Tam Sürümünü Görmek İçin : Kod yazarken hangı dılı kullanıyorsunuz?
Bu sorunun yerı burasımı tam olarak emın degılım ama, degınmek ıstedıgım sey su.. Son bı kac zamandır eskıden berı gelen kodda ıngılızce ıfadeler kullanma (degısken, fonksıyon adları, alan, tablo ısımlerı gıbı) ısrarımdan vazgectım ve farkedılır bı sekılde hızlandım.. Yanı artık daha hızlı kod yazıyorum.. Bu nedenle sormak ıstıyorum acaba kod yazarken kullandıgımız dılın performansımıza etkısı nedır? Yada sızın ıcın durum nasıl?
Dıger yandan kendı adıma ben bunda ısrar edıyordum cunku, olurya bır gun bu kodları turkce bılmeyen bırıyle paylasırsam ısının kolaylasacagını dusunuyordum.. Sımdıyse elde ettıgım bu performansı bu ugurda kaybetmek ıstemıyorum..
Bu durumda sız ne dusunuyorsunuz bı soruyum dedım.. Sızce ne yapmak lazım?
Not: Bendekı bu degısımın asıl nedenı aslında ıngılızce bılmıyor olusum olabılır.. Ama eger oyle degılse, sızede tavsıye ederım bunu bı deneyın..
Mingitau
23/06/2004, 06:02
şimdi PHP gibi güzel bir dildetüm fonksiyonları çevirmek ollldukça rahatlatır insanı ama sadece web ile ilgili 1600 civarı fonksiyon vrmış 2001 civarınlarında...
Konuya gelelim, uluslar arası projelerde İngilizce, diğerlerinde işlevler için bir kütüphane oluşturulması taraftarıyım.
Benim kodlari paylasma gibi bir sorunum olmadigi icin nasil anlayacaksam oyle yaziyorum. Bazen turkce ile uzun bir fonksiyonu ingilizce olarak kisa bir halle yazmak mumkun olabiliyor. Bazen de tam tersi.
Yani pek bir standartim yok. Ama paylasacak olursam illa ingilizce yazmam. Not düşerim gibi geliyor...
kolay yazımı ve anlaşılabilirliği ile coldfusion.... tabii server kurmak zor ama olsun... ben kurabiliyorum....
Bir firmaya, kisiye kod yazarken ben gittikten sonra kodu anlamakta zorluk cekmesinler diye Turkce kullaniyorum.
Kendim icin yazarken Ingilizce kullaniyorum ve bu sekilde daha hizli yaziyorum.
Eskiden notlari da ingilizce yazardim ama artik sadece kodu Ingilizce, notlari Turkce yaziyorum.
Volkan Uzun
23/06/2004, 13:10
ingilizce kullaniyorum aliskanlik oldu cunku calistigim sirketin code revision bolumu vardi ve tum kodlar gozden geciriiyordu
simdiki olayimdada kodlarimi paylastigim kisiler sadec ingilizce bildigi icin ingilizce tercih ediyorum
yani aliskanlik ve zorunluluktsn ingilizce
yildizib
23/06/2004, 13:13
şimdi PHP gibi güzel bir dildetüm fonksiyonları çevirmek ollldukça(??) rahatlatır insanı ama sadece web ile ilgili 1600 civarı fonksiyon vrmış(?) 2001 civarınlarında(?!)...
Konuya gelelim, uluslar arası projelerde İngilizce, diğerlerinde işlevler için bir kütüphane oluşturulması taraftarıyım.
what?
Yanı demek ıstıyorkı Axion PHP gıbı bır dıl ıcın (cunku bu dılde genelde her ısın bı fonksıyonu vardır) tum fonksıyonların alias'ları yanı turkce benzerlerı yazılırsa kodun hem yazımı hemde okunması oldukca kolaylasır.. Ornegın sunun gıbı
<?
function boluekle($ifade){
return addslashes($ifade);
)
?>
Ama buna benzer bınlerce fonksıyon oldugu ıcın bu epey zahmetlı olur.. Zaten benım kastettıgımde bu degıldı.. Ben turkce yazıyorum derken sadece bana aıt fonksıyon degısken sabıt yada nesnelere turkce ısımler verıyorum..
kod yazarken inek dili kullanıyorum yok bulamadım koyun dili o da olmadı at dili yeterli oluyor. :D
Mingitau
25/06/2004, 14:25
Yanı demek ıstıyorkı Axion PHP gıbı bır dıl ıcın (cunku bu dılde genelde her ısın bı fonksıyonu vardır) tum fonksıyonların alias'ları yanı turkce benzerlerı yazılırsa kodun hem yazımı hemde okunması oldukca kolaylasır.. Ornegın sunun gıbı
<?
function boluekle($ifade){
return addslashes($ifade);
)
?>
Ama buna benzer bınlerce fonksıyon oldugu ıcın bu epey zahmetlı olur.. Zaten benım kastettıgımde bu degıldı.. Ben turkce yazıyorum derken sadece bana aıt fonksıyon degısken sabıt yada nesnelere turkce ısımler verıyorum..
