PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : ocal.net kapandı!

Sayfa : [1] 2 3

ee++
16/10/2002, 23:09
Ocal.Net Kapandı! İlgililere duyrulur. Ne desem bilemiyorum....

Rapsodi
16/10/2002, 23:27
her iste bir hayir vardir diyecem ama...
Hakkı Hocam daha iyi bilir
ilgililerine kucuk NOT:Uzun zamandir kıskacşnda oldugum konuydu ,bugun de hesaplastim kendimle bu durumda daha fazla yurutemeyecegimi anladim,bu da benim bu isimle buraya attigim son mesaj olacak,yakin cevrem bilirler ocal.net'in kapanmasi ile alakasi yok sadece bugune gelmesi bir tevafuktur belkim.
Sonuc:Bir degisim donemine girdim kazanabilirsem ne ala kaybedersem ,arkamda biraktigim bir sey yok,
Hepimizin yolu acik olsun ,Sahin abiden ufak bir ricam,kullanici adimi falan iptal edebilirse seviniirim,bundan sonrada bu nick ile herhangi bir baglantim olmaycaktir ilgili sahislara duyurulur
sonuna kadar susmak dilegi ile:sus: :sus: :sus:

ee++
16/10/2002, 23:35
Raps napıyon yav?....

ArkHe
16/10/2002, 23:37
Akşam akşam üzüldüm...

Kolay Gelsin...

norda_krepusko
16/10/2002, 23:40
acaba diyom, rica edilse, ocal.net in forumu, bi baska siteden nostalji anlaminda yayinlanamaz mi ?

dumpini alsalar, falan ...

ArkHe
16/10/2002, 23:42
Olmadı ama yaa...

Ali Sarı
16/10/2002, 23:50
Bu yaprak dökümü pek hayra alamet değil ya...

ArkHe
16/10/2002, 23:54
Nostalji ve buna ek olarak o kadarrr bilgi...
Bence kesinlikle yayınlanır gibime geliyor.Az-buz bir kaynak değildi...

Kolay Gelsin...

ibrahimsalih
16/10/2002, 23:54
Selamlar

ocal.net kapandı...

Hakkı Öcal'a BT'ye olan katkılarından dolayı bir teşekkür borcumuz vardır herhalde, ne dersiniz?

http://www.ocal.net/son.htm

Sahin
17/10/2002, 01:01
Ne ismini ne cismini hiç bir şeyini silemem Rapsodi kardeşim. En azından bir süre read-only takılırsın, kendini iyi hissettiğin andada görevinin başına dönersin.

Bizim bize ihtiyacımız var. Eğer Hakkı Hocam görevini tamaladığına inanıyorsa, bu onun bileceği iştir saygı duyarım ve bu konuda tek kelime söyleyemem.

Ama sana söylerim, ya da hakana, mustafaya rediale, kerpuskoya, yemreye vs vs... Bizim daha çok işimiz var. Böyle bırakıp gitmekle olmaz. Yazdığın iki üç yazıdan faydalanan yüzlerce insan oluyor bir kaç yazı daha yazsan ne kaybedersin? Ne kazandırırsın? Ne kazanırsın? Bunların hesabını yapalım.

Belki bir gün bizde "Ömrünü tamamlayan oluşumlar ne olur?" sorusunu soracağız ama bu çoookkkk uzun bir zaman sonra olacak. Ben daha yolun başında görüyorum kendimizi.

Ve sana kendini iyi hissettirmek için ne gerekiyorsa yaparız hepimiz bunu biliyorsun.

Tekrar konuşuruz senle bu konuyu daha sonra.

Sevgilerimle...

Sahin
17/10/2002, 01:21
Nedeni niçini değil. Önemli olan sadece kapanmış olması kocaaa ocal.net'in.

Sanırım 3-4 sene öncesinden bir tanışıklığım vardır ve haklının hakkı haklıya dedikleri gibi Hakkı Hoca'nın hakkıda hakkı Hocaya.

Ve Hakkı Hoca'nın dedigi gibi "Burada, aranızda bilginin paylaşılarak çoğalacağına inanan ve BT’cilikte beni çoktaaan fersah fersah geride bırakmış kişiler var.

Bu oluşumu artık onlar sürdürecektir. Sürdürmelidirler."

Sürdüreceğiz tabiki bizde birgün "Ömrünü tamamlayan oluşumlar ne olur?" diyene kadar sürdüreceğiz ama bu zamanda çoookkkk uzun bir zaman sonra olacak emin olun.

Linkinde (http://forum.ceviz.net/showthread.php?threadid=210&highlight=ansugo) hocamın söylediği Düşünüyorum da.. Ocal.net'e bir şey olsa (Allah korusun) her halde güncel ve siyasal konulurda mutasyon.net'e BT konularında da ceviz.net'e yazardım. aklıma geldi. Her zaman kapılarımız sonuna kadar açık ama biz yinede ocal.net'in tekrar açılmasından yanayız.

Biz ocal.net'ten kırpılmış yıldızlardan biriyiz sadece. ve dileriz ocal.net Türk BT tarihindeki yerini yeniden alır.

Ama sonuçta karar hocamızın ve mutlaka kendince çok haklı sebepleri vardır ki kapatmıştır siteyi, canım sıkıldı cdleride taksicilere dağıtıp kapattım diyecek birisi değil ve kararınada saygılıyız.

Size herşey için Türk BT'sine katkılarınızdan dolayı çok ama çok teşekkür ederiz Hakkı Hocam.

Mesajımın bir veda mesajı gibi olmasının sebebi Hakkı Hoca'nın mesajının bir veda havasında olmasındandır. Ama eminim Hakkı Öcal hep buralarda bizlerle olacaktır.

Sahin
17/10/2002, 01:27
Aslında benimde üzüldüğüm o kaynak. En azından read-only bırakılabilirdi. Türk internetinin en büyük kaynaklarından biriydi. Ya da biri vbulletin için import scriptini yazarsa seve seve buraya taşırım bütün siteyi.

