Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Yazdığım kodlar Derlenmiyor

Konu, 'Java / JSP / JSF' kısmında caterpillar tarafından paylaşıldı.

  1. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Bu aralar forumun Java kısmını çok meşgul ediyorum gibi ama kusuruma bakmayın.

    Bu gece büyük bir hevesle başladım çalışmaya ama daha başlar başlamaz sorunla karşılaştım.Sorun şu yazdıklarımı derleyemiyorum.Elimdeki kaynaktan ve http://www.yazilimmutfagi.com/Makal...akaleKey=7e6dd649-4735-4bdf-a492-cde3ac647b9c linkindeki yazıdan baktım deniyorum deniyorum hep sorunla karşılaşıyorum.Kitapta ve linkte verilen kodu kopyalayarak yaptım.Dediği gibi java ve bat uzantılı dosyalar oluşturdum o olmadı Başlat>Çalıştır>cmd yapıp verdiğim class ismiyle "javac Hosgeldiniz.java" yazarak çalıştırmayı denedim hep aynı hatayı veriyor.

    Hata şu;
    'javac' iç ya da dış komut, çalıştırılabilir
    program ya da toplu iş dosyası olarak tanınmıyor.

    Çalıştırmayı denediğim kod;

    import java.io.*; //java girdi cikti sinifini cagir
    class Hosgeldiniz
    {
    public static void main(String args[])
    {
    System.out.println("Java Sinifina Hos Geldiniz!");
    }
    }

    Java SDK yıda iki kez yükledim.Biran önce bir çözüme ihtiyacım var.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
     
  2. fyodor

    fyodor Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    384
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisliği(öğrenci)
    Yazdığın hataya bakılırsa windows kullanıyorsun. Windows ta komut satırından javac komutunun çalışması için javac programının olduğu dizin işletim sisteminin ortam değişkenlerinde olmalıdır. Benim pc den örnek olarak javac ın olduğu dizin C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_01\bin
    (jdk1.7.0_01 kısmı kurduğun jdk ya göre değişir ve eğer sistemin 64 bit ve sen 32 bit jdk kurmuşsan Program Files yerine Program Dosyaları (x86) klasöründe olur). Bu dizini işletim sisteminin ortam değişkenlerine eklemen lazım. Bunun için Bilgisayar simgesine sağ tıklayıp özellikler i seçip açılan pencereden sol taraftan Gelişmiş sistem ayarları kısmını seçiyoruz. Açılan pencerede ortam değişkenleri butonuna tıklıyoruz. Açılan küçük pencerede iki bölüm var. Alttaki bölümde Path yazan satırı bulup tıklayıp sonra Düzenle ye tıklıyoruz. Açılan ufak pencerede de başka dizin adları göreceksin. Buraya javac ın olduğu dizini kopyalayıp yapıştıracaksın. Yalnız dizinler arasında ; karakteri bulunacak. (C:\Qt\4.7.4\bin;C:\MinGW\bin bunun gibi). Bunu yaptıktan sonra komut satırını yeniden başlatınca javac komutu ve diğer java ile ilgili komutlar çalışacaktır.
     
  3. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    dediğini yaptım fakat bu seferde hata değişti.
    bu seferki hata;
    javac:invalid flag: *.class
    Usage: javac <options> <source files>
    use -help for a list of possible options

    bir yerde hatamı yapmışım?
     
  4. fyodor

    fyodor Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    384
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisliği(öğrenci)
    Derlerken javac Hosgeldiniz.java olacak. Bunun çıktılarından en az biri Hosgeldiniz.class olur. Bunu da çalıştırmak için java Hosgeldiniz yazacaksın.
     
  5. Gezegen

    Gezegen Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2011
    Mesajlar:
    51
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Pardon yazımı sildim yanlış anladığımdan konuyu farklı bir şey yazmışım :)
     
  6. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Hala aynı hatayı alıyorum şimdi izldiğim adımları tek tek yazıcam,sabah sabah sizi çok uğraştırdım yardımlarınız için saolun.
    1)Note pad açıyorum

    2)içine;
    import java.io.*; //java girdi cikti sinifini cagir
    class Hosgeldiniz
    {
    public static void main(String args[])
    {
    System.out.println("Java Sinifina Hos Geldiniz!");
    }
    }

    kodunu yazıyorum

    3)Farklı kaydedip adını Hosgeldiniz.java yapıp Masaüstüne kaydediyorum.

    4)Başlata gidip program arama kısmına cmd yazıp cmd yi çalıştırıyorum.

    5)açılan dos penceresine;
    javac Hosgeldiniz.java

    yazıyorum ve 2. aldığım hatayı tekrar alıyorum.Elimdeki kaynağı gözden geçirdim tekrar ve farklı yaptığım birşey göremedim.

    Nerede problem olabilir?
     
  7. fyodor

    fyodor Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    384
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisliği(öğrenci)
    Muhtemelen derlerken
    Kod:
    javac Hosgeldiniz.java
    yerine
    Kod:
    javac Hosgeldiniz.class
    yazıyorsun. Böyle yapınca bende de aynı hatayı verdi.
     
  8. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Tekrar denedim,başka kodlar bulup onlarada yaptım aynı işlemleri.
    javac Hosgeldiniz.java yazdığımdada aynı hatayı alıyorum.Sanırım bilgisayarımda birşeyler yanlış :)Son bir kaç saattir kafayı yememe neden oluyor :D
     
  9. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Derleyici olarak başka bir program kullansam olur mu yoksa bu sorun yine devam eder mi?
     
