Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Kaynak Kodlu Örnekler

Konu, 'Pascal / Delphi / Delphi.NET' kısmında Caylaq tarafından paylaşıldı.

  1. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    S.A,
    Bu bölümde Test Edilip Denenmiş Kodlu Örneklerinizi Yayınlayabilirsiniz...

    LÜTFEN BU BÖLÜME CEVAP YAZMAYINIZ.
    SADECE KODLU ÖRNEKLERİNİZİ PAYLAŞINIZ

    İlk örneğimiz Mail gönderme ve Alma konusu üzerine güzel bir çalışma.

    Örneği çalıştırabilmeniz için INDY paketlerinizi kurmuş olmanız gerekmektedir.

    Ekten indirebilirsiniz,

    Faydalı olması dileğiyle...








    .
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 4 Ekim 2008
  2. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Fastreport'a Parametre Gönderme

    Fastreport'a Parametre Gönderme

    Ekteki 15.02.2008 Tarihinde EnsarBereket arkadaşımız göndermişti. Güzel bir örnektir.

    Ekten indirebilirsiniz







    .
     
  3. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Form Yaratma ve Yoketme Örneği

    Form Yaratma ve Yoketme Örneği
    ( 10/05/2008, 00:14 Tarihli Örneğim )

    Merhabalar,

    Birçoğumuzun hafızadan kazanmak kullandığı yöntem, formları AutoCreate yerine Manuel Oluşturmaktır.


    Ekteki Dosyada,

    Formların nasıl yaratılıp, nasıl taskbarda gösterildiğini , Nasıl hafızadan atılldıgını ve Nasıl çoklu pencere açıldıgını görmek açısından yararlı bir örnek olduğunu düşünüyorum.


    Umarım faydalı olur




    Sevgi Ve Saygılarımla
     
  4. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    EXELER ARASI PARAMETRE GÖNDERME

    S.A,

    Ceviz kullanıcılarına özel :D



    Çok işinize yarayacağını düşündüğüm parametre gönderme olayı. Ekteki örneği indirip test edebilir , uygulamanıza yerleştirebilirsiniz.


    Project2.exe -- > Project1.exe yi çalıştırmak için kullanılır. Gönderilen Parametre doğru ise Project1.exe yi çalıştırır
    Project1.exe --> Bu sadece Project2'den çalışır. Aksi halde hata verir.






    Faydalı olması dileği ile....







    .
     
  5. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Screen Capture

    Screen Capture ,

    Ekten indirebilirsiniz




    ..
     
  6. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    SCRCam.rar

    Görüntüyü kaydediyoruz,


    Ekten indirebilirsiniz






    ..
     
  7. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Ekran Görüntüsü Yakalama ( PNG )

    sa,

    çok amaçlı kullanabileceğiniz güzel bir örnek. Ekten indirebilirsiniz


    Faydalı Olması dileğiyle








    ..
     
  8. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Dosya Arama ve Özellikleri

    sa,
    Ekten indirebilirsiniz


    Faydalı olması dileğiyle...







    ..
     
  9. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Program Yeni Sürüm Kontrol

    sa,

    Gerçekten çok değerli bir çalışma. Ekten indirebilirsiniz



    Faydalı olması dileğiyle......








    ..
     
  10. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    MSN TARZI POPUP

    Ekten İndirebilirsiniz










    ..
     
  11. cemaliozan

    cemaliozan Daimi Üye

    Kayıt:
    17 Mayıs 2005
    Mesajlar:
    1,849
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Meslek:
    Boşta gezenlerin yewmiye defterini tutarım...
    Şehir:
    » Burası «
    Web Sayfasından REsim Almak

    Merhaba

    TWebBrowser nesnesinin kullanım alanlarını örneklemek için ekliyorum. Tasarım ve kodlar biraz ilkel olmakla beraber kod gerektiği gibi çalışmaktadır.

    Kolay gelsin.
     
  12. raynburn

    raynburn Üye

    Kayıt:
    10 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    126
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Delphi ve Oracle

    Her ne kadar Oracle özellikle Türkiye de pek tutulmasa da(paralı olduğundan) veri kaydetme ve saklama olarak gerçektende güvenilir bir vt dir.

    Bu yüzden dolayı Oracle ile bağlantı ve bununla ilgili adam akıllı kaynak bulmak çok zor oluyor.Bulsak bile İngilizce oluyor onu çözene kadar atı alan Üsküdar’ı geçiyor.

