Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Kariyerim İçin Hangi Dili ve Platformu Seçmeliyim?

Konu, 'Yazılım Geliştirme' kısmında CatRoot tarafından paylaşıldı.

  1. mfberkdemir

    mfberkdemir Yeni Üye

    Kayıt:
    7 Nisan 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    C# öğrenirken visual studio 2010 nasıl elde edebiliriz? Lisans ücretleri oldukça yüksek deneme sürümlerini de 90 gün biraz az..
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 25 Haziran 2011
  2. skacurt

    skacurt Â

    Kayıt:
    4 Ocak 2008
    Mesajlar:
    4,340
    Beğenilen Mesajlar:
    21
    Meslek:
    Küfeci
    Şehir:
    İstanbul
    Express Edition'lar var ücretsiz. Onlara baktınız mı?
     
  3. Furkan Onka Uğur

    Furkan Onka Uğur Moderatör Yetkili Kişi

    Kayıt:
    12 Eylül 2008
    Mesajlar:
    3,689
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Ankara
    Hem VS 2010 kullanıp, hem de çok az (belki de hiç) lisans ücreti ödemeyeceğiniz yasal yollar var:
    1) http://www.microsoft.com/express/Downloads/ Adresinden Visual C# 2010 Express sürümünü indirebilir ve süre, ürününüzün satışı vs. gibi konularda sıkıntı çekmeden kullanabilirsiniz.
    2) Üniversite öğrencisiyseniz ve
    * Üniversiteniz MS'nin DreamSpark programına kayıtlı ise https://www.dreamspark.com/ adresinden gerekli alanları doldurarak Visual Studio 2010 Professional sürümünü 1 yıl süreyle ücretsiz kullanabilirsiniz.
    * Üniversiteniz MS'nin DreamSpark programına kayıtlı değil ise ISIC (International Student Identity Card) alıp (fiyatı 15-20 TL arasında değişiyor) yine https://www.dreamspark.com/ adresinden gerekli alanları doldurarak Visual Studio 2010 Professional sürümünü 1 yıl süreyle ücretsiz kullanabilirsiniz.
    3) Şirketseniz, yıllık 250.000 $'dan daha az cironuz varsa ve diğer kriterlere de uyuyorsanız MS'nin BizSpark programına kayıt olabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi: http://www.microsoft.com/turkiye/bizspark/default.mspx

    Benim bildiğim yasal seçenekler bunlar. Yasal olmayanları kesinlikle tavsiye etmiyorum.
     
  4. mfberkdemir

    mfberkdemir Yeni Üye

    Kayıt:
    7 Nisan 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    evet arkadaşlar dreamspark ve express ürünleri biliyorum bunlar Professional sürümüde dahil veritabanı bağlantısı yok..
    Yani veritabanı işlemlerini nasıl öğreneceğim..
     
  5. mfberkdemir

    mfberkdemir Yeni Üye

    Kayıt:
    7 Nisan 2011
    Mesajlar:
    7
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    öğrendiğim kadarıyla dreamspark ve express ürünleri veritabanına destek veriyormuş..
     
  6. bortecine09

    bortecine09 Üye

    Kayıt:
    8 Nisan 2010
    Mesajlar:
    30
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Web Developer
    Şehir:
    LOCALHOST
    Ben yarım yarım 5 dil bileceğime bir tanesini sağlam bilirim bütün işlerimide görürüm düşüncesindeyim, böyle bir dil varmı ? diyor isen var C#. Ha yok ben hep webde çalışıyorum zaten, masaüstüne gerek yok diyorsan php de ekle buna.
    Birazda senin gereksinim duyduğun şeylere bağlı olan birşey dil seçimi. Ama heves edip 3 ondan 5 bundan yaparsan bir zaman sonra öyle bir hal alacak ki durum, iki dili de az çok biliyo olacaksın ama iş proje geliştirmeye geldi mi zırt pırt çakılacaksın kafa üstü. Bende öyle olmuyor diyebilirsin, istisnasındır, veya bol vaktin vardır, uzun uzun uğraşırsın. İki dili bi arada götürmeye çalıştım, o kadar hevesli ve azimli olmama rağmen ağır geldi bir zaman sonra. Bir dili öğren, proje geliştir, kendi sorunlarını alternatif çözümlerle hallet. bunları başarıyorsan yeni dili öğren üstüne. faydası olurmu elbette olur. Bir dil bir insan demişler :) fakat şunu unutmamak gerek Teknolojinin sürekli ilerlediği ve hızına ayak uydurulamaz hale geldiği şu günlerde maymun iştahlı olmak hüsranla sonuçlanır düşüncesindeyim.
     
