Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

PostgreSQL hakkında

Konu, 'Veritabanları' kısmında greenpage tarafından paylaşıldı.

  1. greenpage

    greenpage Üye

    Kayıt:
    21 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    141
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Şehir:
    istanbul
    PostgreSQL hakkında bazı sorularım olacaktı.
    PostgreSQL ücretlimidir? PostgreSQL MySQL kadar kullanışlı ve kolaymıdır? Hangisi daha gelişmiştir?
    Bunlara alacağım cevaplara göre sorularım gelişecektir.
     
  2. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Selamlar...

    Okuduğum bir makaleden bildiklerimi yazıyorum :
    1- mysql ,postresql e göre hemen hemen 2-3 kat daha hızlı
    2- aynı anda yapılan bağlantılarda mysql 40-50 aynı anda yapılan bağlantıda hata vermeye başlıyor, postresql de bu rakam 100 bağlantıya kadar rahat çıkıyor
    3- mysql'in transaction, subselect,view gibi özellikleri zayıf veya bazıları hiç yok , postresql bu özellikleri daha iyi destekliyor
    4- galiba php nin mysql desteği daha iyi gibi

    Sonuç olarak :
    Çoğu web sitesi için aynı anda 50-100 bağlantı ,view transaction gibi veritabanı işlemleri kullanılmadığı için mysql onlar için biçilmiş kaftan - yani küçük ve orta seviyeli siteler -

    Ama banka işlemleri gibi ciddi işlemler yapan, günde ortalama 300-400 bin hit alan siteler için her ne kadar hızlı da olsa mysql kullanması oldukça zor, postresql kullanmak daha mantıklı görünüyor.

    Bu arada makalenin linki : http://www.phpbuilder.com/columns/tim20000705.php3

    Bu kadar, iyi çalışmalar
     
  3. greenpage

    greenpage Üye

    Kayıt:
    21 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    141
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Şehir:
    istanbul
    Biraz daha detaylı bilgi rica edebilirmiyim?
    Mesela mysqlde
    $baglanti = mysql_connect (veritabanı sunucusu, veritabanı kullanıcısı, kullanıcı parolası);
    ile bağlantımızı yapıp

    CREATE DATABASE veri;

    CREATE TABLE falanfilan(.....

    diye olayı basitce halledebiliyoruz. Postgresqldede aynı yada benzer bir şeymi yapıyoruz yoksa daha çok asp+accsesemi benziyor?
    Daha çok linux sistemle anılıyor ama windows sistemlerindede kullanılıyormu?
    Ve ücretlimi?
     
  4. Sahin

    Sahin Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    8,943
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Sanıyorum bütün SQL veri tabanlarında SQL veri tanımlama deyimleri benzerlik gösterir. Tamamen aynı olmasada benzer.

    PostgreSQL VTYS işlemci olarak RS6000, x86, m88k, Alpha, MIPS, Sparc, m68k, VAX ve işletim sistemi olarak linux, AIX, mklinux, DGUX, FreeBSD, OSF1, Solaris... gibi sistemlerde çalışır. Win32 sistemleri bilmiyorum.

    http://seminer.linux.org.tr/konferanslar/inet-tr99/sql/ adresinde çok geniş bilgi bulabilirsin türkçe...
     
  5. greenpage

    greenpage Üye

    Kayıt:
    21 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    141
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Şehir:
    istanbul
    Cevaplar için çok teşekkürler arkadaşlar şu aşamada başka arayışa girmenin gereği yok sanırım. :)
     
  6. turker

    turker Agresif Üye

    Kayıt:
    19 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    5,988
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    windows desteği yok. mypgsql ile programa erişim yapabiliyorsunuz.

    MsSql ve oracle en iyileri bence. tabi kullanım kolaylığını ve hızını tam bilmiyorum ama güvenilirliği ve stabilitesi tartışılmaz.
     
