Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

Delpi ve değişkenler

Konu, 'Pascal / Delphi / Delphi.NET' kısmında LoS.ToF tarafından paylaşıldı.

  1. LoS.ToF

    LoS.ToF Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1,088
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    PHP Developer
    Şehir:
    Antalya
    Selamlar.

    Delphi öğrenicez ama bir fırsat bulamadım.
    Delphi bilen arkadaşlardan biraz yardım istiyorum...
    Bu arkadaşın bir manuali varmı

    veya

    değişkenler nasıl tanımlanır. veri tabanını nasıl bağlanır bunları biraz açıklarlarsa sevinirim.
     
  2. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    veri tabanı için acele etme, Değişkenler le ilgili konuyu ( Redial'ın baskıları üzerine ) az önce siteye attım, Şahin abi ne zaman yayımlarsa artık. Yeterli olacağını zannediyorum
     
  3. Sahin

    Sahin Daimi Üye

    Kayıt:
    28 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    8,943
    Beğenilen Mesajlar:
    0
  4. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    way be, yeniden doğuyoruz :)

    Return The Ceviz
    26 Ocak saat 20pm de vizyonda :)
     
  5. LoS.ToF

    LoS.ToF Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1,088
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    PHP Developer
    Şehir:
    Antalya
    Valla Hakan'cım ben sadece ufak tefek yönetim programları için Delphi'yi kullanacağım.
    Yoksa C kullanmak isterim.
     
  6. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    Bende aynı amaç için başladım. WEB tasarımı müthiş zevkli gelirdi. Ogün bu gündür WEBle ilgilenmiyorum :)

    Sitede Delphiyi en baştan hepberaber öğrenelim diyorum, Nedersin?
     
  7. Volkan Uzun

    Volkan Uzun Daimi Üye

    Kayıt:
    14 Kasım 2002
    Mesajlar:
    3,312
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Software Developer @ DELL
    Şehir:
    Skype
    himm,yazida degisken sizeları verilmiş ama bunlar sanırım os ve cpu dependent ??!?? yada en azından c de oyle :D
     
  8. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Arkadaşlar bende düşünüp duruyorum hangisine başlasam diye .
    aslında c++ bir ara abslamıstım ama iş yogunlasınca bıraktım bir dahada bakamadım.

    [alıntı]Sitede Delphiyi en baştan hepberaber öğrenelim diyorum, Nedersin?
    [/alıntı]
    Böyle birşey yaparsanız derslere katılmak isterim.
     
  9. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    @sanal_programci
    <$aka>
    Siz ne alırdınız efeniim?
    </$aka>

    Olayı mümkün oldukça basit ele almak gerek. Zamanla insanlar bunları el pratiğine döküyorlar zaten.
    Source ları incelerken bakdığınız temel noktalar nelerdir? Kodlar arasındaki mesaj ve bildirimleri görürsünüz değil mi? Bunlar zamanla kazanılan alışkanlıklar işte. Kaynağı incelerken sayısal 114 değerini adam değişken olarak İnteger olarak atamışsa ben o adama yeterli tecrübesi yok derim mesela...

    @turok
    yapalım arkadaşım, sende katıl, bilen arkadaşlarda eklesin bişiler, hepberaber öğrenelim öğretelim.


    Şuan işyerimde üzerinde çalıştığım bir program var mesela. personel kayıtlarını, performans çizelgelerini filan tutacak. User ve admin kontrolünde olacak. İlk etapda local olacak. İlerde Network uygulaması da olacak. Raporlama ve yazdırma formatları olacak. Bunu bayram sonrasına yetiştiricem allah izin verirse. Kaynak kodlarını ve programı paylaşıp, beraberce ilerletebiliriz. Onun dışında yazdığım 1-2 programcık daha var. Onunlarında kaynak kodunu paylaşabilirim.

    Diğer arkadaşlardan da destek bekliyorum ayrıca...
     
  10. LoS.ToF

    LoS.ToF Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1,088
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    PHP Developer
    Şehir:
    Antalya
    Hakan'cım öğrenelimde.
    Ben daha önce ne hiç Delphinin yüzünü görmedim.
     
