Tam Sürümünü Görmek İçin : Arama motorları nasıl çalışır!??
penarena
12/06/2004, 01:22
Bi arkadaşım söyledi, bi kaç tanede link verdi. Ve bu olayın algoritması gerçekten bana hayranlık verdi. Yanı derler ya kırkyıl düşünsem aklıma gelmez, işta aynen o şekil. Size bunu bir bulmaca niteliğinde soruyorum. Bilenler cevabı yazmasın, sadece tahminleri okumak istiyorum...
IcenGuard
12/06/2004, 01:30
arama motorunun neresi?
penarena
12/06/2004, 01:55
hani oluyor ya add to favouriter list kısmı... İşte o, nasıl yapıyolar bir türlü anlamadım..
neyse ironiği bırakalım, arma motoruunun arama kısmı tabikide.. o sitler nasıl aranıyor işte..
umarim bilgidin bir seyi sana anlatmiyorumdur
gecenin gec saatlerinde registire edilmis olan siteleri BOT programmlar gezerler.
ve özelikle <h1></h1> veya <b> kalinca vurgulanmak istenen yerleri inceleyip bulduklari bilgileri veri tabanlarina yazarlar
sen googlede bisey aradiginda o veri tabanina bakilir ve lilgili link kullaniciya gösterilir.
dabi bu anlatigim gercekten cok kaba bir sekilde oldu. isin icinde cok ince algoritmalar var.
GoogleBOT gece gece girer nete milyarlarca sayfa dolaşır (4milyar küsür olsa gerek) Bunların hepsinin HTML kodunu atar veritabanına. Sonra arama motoruda aranan kelimeyi arar bunun içinden. İnce algoritmalar falan var pagerank'ı vs hesaplamak için. :dahi: :kuul:
penarena
12/06/2004, 10:03
milyarlarca sayfayı nerden buluyor peki.?!? Ayrıca gece dediğiniz ne zaman. Dünyada hiç gece olmaz ki..
kara_lahana'nın dediğine yakın bi veritabanı oluşturma mantığını bende duymuştum..yani MetaTAG lere bakarak veritabanının bi yerlerine yerleştirme olayını..(tamam gece gece olmak zorunda değil tabiki.. )
bide madem bulmaca gibi sordun kendi tahminimi atıyıp ortaya; Program siteyi gezer ve binary tree şeklinde bi yapı oluşturur, bi siteye bi hafta sonra güncellemek için yeniden girdiğinde yeni bir veri (yaprak gibi düşenelim) ile karşılaşırsa bunu oluşturduğu ağaçın ilgili yerine yerleştirir..bide göstergeçler (pointers) benzeri bi link kısmı olduğunu düşünelim..sitede verilen linkler bi yerde toplanır ve program gideceği bir sonraki siteye buna göre belirler.. bu bilmiorum şu anda aklıma bu tarz bu algoritma geldi.. gerçi bu durumda kimse tarafından link edilmemiş olan siteler madur oldu..olsunlar...
penarena
03/07/2004, 14:35
laucian aynen dediğin gibi o yüzden siteler birbirlerine link veririler. Mesela ben k-oyun.com sitese bissürü link çıkıyor. dolayısıyla arama motorlarında çok öncelğim var.. öreneğin http://www.google.com.tr/search?q=00_JumpPark.bsp&ie=UTF-8&hl=tr&meta= . gibi... İnternettin %98 birbirine bağlıdır.. Bu sayfada bile link var, ondan sonra bu sayfadaki linkler aranacak bu sırada gezilen sayfalarda vb ye kaydoluyorlar..
peki A sitesi hiç bir site tarafından link edilmemiş ise ?
veya şöyle diyelim..benim kendi bilgisayarımdan sunduğum bi web sitesi..ne bir sayfaya link veriyorum nede bir sayfa benim sayfımı link olarak veriyor,(tam çıkmaz sokak muhabbeti) lakin benim sayfamda madonna metallica falan gibi son derece popüler şeyler var..google benim sitemi asla fark edemez mi?
peki A sitesi hiç bir site tarafından link edilmemiş ise ?
veya şöyle diyelim..benim kendi bilgisayarımdan sunduğum bi web sitesi..ne bir sayfaya link veriyorum nede bir sayfa benim sayfımı link olarak veriyor,(tam çıkmaz sokak muhabbeti) lakin benim sayfamda madonna metallica falan gibi son derece popüler şeyler var..google benim sitemi asla fark edemez mi?
goolenin seni fark etmesi icin ilk önde sitenin adresini ona vermenlazim
yani bir secit registirasyon. 3 hafta ila 2 ay arasinda bir süre icinde (genelikle)
arama motorunun modaratörler sitene inceleyip googlenin veritanina ekliyor. ondan sonra
googlenin bot pogrammlari gelip senin sitenin icerigini inceliyor.
IcenGuard
03/07/2004, 21:12
register yapmana gerek yok, baska sitelerden link varsa bulur seni..
penarena
04/07/2004, 00:14
aynen çalışmaz. Meta tagların yoqsada çoook az bi ihtimal seni görmesi...
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.