  7. Sahin

    Sahin Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    8,943
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    oracle hakkında biraz bilgi verebilecek olan varmı sık kullanılan ve duyulan bir sistem ama pek bir bilgim yok hakkında.
     
  8. turker

    turker Agresif Üye

    Kayıt:
    19 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    5,988
    Beğenilen Mesajlar:
    0
  9. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    PostgreSQL kesinlikle MySQL'den çok daha kaliteli, profesyonel. MySQL'in desteklemediği (4 serisinde desteklemeye çalıştığı) bir çok önemli özelliği barındırıyor. Tek sorunu birden fazla makina üzerine kurulamaması, yani dağıtık olarak çalışamaması. E tabi bir de Windows destegi yok.
     
  10. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Aslında bu konu çok su götürür...

    Öncelikle Postgre'nin mysql den daha profesyonel ve daha çok özellik içerdiği doğru ama şu da bir gerçek web programcılarının çoğunlunun ihtiyacı ne kadar ?

    Acaba küçük ve orta büyüklükte bir site ne kadar transactionlara ihtiyaç duyuyor ya da aynı anda 100-200 bağlantı hangisinin işine yarayacak ?

    Onun için bu tür sitelerin daha hızlı olduğu için mysql seçmesi daha doğru, daha büyük sitelerin ise postgre kullanması daha mantıklı görünüyor...

    Kolay gelsin.
     
  11. greenpage

    greenpage Üye

    Kayıt:
    21 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    141
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    ögrenci
    Şehir:
    istanbul
    aslında benim merak ettiğim tam şey php'nin mysqle özel fonksiyonları var peki diğer sistemlere özel fonksiyonlarıda varmı? mesela potgresql gibi birşeyler sormaktı. ama sanırım web için kullanan neredeyse tok gibi birşey postgresqli. ya da accses ve mysql dışında neler kullanılıyor çokça?
     
  12. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Aslında PHP nin her veritabanı için olduğu gibi postgresql içinde özel fonksiyonları var...

    Postgresql aslına bakılırsa seçilebilr ve iyi bir veritabanı ama mysql kadar yaygın değil...

    Web için kullanılan veritabanlarına gelince SQL Server, Oracle gibi güçlü veritabanları geliyor benim aklıma...

    Kolay gelsin.
     
  13. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    Selam,

    Tartışma olsun diye değil ama teknik açıdan öyle oldugu için söylüyorum, MySQL ile ciddi bir işe girişilemez. MySQL hızlıdır ve kolaydır da kullanımı, doğru. Ama MySQL sadece metin islemlerinde hızlıdır, çoklu ortam (multimedia) veri tabanı olarak filan kullanılamaz ya da devasa bir sitenin veri tabanı sistemi olarak. Bu noktada çözüm genelde Oracle, Sybase, Progress filan olur. MySQL'in en ciddi sorunu ise, ust duzey veri tabanı işlemlerini desteklemiyor olmasıdır. Bu özelliklerin eksikliği kimi yerde programcıyı kısıtlar kimi yerde de güvenlik, tutarlılık sorunlarına yol açar. Örneğin MySQL'in tetikleyici (trigger) destegi yoktur, yani siz şöyle diyemezsiniz "Şu tabloya bir kayıt eklendiğinde şu işlemi yap", yani olay güdümlü iş yapamıyorsunuz. Transaction Manager'in doğru dürüst olmaması ise tutarlılık, veri bütünlüğü sorunlarına yol açar, yani "şu işin yapıldığını garantile, sorun olursa, işi ortada bırakma, hareketi geri al" diyemiyorsunuz ki bu cok ciddi bir sorun.

    Bu sorunlar bildigim kadarı ile MySQL 4 serisinde çözülmeye çalışılıyor. Yine yazdıklarım konusunda %100 emin değilim, MySQL'i derinlemesine incelemişliğim yok. Hatam varsa düzeltin.

    Kolay gelsin.
     
