Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

yardım edin

Konu, 'Veritabanları' kısmında Black_Boyss tarafından paylaşıldı.

  1. Black_Boyss

    Black_Boyss Daimi Üye

    Kayıt:
    6 Aralık 2002
    Mesajlar:
    1,218
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    bilgisayar Teknikleri /Donanım/Tekniik destek /sis
    Şehir:
    /etc/YOZGAT
    php+mysql-tarih kayıt sistemleri bilgiye acık

    yaw php ve mysql nasıl tarıh ve saat konusu acık acık anlatacak bir kişi lazım paraverecem yaw bir türlü anlıyamadım
    fonksiyon felan bir anlatsın bu olayları nasıl oluyor sadece tarih ve saat konusu zamanı olan arkadaşlardan yardım ...
    iyi çalışmalar dilerim
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 24 Aralık 2002
  2. Black_Boyss

    Black_Boyss Daimi Üye

    Kayıt:
    6 Aralık 2002
    Mesajlar:
    1,218
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    bilgisayar Teknikleri /Donanım/Tekniik destek /sis
    Şehir:
    /etc/YOZGAT
    uheheheh kimse bişi yazmamıssss:aglama: muhe:sus:
     
  3. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Aslında çok uzun bi mesele ama elimden geldiğince açıklayıcı bi şeyler yazmaya çalışayım..
    Haydi bismillah...

    Öncelikle unix timestamp denilen zaman biriminden bahsetmek gerekiyor. Unix timestamp belirli bi başlangıç tarihinden itibaren şu an ki zamana kadar geçen süreyi saniye olarak tutan bir sayıdır aslında.Bu başlangıç süresi January 1 1970 00:00:00 GMT dir. Yani
    Kod:
    echo time();
    
    dediğinde ekrana gelen sayı,üstteki başlangıç tarihinden günümüze kadar geçmiş olan saniye sayısıdır.

    Şimdi php'nin tarih fonksiyonlarına geçersek, öncelikle yukarıda tanıştığın time() fonksiyonundan bahsedebiliriz. Bu fonksiyon anladğın üzere timestamp'ı verir. Daha sonra önemli olan bir diğer fonksiyon ise date() dir.. Date() 2 türlü çalışır.
    Kod:
    echo date("Y-m-d");
    echo date("Y-m-d",time());
    
    Date'in 2 paramtresi vardır.Birinci parametresi bir stringdir. Bu string içinde gösterilecek tarihin formatı belirlenir. String içindeki harflerin özel bi anlamı vardır.Özel anlamı olmayan işaretler ise doğrudan ekrana yazdırılır veya geri dönderilir diyelim.
    Kullanılaiblecek özel harflerin listesi ise şudur:
    Yani yukarıdaki örneğimizdeki çıktı
    Kod:
    2002-12-30
    
    gibi bir şeylerdir.
    Fonksiyonun 2. parametresi ise verilebilecek bir timestamp dir. Eğer bir timestamp verilmezse yani fonnksiyon tek parametre ile çalıştırılırsa,default olarak o an ki tarih alınır.Eğer bir timestamp verilirse verilen timestamp'ın tarihi istenen formatta geri dönderilir.
    Mesela yukarıdaki iki kullanımda da aynı değer geri döndürülür...Ama mesela
    Kod:
    echo date("H:i:s Y/m/d",1232132132);
    
    hangi tarihi dönderir bilinmez :)

    PHP ve tarih fonksiyonları kısaca böyle..
     
  4. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Mysql'in tarih olayına gelince...
    mysql'de 5 adet tarih formatında bilgi saklayabileceğin alan türü vardır.
    Kod:
    TIME
    TIMESTAMP
    DATE
    DATETIME
    YEAR
    
    Kısaca
    TIME türündeki alanda sadece şu tür bir bilgi tutulur : 'HH:MM:SS'
    TIMESTAMP türünde ise : YYYYMMDDHHMMSS
    DATE türünde : 'YYYY-MM-DD'
    DATETIME türünde : 'YYYY-MM-DD HH:MM:SS'
    YEAR türünde : YYYY
    şekillerinde tutulur,aslında bu türlerin parametreler ile bi kaç değişik şekilde daha tutulması mümkün ama neyse..

    Tek yapılması gereken PHP ile doğru formatta almak ve mysql'e doğru formatta alana kaydetmek..

    Dikkati çekmek istediğim bir başka nokta ise mysql ile php'nin timestamp anlayışlarının farklı olması.. php doğrudan bir integer sayı ekrana yazdırırken,mysql timestamp dediğinizde aslında tarih bilgisinin YYYYMMDDHHMMSS türünde bi yazımını tutmaktadır..