PHP gibi bir dil : değişkenleri dinamik orak değişen, değişken değişken isimlendirmeye ve değişken fonksiyon çağırmaya izin veren bir dil.
Böyle fonksiyon fonksiyon çevrilir mi?
define(boluekle,"addslashes");
boluekle($metin);
yildizib
25/06/2004, 14:49
Valla Önce türkçenin bilgisayar kavramları ile ilgili kelime üretmesi gerek.Bi taraftan üretse ne işe yarar ki?Çok hızlı değişen bir dünyası var ve şimdi kullandığınız 5 sene sonra eskimiş olabiliyor.
Sanırım PHP define(boluekle,"addslashes"); turu bır tanımlamayı kabul etmıyor.. Yınede ısımızı kolaylastırabılecek bı kac fonksıyon mevcut ( http://tr.php.net/manual/tr/ref.funchand.php ).. Ornegın,
<?
function metnibol() {
for($i=0;$i<func_num_args();$i++)
$args[] = func_get_arg($i);
eval ('$sonuc = substr('.implode(',',$args).');');
return $sonuc;
}
echo metnibol("Deneme",0,1);
?>
Bu sekılde fonksıyon parametrelerını dıkkate almamız gerekmıyor..
yildizib
25/06/2004, 14:50
En iyisi dili bilip orijinalinden devam etmek.
yildizib
25/06/2004, 14:52
php ile bir ara uğraşmıştım.Fonksiyon üreten bi fonksiyon vardı.
Euclides
25/06/2004, 15:24
Assembly ve C++ kulanıyorum.
Değişkenler,Fonksiyonlar vb.. isimlerinde ingilizce kullanıyorum.
Sebebi ? Herkes zaman içinde alışkanlıklarının esiri oluyor :)
Mingitau
25/06/2004, 15:29
Kafa bir oraya bir buraya gitmiş :)) //lakindefine ın niye algılanmadığını anlamadım.
$boluekle = "addslashes";
echo $boluekle("trim'''''''''trim");
Sonuc:
trim\'\'\'\'\'\'\'\'\'trim
Sanırım PHP define(boluekle,"addslashes"); turu bır tanımlamayı kabul etmıyor.. Yınede ısımızı kolaylastırabılecek bı kac fonksıyon mevcut ( http://tr.php.net/manual/tr/ref.funchand.php ).. Ornegın,
<?
function metnibol() {
for($i=0;$i<func_num_args();$i++)
$args[] = func_get_arg($i);
eval ('$sonuc = substr('.implode(',',$args).');');
return $sonuc;
}
echo metnibol("Deneme",0,1);
?>
Bu sekılde fonksıyon parametrelerını dıkkate almamız gerekmıyor..
Iyı madem soyle yapalım :)
<türkçe?
# Türkçe sözdizim örneği
döngü($i=0;$i<3;$i++){
eğer($i != 'çıkar'){
çıkar "$i. döngü";
kır;
}
}
?türkçe>
<?
# PHP Türkçe Sözdizim Uyarlayıcısı v1.0 :)
# -------------------------------------------------------------
$icerik = file_get_contents(basename($_SERVER["PHP_SELF"]));
$icerik = preg_replace(
array(
"'<\?.*\?>'ise",
"'<türkçe\?'i",
"'\?türkçe>'i",
"'\"(.*)\"'se",
"'\'(.*)\''se",
"'/\*.*\*/'se",
"'//.*'e",
"'\#.*'e",
"'\bdöngü\b'i",
"'\beğer\b'i",
"'\bçıkar\b'i",
"'\bkır\b'i",
),
array(
"",
"",
"",
"Sakla('\\0');",
"Sakla('\\0');",
"Sakla('\\0');",
"Sakla('\\0');",
"Sakla('\\0');",
"for",
"if",
"echo",
"break",
),
$icerik
);
$icerik = preg_replace("'sakla(\d+)'e","stripslashes(\$sakla['\\1'])",$icerik);
eval($icerik); exit; // Degerle
# Fonksıyonlar
# -------------------------------------------------------------
function Sakla($metin){
global $sakla;
$sakla[] = $metin;
return "sakla".(count($sakla)-1);
}
?>
Ahah. Buna ayağını tersten tutmak deniyor.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.