  7. CORBENX

    CORBENX Yeni Üye

    Kayıt:
    28 Aralık 2007
    Mesajlar:
    4
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Microcontroller Programmer
    ersintarhan ilk sayfada güzel bişey söylemiş. Ekip gerçekten çok önemli. Ben ist deki kapı komşumla linux ve gimp e alışmaya çalıştık öğrendik pek çok kaynaktan benim takıldığım yeri o çözüyo onun takıldığını ben.İlk ten kafamda pek çok soru işareti vardı ama birilerinin sana dil önermesi zamanını çok çok alır bu sana kalmış bişey hiçbişeyden korkma sen işini iyi bildikten sonra hangi programlama dili olursa olsun mutlaka bi yerlerden kapı açılır yeterki yaptığın işi sağlam yap. Ben yoluma Linux-PHP + PHP-gtk ile devam ediyorum :)
     
  8. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Tek onerim olabilir.

    Birden fazla dille hasir nesir olma. Su anda hangi dilde birseyler yapabiliyorsan o dille hasir nesir ol.

    Ha onerimdir.

    Vb6, Vb.NET gibi bir MS dili kullanmak yerine

    C#,Delphi, Python, gibi dilleri Windows altinda calistir. C++ oneririm. Ama Qt'ye hakimiyet sart. Aslinda bir cok kaynak var.

    Ama sakin ha vb.net, vb6 gibi bir hataya düşme.
     
  9. @BIGMAN

    @BIGMAN Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2010
    Mesajlar:
    239
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    vb6 ya düşme de vb.net ne alaka ?
     
  10. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    C# ile Vb.NET'in yapisina bir bakarsak. Fark edilir derecede.

    Vb.net ile bakkal, market tarzi programlar yazarsin. Parani alirsin tamamda

    C# cok farkli. Her yerde .NET FW kullanmanda gerekmiyo. DLL Import edince.

    Vb.NET cok basit. Kendini gelistiremeyecegin bir dil. Ama

    OOP'u temel almis diller, ve performans acisindan C# derim.

    Maalesef vb.net bunlari saglayamiyor. Cok geride.

    C# ile daha buyuk projeler yapabilirsin. Benim dusuncem bu.
     
  11. Furkan Onka Uğur

    Furkan Onka Uğur Moderatör Yetkili Kişi

    Kayıt:
    12 Eylül 2008
    Mesajlar:
    3,689
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Ankara
    VB.NET ve C#;
    - Her ikisi de Microsoft ürünüdür.
    - Her ikisi de MSIL koduna derlenir.
    - Her ikisiyle yazılmış uygulamaların çalıştırılabilmesi için .NET Framework'e ihtiyaç vardır.
    - Her ikisi de başka araçlarla oluşturulmuş dll dosyalarını kullanabilir.
    - Her ikisi de nesneye yöneliktir.
    - Her ikisi de dil yapısı bakımından aynı atadan gelir.
    - Her ikisiyle de büyük projeler gerçekleştirilebilir, C#'ın önde olduğunun düşünülmesinin nedeni pazarlama stratejileridir.

    Bir şey yazmadan önce araştırmak lazım:)
     
  12. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Nasil FW'e ihtiyac duyar? FW'e ihtiyac duyulmadan proje gerceklestirilemez mi?

    DLL Import olayini bir arastirsaniz.

    Pazarlama stratejisi falan degil. Verimlilik daha fazla C# icin. Madem iki dil ile ayni seyleri yapabiliyoruz nicin Vb.NET pazarlama stratejisinde kullanilmiyor? C#'nin farki ne?

    Mono projesinde mono develop yuklu geliyor.

    Nicin on tanimli olarak C# ?

    Nicin vb.net projeleri calistirilamiyor?

    Pazarlamadan ote.
     