Ersin hostumuz sağlam abi birşey olmaz ve gelen herkese kapımız açık. ;)

Go
17/10/2002, 01:32
yeni bir şey değil
çekip gitmek
bu yaşamdan

yaşamak da yeni değil kuşkusuz...............

con_simit
17/10/2002, 01:33
Selam
Biraz önce büyük bir çöküntü yaşadım: Malum kapanış yazısı...
Web'le ilgili biri için ilginç bulunabilir ama, ben hergün yalnızca iki siteye uğrarım: Yahoo'daki mail hesabım ve Ocal.net forum. Bir şeyler arıyorsam, bir de google tabii ki. Şimdi ilk cümlemin abartı taşıyıp taşımadığını bir kez daha düşünün. Adamın internetteki hayatının site sayısında yarısı, geçirdiği zaman bazında ise tamamına yakını yok oluyor. Çökmez mi?

Bu siteyi arkadaşların imzalarında ve yazılarında görüp, şöyle bir bakmıştım. Ama üye olmaya üşenmiştim. Üşengeçlikten çok, malum serde muhafazakarlık var. Yediği yemekleri bile değiştirmeyen, yeni yemekler tatmayı bile düşünmeyen, dönüp dolaşıp aynı kitapları okuyan, hatta bazı gazetelerin beğendeği günlere ait nüshalarını dahi saklayıp tekrar okuyan biri için, yeni bir foruma üye olmanın ne kadar büyük bir atılım olacağına varın, siz karar verin.

Uzatmayalım: Geldim, inşallah hoşgelmişimdir.

Kolay gelsin.

Önemsiz not: Ocal.net'ten arkadaşlar, numaralandırılmamış satırlarıma şaşırabilir. Nedeni, daha ilk mesajımda "Hönk! Bu da ne yahu?" dedirtmeme ihtiyatımdır.

Go
17/10/2002, 01:34
hmmm bende arkhe nin başına taşmı düştü diye düşünmüştüm meğer ocal.net kapanmışşta ondan gelmiş:rolleyes:

Eylem
17/10/2002, 01:44
Geldim, inşallah hoşgelmişimdir.
tabiki hosgeldin

ab
17/10/2002, 02:39
Bilmiyorum ben daha su an orendim haberi, kapanıs yazısını okudum direk.

Sanki kasabadaki son takılcagımız mekanda kapanmıs gibi hissetim. kendimi monitor basına cakip tum gece mesaj yazıp mesaj bekledigim bir cok arkadas edindigim yerdi ocal.net. En onemlisi paylasmayı ogrendigim yerdi ocal.net..

Canım cok sıkıldı simdi.. coook.

realmusti
17/10/2002, 08:18
Ceviz net ile beraber takip etdiğim ocal.net bu sabah girdiğimde kapanmıştı.Hakkı ÖCAL hocamız bir yazı ile bizlere veda etmiş.Çok şaşırdım ve şok oldum çok da üzüldüm.Kapanması çok kötü oldu.Bende kötü oldum tabii.İnşallah bir şekilde bir yerlerden yine yayın hayatına devam eder.

LoS.ToF
17/10/2002, 08:44
Benim alacağım hostta belki bir ihtimal sub dns ile onun sitesini yayınlatmayı düşünüyorum en azından alan :)

Sonuçta o forumlarda neler var neler insanlar için çok yararlı...

realmusti
17/10/2002, 08:52
evet çok yaralı bir site idi.Neden böyle bir karar aldı acaba Hakkı ÖCAL.
Yararlı bir bilgi ortamı daha kapandı. :aglama: :aglama: :aglama:

mkarabulut
17/10/2002, 08:56
Çok üzüldüm,çok alışmıştık ocal.net...
:(

Bozo
17/10/2002, 08:58
valla çok üzüldüm.hatta çok sinirlendim. ocal.net gibi bir sitenin kapanması için nasıl bir sebep gerekirki.:uff:

mkarabulut
17/10/2002, 09:14
Raps napıyon ya dellendin mi ?

Bu arada con_simit'in yazdıklarını okuyunca bende aynı şeyleri kendimde farkettim ocal.net,ceviz.net ve bi kaç yere uğruyordum o kadar,koca internette işte...

Neyse hayırlısı olsun diyelim...

yemre
17/10/2002, 09:23
evet ocalın kapanmasına çok üzüldüm ya....

eğer gerekli ortam sağlanırsa websiteci.com adresi altından ocal net yayınına en azından read only devam edebilir...

bu arada cevize oluşacak ilgi umarım sitemizi kötü etkilemez ...

sıkı durun ceviz team

yemre
17/10/2002, 09:31
bu nick ile herhangi bir baglantim olmaycaktir ilgili sahislara duyurulur

rapsodi bu yazında geri döneceğini görüyorum seni bekleyecek ve özleyeceğiz

ayrıca yeni gelenler hoşgeldiler...

hakkı abinin bir yazısı vardı burada ocal olmasa ceviz demişti şimdi ocal yok olduğuna göre cevize sarılalım arkadaşlar

yemre
17/10/2002, 09:32
hakkı abinin bir yazısı vardı burada ocal olmasa ceviz demişti şimdi ocal yok olduğuna göre cevize sarılalım arkadaşlar

Mingitau
17/10/2002, 10:01
raps kafana ne kadar kocaman ceviz düşmüş öyle de usunu yitirmişsin

eslem1
17/10/2002, 12:16
Arkadaşlar Hakkı ocal mail gönderelim bir şeyler yapalım?
ne dersiniz ?
ben gönderdim ama toplu bir mail daha iyi olabilir

30 000 mesajlık devasa arşivin bir gün içinde yok olmasını kabullenemiyorum

hangi bilgi çok mühim di ?

buraya ocal.net kapandı bir şeyler yapalım diye konu açacaktım
...

Armağan abi eskiden Hakkı abiden "Sayın Öcal; bu ocal.net size ve okuyucularınıza hiç yakışıyor mu? Neden bu yer israfına göz yumuyorsunuz? Neden bu siteyi doğru dürüst bir hale sokmuyorsunuz?" sözleriyle nasıl bir şeyler değişmiş güzelleşmiş belki bizim sözlerimizde tesir eder Hakkı öcal'a

nedersiniz ?

hiç olmazsa salt okunur olarak!

eslem1
17/10/2002, 12:23
Site yöneticileri acaba haberler bölümüne ocal.net kapandı diye bir haber koyabilir mi?

yemre
17/10/2002, 12:42
evet konu bir kaç yerde bir kaç değişik başlıkla açıldı şu an haberler bölümündede var bence anasayfa haberlerden devam edelim...