  10. fyodor

    fyodor Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    384
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisliği(öğrenci)
    Derleyic benim bildigim bir tanedir o da jdk ile gelen javac. Ama eger ide diyorsan eclipse ya da netbeans i kullan.
     
  11. Dualwarior

    Dualwarior Üye

    Kayıt:
    7 Kasım 2009
    Mesajlar:
    236
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Şehir:
    Kırşehir
    Komut satırından derleme olayı ilk merhaba dünya ekranını görüp, gaz almak için gerekebilir fakat ciddi anlamda gerek yok.IDE üzerinden işlemleri çok rahat bir şekilde yürütebilirsiniz.
    Bende ilk başladığımda jdk yüklemiştim fakat javac ı globalleştiremediğimden çalıştıramamıştım.Bu yüzden bırakmıştım.Daha sonra bir şekilde çalıştırmıştım.O zaman gerçekten bi gaz gelmişti ve IDE ye geçmiştim.Keşke baştan IDE den başlasaydım hiç komut satırından derlemeyle uğraşmasaydım.
     
  12. fyodor

    fyodor Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    384
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisliği(öğrenci)
    eclipse jdk bin yolunu path de göremeyince açılmıyor zaten. Evet hakikaten böyle siyah ekrenlarda birşeyler yapınca acayip motive ediyordu beni de. Hacker ım ben gibi bak nasıl da hallettim diyodum :D
     
  13. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Eclipse i indirdim.Ama kullanmayı bilmediğimden o da biraz dert oldu :D .Acaba bilgisayara format atsam düzelir mi?Ya da daha kolay bir yolu var mı?Yazılanları okuyunca özendim siyah ekrana :D
     
  14. fyodor

    fyodor Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2010
    Mesajlar:
    384
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisliği(öğrenci)
    Eğer java yı öğrenmek istiyorsan ilerde mutlaka eclipse ya da netbeans gibi bir ide gerekecek. Eclipse ile nasıl problem oldu anlatırsan yardımcı oluruz.
     
  15. cemozden

    cemozden Daimi Üye

    Kayıt:
    19 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    728
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Mühendisi
    Şehir:
    Macaristan
    Eğer JDK yüklüyse derleme işlemi olması gerekir. DOS veya shell'den direk olarak derleme işlemi yapılmaz. fyodor'un dediği gibi Windows'da Path değişkenine JDK'nin pathini belirtmeliniz. Ama konsoldan derleme yapabiliyor olsanız bile tavsiye etmem kodu yazarken yapacağınz 1 harflik değişimde bile tekrar tekrar aynı komutu uygulamak zorundasınız. Eclipse,NetBeans,IntelliJ gibi programlar kullanmanızı şiddetle öneririm. Tabi komutları da bilmek gerekli ama konsoldan yapacağınız derleme işlemleri size ilerde zaman kaybından başka bir şey vermeyecektir.
     
  16. 0guzhan

    0guzhan Üye

    Kayıt:
    16 Aralık 2010
    Mesajlar:
    74
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Yazılım Mühendisi
    Şehir:
    istanbul
    Eskiden Ortam değişkenlerini düzenlemek gerekiyordu, artık JDK kurulurken kendisi belirliyor. Arkadaşlarında dediği gibi, boşver komut satırını daha sonra halledersin. Tüm java ile ilgili şeyleri uninstall et, en son sürüm jdk' yı kur, eclipse standard edition' ı indir zip' ten çıkar, çalıştır. Yeni proje nasıl yaratılır onun için ayrı konu aç :)
    :cool:
    Kod:
    C:\Documents and Settings\hopril>[U][B]echo %path%[/B][/U]
    C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;....;[B]C:\JAVA\jdk1.6.0_10\bin[/B];...
    
    C:\Documents and Settings\hopril>[U][B]echo %java_home%[/B][/U]
    [B]C:\Java\jdk6[/B]
    
    C:\Documents and Settings\hopril>[U][B]echo %jre_home%[/B][/U]
    [B]C:\Java\jre6[/B]
    
    C:\Documents and Settings\hopril>[U][B]java -version[/B][/U]
    java version "1.6.0_24"
    Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_24-b07)
    Java HotSpot(TM) Client VM (build 19.1-b02, mixed mode, sharing)
    
     
  17. caterpillar

    caterpillar Üye

    Kayıt:
    13 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    26
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    eclipse ile hallediyorum işimi,hallettim gibi.Buradan cevap yazarak yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.Daha javanın başındyım.Derslerden zaman kaldıkça çalışabiliyorum.Yakında yeni sorularla başınızı ağrıtıcam :D
     
  18. zbahadir

    zbahadir where id='Linux'

    Kayıt:
    7 Temmuz 2006
    Mesajlar:
    4,442
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar ve Internet Hizmetleri
    Şehir:
    Trabzon
    Java'ya yeni başlayanlar için antrenman yapılabilecek en kolay ve en basit editor BlueJ
    İlk zamanlarda kullandım ve hala da arada sırada kullanırım. :)
     
  19. Maradona

    Maradona Daimi Üye

    Kayıt:
    20 Kasım 2011
    Mesajlar:
    663
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    BlueJ saglamdir. Baslarda karmasik programlama ögrenmenin yaninda bir de karmasik IDE'lerle ugrasmamak icin zaten üniversite zemininde ögrenciler icin gelistirilmis güzel bir oyuncak...
     
  20. hevespelin

    hevespelin Yeni Üye

    Kayıt:
    17 Kasım 2016
    Mesajlar:
    2
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    istanbul
    aynı sorun bendede vardı gelişmiş ayarlarda path e jdk nın adresini kopyalayım derken çok yanlış şeyler yazdım orda tam olara kne yazmalı normalde yardımcı olursanız sevinirim