Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

PHP-GTK ve PHP GD de Türkçe Karekter sorunu ve PEAR?

Konu, 'PHP' kısmında Turok tarafından paylaşıldı.

  1. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Merhabalar!Php-Gtk Ve gd kütüphanesinde karsılaştığımız türkçe karekter sorununun çözümü varmı?
    Pear hakkında ve PHP-GTK hakkında türkçe kaynak bilen yada bu konularda bilgisi olan arkadaşımız varsa bizleride aydınlatabilirmi?
    Saygılar..
     
  2. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    sanırım PEAR ve GTK konusunda Türkçe kaynak için henüz biraz erken.. Henüz sık kullanılmayan özellikler.. İnsanlar çok bilgili değiller ..

    İngilizce kaynakları da bilirsin sanırım phpbuilder, devshed gibi sitelerde bulabilirsin sanırım...

    Kolay gelsin..
     
  3. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Yaa arkadaşlar bu Gtk ile ilgilenen kimseler yokmu yaa??
    ufak tefek bir kaç programcik paylaşsak
     
  4. Mingitau

    Mingitau Misafir

    Gönder belki bakabilirim!
    Yazın nerdeydin yaws?
    GTK ile ilgili bişileri de çevirmeye çalışırım sen bak bura ne anlatıyo de yeter....
     
  5. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    ok Axion :super:
    Ufak bir kaç programcik var hafta sonu falan uğrasıyorum onlarla.
    Görüşürüz müsait bir zaman
     
  6. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Aklıma gelmişken sorayım dedim:)
    1.Firemail i kurdunmu hiç?(bir kaç sorunla karşılastım)
    2.Gtk iconunu taskbarın saat tarafına koyma imkanı varmı?

    Şu aralar yapmak için uğraş verdiğim program:
    Basit bir icq, messenger gibi bir şey .kısaca bahsetmek gerekirse;

    internete baglanildiğında sitenin serverina bağlanarak online olanları ve ip lerini alacak.
    arkadaş listesindeki üyelere kısa mesajlar gönderip alabilecek .Mesajları gönderip alirken servera baglanmayip direk online kişiin ipisine baglanacak.
    offline olanlara mesaji servera göndererek oradan alabilecek.
    Programi kurduğum sitedeki üyeler kendi arasında kullanacaklar.Dolayısıyla icq yada benzeri bir programla uğraşmadan browserla dalaşmadan iletişim kurabilecekler.Bu şekle getirebilirsem ileride ilave modüller olabilir.
    Tavsiye ve önerilerinizi bekliyorum.
     
  7. Düzgün

    Düzgün Üye

    Kayıt:
    29 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    206
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    PEAR ve GTK nedir?
     
  8. Düzgün

    Düzgün Üye

    Kayıt:
    29 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    206
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    GD deki türkçe programini çözmek için ilgili lib ile grafik oluşturan programda türkçe font import ederek türkçe destekli yazılar yazılabilir. ama bunun için font kullanmaya izin veren kütüphane yada modül kullanılmalıdır. yada benim yaptığım gibi ı -> I, İ->i gibi dönüşümlerle anlamlı bişeyler yazdırabilirsin.
     
  9. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Hocam kusura bakmayin konuyu burda toplayim dedim.
    Gtk phpnin (GNU)grafik destegi ile masaüstünde calistirilmasi.
    Yani exeye çeviremiyoruz ama yazdigimiz scripti php.exe ve gtk.exe ile
    C:\phpdev\php_gtk.exe 'C:\phpdev\scripts\script.php'
    seklinde cağırdığımızda calisiyor.
    Pear hakkında benimde pek bir sey bildigim yok oda bunlar gibi ama .
    Bu konuda çalışıpda bilgi paylasimi yapabilecek arkadaşlar arıyorum ama çok fazla ilgilenen yok nedense