  14. Sahin

    Sahin Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    8,943
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Dev bir database ile uğraşmasamda bazen veritabanında ben bile bazı sorunlar hissediyorum bu tamam. Ama hız konusunda gerçekten hiç bir şeye değişmem MySQL'i. Heleki bu bir forum ise MySQL'den başka hiç bir şey düşünmem bile. 4'te olmasa bile eminimki 5 serisinde Transaction Manager ve trigger sorunları çözülecektir ki sanırım bir kısmı 4 serisindede kısmende olsa çözüldü.
     
  15. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    @ee++ : Sana katılıyorum, ama demek istediğim şey genel olarak mysql kısıtlı da olsa, çoğu web yazılımcısına yetecek bir veritabanı üstüne üstlük çokda hızlı...

    Ha bir de mysql'in son versiyonları Transactionları destekliyor, trigger larda yolda galiba...
     
  16. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    Selam,

    Evet, MySQL hızlı, ama dedigim gibi metin tabanlı işlerde. Tabi web tabanlı çalışanlar için, php, asp filan için sorun yok eğer forum, vs işler için kullanıyorsanız. Ama dediğim gibi transaction sorunu bir felaket, belki hiç karşılaşmadınız ama karşılaşınca da çok kötü olur.

    Sadece MySQL'in bir yönünü belirteyim, sorun yok, kullanın canım, beleş hem :)
     
  17. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
  18. aspetonline

    aspetonline Yeni Üye

    Kayıt:
    22 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    PostgreSQL -PcNET

    Arkadaşlar, alına bakarsanız PcNET dergisini takip edenler bilirler, 5 aydır PcNET dergisinde PHP ile PostgreSQL programının bağlantılarının nasıl kurulabileceğini, basit örnekler içeren anlatımlar yer almakta.Mesela bu ay ki PcNET dergisinde PostgreSQL- PHP ile bir ziyaretçi defterinin nasıl yapılabileceği açıklandı.Bir Eylül sayısında ise E-Kart sisteminin nasıl yapılabileceği açıklanacak.

    Eğer PostgreSQL'e merak saldıysanız Pusula yayıncılıktan çıkan PHP ile Web Programcılığı kitabını sizlere tavsiye ederim.O kitapda Türkiye'de içerisinde PostgreSQL anlatılan ilk kitap olma niteliğini taşıyor.Tavsiye ederim.
     
  19. Elik

    Elik Üye

    Kayıt:
    30 Eylül 2002
    Mesajlar:
    33
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Merhaba,
    .info alan adları eğer yanlış değilsem oracle veritabanı ile yönetiliyordu ve birkaç hafta önce bir değişiklik yapılarak PostgreSQL veritabanı kullanımına geçildi. Bu veritabanının çoklu resmi tanıtım sayfaları açıldı ve içinde Türkçe seçeneğide var. Şimdilik bu türkçe tanıtım sayfasında kısıtlı bilgi var ama özellikleri etkileyici gibi sanki. Şu anda bu veritabanının kullanılmama nedeni sanırım popülarite. Sunucuların çoğu malesef bu veritabanını desteklemiyor. Ayrıca bir sonraki versiyon 7.4'de sanırım Windows altında çalışabilecekmiş PostgreSQL. Bu veritabanı iyi bir alternatif gibi duruyor kullanıcılar önünde. Ayrıca Mehmet abi yazdığın kitap çok güzel. Daha detaylı bir kitap ile devam eder umarım. Ayrıca Rize'den birinin bu kitabı yazması da ayrıyeten gurur verici.

    http://advocacy.postgresql.org/?lang=tr
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 23 Ekim 2002
  20. ArkHe

    ArkHe Daimi Üye

    Kayıt:
    24 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    812
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Şehir:
    Kocaeli
    Nerede okudum hatırlayamıyorum ama .org için de PostgreSQL kullanılacakmış falan...

    Kolay Gelsin...