Yani tam detaylara inmek lazım ama yani sonucta su da var.Artık cep telefon şebekesi kurumlarının alt yapıları hazır.Müşteri potansiyeli de var.Şimdi bu aycell fiyatını bukadar aşağıya çekerken hiçmi para kazanmıyor.Hayrına yaptıgını sanmıyorum.Ama kazanmıyordur müşteri çekmek için doğrudur.Ama bu da bir süredir ömür boyu değildir.Bu bir süreye rakip firmalarda zarar ederek katılsın efendim.Hep kazanmak zorundamılar.E zaten diğer şebekelerin de tüm yapıları hazır+kazandılar iyice.Şimdi fiyatlar aşağıya iniyorsa onlar da indirsin.[Aycell kazanıyorsa onlar da kazanır; Aycell kazanmıyorsa onlar da kazanmasın bir süre.] Anlayamıyorum ben mantığı.Adam gidiyor fiyatları yükseltiyor internet saat ücretini.[Telekom]."Vay efendim devlet fiyatları yükseltti" diye haklı yakınmalar yapıyoruz.Ee başka bir alanda ki yine iletişim söz konusu fiyatlar acayip ucuzluyor bu sefer "Ya devlet nasıl fiyatı indirir" diyoruz.Şimdi kesin "Ama bunu bilerek yapıyo bu alanda da tekel olmak amacı" diyen olacak.Hayır efendim adamlar bas bas bağırıyorlar 10 silip 11 yapıyolar reklamlarında.11 Milyonun bir bildiği var diyorlar.Peki bu adamlar 11 milyon insanı [ki bu bir araştırmadan veri almak gerektirir ama tahminen cep telefonu kullanıcıları içinde baya yüksek bir yüzde payına sahiptir bence] abone yapmışlar ve senelerce kazanmışlarsa ve Aycell zararına bir süre çalışmaya razı ise bunlar da razı olacaklar.Her zaman kazanmayıversinler.Aria da fiyatlarını çoook düşürdü başlangıçta noldu? Şimdi devam ediyor yavaşça artırmaya.Demekki devamlı değil, olamaz da.E Aria fiyat düşürünce neden bağırmadık.Aycell düşürünce de gayet güzel oluyor. Kolay Gelsin...
Kazandıkları konusunda şüphem bile yok hemde çok kazanıyor hepsi. Hatta %50 daha düşürseler kazanacaklar çünkü yurtdışı fiyatları aynı Türkiye ile ama kontür iki katı. Ben sadece devletle özel firmalar rekabet edebilirmi bunu tartışalım istedim.
//Tabiki...Ama buna bir kesinlik verecek resmi bir bilgi lazım.En azından "Böyledir" derken acaba dememek için. Bu arada mesajda herhangi bir şahsa ait eleştiri yapmadım.[Forumdan birine yani] Ama birşey sormak istiyorum.Şu durumda bile süper para kazanan bu amcalar neden devletle rekabet edemez ufacık bir örnek verebilirmisiniz?[Aklıma ters birşey gelmiyor da o yüzden soruyorum]. Not: Dün gece hiççç uyumadım biraz dağınık yazıyor olabilirim affola... Kolay Gelsin...
Uyumadın mı, forumdada değildin neredeydin bakiyim sen Şaka. Ben edememesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet ile rekabet edebilmek için devlet kadar zengin olmak gerekir. Devlet zengin değilse o devletin içindeki bir bireyin özel şirketi devletten daha zengin ve rekabet edebiliyorsa bir çarpıklık vardır demekki o bireyin şirketinden vergi alınamıyordur. Alınamıyor mu yoksa?
Ben hep iyi tarafından bakıyorum galiba Şöyle birşey söylemek istiyorum.Peki mesela rekabet oldugunu düşünsek, yani devlet kurumu indirdikçe özellerde indirecek ki bu şahane birşey bizler için.Devletin bir kurumu başka kuruma takviyede bulunmuyorsa birde ozaman rekabet edebilir elbette devletle.Yok eğer devlet kurumları arası alışveriş normal birşeyse rekabet edemez ama yine devlet kurumu gidip hepsini kökünü kazımaya uğraşmaz diye geliyor bana. Ancak şu bilgiyi ben bilmiyorum.Devletin kurumu mesela Telekom sıkışınca ona yardım edebiliyormu başka bir devlet kurumu.Etmesi de etmemesi de mantıklı açılara göre.Eğer edemiyorsa sonuna kadar devletle rekabet edilebilir.Ama ediliyorsa bile devlet dediğiniz gibi şu halde bile para kazanıyor ozaman iyi oluyor diğerlernin kar oranlarını azalttırır belki. Kolay Gelsin...