    Evet Aslinda Direkt execatuble bir dil kullanmayi bende istiyorum ama su an bir dil ögrenecek kadar vaktim yok.
    Bu bildigim bir dil sonucta üstelik php Türkiy d oldukca ilerledi GtK ninda onun için ögrenilmesi kolay geldi bana.
    C++ pluss plusa basladim ama onda program yazmama daha 40*40 fırın ekmek yemem lazim
     
  10. Düzgün

    Düzgün Üye

    Kayıt:
    29 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    206
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    PHP-GTK manual filam vardır
    www.google.com dan arama yapıp çeşitli örnekleri uygulayarak rahat öğrenilebilir sanıyorum.
    bende hiç ilgilenmedim php+gtk ile ama bi sıralar perl+tk ile ilgilenmiştim gerekli tk modülünü kurunca örneklerdeki satırları manuel den bakıp rahat çözülebiliniyordu :)
    aynı medodu kullanmanızı önerebilirim. neyse sabah 7:00 de okula gitmeliyim ...
    iyi çalışmalar
    kolay gelsin.
     
  11. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Re: Re: PHP-GTK ve PHP GD de Türkçe Karekter sorunu ve PEAR?

    Modülden kastiniz nedir?
    gdde font kullanma izni var zaten ama ingilizce fontlari kullanabiliyorum.Daha baska bir modülmü yüklemek gerekli?
    Windows sürümünde bu mümkünmü?
    bu modülü ilave etmek için phpyi (ve hatta apache yi) yenien derlemek gerekiyormu?
    Zira kullancagim server ücretli bir yer phpyi anca update ettiler yeniden derlemek istemezler.
     
  12. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    ok . İyi geceler
     
  13. Düzgün

    Düzgün Üye

    Kayıt:
    29 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    206
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    PHP de library(kütüphane)'si
    PERL de modül' ü vardır
    Bunların multi language seçenekleri vardır. yani başka dillerin fontları kullanılır sanırım eğer PHP GD de font kullanmayı destekliyorsa yani artık derlenirken ona göre confiruge edilmişse biraz nette araştırma yaparak neler yapılabileceği öğrenilebilir sanıyorum
     
  14. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    ok.daha sorularım olacak ama yarın bugünlük yeter hocam.:)
     
  15. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    PEAR : Bir kod deposudur...
    Yeterince gelişmiş ve diğer programcıların da işine yarayabilecek kdları PEAR kod deposu içine dahil edilmektedir. PEAR projesine herhangi birisi katılıp kendi kodlarını ekleyebilir, ama bunun için PEAR kod standartına uygun yazması gerekir.

    Sisteme PEAR kurulursa, PEAR içindeki sınıfları kendi programınız içinde kullanabilirsiniz. Bu sınıflar PHP ile yazılmıştır.

    Daha fazla bilgi için http://pear.php.net

    Kolay gelsin.

    (Bu arada Turok senden gördüm canım çekti,gittim GTK ile ilgili bi şeyler indirdim, bir iki örnek çalıştırdım ama henüz vakit bulup da ciddi dalamadım :) Belki ilerde senin dışında da GTK ile ilgilenen birilerini bulacaksın :) )
     
  16. LoS.ToF

    LoS.ToF Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1,088
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    PHP Developer
    Şehir:
    Antalya
    Musti ? Ne demek bu şimdi :D
     
  17. CrazyCat

    CrazyCat Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    653
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    lecturer
    Şehir:
    Adana
    GTK yi sonunda inceleme fırsatım oldu. :) aylar önce dökümanlarını indirmiştim ama bi türlü inceleyemedim.

    şimdilik söyleyebileceğim tek şey çok şirin:) henüz bebek sayılır çünkü oldukça yol kattetmesi gerekiyor.

    Aslında geleceği olabilir. zaten windows ortamında grafik arayüzü kullanarak uygulama geliştirme bende olduğu gibi bir çok insanda bir kaosa dönüşmüştü. şöyle elle tutulur ve kolay uygulama geliştirilebilinen ve sağlam yapısı olan program geliştirme araçlarının (veya dilleri) hepsinde insanın aklında soru işareti bırakan bir ayrıntı oluyor yada öğrenmesi ve/veya uygulaması zor.

