Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Online Oyun Yazmak?

Konu, 'PHP' kısmında HunTER tarafından paylaşıldı.

  1. HunTER

    HunTER ...

    Kayıt:
    15 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    8,684
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Programlama
    Şehir:
    İstanbul
    Abartıyormuyum bılmem ama siteye koymak uzere cok basıt bı onlıne oyunu nasıl yazabılırım? Yanı bu ısın methodu yolu algorıtması protokolu adına her nedenıyosa ıste nasıl bıseydır?

    Illa java ogrenmem gerekırmı? Yoksa PHP ılede butur bısey yapılabılırmı? Mesela ben az cok Flash action script bılırım ve flashta yaptıgım bı kac ufak oyunda var.. Bunları acaba onlıne hale getırebılırmıyım?

    Olayı somutlastırmak adına ornegın onlıne bır tavla oyunu yapmanın mantıgı nedır? Neler gerekır... Neler ogrenılmelıdır? Yontemlerı nedır???
     
  2. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    Java Script ile bir şeyler yapılabilir ama yine de Java Applet teknolojisi kesin çözüm.
     
  3. Sahin

    Sahin Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    8,943
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Java Appletmi kaldı ki. Java Virtual machine kurmadan appletleri göremiyorsunki. Appletlerdede flashta oldugu gibi player yüklü değilse tıklada otomatik yükleyelim muhabbetide yok. Microsoftta sitesinden kaldirmis XP Sp1 in içine koydu sanırım onuda crack XP lere kuramıyorsun bence boşver Hunter sen flasha devam et onun geleceği daha parlak görünüyor ;)
     
  4. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    Applet'ler ve Java ile ilgili hic bir sorun yok. Windows XP'ye SP1 kurulamıyor muymuş lisanslı olmayınca? Ben gayet güzel kurdum, kullanıyorum. Hatta Windows Xp SP1 Integrated CD'si hazırladım, gayet de şık oldu.. Zaten Sun da java teknolojisi için gerekli tüm bileşenleri sağlıyor, o sizi uyarmıyorsa bir zahmet gidip indiriverin :)

    Java teknolojisi Oyunlarda da kendini gosterecektir yakında, çok yoğun çalışmalar var. Mesela:
    http://java-game-lib.sourceforge.net/documents/

    Ayrıca internet üzerinden oynanan tavla, okey, vs gibi oyunlarında da hep Java ile yazıldığını biliyorsunuz. Kimsenin JVM'den filan şikayet ettiğini görmedim.

    Java ile devam ediniz.. :)
     
  5. Sahin

    Sahin Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    8,943
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Bir zahmet zaten biz gidip indiriyoruz ama ben zamanında flash playeri bile yükleyemeyenleri gördüm altı üstü install butonuna tıklayırsun. Şimdi kullanıcı anladı diyelim çalışmayan uygulamanın java teknolojisi ile oldugunu üzerine müzerine tikladi bir şey olmadi hmmm diyecek bu çalışmayan şey mutla java teknolojisidir ve bunu sun ürettiğine göre gideyeim ordan jvm yi bulayım yükleyeyim çalıştırayım. Zor be kardeş.

    Cep telefonlarında bile kullanılıyor java uygulamaları inkar etmiyor kimse javanın yaptıklarına birşey demiyor zaten ama keşke eskisi gibi kendiliğinden yüklenseydi bileşenleri.
     
  6. HunTER

    HunTER ...