BatoR
17/10/2002, 13:05
:aglama:
Gerçekten de dumur oldum ya ! Sabah geldim, bilg. açtım; bi eksplorır hoptmail'e, bi eksplorır ocal.net'e. Ve sonraa gümm. Çok üzüldüm yaa, onca tanış, muabbet, bilgi birikimleri. Yok, gitti...
Eyvallah demeden, diyemeden...
:( :uff: :aglama:

eslem1
17/10/2002, 13:25
Yemre kardeş bir de habere bu topicin linkini koyarmısın? olurki hemen bulamayan olur

yemre
17/10/2002, 14:12
ya 4-5 konu birden açıldı aynı amaçla onları bi araya toplayalım sonra bakarız link işine?

Bozo
17/10/2002, 14:38
ben üzülmekten çok sinirlendim kapanma olayına.çünkü kapanma nedenini tam bilemiyorum.tabi onlarında kendilerine göre sebepleri vardır ama ben bilmiyorum.ocal.net in kapanması için bir sebep olabileceğini düşünmemiştim ve hala öyle düşünüyorum.
yararlı olmuyor deseler : olmaz,
masrafı çok oluyor deseler : çözümü var,
bu işten sıkıldık deseler : başkası yapardı,

ve gerekçesi olmayan birçok neden... :(

Sahin
17/10/2002, 14:50
Arkadaşlar 4 yerde aynı konu açılmıştı birleştirdim sadece Net programlamadaki kaldı. Orada ayrı bir konu var umarım kaldıkları yerden devam ederler.

Highlander
17/10/2002, 14:58
Ne diyelim saglik ossun, ocal.net yoksa ceviz.net var.

redial
17/10/2002, 15:13
ocal.net in acik tutulmamasinşn tek mantikli aciklamasi, 'maddi' sorunlar olabilir...

Bunun disindakileri mazeret olarak kabul etmiyorum ben,

5000 e yakkin uyesi olan bir forumun maddi sorunlari ise, standart bir reklam banner'i ile cozulebilir.

Evet...

Bu arada site yoneticilerinin (basta Hakki Hocam) public bir ortamda bizlerle biseyleri paylasmasi gerekiyor...

Ben 'Uzgunum, Bitti' seklindeki bir aciklama ile yetinmmeyecegim...
Tek tek attigimiz mailler ise bir kargasa yaratir, o kadar...

Yok mu ocal.net yoneticilerinden burayi takip eden?

Beholder
17/10/2002, 15:14
Ahh Hakki abi ahh. Olacak is miydi bu simdi. :(

eslem1
17/10/2002, 15:23
Orjinal mesajı gönderen Highlander
Ne diyelim saglik ossun, ocal.net yoksa ceviz.net var.

benim için bu kadar basit değil!
ceviz'in ve ocal'ın yerleri ayrı:(:aglama:

mkarabulut
17/10/2002, 15:25
üstad redial'a katılıyorum. Oradaki binlerce mesaj, bir sürü bilgi insan düşününce acıyor... En azından onların tekrar kullanılabilir bir hale getirilmesi iyi olur...

Tabii durup duruken sitenin niye kapandığı da bir muamma,onun da açıklığa kavuşması gerekiyor...

norda_krepusko
17/10/2002, 16:04
sayinlar,

ya, h. ocal vaktinde demedi ki, ben bu siteyi sonuna kadar ayakta tutucam, sizin yazdiklariniz kaybolmiycak, her vakit ulasabileceksiniz,

boyle bi garanti vermedigi halde, garantisi varmis gibi bildiklerimizi paylasmaya calistik, kimimiz az kimimiz cok...

ve fakat, adamlarin herhangi bi taahhuttu (heralde boyle yaziliyo) olmadigi icin, bi sorumlulugu falan da yok yani...

tabi, en azindan, uc bes gun oncesinden, millet site yakinda kapaniyo, bakin tartismalarinizi sonlandirin, yazilari yedekliycekmisiniz naapcaksiniz yapin falan diye bi bildirim yapmalari, daha insancil olurdu, ama kendimiz ettik kendimiz bulduk,

site h.ocal in degil mi ? ister kapar ister acar... yani biraz okuzce bi yaklasim oldu gerci, ama bi sorumluluklari falan yok...

tabii 20k insanin, fakelerle birlikte 40k insanin yazistigi, ziyaret ettigi bi siteyi, habersiz kapattiklarina gore, zaten belirli bi sorumluluk duymuyolar demektir.

biz mail de atsak, imza da toplasak, yeni kitaya piknige de gitsek, degiscek bi sii yok...

neyse, cok uzattim galiba, ama sorunun maddi oldugunu hic dusunmuyorum, zira, h.ocal, kusurat senedir bt dunyasinda, ve sponsor bulmak, siteyi ucretsiz yayinlamak gibi konularda, desteksiz kalacagini dusunmuyorum...

sanirim gecici bi buhran donemi yasiyor, olur bunlar, yakinda acarlar...

Sahin
17/10/2002, 16:30
Aslında haklısın ama Hakkı Hoca'nın her zaman söylediği bu site benim değil sizin lafı vardı. Buna istinaden birilerinden yedeklemesini falan isteyebilir ya da database seklinde açık tutabilirlerdi. Ya da belki aergon.com u falan alır oraya taşırlardı, çözüm çok. Belkide yaparlar. Ama bu kadar duygusal davranmakta birşey kazandırmaz en iyisi "biz bahçemize bakalım".

hilmi
17/10/2002, 16:56
Valla bana çok kalabalık geliyordu orası o yüzden burada daha rahattım benim için pek farketmedi :)

hmustak
17/10/2002, 17:18
Hakkı Hocam son çalımını da attı sonunda. Önce yazılarını kesdi, şimdide sitemizi.
Biz Her ikisinide geri istiyoruz.
:uff: :uff:

norda_krepusko
17/10/2002, 17:36
hmmm,

o sozu bilmedigim icin, hatali bi yorum olmus...

neyse, biz yine, kendi bahcemizle ugrasalim, sanal olrtamda duygusallik mi olurmus hem,:confused:

Sahin
17/10/2002, 17:50
"Biz bahçemize bakalım" Candidé romanından çok sevdigim bir söz. Herşey ne kadar kötü giderse gitsin biz iyi birşeyler yapmak için uğraşalım manasında söylenmiş ve çoğu zaman geçerliliği olan bir söz.

redial
17/10/2002, 17:50
Hic bir sey, o ocal.net teki aciklama ile her seyi kapatip gitmeyi hakli gostermez, gosteremez..