Devlette kurumlar arası yardımlaşma olmaz, sadece o kurumun bağlı olduğu bakanlık tarafından mudaheleler olabilir ama bir TRT bile özel televizyonlarla rekabet edemiyor, bu o kurumun yöneticilerinin beceriksiliği demektir devletin rekabet edememesi degil. Devlet bir özel firmanın kökünü kazımaya uğraşamaz, uğraşmaz. Eğer ortada satılan ürünle ilgili fahiş bir durum söz konusu ise buna bu şekilde mudahele edemez. Her sektör için farklı prosedurler vardır onları uygular. Neden SOL ilk ve tek ISS iken 39$'dan hizmet veriyorduda daha sonra 32,23,12,11$ gibi rakamlara indi. Başta fiyat bu kadar fahiştide neden mudahele edilmedi? Ceplerdede aynı. İlk geldiğinde kazıgın en sivri tarafı halka çevriliyor, rekabet olunca inanılmaz indirimler oluyor. Bu ticaret değil resmen vicdansızlık, resmen soygun.
Tüm bu dedikleriniz tam da beklediğim cevaptı.Peki sizce bu dediklerinizi düşünecek olursak; demişsiniz.Demek istediğim buydu. Tamam bu da son.İşte bu mesajlar da sizde söylemiyormusunuz aslında devletin kurumu olmasının bir zararı olmadıgını.Hatta faydası oldugunu. 1.alıntıda devletin amacının tekel olmamak oldugu belirir.Yani kökünü kazımaya uğraşmaz en alt seviyeye çeker.[Bunu da bizi düşünerek yapmaz ama kimse tamamen müşteri çekme.İleride artırırlar anlaşıp aynı fırıncılar,otobüsçüler gibi]. 2.alıntı da da rekabet sayesinde fiyatların olabilecek en alt seviyeye çekilmesinin mümkün oldugu beliriyor.E bu da herkesin istediği, hak ettiği birşey. Şimdi devlet kurumu olmasının bir zararı olmadığı konusunda devamlıyım ben.Siz...?
Bu konuda başka düşüncelerim var diğer arkadaşların fikirlerinide görmek istiyorum ondan sonra yazacağım...
devletin elinden bırakmaması gereken tek şey eğitim alanı. diğerlerinde de kurum ve kuruluşları bulunabilir. ancak sadece aşırılıkları önlemek amacıyla ve zarar etmediği sürece. örneğin merkez bankası. (ülkemizde kötü olabilir ama heryerde öyle değil) -------------bu satırların telekomla alakası yok------------ Ticaret yapan bir insan değilim ama akrabalarım hep ticaretle uğraşırlar ve genelde alış fiyatı+kdv+%10-50 arası kar ile satış yaparlar. örneğin 1 milyonluk bir malda %30 -%50 kar koyarken 1 milyarlık bir malda en fazla %10 kar koyarlar. şimdi 1 milyonluk mala talep varsa ve ben %50 karla satıyorsam bence bu ticarettir. niye %30 a satmıyorsun denmemeli bence. çünkü talep var. demekki bu fiyat herkesce uygun görülüyor.(tekel değilsem). aksi halde her malda %15 kar koy derseniz 1 milyona aldığınız malda 50 bin lira kar öderken 10 milyarlık malda 1,5 miylar kar ödersiniz. normalde 10 milyarlık mala 600-800 milyan kar ödemelisiniz. gerçi bu anlattıklarım çok değişkendir ama dediğim gibi normal durumlar altında. neyse konumuza dönelim... ---------------- bitti -------------------------------- Eğer devlet, elinde bir tekel bulunduruyorsa bu tekelden olabildiğince az kar etmelidir. çünkü devletin işi kar etmek değil hizmet sunmaktır. Ee o zaman devlet nerden kazanacak demeyin. devletler sadece vergiler ile ayakta dururlar. diğer yapılan her şey hizmet amaçlıdır.(yada bu amaçta olmalıdır)
Aycell iyi yoldada benim söylemek istediğim o değil, tüketici için her türlü rekabet iyidir ama üretici için devletle nereye kadar rekabet yapılabilir onu soruyorum.
Yukarıda da bahsettiğim gibi sonuna kadar giderler... Devlet kurumu bile olsa zararına satış yapmayacağına göre, karşı firma demektir ki o da fiyatları indirecek ama zararına satış yapmayacak.Az para kazanacaklar ve az ücretle hizmet alacağız.Devlet kurumu olması birşeyi değiştirmez.Acımaktan yana değilim bu tür şirketlere.Biri gider biri gelir rekabet sürer.Hem bunlar sıkısınca aralarında toplanıp ortak fiyat falan belirler korkmayın.Fırıncılar misali... Kolay Gelsin...