    Ben Delphi Oracle bağlantısını yaparken BDE (delphi ile birlikte gelir) kullanıyorum.
    [​IMG]


    Buradan Database(DBTables) seçeneğini çalışmamızın üzerine bırakıyoruz.
    Bıraktığımız DbTables'ın üzerine çift tıklıyoruz.
    [​IMG]
    Burada Database name kısmına istediğimiz ismi yazıyoruz.
    Driver Name kısmında ORACLE seçiyoruz.(Alias kullanmadım)
    Parameter Overrides kısmında Defaults seçeneğine tıklayıp; Server Name(Oracle daki isim), User Name(Oracle'a girerken verilen kullanıcı ismi) ve aşşağısında (fotoğrafda gözükmüyor) Password(Oracle ile girerken kullandığınız şifre) kısımlarını dolduruyoruz.
    Options kısmında da her seferinde şifre sormasın diye Login Prompt seçeneğini kaldırıyoruz.Eğer kaldırmazsak her programı çalıştırdığımızda oracle şifresini sorar.
    OK tuşuna bastıktan sonra Object Inspector panelinde Connected False durumundan True durumuna geçiriyoruz. Eğer True oluyorsa Oracle ile bağlantımızı kurmuşuz demektir.Olmuyorsa adımlara dikkatle bakın ve yazdığınız şifre ve isimleri kontrol edin.

    Burda şunu belirtmek istiyorum.Eğer oracle daki kullanıcı ismi editlemeye yetkili değilse sadece sorgulama yapabilirsiniz.

    Şimdi bir örnekleme olarak Dbgrid'e bilgi aktarma yapacağım.

    İlk olarak Component paletinden DataControls kısmından DBGrid seçip formumuza yerleştiriyoruz.
    Daha sonra Component paletinde BDE kısmından Query seçip formumuza ekliyoruz.
    Son olarak da Component paletinde Data Access kısmından DataSource'u ekliyoruz.

    Şimdi Query nesnesine tıklayıp Obeject Inspector kısmında Database Name seçeneğine tıklıyoruz.Orda bizim yarattığımız Database Name'ini seçiyoruz.
    Daha sonra alttarafta bulunan SQL(Tstrings) yazan yere tıklayıp karşımıza çıkan String List Editor kısmına sorgumuzu yazıyoruz.
    [​IMG][​IMG]

    OK deyip, Query nin Object Inspector kısmında bulunan Active kısmını False durumundan True durumuna geçiriyoruz.Eğer True oluyor ise sorgunuz doğru çalışıyordur.

    Daha sonra DataSource nesnesine tıklayıp Obeject Inspectorda bulunan Dataset seçeneğine Query'imizi seçiyoruz.

    Son olarak DBGride tıklayıp Obeject Inspector penceresinden DataSource yazan kısma Data Source mizi seçiyoruz.Bunu yaptığımız anda DbGridimiz dolmuş şekilde gelecek.

    Arkadaşlar elimden geldiğince Oracle ile uygulamaları buraya ekleyeceğim.
     
  13. raynburn

    raynburn Üye

    Kayıt:
    10 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    126
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şimdi DENEME adında ki Tablomuzdan Edit'den girilen bir sayıya göre kayıt getirme olayını anlatıcam

    Yukarda sorgumuz ile dbGrid'i nasıl dolduracağımızı anlatmıştım şimdi de Edit'den girilen sayıyı bulacak ve bunu Dbgrid'e aktarıcak olan durumu gösteriyorum.

    Varolan formumuzun üzerine bir tane Edit butonu ekliyoruz ve bir tane BDE componentinde bulunan Query ekliyoruz.Query'e yukarıda resimde görüldüğü gibi yapabilirsiniz.Çünkü sorguyu programın içinden yazıcaz.

    Şimdi bir tane de buton ekliyeceğiz.Bul butonu.
    Not: İstersek bu Editin Change olayı yada yine Edit'in KeyDown olayına yazabiliriz. Bunu da göstereyim.

    Şimdi Bul butonuna çift tıklıyoruz ve şu kodu yazıyoruz.