    Kayıt:
    15 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    8,684
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Programlama
    Şehir:
    İstanbul
    Ediyimde nasıl :)

    Sımdı bıldıgım (daha dogrusu denedıgım) kadarıyla flash herhangı bır url den get metoduna benzer bır sekılde degısken alabılıyor.. Ornegın

    oyuncu1msg="hadı oyna be kardesım"&oyuncu2msg="tamam catlama"

    gıbı

    Sımdı farzı mısal yukardakı ornekte oldugu gıbı ıkı oyuncumuz var ve bunlardan bırı assagıdakı hamleyı yaparak kapıyı alıyor:

    oyuncu1hamle="1-6;2-5"

    Ve ben oyuncu2 oturumunda bunu get ıle okuyup hamleyı grafıksel olarak ekranda gosterıyorum.. Bu arada tabı hamleyı yapan oturumunda hamleyı gormesı gerekıyor.. Ve bu boyle surup gıdıyor

    Ama bı sorun var oyunun dataları nerde tutuluyor? Oturum yonetımını kım yapıyor? Yanı PHP ıle oturumları yonetsem, mysqlde dataları depolasam flash ılede sadece hamlelerı gostersem bu ıs olurmu?

    Bana sole adım adım bı sema cıkarmanız mumkunmu? Yanı sadece yolu gosterın ben gerısıyle ılgılenırım.. Yalnız bı hatırlatma ben Java dan anlamam...
     
  7. HunTER

    HunTER ...

    Kayıt:
    15 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    8,684
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Programlama
    Şehir:
    İstanbul
    Ben cevap yazarken mevzu almıs yurumus sanırım.. Konunun bıraz dısında buldum kendısını :)
     
  8. ee++

    ee++ Daimi Üye

    Kayıt:
    25 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,122
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    Şahin Abi, niye işi yokuşa sürüyon? :)

    Adam oyun oynamaktan bahsediyor. Sen oyun oynayacak olsan bilgisayarında, zaten CD'den yüklemiyor musun? :)

    Neyse..

    Java teknolojisinin şu avantajı vardır:

    Java Appletler hem istemci hem sunucu tarafında çalışırlar. Daha doğrusu, istemci tarafında çalışırken sunucuya da erişebilirler. Bu şekilde çalışabilecek başka bir teknoloji var mı bilmiyorum (belki .NET ile geliyordur). Yani Applet'ler ile sunucudaki veri tabanına erişebilirsiniz örneğin. Şunu da açıklığı kavuşturayım, Java Applet ASP, PHP ya da JSP gibi sadece sunucu taraflı bir teknoloji değildir.

    Java Applet kullandığınızda Java'nın tüm imkanlarını kullanabilirsiniz, ki bu imkanlar insanin gözünü kamaştırır.

    Ben sıkı bir Java kullanıcısı ya da çok bilgili filan değilim ama gerçekler bunlar.
     
  9. fatihhood

    fatihhood Aktif Üye

    Kayıt:
    22 Ekim 2002
    Mesajlar:
    415
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Software Developer
    Şehir:
    Hamunaptra
    Delikanlı BT 'ci Flash , PHP ve Database kullanarak sağlam bir FRP oyunu yazar.

    Ama şöle Lords Of Magic vari mekanlar olacak. Mesala evler ağaçlar falam ufacık bir haritada simetrik bir açı ile çeşitli etkileşimlerde bulunacaklar... Arasıra yangın çıkacak düşmanlar saldıracak vs. vs. vs.

    Ama bunun için sağlam bir yaz tatili lazım. 2 ay evden çıkmadan uğraşacan...

    Ahhh şu BT ' cinin hayalleri yokmu, insanın kafasını karıştırır...

    Saygı ve Selam ile...
     
  10. HunTER

    HunTER ...

    Kayıt:
    15 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    8,684
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Programlama
    Şehir:
    İstanbul
    Tamam sen sadece yolu goster.. Ben ıkı ayımı harcarım
     
  11. LoS.ToF

    LoS.ToF Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1,088
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    PHP Developer
    Şehir:
    Antalya
    Java dan yanayım ben.
     
  12. HunTER

    HunTER ...

    Kayıt:
    15 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    8,684
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Programlama
    Şehir:
    İstanbul
    Bakın ısı ogrenmek ıcın oturup basıt bır oyun yapmaya karar verdım.. Flash+PHP+Gerekirse MySQL bısey.. Oyun cok basıt.. Zar sallama..