Tek istedigim aciklama...

Sahin
17/10/2002, 17:54
Haksızlık denebilir ama karar Hakkı Hoca'nın ve sitede onun taahudude yoktu sayin Kerpuskonun dediği gibi. Mutlaka öyle gerekmiştir ki kapatılmıştır, bence sızlanmak yerine daha iyi bir şeyler yapmaya çalışmak Hakkı Hoca'yı daha memnun edecektir. Ocal.net bir isimdi orayı ocal.net yapansa sizler ve bizlerdik isimler değişebilir ama aynı ruhla aynı şeyi bizlerde yapabiliriz, bunun için çalışalım.

eslem1
17/10/2002, 17:59
Bu durum gosteriyor ki bize bir Forum ve en az
ocal.net kadar ozgur bir
ortam gerekli.. Bunun icin ne yapiyoruz? Ne
yapabiliriz? Ben hakki
abiyle konustum; sitenin tumunu bize vermeye
hazir..

Ne yapabiliriz ?

Sahin
17/10/2002, 18:01
Hemen kontaga geçelim kardeş alalım o kaynak mutlaka değerlendirilmeli. MSN var mı sende?

mkarabulut
17/10/2002, 18:04
Eğer ocal'ı olduğu gibi bi yerde - mesela burada- tekrar yayınlarsak çok güzel olur cidden...

eslem1
17/10/2002, 18:05
eslem1@hotmail.com
eslem1@yahoo.com

Sahin
17/10/2002, 18:13
Peki alırsak biri bunu dump edecek scripti yazabilirmi?

norda_krepusko
17/10/2002, 18:14
Orjinal mesajı gönderen Sahin

sayin Kerpuskonun dediği gibi.

kerposka degil, krepuska, krepaska yani, krepast...

off neyse, vazgectim... :)

mkarabulut
17/10/2002, 18:19
Teknik olarak mümkündür galiba :)
Bu arada üstad bu kerpusko ile tanışıklığınız var mıdır ? :D

Sahin
17/10/2002, 18:19
pardon :D

Eylem
17/10/2002, 18:20
norda_krepusko ne demek?

norda_krepusko
17/10/2002, 18:20

orda, mssql vardi, dump almalari sorun deil ondan,

aldiklari dumpi da biraz ittirerek de olsa, mysql e koyariz, yani cok zor bi script degil, gaza gelsek, bi iki saatte biter tahminen,..

ve fakat, soyle bi durum var -uyuzum ya :) soylemeliyim - ikinci bi ocal.net yapmanin bi anlami yok... eger yapilan tekrarlanicaksa, gereksiz bir ugrasi olur...

norda_krepusko
17/10/2002, 18:23
Orjinal mesajı gönderen Eylem
norda_krepusko ne demek?

esperanto da, northern twilight demek, kuzeydeki alacakaranlik gibi bi turkcesi var...

isim iyi de, yazmasi cok zor ya...

Sahin
17/10/2002, 18:39
Finlandiya'caya benziyor nece bu ustat?

Sahin
17/10/2002, 18:42
Orjinal mesajı gönderen norda_krepusko
orda, mssql vardi, dump almalari sorun deil ondan,

aldiklari dumpi da biraz ittirerek de olsa, mysql e koyariz, yani cok zor bi script degil, gaza gelsek, bi iki saatte biter tahminen,..

ve fakat, soyle bi durum var -uyuzum ya :) soylemeliyim - ikinci bi ocal.net yapmanin bi anlami yok... eger yapilan tekrarlanicaksa, gereksiz bir ugrasi olur...

İkinci bir ocal net değil her zaman söylediğim gibi o potansiyeli korumak önemli olan, amaç o kaynak yok olmasın.

Orada toplanan insanlar BT'ye gönül vermiş geleceğin Türkiye'sinin bilişimcileri. Eğer isteselerdi wardomada giderlerdi cehennem.org a da ama tercih ocal.net ise bu işe gerçekten iyi niyetle baktıkları içindir. Bizde bayrağı kaldığı yerden alıp devam etmek istiyoruz. Belki ilerde aynı şekilde bizde birine devrederiz.

eslem1
17/10/2002, 18:44
İkinci bir ocal net değil her zaman söylediğim gibi o potansiyeli korumak önemli olan, amaç o kaynak yok olmasın.

Orada toplanan insanlar BT'ye gönül vermiş geleceğin Türkiye'sinin bilişimcileri. Eğer isteselerdi wardomada giderlerdi cehennem.org a da ama tercih ocal.net ise bu işe gerçekten iyi niyetle baktıkları içindir. Bizde bayrağı kaldığı yerden alıp devam etmek istiyoruz. Belki ilerde aynı şekilde bizde birine devrederiz.

çok çok çok güzel söyledin !

HunTER
17/10/2002, 19:03
Ozetle: Ömrünü tamamlayan oluşumlar kırpılır kırpılır yıldız yapılır. ocal.net'ten çok ama çok yıldızlar çıkacak, eminim.

Bence bu yeterlı bır acıklama.. Yıldız olan ocal.net dııl.. Sızlersınız.. Ve omrunuzu tamamladınız.. Yanı egıtımınız sona erdı..

Sımdı Hakkı Hoca mısyonunu sızlere devredıyor.. Su ana kadar onun omuzladıgını suandan sonra sızlerın omuzlamasını ıstıyor.. 53 yasında bırı ıcın cok sey ıstemıyor..

Kaynagın heba oldugundan sıkayet etmeye hıc gerek yok.. O kaynak emınım bı cogunuzun beyınde "dump" edılmıs halde.. Tek yapmanız gereken paylasıma acmak.. Bız gereklı sorguları gonderıp sonucları kendı bellegımıze "insert" ederız endıselenmeyın.. Yeterkı sız buralarda olun.. Yeterkı bayragı devralacak bırılerı olsun..

...

Ona sesımı duyarabılsem ne derdım acaba? Sanırım sadece tesekkurler dıyebılırdım.. Tesekkurler Hakkı Hoca...

EAN
17/10/2002, 19:38
Şoktayım.

Umarım atlatabilirim.

Çok kötüyüm.

Sanırım bu şoku atlatamayacağım...

- - - -

Saat 19:10 itibaryle üniversite kütüphanesinin internet kafesine geldik. Arkadaşıma BT hakkında bildiklerimin temelini nereden ve kimden aldığımı göstermek için http://www.ocal.net yazıp enter'a bastım.

