Duyuruyu Kapat
Facebook Gözat
Twitter Gözat

ASP .NET ile veri tabanına kayıt nasıl yapılır

Konu, 'ASP.NET / Silverlight / Moonlight' kısmında myth_hero tarafından paylaşıldı.

  1. myth_hero

    myth_hero Üye

    Kayıt:
    6 Ocak 2008
    Mesajlar:
    32
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    S.a ben asp.net ile veri tabanına nasıl kayıt yapılır onu öğrenmek istiyorum. benim kullandığım program microsoft web devoloper
    yardım ederseniz sevinirim
     
  2. ommd

    ommd Üye

    Kayıt:
    27 Haziran 2008
    Mesajlar:
    176
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Amateur Programmer
    Şimdi Veritabanına ulaşmanın iki yolu var ilki bağlantısız katmanlı ikincisi bağlantılı katmanlı olanı
    Ben en basit olandan başlayım :

    İlk önce oledb kütüphanesini eklemen gerekiyor
    kod bölümünün en başına "Partial Class" dan önce imports system.data.oledb'yi eklemeniz gerekiyor ondan sonra

    Form_load kısmında olabilir bir button1_click olayıda olabilir keyfinize kalmış oraya yazıyorsunuz:

    dim sorgu as string

    sorgu="INSERT INTO tabloadi(deger1,deger2) values (' " & textbox1.text & " ',' " & textbox2.text & " ')"

    Dim baglanti as new oledbconnection("Provider=Microsoft.JET.OLEDB.4.0;Data Source=" & Server.Mappath("veritabani.mdb"))

    dim komut as new oledbcommand(sorgu,baglanti)

    baglanti.open()

    komut.executenonquery()

    baglanti.close()

    bu biraz kolay olanı bu arada burda şunlarda önemli server.mappath("veritabani.mdb") de verdiğiniz yol doğru olmalıdır eğer başka bir klasördeyse server.mappath("vt/veritabani.mdb") şeklinde olmalıdır.Ayrıca sanırım "sorgu" kısmında anlaşılmayan şeyler olabilir bu kısım sql kullanımıyla ilgili net de bol kaynak var.Ama orda kullandığımız string ifadeleri Veritabanına yazdıracağımız için tek tırnak kullanmak şartı var ondan dolayı ayrı ayrı stringler için tırnak kullanıyoruz eğer integer yâni sayı olsaydı values(" & textbox1.text & ")" der geçerdik.Birde bunun DATASET li olanı var o dakolaydır aslında ama biraz daha karmaşık

    Yine oledb kütüphanesini ekliyoruz ama bu sefer ayrıca system.data yıda ekliyoruz

    imports system.data
    imports system.data.oledb

    Dim baglanti as new oledbconnection("Provider=Microsoft.JET.OLEDB.4.0;Data Source=" & Server.Mappath("veritabani.mdb"))

    dim verial as new oledbdataadapter("SELECT * from tabloadi",baglanti)

    dim al as new dataset

    dim uyg as new oledbcommandbuilder(verial)

    verial.fill(al,"tabloadi")

    Buraya kadar veritabanımızdaki bilgileri dataset'imize aktarıyoruz yine iki tane textbox olduğunu varsayıyoruz ve burdaki verileri veritabanına yazdırmayı planlıyoruz İNŞALLAH :)

    dim satir as datarow

    satir = al.tables(0).newrow

    satir(0)=textbox1.text

    satir(0)=textbox2.text

    al.tables(0).rows.add(satir)

    verial.update(al.tables(0))

    Burda da satir isimli datarow oluşturuyoruz.YÂni gireceğimiz bilgileri ilk başda buraya giriyoruz ki çünkü dataset , datarow lardan oluşuyor başka türlü boş bir yer açamayız dataset de ondan sonra yeni satırımızı ekliyoruz dataset'e sonra update methodu ile güncelliyoruz.Ama burda en çok yaşanan sıkıntılardan birisi kendimden biliyorum oledbcommandbuilder nesnesi tanımlamadan işlem yapmamız hata oluşturur.İnşallah işine yarar.Ama şunu söyleyim ilk yaptığında çalışmayacak :D Hiç bir dilde beceremedim ilk defada veritabanı bağlantısını sorunsuz kurmayı gelenek yâni :D

    Neyse inşallah yaparsın mutlaka takıldığın yer olacak yâni olmassa tablolarını vt nin yerini falan söylersin daha ayrıntılı anlatırım İYİ GÜNLER,İYİ AKŞAMLAR,İYİ GECELER hangisine dek gelirsn :D
     
  3. cheerful

    cheerful Yeni Üye

    Kayıt:
    6 Nisan 2006
    Mesajlar:
    8
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Meslek:
    Bilişim teknolojileri ogretmeni
    güzel anlatım olmuş benim işime yaradı , tesekkurler...