    Kod:
    procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
    begin
    
              Query1.Close; //Query'i kapattık
              Query1.SQL.Clear;  //Query'i Temizledik
              Query1.SQL.Add('Select * from DENEME where DENEME_ID=:Q1); // DENEME tablosundan DENEME_ID'si Q1 olanı bul dedik
              Query1.ParamByName('Q1').AsInteger:=StrtoInt(Edit1.Text); //Q1'inde Editden geleceğini belirttik ve Edit String olduğundan Strtoint fonk. kullandık
              Query1.Open;
    
    end;
    
    Edit'in KeyDown olayı

    Kod:
    procedure TForm1.Edit1KeyDown(Sender: TObject; var Key: Word;
      Shift: TShiftState);
    begin
      if key= 13 then //Enter'a basılırsa (Char karakterlerinde 13 enter anlamına gelir)
        begin
    
              Query1.Close; //Query'i kapattık
              Query1.SQL.Clear;  //Query'i Temizledik
              Query1.SQL.Add('Select * from DENEME where DENEME_ID=:Q1); // DENEME tablosundan DENEME_ID'si Q1 olanı bul dedik
              Query1.ParamByName('Q1').AsInteger:=StrtoInt(Edit1.Text); //Q1'inde Editden geleceğini belirttik ve Edit String olduğundan Strtoint fonk. kullandık
              Query1.Open;
        end;
    
    end;
    
    Edit'in Change olayı (Eğer elinizde çok kayıt varsa tavsiye edilmez)

    Kod:
    procedure TForm1.Edit1Change(Sender: TObject);
    begin
              Query1.Close; //Query'i kapattık
              Query1.SQL.Clear;  //Query'i Temizledik
              Query1.SQL.Add('Select * from DENEME where DENEME_ID=:Q1); // DENEME tablosundan DENEME_ID'si Q1 olanı bul dedik
              Query1.ParamByName('Q1').AsInteger:=StrtoInt(Edit1.Text); //Q1'inde Editden geleceğini belirttik ve Edit String olduğundan Strtoint fonk. kullandık
              Query1.Open;
    end;
    
    Not:Önceki işlemleri tekrardan anlatmadım. Yine aynı şekilde database connection'ı ve Dbgrid'i ekliyorsunuz. Ek olarak bunları uygulamanız gerekiyor.
     
  14. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    DbGrid Özelilkleri

    Dbgridin birçok özelliğini içeren güzel bir örnek
     
  15. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Excelden Kayıtları Okuma ve Sql Servera Update Etme

    Mevcut Projemizde gerekli olduğundan yapma gereği duydum.

    Güzel birşey ortaya çıktı..

    Excel dosyasındaki tüm kayıtları gride alıp, gerekirse üstünde düzenleme yapabilir ve sonrada Sql serveRdaki database'e topluca kayıt ekleyebilirsiniz

    Exe, Excel ve kaynak kodları ile birlikte ektedir.

    Faydalı olması dileğiyle...


    Not: Sql server ayarlarınıza göre tabloyu düzenlemeyi unutmayınız




    ..
     
  16. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Kasa Örneği - ( Grid Toplama )

    Sık sorular üzerine, Grid toplama konusunu örneklendirmiş bulunuyorum.

    Bu örnekte Neleri Göreceksiniz.

    • Acces dosyasına AdoQuery ile bağlanmayı
    • Grid Satır Satır Renklendirmeyi
    • Grid Sütun Alanlarını İstenilen Boyutta Ayarlama
    • Grid Kaydırma Çubukları Gizlemeyi
    • Edit Renklendirmeyi
    • AdoQuery ile veri Süzmeyi
    • Griddeki Verileri Toplamayı ( Borç - Alacak ve Bakiye Şeklinde )
    • Labelleri ###,##.00 Şeklinde Formatlamayı...

    Kaynak kodları, exe ve Access Dosyası ilebirlikte Dosya Ektedir.

    Faydalı olması dileğiyle..
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 26 Eylül 2009
  17. Caylaq

    Caylaq Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1,145
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Product Development Specialist
    Şehir:
    DELPHI LAND
    Örnek Kasa ( Raporlama Eklendi )

    Bir üst mesajda detayları belirtilen Kasa örneğine raporlama ilave edilmiştir. Tüm kaynak kodları ve exe dosyası ile ektedir...

    Faydalı olması dileğiyle...



    Not: Ayrıca Raporlama Bölümüne kümülatif bakiye hesabıda eklenmiştir



    .
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 27 Aralık 2009