...

- - - -

Ben bunu kabullenemiyorum. Nasıl olur? ocal.net duygu ve düşüncelerimizi birbirimize aktardığımız en güzel, en yalın ve en ciddi ortamdı.

Bir de Hakkı Hoca'ya yakın olmanın mutluluğunu verirdi.

Bu yüzden http://www.ocal.net/son.htm adresindeki açıklamadan daha ayrıntılı bir açıklama bekliyorum. Ben yıldız falan olmak istemiyorum. ocal.net'imi istiyorum!

norda_krepusko
17/10/2002, 19:58
sayin sahin,

sizinle hem bi fikiriz o zaman, gerci ben hep akacak su mecrasini bulur diye dusunurum hep...

sanirim, ikinci bi ocal.net olayina girismek, her acidan mantiksiz olacagini hepimiz kabulleniyoruz bastan...

o vakit read-only nostalji ocal.net vakasii yasatabilir, ve de ayni paylasiriz ama karsiligini beklemeyiz mantigini tekrarlayabilirsek, sanirim bir adim bayrak tasimis oluruz,

aynisi olalim diyen pek cok site huzurlara cikacaktir tahmin ediyorum, 40k hit az rakkam degil, ama, hic kimse ayni zevki almayacagi icin topunun basarisiz olcagina kesin diyorum...

neyse, konuyu dagitmiyim, zaten ayni seyleri soyluyoruz, biraz suyu eksik kalmis balik tadinda hissettiginizi/ettigimizi biliyoruz, ve fakat, balik olmaya kararli adam icin, su en son dusunulecek meseledir.

zira balik adamlarin su olmasada balik adam... bi dakka sasirdim biraz...

neyse, dump gelsin, gomeriz... diyip, noktalayalim, ben yazarim, mkarabulut yazar, redial, tuslari bulursa yazar, ee++ yazar, raps. susuyo ama oda yazabilir...

ne biliim iste, konuya vakif adam cok , birimizden birisi gonullu olur yazar...

bu arada sayin hunter;

egitim bitmiyo, kimsede egitimini tamamlamadi daha... ahh bi bitebilse idi :) neyse, yildizlik konusunda haklisin, demek istiyodum aslinda...

ama bi sekilde, ordaki binlerce iyi/kotu/guzel/cirkin yazi var... ve her kelimesi az veya cok emek tasiyo...

Highlander
17/10/2002, 20:04
Valla millet televizyonda Derya-Ibo buradada ocal.net in kapanmasina kilitlenmis baska birsey gormuyor :D

norda_krepusko
17/10/2002, 20:08
derya-ibo ne ?

bi de savas cikar cikmaz konusu var, otobuste konusuyolardi duydum...

Sahin
17/10/2002, 20:34
Dolar var, benzin fiyatları var ab'ye girme meselesi var, hayat pahalılığı var, işsizlik var, seçim var, ilk aklıma gelenler daha neler var aslında...

tbuhara
17/10/2002, 21:03
Olacak iş değil
Artık internete bağlandığımda sadece 15 dakika bana yetecek.

Öcal.Net'in database tabiki bir yerlerde yayınlanacak, Ama sorun bu değil.

Benim gözümde commodore64 nasılsa ocal.net'te öyle olacak, Commodore'den bahsedilince hala tebbessüm edebiliyorsak ileride ocal.net'ten bahsedilincede tebessüm edeceğiz.

İnternetle ilk tanışmaya başladığım zamanlarda girdiğim bir siteydi ocal.net kayıt olmayı bile becerememiştimde arkadaşlar yardım etmişti.

Nerden nereye çok üzüldüm çooooook

Ocal.net gibi bir ortamda bir daha yakalanmaz, İnsanlar topluluklarda saygın birini görürse ona göre davranır.

Bir anlamda başka bir deyimle destur alır, Ona görede saygın bir ortam ve topluluk oluşur ocal.net'te Hakkı Öcal konuda son nokta arkadaş deyince konu biterdi.

Bu Hakkı Öcal'a olan korkudan değil Ona olan saygıdan dolayıydı.

Ocal.net gibi bir ortam asla olmaz.

Bozo
17/10/2002, 21:26
tbuhara amaç yeni bir ocal.net yaratmak değil,ordaki insanları ocal.netteki amaçlar doğrultusunda tekrara biraraya getirmektir.burası zaten ocal.net olamaz çünkü adı farklı.ama oradaki ortamı tekrar oluşturabiliriz.olmaz demeden bunun için çaba göstermeliyiz.çünkü bizim ocal.net gibi onlarca siteye ihtiyacımız var.
ayrıca ocal.net sitesi kapandı.ama hakkı ocal bir daha internete girmeyecek değil.onuda davet ederiz.zaten buraya üye ve mevcut mesajlarıda var.oyle bir ortamın yakalanması için bize mutlaka yardım edecektir.
evet arkadaşlar, hakkı ocal'a bu konuyu iletebilecek olan varsa iyi olur.birde ona danışırız.zaten forumun veritabanını vermeyide kabul etmiş.geriye ne kaldı ki?:super:

ArkHe
17/10/2002, 23:03
Orjinal mesajı gönderen nihan
hmmm bende arkhe nin başına taşmı düştü diye düşünmüştüm meğer ocal.net kapanmışşta ondan gelmiş:rolleyes:

Alakası yok...Buralardayım zaten ama nadir giriyor ve cıkıyordum.Ocal.Net'deydim genelde...Ama bundan sonra buraya sık ugramama sebep olarak gösterilebilir kapanıs.Burayı da seviyorum sonucta...

DiPNot...:Konu akısına aykırı mesaj oldu ama bu mesajı daha yeni gördüm :D

Kolay Gelsin...

Asil
17/10/2002, 23:17
Problem değil Arkhe ne zaman istersen gelirsin ;)

ArkHe
17/10/2002, 23:42
Kesinlikle...:D
Teşekkürler...

Kolay Gelsin...

turker
18/10/2002, 00:14
Kapanması gerçekten üzücü ancak kapandığına göre başka yapılacak birşey yok demektir çünkü olsaydı hakkı abimiz siteyi açık tutmak için gerekeni yapardı. Aslında öyle veya böyle bir gün bu şekilde biteceğini az çok hepimiz biliyorduk sanırım.