  13. @BIGMAN

    @BIGMAN Üye

    Kayıt:
    27 Kasım 2010
    Mesajlar:
    239
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    dll import vb.netde de var.
    Vb.net OOP i destekliyor buna ek olarak Module denen sistem varki bence C#da olmaması bi eksi.Bir modülün oluyor ve içinde statik methodlar süper bir şey !
    Performans açısından bi fark yok aralarında
    Bunların sonucunda ; çok geride diye bir önerme söz konusu değil.
     
  14. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Pekiii C# icin tercih?
     
  15. Furkan Onka Uğur

    Furkan Onka Uğur Moderatör Yetkili Kişi

    Kayıt:
    12 Eylül 2008
    Mesajlar:
    3,689
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Ankara
    Hayır, gerçekleştirilemez. C#'ta da VB.NET'te de uygulama derleseniz elinize geçen eser miktarda yerel kod ve yüksek miktarda MSIL kodu içeren dosyalar olur. Yani MSIL kodunu yorumlayacak (.NET için yeniden derleyecek diyebiliriz) ayrı bir programa ihtiyaç vardır ki bu da .NET FW ile birlikte gelmektedir.Bununla ilgili olarak:

    http://social.msdn.microsoft.com/Fo.../thread/435087a0-db65-4c57-900f-fae7d18f6800/
    http://social.msdn.microsoft.com/Fo.../thread/68ddc596-3dc3-4cd6-bff3-bf9f99428527/
    http://www.debugging.com/bug/2065

    Nereden böyle bir düşünceye sahip oldunuz ve niye vazgeçmiyorsunuz bilemiyorum.


    DLL import ile harici kütüphanelerin içerisindeki işlevleri çağırmıyor muyuz yoksa ben mi yanlış kullanıyorum:D VB.NET'te de aynı özellik var fakat farklı anahtar sözcüklerle sağlanıyor. O kadar. Evet VB.NET'te dllimport yok, aynısı var:)


    VB.NET'de oldukça reklamı yapılan bir MS ürünüdür. Programcılar arasındaki genel kanı süslü parantezler, semboller, ';' gibi şeylerin profesyonel olduğudur (ki bunlar büyük kod yığınlarıyla uğraşırken başınızı en çok ağrıtacak şey olacaktır). Bu da C#'a olan ilgiyi arttırmaktadır. Gayet normal.


    Tamamen tercih meselesi. Fakat göz atmanızda yarar görüyorum: http://www.mono-project.com/VisualBasic.NET_support

    Verimlilik sözcüğüne ne anlam yüklediğinizi bilemediğim için cevap veremiyorum.

    Kanıtlar olmadan bu şekilde konuşmayı size yakıştıramadım.
     
  16. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    FW'den bagimsiz olusturulabiliyor. Ben bu yapinin uzmani degilim, bizzat yaninda bulundugum kisi tarafindan bunu gordugum icin konusuyorum.

    Vb.NET'in kodlama yapisi ile C#'nin kod yapisimi sirf koskoca sirketlerin tercih sebebi?

    Daha cok aydinlatmanizi bekliyorum.

    Ben MS'yi kotulemek istiyorum...

    Linux dagitimi kullanan bi cok kisinin yaptigi gibi :)
     
  17. Furkan Onka Uğur

    Furkan Onka Uğur Moderatör Yetkili Kişi

    Kayıt:
    12 Eylül 2008
    Mesajlar:
    3,689
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Ankara
    Java için konuşsaydık dediğiniz olabilirdi. Şayet Java'da arakoda derlenmesine rağmen (bu arakoda bytecode denmektedir), gcc (gnu compiler collection) içinde Java'yı yerel koda (native code) derleyen bir derleyici mevcut. Benzer şekilde C# ve VB.NET uygulamalarını derleyen değil de gerekli bağımlılıkları dosyayla birlikte dağıtmayı sağlayan (yani .net framework olmadan çalıştıran) bir bağlayıcı mevcut. http://www.remotesoft.com/linker/ bu bağlayıcıya erişmeniz için yol. Hatta remotesoft yerel koda derleyebilirim diyor fakat bunu yaptığına dair ne kanıt var ne de yaptığını iddia eden bir kişi:) Çünkü remotesoft'un ürününün fiyatı oldukça pahalı (1-5 kullanıcı için 1900$ civarında). Tabi birde MS'nin NGEN'i var: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/6t9t5wcf(v=vs.80).aspx O da kodu yerel koda derliyorum diyor fakat yine .net framework'e ihtiyaç duyuluyor. Burada bahsettiklerimizin hepsi C#, VB.NET, J#'net gibi bilimum MSIL koduna derlenen araçlar için geçerli. Aralarında hiçbir fark yok.