    Mysql'in ayrıca pek çok tarih işleme fonksiyonu vardır ki bunları anlatmak da baya bi sürer..
    En iyisi ben linklerini vereyim,siz bi inceleyin..
    http://www.mysql.com/doc/en/DATETIME.html
    http://www.mysql.com/doc/en/Date_and_time_functions.html

    Kolay gelsin...
     
  5. Black_Boyss

    Black_Boyss Daimi Üye

    Kayıt:
    6 Aralık 2002
    Mesajlar:
    1,218
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    bilgisayar Teknikleri /Donanım/Tekniik destek /sis
    Şehir:
    /etc/YOZGAT
    :aglama:
    cok teşekkür ederim
    AMA ben bunları biliyorum bişey beceremiyorumü
    anlatam
    1
    Müşteriler hangi tarihta kayıt olmuş
    mesela sorgu kolay yazmaya gerek yok
    tarihi yazdıramıyorum musteri tablosuna
    2
    yada sipariş diyelim müşteri hangi tarih ve zamanda sipariş vermis yazdıramadım bi türlü ( ben bu konuyu cözememek)
    elimde kitap ver php
    ****
    PHP ve MySQL
    Uzmanlar İçin Uygulama ve Geliştirme Kılavuzu

    Luke Welling, Laura Thomson

    Alfa Basım Yayım Dağıtım / Bilgisayar Dizisi
    *********
    güzel ama tarih bölmü hakkında ve mysql hakkında bilgi kısıtlı
    hatta teget geçilmis dene bilir
    yane kısıldık kaldım
    projede tıkandı kafada bulandı
    herşey için teşekkür ederim zahmet etmiş yazmıssın:aglama:
    ve bu olay hakkında ayrıntılı sole güzel bir turkish dokuman elde edemedim
    ******** askere 2003 gidecegim proje biterse size elimdeki kitapdan scriptleri yazacagım ***********
    bu siteye bişiler eklemek isterim
    bizde emekcok hak geçmesin:sus:
     
  6. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Karşılaştığın sorunu doğrudan yazarsan belki yardımcı olabiliriz..
     
  7. Black_Boyss

    Black_Boyss Daimi Üye

    Kayıt:
    6 Aralık 2002
    Mesajlar:
    1,218
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    bilgisayar Teknikleri /Donanım/Tekniik destek /sis
    Şehir:
    /etc/YOZGAT
    yaw abi bende sorun yok sadece acıklama istiyorum
    yane dedigim gibi php'den mysql date time
    formatlarını nasıl kayıt ettirebilirim
    ben bu konuyu bilmiyorum anlayamadım

    örnek verirseniz mesela
    date veri tabanına kayıt ettiremedim
    mesela
    formda bu var
    diyelim
    <? print $ms_date= date ("Y-m-d");?>
    oke
    bunu veri tabanına kayıt
    yapmak istiyorum ama bi turlü yazmıyor
    formu gonderdigim dosya
    ınsert into ("'.$ms_date.'", bla bla )";
    diyelim yazmıyor
    acıklama istiyorum sadece
    veri tabanına
    date
    time
    böle yazılır dıye
    elimde bişuru fonksiyon var ama yazdıramadım
     
  8. CrazyCat

    CrazyCat Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    653
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    lecturer
    Şehir:
    Adana
    veri tabanında veri türü olarak Timestamp ı dene kayıt esnasındaki tarihi otomatik alır.

    onun dışında tarihi form ile gönderip kaydetmek istersen vt de tarih alanını

    tarih varchar(19) olarak kaydet

    sonra formda

    PHP:
    <INPUT TYPE="HIDDEN"  name="tarih" value="<?echo date("d.m.Y");?>">  
    olarak tarihi al

    kaydederkende

    PHP:
     mysql_query("insert into TABLO (id, isim, email,  tarih ) Values (null, '$isim',  '$email', '$tarih')");   
    örneğindeki gibi kaydet
     
  9. Black_Boyss

    Black_Boyss Daimi Üye

    Kayıt:
    6 Aralık 2002
    Mesajlar:
    1,218
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    bilgisayar Teknikleri /Donanım/Tekniik destek /sis
    Şehir:
    /etc/YOZGAT
    yaw su olayı arıyordum deneyecegim
    zaten Timestamp kullanıyorum ama ayrıntı istedim biraz
    yardımların için teşekkür ederim

    yardımcı olacagım bir konu varsa alayım:super:
    yaw benim sorunum kayıtta degilmis tarihi almada
    ben tarihi alamıyorum
    cömez
    benim yaptıgım
    <? $ms_date = date ("Y-m-d"); ?>
    benim yaptıgım bole idi kafa sonrdan sonradan dank etti cahil iste

    bilmemek ayıp degil ogrenmemek
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 26 Aralık 2002