Ancak en azından forumun kaynak olması açısından biryerlerde yayınlanmasını isterim eğer olabiliyorsa.

ocal.net'in kapanması bir boşluk oluşturacaktır kanımca. Bu boşluğu dolduracak kişiler yine bizleriz. Bu açıdan rapsodi'nin gitmesini değil daha fazla çalışmasını,üretmesini,uğraşmasını isterdim. Kendi kararıdır birşey denemez ama gönlümden geçenler de bunlar.

Nedense aklıma bir reklam filmi geldi hani "çook çalışmam lazım anne çoookk" cümlesi geçen. Artık ocal.net olmadığına göre artık daha çok çalışmalıyız.

BoraN
18/10/2002, 00:48
:( Uzgunum...

LoS.ToF
18/10/2002, 04:53
Ölenle Ölünmez :(

Dediğim gibi sitenin bir aynısını açabiliriz yada aynı isim ile Hakkı hocamın izin verirse...

redial
18/10/2002, 08:11
Dusununce, kimseye zorla bisiy yaptiramayiz a ciktim...

ocal.net teki arsivi xml olarak versinler o halde, bizde isimize bakalim...

(koca db serverin xml output icin bisiyleri vardir heralde?)

norda_krepusko
18/10/2002, 10:06
var var, hatta, select derken sonuna as xml mi ne diyodun, direk veriyodu, hatta, eger, aciksa, url den gonderip, xml cikti alabiliyodun, ama tam hatirlamiyom,

neyse, var yani xml hali de, vermek isterlerse, teknoloji yeterli :)

aslinda en guseli, xml halinde dump i direk yayinlamak, sasi bakabilen herkes nostalji anlaminda, gidip okuyabilir...

neyse yolumuza devam edelim diyom ben yine,

eslem1
18/10/2002, 11:32
Arkadaşlar Hakkı hocayla görüştüm
eğer izin verirse size de anlatırım

tüm bu olayları benimde aklım almıyordu
ama görüşmemiz sonucu çok güzel bir şey yaptığına karar verdim

en tatmin olmayacaklar arasında olan ben "TATMİN" oldum

inşallah sizde bu duruma müsamaha gösterirsiniz

unutmayalımki zaten bize verilen güzel bir nimetti ocal.net
nimetin bizden (görünüşte) alınmasıyla hak dava edemeyiz zira zaten bize haybeden ihsan edilmişti

aynen insana Hayatı veren Allah'ın bir gün aldığında (yine görünüşte aldığında açıkcası akibeti mükemmel olarak geriye verdiğinde)
haşa bizim hayatımızı nasıl alır demenin yanlışlığı gibi

Composer abi Hakkı Ocal konusunda şöyle demişti
O'nun birini öldürdüğünü görsem Mahkemede o öldürmedi derim demişti
bu sözleri duyan kısa boyutlu aklım "bu kadarı da fazla " demişti
bu gün anlıyorumki ben de "o öldürmedi" derim!

(alıntılar mealendir)

redial
18/10/2002, 11:42
bir zahmet ne konusuldugunu biz de bilsek?

iyice anlamsizlasmasa bizim icin olan biten?

eslem1
18/10/2002, 11:49
bir zahmet ne konusuldugunu biz de bilsek?
eğer izin verirse size de anlatırım

ayrıca herkesin sandığı gibi kötü bir şey değil iyi bir şey oldu arkadaşım

sözlere dikkat et

Ozetle: Ömrünü tamamlayan oluşumlar kırpılır kırpılır yıldız yapılır. ocal.net'ten çok ama çok yıldızlar çıkacak, eminim.

bu sayede bir çok yıldız çıkacak
o ruhla o bilgiye

mkarabulut
18/10/2002, 11:52
Evet...
Bilmiyorum Hakkı abi en azından bunu bilmeye hakkımız olmadığını mı düşünüyor,oysa ki orada çok şeyler beraber paylaşılmıştı...

Eslem1, bi Hakkı abiyi haberdar etsen, bizi de merakta bırakmasan...

eslem1
18/10/2002, 12:00
Hayır mkarabulut
Asıl müsamahayı senden bekliyorum

aslında cevap gayet mantıklı
bir oluşumdan artık yıldızların çıkması gerektiği fikri

ayrıca mkarabulut ne konuda haberdar edeyim
bu forum konusunda mı ?
oysa haberdar ettim belki gelir kendisi söyler

ama kendisi de söylese anlaşılan anlaşıldı değilmi

bu sayede bir çok yıldız çıkacak
o ruhla o bilgiye

mkarabulut
18/10/2002, 12:11
Yani ocal.net ömrünü tamamlayan oluşum mu olmuştu ?

redial
18/10/2002, 12:37
Eslem kardesim,
Birincisi ben sozlerimde gayet dikkatliyim..

Ama galiba anlatamiyorum...

ocal.net, Hakki Ocal'in ismini tasiyordu, ama onun degildi...

Yani oraya kilit vurulacaksa, bu boyle olmamaliydi, internet cagindayiz, o sitenin bir anket bolumu felan vardi...
sitenin omrunun dolduguna da , yildiz ciakarip cikaramayacagina da biz karar verebilirdik, en azindan fikir alinabilirdi...

Sayin Hakki Ocal, demokratik olamayanlari elestirdi o kadar da, simdi bu kapanis, cok mu demokratik oldu...

Ben kendi adima, gerek direkt gerkse, dolayli yollardan, SAyin Ocal'dan cok cok fazla sey ogrendim...

Ama bu, Onu elestiremeyecegim, kafama takilani soramayacagim anlamina gelmez...

Benden iki misli buyuk olan yasina ve tecrubesine de sonsuz bir saygim var...Ama bu da aklima takilani sormami engellemez, engellememeli? Zira ben Hakki Hocamdan, dogru bildigimi soylemenin erdem oldugunu da ogrendim...

Simdi sen cikipta 'soru sormayin, yildiz cikacak, ' vs tadinda aciklamalar yapinca cok komik oluyor...

Ne bu simdi , 'derin forum' mu?
bide cikip ' turkiye seninle gurur duyuyor' felan diye bagiralim mi?

norda_krepusko
18/10/2002, 12:52
redial in dediklerini uc kere falan okudum, gayet dikkatli yazmis, ama sanirim eslem1 in yazdiklarina dikkat etmesi gerek...

h.ocal hepimiz senelerdir taniyoruz, buyuk bi kismimiz saygi duyuyoruz, cok buyuk bi kismimizda seviyoruz, ama bu elestirmiyelim demek anlami tasimaz ki ?

niye elestirmeyelim ?

ayrica, ne bu gizlilik mevzu, yok h.ocal izin verirse yazarim o zamana kadar meraktan kudurun tavri ?

neyse, kavga cikaran adam olmak istemiyorum, ocal in dumpini vercekler mi ? vermiyecekler mi ?

netice nedir ? hatice beni ilgilendirmiyo da cok fazla...