    Bende çoğu zaman "yanlış ata oynama korkusu" olmuştu bu güne kadar. programlama teknolojisi çok hızlı gelişiyor ve yeni bişeyi öğrenmek zaman alıyordu. Çoğu zaman çekimser kalıp herşeyden biraz öğrenmeyi denedim:) ama onunda büyük sorunları var:

    eğer öğrenmekten amaç uygulamak ise sürekli aynı araçları kullanmanın tartışılmaz bir avantajı var.

    şimdi elimizde olan win platformunda grafik arayüzlü uygulama geliştirme ortamlarını bir incelersek GTK nın yeri ne olabilir.

    - C++ mükemmel bir dil ama windows için uygulama geliştirmek çok zor ve zaman alıyor ciddi bir proje için tek başına altından kalkmak çok zor ve sadece onunla ilgilenirseniz gelişme sağlıyabiliyorsunuz.

    - Java oldukça yaygınlaştı ve C++ ye göre faha kolay. tabi dezavantajları malum. bide bana göre biraz hantal:)

    - C# ı incelediğimde bana çok kolay gelmişti hemen oturu bişeler yazası geliyor insanın ama .netframework ayak bağı oluyor:)

    - Vb biraz light kalıyor:) Delphi içinde bişe sölemiyim kızanlar olur:D ama ikiside ciddi projeler için uygun diil.

    - Vb.net de framework bağımlısı diğer bütün visual studio.net üyeleri gibi.

    - GTK ise henüz standart diil ve aslında dil bile diil. bi şekilde dağıtılabilir kodlar ürettiği zaman düşünülebilir. En büyük avantajı PHP scriptleri kullanıyor olması ve çok kişi tarafından PHP biliniyor olması gibi görünüyor ama kullanmak isteyen bi o kadar daha şeyi Görsel arayüzü oluşturmak için öğrenmesi gerekecek. Yani PHP biliyor olmanın çok büyük avantajı olmaz. (öyle olsaydı bütün C/C++ bilenler VC++ de at koştururdu ama kimden ufak bişeler yazmasını istesem afakanlar basıyor :D)

    Bu arada bir aralar PHP için Zend compiler den bahsedildiğini duymuştum. Özellikle Kayra 'nın kitabında bir iki pasaj değinilmiş. Ama sanırım Zend'de öyle bişe bulamadım. Eğer bir compiler olsaydı belki .net ile aynı katagoride yaklaşım sunabilirlerdi ve aynı şekilde GTK içinde gelecek vadeden bir gelişme olurdu..


    neyse. Öncelikle GTK yı daha derinlemesine bi inceleyim sonra ilgienen bi kişi daha bulma şansın olabilir. :)

    kolay gelsin :)
     
  18. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    İnsaallah . Kolay gelsin hepinize.
    Compiler olayi benimde canimi sıkıyor.Zendi taradim ama bununla ilgili bir şey göremedim.
     
  19. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Hem Windows Hem Linux da çalışabilmeside ayrı bir avantaj sanırım.
    İlgilenecek Arkadaşlara:
    Ana kaynak : http://gtk.php.net/

    Windows Sürümü: http://gtk.php.net/do_download.php?download_file=php-gtk-0.5.2a-win32.zip
    Linux Sürümü: http://gtk.php.net/do_download.php?download_file=php-gtk-0.5.2.tar.gz
    İngilizce html manual :http://gtk.php.net/distributions/manual/php_gtk_manual_en.zip
    İngilizce html gz: http://gtk.php.net/distributions/manual/php_gtk_manual_en.tar.gz
    Uygulamalar: http://gtk.php.net/apps/
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 8 Ocak 2003
  20. altantan

    altantan Misafir

    Aslında compiler daha doğrusu compilerımsı :) bir program var: PriadoBlender.

    1 yılı buldu sanırım kullanalı. Ama GTK bir türlü geliştirilmiyor (şimdilik).