    Bunların yanında C#'ı, Java'yı yerel koda derlemenin pek mantığı yok, tabi çok özel durumlardan bahsetmiyorsak. Açıkçası ben .NET FW'ye ihtiyaç duymuyor diye 300-400 kB iken 14-15 mB'a ulaşan dosyalar yerine bir kere 30-40 mB'lık FW'yi yüklerim daha iyi. Bir de "reflective" bir dili neden bu özelliği olmadan kullanayım ki?


    Belki iki dilin de ortaya çıktıklarında ne amaçla kullanıldıklarına bakmak lazım. C#, pazarlama stratejisi olarak C dilinin ismine benzemekte. Genel amaçlı olan C dili çoğu kesim tarafından kullanılmaktaydı ki C# ortaya çıktı. Bilmem belki Delphi'ye, JAVA'ya yanıt olaraktır. Daha sonrası reklam... C# iyidir falan diye ve gerçekten iyi:)

    Buna rağmen VB, sanıyorum ülkemizde olduğu gibi dünyada da en çok eğitimsel amaçlar için kullanılıyor. Bu yüzden insanların dile bakış açısı "bu kolay" şeklinde. Evet gayet kolay bir yapısı var. Önceki VB sürümlerinin otomat yönelimli, nesne tabanlı, prosedürel olması ve ActiveX teknolojisinin programcı tarafındaki belkemiğini oluşturması, bunların yanında yakın geleceğe kadar paket programları otomasyonunda (Microsoft Office, AutoCAD vs.) VB'nin değiştirilmiş bir sürümü olan VBA'nın kullanılması, web programcılığında ise VBScript'in ASP teknolojisinin varsayılan dili olması Basic dilinin popüleritesini açıklamaya yeter de artar sanırım. C# yenilendikçe (şu anki sürümü 4.0), VB.NET'te yenilenmektedir. Şayet VB hala MS'nin kaybetmeyi göze alabileceği bir şey değil. Kim bilir belki yakın gelecekte destek C#'tan çekilir, VB.NET ve IronPython'a kaydırılır. Olmayacak şey değil.

    Şuna inanıyorum ki internetteki anketlerde hangi dili kullanıyorsunuz sorusuna doğru cevap verilse hala vb.net, c#'ın önünde yer alır. Çünkü halihazırda kullanılan sayamayacağımız kadar çok alanı var.

    Dikkat edilmesi gereken nokta şu ki ikisi de genel amaçlı, birden çok programlama şekline destek veren diller. Fakat VB.NET'in C#'tan farkı eğitim için de kullanılması.


    Düşüncenizde mantık hatası var. C# ve VB.NET arasında bir karşılaştırma yapsak; VB.NET, C#'tan daha az MS'nindir. Çünkü VB.NET'in babası olan BASIC, John Kemeny ve Thomas Kurtz tarafından 1960'lı yıllarda ortaya çıkarılmışken, C# 1999'da MS'de geliştirilmeye başlamıştır. Bilenler bilir C#'ın yapısı MS'nin ASP teknolojisinde VBScript'le birlikte sunduğu JScript'e (JavaScript'in MS'cesi) oldukça benzemektedir. Hem JScript hem de C# Ecma standartlarının üzerinde şekillenmektedir (tamam kandırmacalı bir cümle oldu ama Ecma 262'yi okuyanın benzerlik bulabileceğinden eminim). İki dili de (C# ve JScript) giriş seviyesinde bilen biri bu iki dilden biriyle yazılmış kodun hangisi olduğunu ilk bakışta bulamayabilir.