RaiST
18/10/2002, 13:22
saat 1:15 başkent üniv. müh fakültesi bilg. labındayım.
herzamanki gibi maillarımı kontrol ettim. rentacoder.com da islerimi halletim ve dragon court oynadım. sonra 2 tane browser penceresi actım ve yazdım:
ocal.net/tasp
forum.ceviz.net

ceviz.nete user pass girdim ve ocal.net forumun acılmadıgını gordum. karsıma son dıye bir sayfa geldi.. ne oldugunu anlamadım ve tekrar ocal.net/tasp yazdım. o anda hakkı abinin mesajını gordum..

mesajı okumam benım icin bir cokuntu oldu.. belki cogu kısı abartıgımı dusunebilir ama ocal.net benım bir parcamdıı..

bilgisayara ilk basladım yıllar normal telefon parası verip HiTNeT mesaj ağına bağlanırdım.. hitnet ilk göz ağrımdı..

internetin çıkmasıyla onu kaybettik. (şu anda halaaçık ama eski ruhu yok)
daha sonra ocal.neti buldum..
ilk 1-2 sene genelde read only takıldım ama sonunda mesajlasmaya basladım ve mesaj sayım 1000+ oldu..

ocal.net benım icin bir aile idi.

bilg.sorunlarımı yazar, yardım isteyenlere yardım ederdim. offtopic bolumunde ise cok zamanım gecti..
gun asırı ugrardum yaz aylarında. gunde 3-4 saat harcadıgım olurdu..

bircok arkadasımı ocal.netten edindim. redial rapsodi...

ama işte bir rüya daha bitti...

her zamanki gibi herşey elimizden gitti...

şu anda çok kötüyüm.. derslere girmek istemiyorum. girsemde ne yapacağımı bilmiyorum...

çok kötüyüm :(

:aglama:

eslem1
18/10/2002, 14:05
Orjinal mesajı gönderen redial
Eslem kardesim,
Birincisi ben sozlerimde gayet dikkatliyim..

redial in dediklerini uc kere falan okudum, gayet dikkatli yazmis, ama sanirim eslem1 in yazdiklarina dikkat etmesi gerek...

Sevgili kardeşlerim olayı yanlış anladınız
galiba yanlış söyledim
sizin sözlerinizle alakalı değil

"sözlere dikkat et"

derken hocamızın sözlerine demek istedim sizin sözlerinize değil

umuyorumki şimdi çözüldü
Allah'a şükür

çözülmediyse bahsi geçen yazıyı tekrar okurmusunuz ?

Simdi sen cikipta 'soru sormayin, yildiz cikacak, ' vs tadinda aciklamalar yapinca cok komik oluyor...

Ne bu simdi , 'derin forum' mu?
bide cikip ' turkiye seninle gurur duyuyor' felan diye bagiralim mi? [/B]
kardeşim daha nasıl anlatayım

oluşum tamamlandı artık herkes bir ocal olacak demeye geliyor
hatta artık ocal'ı aşmalıyız ocaldan daha ileriye gitmeliyiz
iş artık başa düştü

ayrica, ne bu gizlilik mevzu, yok h.ocal izin verirse yazarim o zamana kadar meraktan kudurun tavri ?
yok böyle bir tavır
herşey yukarıda anlatıldı
artık ceviz.net var mutasyon.net var tkdx var xkl olacak lef olacak
bu bayrak yarışını devralan

artık ocal.net bayrak yarışında kısmen engelliyordu bu kadar oluşumları
bayrak devredildi

şahin abinin yazılarını tekrar okuyun Hakkı Öcal'ın yazılarını tekrar tekrar okuyun

neyse, kavga cikaran adam olmak istemiyorum, ocal in dumpini vercekler mi ? vermiyecekler mi ?

teşekkür ederim zaten size yakışmazdı

ayrıca dump olayında size şu an sadece sabırdan bahsedebilirim
Sabrediniz

netice nedir ? hatice beni ilgilendirmiyo da cok fazla...

Sabır
netice yakın!

Yani ocal.net ömrünü tamamlayan oluşum mu olmuştu ?

Teşekkür ederim mkarabulut
Evet aynen böyle
tam beklediğim gibi bir cevaptı

mesajı okumam benım icin bir cokuntu oldu.. belki cogu kısı abartıgımı dusunebilir ama ocal.net benım bir parcamdıı..
....
...
ocal.net benım icin bir aile idi.
...
...
bircok arkadasımı ocal.netten edindim. redial rapsodi...

ama işte bir rüya daha bitti...

her zamanki gibi herşey elimizden gitti...

şu anda çok kötüyüm.. derslere girmek istemiyorum. girsemde ne yapacağımı bilmiyorum...

çok kötüyüm

evet kardeşim aynen
fakat bu iş çöküntü için değil belki bir patlama için yapıldı.
tekrar söylüyorum artık bayrak devredildi
hem de senin gibi yıldızlar artık bu bayrağı taşıyacaklar

kısaca bir doğum gerçekleşti

Frost
18/10/2002, 14:09
Sanırım bir sene kadar ocal.net te read-only takıldım.Hep okudum.Tam yazmaya başlıcaktım.Kapandı.Şimdi ceviz.net i 1 sene kadar okurum.( o kadar çok konu varsa)Tam yazmaya başlarım,bu forum da kapanırsa vah halime,vah halimize derim.
Neyse sağlık olsun.Hakkı Ağabey'in bir bildiği vardır diyelim.
Bu arada buraya da hoş geldik bakalım.

Bozo
18/10/2002, 15:01
sende hoşgeldin frost.
inşallah burası ocal.net gibi olmaz.olmaması için çalışalım.bence sende hemen yazmaya başla.çünkü burada ocal.net kadar konu yok ve okuman çabuk biter.:super:

eslem1
18/10/2002, 15:11
Orjinal mesajı gönderen theBozo
sende hoşgeldin frost.
inşallah burası ocal.net gibi olmaz.olmaması için çalışalım.

redial
18/10/2002, 15:14
eslem, yanlis anladigim icin ozurdilerim...

ama fikrim degismedi,
suraya gelip, iki satir yazmak, cok zor degil...

