Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

sutun hesaplama soru (delphi,sql)

Konu, 'Pascal / Delphi / Delphi.NET' kısmında hacialiyev tarafından paylaşıldı.

  1. hacialiyev

    hacialiyev Yeni Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2016
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Baku
    Selam Aleykum arkadaşlar. Öncelikle hayırlı günler dilerim. Benim sormak istediğim birkaç soru var.
    Ben sql 2014 ile bir tablo oluşturdum. bu tabloda ki sutunları toplayıp oların toplamını 0,35 çarpıp sonucu totalsum sutununa yazdırmak istiyorum butun veri girisleri dbgrid uzerinden yapıyorum. Bir yolunu sql tablo design bolumunden "computed colum spec" toplama islemini yapıyorum ama çarpma işlemini bir turlu halledemiyorum yazmak istediyim kod tam olarak şu şekilde ama çalışmıyor :

    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    begin
    ADOQuery1.Close;
    ADOQuery1.SQL.Text:='select boyuk1 + kicik1 + qara1 + boyuk2 + kicik2 + boyuk3 * 0,35 as cemi from adlar2v'; // cemi toplam deyer demek
    ADOQuery1.Open;
    tablo:
    a.png
    yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar teşekkürler
     
  2. yunus

    yunus Daimi Üye

    Kayıt:
    26 Şubat 2015
    Mesajlar:
    521
    Beğenilen Mesajlar:
    127
    hər hansı bir səhv mesajı yoxdurmu ?
    SQL sorgusu normalde bu şekilde çalışması lazım amma ADOQuery nesnesi belki farklı değerlendiriyordur onu net olarak bilemiyorum.

    Bir de bu boyuk, kicik , qara alanlarının sayısal olarak tanımlandığına emin misin?
     
    hacialiyev bunu beğendi.
  3. hacialiyev

    hacialiyev Yeni Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2016
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Baku
    Yorumunuz için çok teşekkür ederim. tum alanlar sayısal (int) yukarıda belirtdiğim kodları yazıp çalıştırdığımda db gridde "COLUMN1" yazıp kalıyor hiç bir şey yapmıyor tabloya da baktım hiç bir etki etmiyor. internetde araştırdım bir site var stackoverflow oradada konu açtım fikir veren oldu ama hala bir sonuc almis degilim.Konunun linkini aşağıda veriyorum isterseniz bakabilirsiniz belki ben doğru anlamamışım onları. İngilizcem pek iyi olmadıgı ucun pek fazla anlatamıyorum.
    How can I calculate sql tables in delphi ?
     
  4. sergin

    sergin Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Aralık 2012
    Mesajlar:
    655
    Beğenilen Mesajlar:
    9
    Şehir:
    Ankara
    İki şeyin düzeltilmesi gerekir. Birincisi çarpanın virgülle değil noktalı yazılması (0,35 değil 0.35). İkincisi çarpmanın işlem önceliği olduğu için hepsini toplayıp sonra 0.35 ile çarpılmalıdır:
    ((boyuk1 + kicik1 + qara1 + boyuk2 + kicik2 + boyuk3) * 0.35) as cemi
     
    yunus ve hacialiyev bunu beğendi.
  5. hacialiyev

    hacialiyev Yeni Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2016
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Baku
    İyi akşamlar öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim verdiyiz kod çalişdı kaç gündür arıyordum yabancı siteleri bir sonuç bulamamışdım. Kodu çalıştırdıktan sonra cevabı gösteriyor ama yenı tabloda ben istiyorum ki hepsini göstersin
     
  6. sergin

    sergin Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Aralık 2012
    Mesajlar:
    655
    Beğenilen Mesajlar:
    9
    Şehir:
    Ankara
    Sadece sorgu sonucunu gösterecek bir dbgrid için, göstermek istediğiniz diğer alanları da eklersiniz sql cümlesine:
    'select adlar, boyuk1, kicik1, qara1, boyuk2, kicik2, boyuk3, ((boyuk1 + kicik1 + qara1 + boyuk2 + kicik2 + boyuk3) * 0.35) as cemi from adlar2v';

    Ancak, tüm veri giriş işlerini de dbgridde yapıyorsanız, o zaman dbgridde veri girilirken anlık olarak "cemi" alanını güncellemek gerekecekse başka yaklaşımlar kullanmak lazım. Delphi'nin güncel sürümlerinde kullanılan tekniği bilmiyorum.
     
    hacialiyev bunu beğendi.
  7. hacialiyev

    hacialiyev Yeni Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2016
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Baku
    Yardımız için çok teşekkür ederim Sergin bey. Kodların hepsi çalışıyor Zaman ayırdığınız için minnettarım programın üzerinde çalışıyorum çok teşekkür ederim


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. hacialiyev

    hacialiyev Yeni Üye

    Kayıt:
    20 Mayıs 2016
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Baku
    Hayırlı akşamlar sizi rahatsız ediyorum. bir sorum var dbgridi anlık olarak guncel tutamiyorum yeni bir veri girdigim zaman hiç bir şey olmuyor takılıp kalıyor bildiyiniz bir kaynak varsa paylasirsaniz çok sevinirim internette bulamadim.
     
  9. sergin

    sergin Daimi Üye

    Kayıt:
    8 Aralık 2012
    Mesajlar:
    655
    Beğenilen Mesajlar:
    9
    Şehir:
    Ankara
    hacialiyev bunu beğendi.