    Yanı ıkı oyuncu var nakıtlerınden para cekıp ortaya bahıs olarak koyuyorlar ve sonra zarı sallıyorlar.. Kım daha buyuk sallarsa parayı alıyor ve bu oyunculardan bırı ıflas edene kadar devam edıyor..

    Oyunun goruntusu sole bısey.. game.htm

    Gelelım sorulara..

    1- Oturum yonetımı nasıl olucak.. Yanı yenı oyun dıyen sahıs sqlde bır satır input etse ve game_start = 'false' yapsa dıger bır sahısta sqldekı false satırlardan bırını update edıp true yaptıgında oyun baslasa olurmu? Satırların idlerinide sessionlarla tasırım?

    2- Yukardakıne benzer bı yapıyı olusturmaya calıstım ama (adına dınleme denıyor sanırım) flashta satırın false olma sartına baglı olarak sonsuz bır donguye gırdıgımde ve donguden cıkma sartının satırın true olması gerektıgını belırtıgımde explorer neredeyse gocuyor cunku herseferınde game.php yı refresh eder gıbı yuklemeye calısıyor.. Kısacası bunun baska bır yolu varmı? Yada ben nerde hata yapıyorum?


    Bu ıkı sorunun cevabı oyunu tamamlamam ıcın yeterlı olur sanırım.. Kı maksat oyun felan da dıı zaten.. Bu ısı ogrenmek ıstıyorum sadece..

    Not: Flash 4 kullanıyorum.. (alıskanlıktan)
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Ekim 2002
  13. fatihhood

    fatihhood Aktif Üye

    Kayıt:
    22 Ekim 2002
    Mesajlar:
    415
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Software Developer
    Şehir:
    Hamunaptra
    Hımmm ben flashtan pek anlamam ( Aslında iyi bilirimde , bilmek istemem ) ama sana şöle bir öneride bulunabilirim.

    Bu iş için bir tetik ( trigger ) yapman lazım. Aslında Flash MX 'e geçsen bu iş için bir sürü extension bulabilirsin. ( Belki flash4 tede çalışır )

    Haa yok illede tereyağı ile kurufasulye diyorsan ozaman bu iş için dinamik textleri kullanabilirsin.

    Mesala çeşitli trigger için bir txt dosyan olsa ( veya database 'in ). Flashtada dinamik bir text oluştursan. Trigger dosyandan 5 saniyede bir satırı çekip bu dinamik satırın değişip değişmediğine göre işlem yapsa? vs. vs. vs...

    Anlatması ne kadar kolay dimi, aslında yapması çok daha kolay.. Ama iyi anladıysan.

    Saygı ve Selam ile...
     
  14. HunTER

    HunTER ...

    Kayıt:
    15 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    8,684
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Programlama
    Şehir:
    İstanbul
    Evet konuyu flashokulunda da actımıstım ve bırbırıne benzer ıkı ayrı cevabım olmus oldu.. Kı aslında ben de tam bu sıra 5sn. de bır degıskenlerın load edılmesıyle ugrasıyorudum.. Oldu da.. Yanı ılk vartayı atlattım..

    Sıra ıkıncıde yanı oturumu yonet ve oyunu tamamla.. Gene takıldıgım bısey olursa gelır sorarım ama...

    Kafama bısey takıldı bız buturden bır kontrol ımkanına sahıp degılsek.. Yanı 5sn lık bosluklar bırakmak zorunda ısek kontrollerde nasıl olucakta her ıkı oyuncununda anlık hareketlerıne gore sekıllenen bı oyun yazabılecegız?.. Mesela araba yarıstırmak... Yoksa butur bıseyın (en azından flashta) ımkanı yokmu web uzerınde?

    Oturup flash quake yazacak dıılım tabı (yazamamya zaten) sadece merak ettım..
     
  15. redial

    redial Misafir

    peki bu platform bagimsiz dedikleri java, gercekten platform bagimsiz mi?

    Mesela birileri is bankasinin on-line subesini linux bir makinada calistirabilir mi?