Hem artik mutasyon var ceviz var, tkdx var, bunlar guzelde...

Neyse...

Daha fazla devam edersem yanlis anlasilacagim...

Sahin
18/10/2002, 15:29
Buranın ocal.net şeklinde kapanmayacağı şeklinde bir garanti verebilirim şahsım adına.

Frost hoşgeldin kardeşim, belki o kadar çok konu yoktu ama son iki günde 250 mesajı aşmaya başladık 1 ay sonraki mesaj sayısını hesap edelim mi? Hele birde ocalın kapandığını yeni öğrenip buraya gelenlerle mesaj sayısı okunamayacak kadar artatr sanırım.

Ocal'dan kaynağı almasakta potansiyeli almak zorundayız. Kaynak çok kısa sürede oluşur. Aynı sorunla karşılaşan farklı kişiler hep aynı soruları soruyorlardı. Buradada sorulacak ve belki bizde "önce forumda arama yapsan bu sorunun cevabı zaten vardı" diyeceğiz.

Hep diyorum madem artık bu işin dönüşü yok sızlanmaları şokları bir kenara bırakacağız ve ocal'ı geçeceğiz. 2 gün öncesi bile 20-25 aktif 20-30 yarı aktif ziyaretçimizle olabildiğince hareketli ve ulaşabildiğimizce yardımcı olmaya çalışan bir forumduk. 2 günde aktif katılımcı sayısı ikiye çıktı.

Önemli olan daha fazla kişiye ulaşıp ocalı geçebilmek ve Hakkı Hoca'ya "evet doğru bir iş yapmışım" dedirtebilmek. Bunun için herkes birebir ocaldan ya da diğer yerlerden tanıdıklarını buraya davet etmeli ve aynı paylaşımı burada sağlamalıyız.

Selam ile...

eslem1
18/10/2002, 15:30
İlk önce HunTer kardeşi okuduğumda anlayamıyor ve kabullenemiyordum
şimdi göz gezdirirken tekrar okudum

o benden daha önce anlamış meseleyi

quote:

Bence bu yeterlı bır acıklama.. Yıldız olan ocal.net dııl.. Sızlersınız.. Ve omrunuzu tamamladınız.. Yanı egıtımınız sona erdı..

Sımdı Hakkı Hoca mısyonunu sızlere devredıyor.. Su ana kadar onun omuzladıgını suandan sonra sızlerın omuzlamasını ıstıyor.. 53 yasında bırı ıcın cok sey ıstemıyor..

Kaynagın heba oldugundan sıkayet etmeye hıc gerek yok.. O kaynak emınım bı cogunuzun beyınde "dump" edılmıs halde.. Tek yapmanız gereken paylasıma acmak.. Bız gereklı sorguları gonderıp sonucları kendı bellegımıze "insert" ederız endıselenmeyın.. Yeterkı sız buralarda olun.. Yeterkı bayragı devralacak bırılerı olsun..

...

Ona sesımı duyarabılsem ne derdım acaba? Sanırım sadece tesekkurler dıyebılırdım.. Tesekkurler Hakkı Hoca...

evet çok güzel açıklamış
oradan kardeşin biride eğitim bitmez filan demiş
kardeş
eğitimin ocal kısmı bitti diye anlıyorum ben

Frost
18/10/2002, 16:26
[QUOTE]Orjinal mesajı gönderen redial
[B]eslem, yanlis anladigim icin ozurdilerim...

Konu ile alakası olmucak ama,tkdx'de acilmiyor bende.
Mazallah oraya da bişi olmasın.

Saygılar.

ogretmen
18/10/2002, 16:41
Orjinal mesajı gönderen Frost
[QUOTE]Orjinal mesajı gönderen redial
[B]eslem, yanlis anladigim icin ozurdilerim...

Konu ile alakası olmucak ama,tkdx'de acilmiyor bende.
Mazallah oraya da bişi olmasın.

Saygılar.
Öncelikle TKDX için şunu söyleyeyim,sitenin bulunduğu hosting şirkerinden kaynaklanan bir problem. En kısa zamanda yeni bir hosta taşıyıp yeni sayı ile birlikte yayına başlıyacak tabi bu biraz da Ansugoya bakıyor. Kendini okula çok kaptırdı herhalde :)

İkincisi Hakkı Hocayla ben de görüştüm ve dediklerinden kendi adıma bazı şeyler çıkardım. Demek istediği şu; artık ben bir yol çizdim, bu yolda ceviz.netler mutasyon.netler TKDXler ben olmadan da yoluna devam etmeli hem de daha çok gelişerek ve daha bir çok site ortaya çıkmalı. Uzun lafın kısası daha çok çalışmak,daha çok öğrenmek,daha çok öğretmek,daha çok paylaşmak...

norda_krepusko
18/10/2002, 16:51
sayin eslem, bende yanlis anlamisim :rolleyes: turkce boyle bi dil netekim, ozur,..

velhasili, hayat devam ediyor, durmaya da niyeti yok...

dump gelirse, gomeriz o zaman, gelmezse de, zaten ayni, ve hatta daha buyuk bi kaynak zaten kendiliginden olusacak...

neyse, kaldirim taslari durur, ama yol devam eder...

redial
18/10/2002, 16:56
Gunesi, emekli olmus bir glaksinin, yildizlari...

:uff:

Cario
18/10/2002, 17:04
Herkeze merhabalar,
Ocal.net'in kapandığını hemen ertesi sabah öğrendim. Ofisimde e-maillerime bile bakmadan açtım ocal.net'i. Resmen şok oldum, bir yakınımı kaybetmiş gibi üzüldüm. Bilmiyorum Hocam okudumu ama kendisine bir mail yazdım, birazda sitem ettim.
Ulaşabilen diğer arkadaşlarada haber versin bir şekilde ocal.net ruhunu burda yaşatmaya çalışalım.
Neyse sizleri burda gördüğüme sevindim...

eslem1
18/10/2002, 17:13
eslem, yanlis anladigim icin ozurdilerim...
sayin eslem, bende yanlis anlamisim turkce boyle bi dil netekim, ozur,..
Ben eksik yazmışım ben özür dilerim:super:

Gunesi, emekli olmus bir glaksinin, yildizlari...