  11. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    Hemen in Kadıköy'e, yada sen tahtakale taraflarına git, daha yakın sana, al bi delphi 6 başlayalım beraber
     
  12. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Valla baslayalım (ha yanlıs anlasilmasin ben delphiden hic anlamam.Ögrenci olarak katılmak istiyorum derslerinize.)

    Dost kitap evinde biraz karıstırdım .Kitap olarak Alfanin Delphi 5 Ve Delphi 6 kitaplarını gördüm.fiyatlarıda 35 milyon anr lira.
    Bayram sonrasi almayi düsünüyorum ama ne önerirsin
    Delphi 6 yi alsam yeterlimi yoksa ikisinidemi almaka lazim.Yada başka bir kitap mı önerirsin?
    Cd olarak delphi arsivde vardi ama 5 mi 6 mi bilmiyorum bir karıstırayım bakayım. :)

    (yazdigim bir b2b sistem de fatura makbuz olaylarını html olarak yapmak zorunda kaldım .Delphiyi biraz kaparsam makbuz fatura, etikey olaylarını localde yaptırmak istiyorum. )
     
  13. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    Bence İ.Karagülle - Z.pala nın Delphi 5 veya Delphi 6 Kitaplarından birini al...
    Çalışırkende saat belirleyelim, o saaatte Nette MSN'de buluşalım. Deneye deneye başlayalım. Zaten biraz başlarsak, kendiniz tutar götürürsünüz.
    Mailleşelim...
     
  14. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    okey .Ama kitabı bayramdan önce alamam.
     
  15. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    Kitaba kalmaz başlayalım biz
     
  16. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    :super:
    Delphi 6.0 standart olarak yukledim.
    Kagidi kalemi , silgiyi !Aldım Ders zilinin çalmasını Bekliyorum :)
    İnterbase ve diğer eklentiler gereklimi ?
     
  17. LoS.ToF

    LoS.ToF Daimi Üye

    Kayıt:
    11 Ağustos 2002
    Mesajlar:
    1,088
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    PHP Developer
    Şehir:
    Antalya
    -ns -np

    shutcut ına bu iki olayı eklersen

    Açılırken ki yeni bir form ile açılmasını ve delphi ekranından (aklıma gelmiyor :D) kurtulurrsun.
     
  18. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
  19. Turok

    Turok Üye

    Kayıt:
    19 Aralık 2002
    Mesajlar:
    233
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Kurucu Ortak, Turkcell ,Vodafone, Avea 3.Party Sof
    Şehir:
    A, A
    Hocam temel olarak şu uzantıları bir açıklasaniz hangi uzantı neyi ifade eder(.dpr,dfm,pas ve diğerleri)

    2. olarak Delphi programimizda (misal olarak en küçük bir programda ) neler zorunludur?

    Hiç bilmeyen biri için gerekli temel şeyler neler.
    klasik bir Hello World yazsak nasil olur?
    :)
     
  20. hmustak

    hmustak PersianBulls

    Kayıt:
    29 Mayıs 2002
    Mesajlar:
    4,607
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    BT/QA
    Şehir:
    Persian
    :)

    ----

    Arkadaşlar. Yanlış anlaşılma olmasın, biz okul filan kurmuyoruz. Ben size nasıl bir yönetim yapmanız gerektiğini, nasıl yürüneceğini göstermek istiyorum. Bu istediklerini vererek kafanı ilk günden karıştırıp 1 ton datayı öğrenmeden ezberlemeni şahsen istemem. Delphiye başlamak ve orta seviyeye gelmek zor bir iş değil inanın, eğer kendiniz kendinize zorlaştırmıyorsanız :)
    İstedin diye yazıyorum ;

    *.dpr : Varsayılan projenizin kaynağıdır. Program içersinden Project Menüsü / View Source diyerek görebilirsin

    *.dfm : Visual olarak tasarıların, formun, üzerindeki button ve editler bu dosya içersine kaydedilir.

    *.pas : PAScal 'ın kısaltılmışıdır. Biliyorsunuz ki Delphi Pascalın Görsel halidir. (C / C++ gibi, Pascal / Delphi ) Projye ait Unit'ler pas uzantısı ile kaydedilir. Pascal dosyası gibi davranmazlar.

    .... Böyle gider ...

    Bi bakayım net'e, bulursam detaylı bi açılım Copy/Paste yaparım. Ama inanın şu aşamada gerek yok...