    1 yılımı python öğrenmeye, 1,5 senemi java, 1 yılımı j2me ye tüm üni hayatımı pascal, c, delphiye harcamış biri olarak şunu söyleyeyim: Bi halta yaramıyorlar. Web cd vs tasarımından kazandığım paranın 50 de birini bunlardan kazanmadım. Kazananlar var mı? Elbette 10 tane yazılımcı oturursa yan yana masalara patlatırlarsa bi ERP ya da simülasyon programı, kazanıyorlar. Ama bir kişinin yaptığı programdan para çok zor.

    Ama gelecekte ne olacağı belli. Tüm masaüstü uygulamaları yerini masaüstünde çalışan net uygulamalarına bırakacak: şimdilik ufak tefekler; gadgetslar, gtk lar falan ama kaçanılmazlar. 5 hadi bilemediniz 10 yıla masaüstü yazılımcılığının klasik yanlarına güle güle diyeceğimizi düşünüyorum. Sadece netten veritabanından bilgi çeken programların ömrü çok değil.

    Neyse PhpGtk yı en azından bir kez deneyin. Size bir örnek sunayım:

    Kod:
        
        <?
        if (!class_exists('gtk')) {
        	if (strtoupper(substr(PHP_OS, 0, 3)) == 'WIN')
        		dl('php_gtk.dll');
        	else
        		dl('php_gtk.so');
        }
        function delete_event()
        {
        	return false;
        }
        function destroy()
        {
        	Gtk::main_quit();
        }
        function get_ip()
        {
        	global 	$text;
        	global	$domain;
        	global	$window;
        	global	$ip_address;
        	$domain = $text->get_text();
        	$ip_address = gethostbyname($domain);
        	$text->set_text($ip_address);
        }
        $window = &new GtkWindow();
        $window->connect('destroy', 'destroy');
        $window->connect('delete-event', 'delete_event');
        $window->set_border_width(5);
        $window->set_title('toplualan IP Gösterimi');
        $window->set_policy(false, false, false);
        $grid = &new GtkTable(2, 2);
        $grid->set_row_spacings(4);
        $grid->set_col_spacings(4);
        $window->add($grid);
        $label = &new GtkLabel();
        $label->set_text("URL:");
        $grid->attach($label, 0, 1, 0, 1);
        $text = &new GtkEntry();
        $text->set_editable(true);
        $text->set_max_length(256);
        $grid->attach($text, 1, 2, 0, 1);
        $ttentry = &new GtkTooltips();
        $ttentry->set_delay(200);
        $ttentry->set_tip($text, 'Örnek: www.toplualan.com', '');
        $ttentry->enable();
        $button = &new GtkButton('IP yi al');
        $button->connect('clicked', 'get_ip');
        $grid->attach($button, 0, 2, 1, 2);
        $ttbutton = &new GtkTooltips();
        $ttbutton->set_delay(200);
        $ttbutton->set_tip($button, 'IP yi incele', '');
        $ttbutton->enable();
        $window->show_all();
        $window->set_focus($text);
        Gtk::main();
        ?>
    
    Bunu yolu kısa olacak bir yere php olarak kaydedin. Enin altına a.php olarak kaydettim.

    Resim 1: Compile etme
    http://img239.imageshack.us/img239/7042/1111rd4.jpg

    Resim2: Görünüm ve çalıştırma
    http://img172.imageshack.us/img172/8243/2222mg1.jpg

    Resim 3: Execute edip sonuca bakalım
    http://img239.imageshack.us/img239/4231/3333fx7.jpg

    Ben bunu host işi sırasında sık sık kullanıyorum umarım sizinde işinize yarar.

    Not: http://www.priadoblender.com/index.php?layout=main&cslot_1=4 adresinden compilerı indirebilirsiniz.

    Türkçe karakter sorununa gelince, ben str_replace ile sorunu hallediyorum.
    örnek olarak

    $deger = str_replace("&uuml;;","ü",$deger);

    html kodlarının tamamı için:
    http://bid.ankara.edu.tr/start/www/Atagun/A.html

    Kolay gelsin,