    Demek ki MS'yi kötülemek isteyen biri önce C#'tan başlamak zorunda:D

    Gerçekten firmaların (özellikle ülkemizdekilerin) teknoloji seçimini neye göre yaptıklarını bilmiyorum. Bildiğim şu: bir devlet dairesi için bir yazılıma ihtiyaç duyulmaktadır. Oradaki kodamanlardan biri ya tanıdığının teşviğiyle ya da "mahallenin bilgisayar bilen gencinin" fikriyle X teknolojisi diye tutturur. İhale ona göre açılır. A şirketi ihaleyi kazanır. Önce kendi elemanlarından X teknolojisini öğrenmelerini ister, öğrenemeyenler sistemden elenir, yenileri gelir. O yazılım hiç belirlenen tarihte bitmez, hep sorun çıkarır fakat bu yazılımcı firmanın işine gelmektedir. Çünkü ihale koşullarında yazılmayan her hata onlara ekstra çalışma süresi ve para kazandırır. (Not: Bu hikayede adı geçenler tamamen hayal ürünüdür, gerçek kurum, kuruluş ya da kişilerle ilgisi yoktur.)

    Yine belki hikayemizdeki kodamanın x diye tutturmasının nedeni bilgisayar dergilerinde, forumlarda vs. yazılan-çizilenlerdir. (Bizim kodamanlar teşvik primi almazlar:D:D:D) Bir bilgisayar dergisinin C# duyrulduktan epey sonra C# diye yeni bir şey çıkmış çok güzel, aslan kaplan yazmasını bilenlerimiz vardır. Hatta adını söyleyemeyeceğim bazı bilişim yazarlarımız niyeyse birkaç firmanın ürünlerini yere göğe sığdıramazlar. Ne diyelim ekmek kapısı.

    Bu bir mühendislik işi. A dili, B işlemcisi, C teknolojisi diye tutturmanın anlamı yok. Elinde bulunanlar belli, zamanın belli, paran belli, yapılacak iş belli. Gider bilenlerden danışmanlık hizmeti alırsın. Hesabını yaparsın, kitabını tutarsın çözüm yolları geliştirirsin. Sonra en uygun çözümü uygularsın. Bazen en uygun çözüm, çözmemek bile olabilir. Bunu da söylersin, aradan çekilirsin. Anlatmak istediğim koca şirketlerin de zaman zaman hata yapabiliceklerini göstermek. Öyle olmasa koskoca MS davalardan o kadar para kaybeder miydi? Ya da dünyanın para babaları enerji sektöründen değil de bilişim sektöründen olmaz mıydı? (Dünyanın en zenginleri, ki isimlerini en zengin 100 kişi arasında göremeyiz, hep enerji özellikle petrol şirketleri sahipleridir.)

    Cümle düşüklüklerinden ve anlatım bozukluklarından dolayı özür diliyorum.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 29 Mayıs 2011
  18. mami96

    mami96 Üye

    Kayıt:
    9 Nisan 2010
    Mesajlar:
    169
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Cok guzel anlattiniz elinize saglik.

    Ama ben hala C#'i vb.NET'e gore ustun goruyorum. Bunun bir sebebi olmali ama.

    C# isim benzerliginden ne icin tercih ediliyor?

    Vb.net ile yapilabiliyorsa madem, nicin is ilanlarida zamaninda yaptigim basvurulari kabul etmediler.

    C# aradilar...

    Ustunlugu var demek ki.

    Vb,vb.net ile ilgilendim. C# ile ilgilendim...

    Vb.NET ile de yapabilecegimi bende soyledim.

    C#'nin 100 ustun yani adli kitapcik verdiler basvurumu ciktim okumadan...

    Bunu anlamiyorum o zaman ulkemizde anlayis yanlis mi?
     
  19. Furkan Onka Uğur

    Furkan Onka Uğur Moderatör Yetkili Kişi

    Kayıt:
    12 Eylül 2008
    Mesajlar:
    3,689
    Beğenilen Mesajlar:
    43
    Şehir:
    Ankara
    Benden bu kadar, pes ettim. Hala aynı konu üzerinde debelenip duruyoruz.
     
  20. Panthera Tigris

    Panthera Tigris Daimi Üye

    Kayıt:
    2 Ekim 2009
    Mesajlar:
    658
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    mami96;

    C#'ın üstün gördüğünüz bir yanını söyler misiniz? Ya da C#'ı bu kadar korumanızın başka herhangi bir nedenini...