetten birçok kod denedim ama picturboxtaki görüntüyü memorystream'a alarak bir veritabanına yazdırmayı başaramadım.
    ikinci bir sorum ise vb.net de sql database'e udl kullanarak bağlanabiliyormuyuz. çok araştırdım ama bulamadım.
    bu iki konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. iyi çalışmalar