    Bunun yaninda, macromedia ya ya guvenecegime, sun'a guvenmeyi tercih ederim her seye ragmen...
     
  16. trueWD

    trueWD Daimi Üye

    Kayıt:
    15 Nisan 2004
    Mesajlar:
    862
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Emekçi
    Allah kahretsin bu javayıda kafasına göre önüne gelen dil çıkarmış kardeşim nden sıtandart bir dil yok? <? echo"dandik"; ?> gibi değilde c++ kafasına göre java kafasına göre asp bir acayip. yapamazsın hunter kardeşim yapamazsın ben 2 yıl satın almak için applet aradım bulamadım. yapmaya çalıştım yapamadım. türkiyedede bu işi bilen menfatperest paylaşmasını bilmiyen insanlar oldukça sen öğrenirsin nede ben. gamyun.... sitesinin sahibi roots diye bir denyo var o biraz çakar o kadar bencil bir insandırki yardım istedik diye bizi engelledikten sonrada sitesinde tam 2 ay yasakladı şimdi türkler şöyledir türkler böyledir diye anlatırız. ya kardeşim neden turkey games hompage language diye bir oyun yazılım dili çıkmasınki? bırakın onu biz o kadar bencilizki ve aksine o kadar çalışkanızki daha maryo gibi bir platform oynumuz bile olmadı dimi ne acı ama yurt dışında 2 tane 16 yaşındaki çocuk dünyayı kasıp kavuran cuanter sıtrike oynunu tasarlıyor.. kısacası değmeyim mabedime.... içim yanıyor bizde bu roots denyoları oldukça piyasada bu kadar bencil oldukça biz daha çoook teknolojiyi 50 sonradan takip ederiz......

    aksini idda eden var ise yemre_@hotmail.com
     
  17. trueWD

    trueWD Daimi Üye

    Kayıt:
    15 Nisan 2004
    Mesajlar:
    862
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Emekçi
    Boşverrr

    Allah kahretsin bu javayıda kafasına göre önüne gelen dil çıkarmış kardeşim nden sıtandart bir dil yok? <? echo"dandik"; ?> gibi değilde c++ kafasına göre java kafasına göre asp bir acayip. yapamazsın hunter kardeşim yapamazsın ben 2 yıl satın almak için applet aradım bulamadım. yapmaya çalıştım yapamadım. türkiyedede bu işi bilen menfatperest paylaşmasını bilmiyen insanlar oldukça sen öğrenirsin nede ben. gamyun.... sitesinin sahibi roots diye bir denyo var o biraz çakar o kadar bencil bir insandırki yardım istedik diye bizi engelledikten sonrada sitesinde tam 2 ay yasakladı şimdi türkler şöyledir türkler böyledir diye anlatırız. ya kardeşim neden turkey games hompage language diye bir oyun yazılım dili çıkmasınki? bırakın onu biz o kadar bencilizki ve aksine o kadar çalışkanızki daha maryo gibi bir platform oynumuz bile olmadı dimi ne acı ama yurt dışında 2 tane 16 yaşındaki çocuk dünyayı kasıp kavuran cuanter sıtrike oynunu tasarlıyor.. kısacası değmeyim mabedime.... içim yanıyor bizde bu roots denyoları oldukça piyasada bu kadar bencil oldukça biz daha çoook teknolojiyi 50 sonradan takip ederiz......

    aksini idda eden var ise yemre_@hotmail.com
     
  18. KAFAYI-7M

    KAFAYI-7M Aktif Üye

    Kayıt:
    3 Haziran 2003
    Mesajlar:
    323
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
  19. RaiST

    RaiST Daimi Üye

    Kayıt:
    24 Temmuz 2002
    Mesajlar:
    1,932
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    linuxrocker
    Şehir:
    krynn
    ornek bir oyun daha : lost.no
     
  20. mkarabulut

    mkarabulut Misafir

    Applet'lar ile 3D oyunların bile yapıldığını gördükten sonra, ben olsam Java'dan başka bir şey seçmeyi düşünmezdim.