PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : corelde yerini değiştirmeden bir imajı diğer bir imajla değiştirmek

banu_de
07/05/2004, 11:37
Merhaba ,
Ben corel kullnamaya çalışıyorum ama takıldığım çok yer var !
corelde yerleştirdiğim bir fotoğrafın yerini değiştirmeden üzerinde değişiklik yaptığım yeni hali ile nasıl değiştiririm. Freehand de olduğu gibi bir link bölümü varmıdır.

kursad
07/05/2004, 12:02
Öncelikle foruma hoşgeldiniz,
Corel linkli çalışır fakat freehand gibi hem sağlıklı değil (özellikle .eps dosyaları için) hem de mantığı farklıdır.
Bir imajı linklemek isterseniz import ederken import penceresinde preview'in altında "Link bitmap externally" seçmeniz gerekiyor. Bu şekilde 45x45 dpi çözünürlükte görüntüsüyle imajı linklemiş olursunuz.
Eğer Corel Photopaint kullanıyorsanız linklemeyle uğraşmayın, zira imajın üzerine sağ tıkladığınızda "edit bitmap" i seçerseniz imaj photopaintte açılacaktır. Photopaintte dosyayı "save" ile kaydederseniz CorelDraw'daki çalışmanızda imajın değişmiş olduğunu göreceksiniz. Bu işlem "Embed" imajlarla çalışıtğından dolayı orijinal imaj dosyanızda değişiklik olmaz.

banu_de
07/05/2004, 13:03
teşekkür ederim. Çok acemi olduğumu baştan belitmek isterim ve yardımcı olursanız sevinirim.
eps dosyalarını corele alınca zaten siyah beyaz ve nokta nokta çıkıyor bu nedenle tiff kullanıyorum. Bu da çalışamın çok ağırlaşmasına neden oluyor. Başka hangi formatta çalışırsam hem kaliteli hemde hafif bir corel dosyası olur.
yani eps değilde tiff import ediyorum ve "Link bitmap externally" kullanırsam 300 dpi fotoğraf alamıyorum değilmi ? Corel Photopaint değlde photoshop kullanıyorum. Corel Photopaint kullansam daha mı iyi olur? Embed nasıl yapılıyor?

kursad
10/05/2004, 00:46
Sorularını maddeler şeklinde cevaplandırayım:

1- EPS dosyalarını corelDraw'a import ettiğinde olan siyah beyaz ve nokta nokta görünüm EPS dosyası yaratırken preview özelliğini 1 bit yapmış olmandan kaynaklanıyor. Eğer 8 bit yaparsan sorun kalmaz.

2- Corel'de en iyi sonuu TIFF dosya formatı verir, EPS çoğu zaman sorun yaratabiliyor.

3- İmaj dosyalarını iport ederken "Link bitmap externally" seçeneğini işaretlersen 45x45 dpi çözünürlükte görüntü alınır fakat bu dosyayı repro'ya gönderdiğinizde mutlaka orijinal TIFF dosyasını göndermeniz gerekir. Freehand ve Illustratordeki mantığın aynısı...

4- Eğer linklerle uğraşmak ve sürekli PS'ye geçip orada imajı düzenleyip, tekrar kaydedip, tekrar corel'e import etmekle uğraşmak istemiyorsan PHotopaint kullanmanı tasiye ederim. Fakat PS'ye alışmış biri bu esnekliği Photopaintte bulamaz.

5- Eğer imajları linksiz import ediyorsanız zaten kendiliğinden embed olacaklardır. Fakat linklediğiniz bir imaj dosyasını embed etmek istiyorsanız "Bitmap>REsolve Link" komutunu verin. Böylece imaj dosyası embed olmuş olur. Yani bu dosyayı CDR olarak kaydedildiğinde imaj dosyasına gerek yoktur. Çünkü imaj dosyası CDR dosyasının içine gömülmüştür, yani embed olmuştur.

banu_de
15/05/2004, 18:05
detaylı anlatımın için gerçekten teşekkür ederim.

kursad
15/05/2004, 22:05
Rica ederim :)

emrem
25/05/2004, 13:27
Meraba Arkadaşlar

öncelikle şunu söylemek istiyorum gerçekten yaptığınız şey çok güzel (yani birbirinizin sorunlarına yardımcı olmaktan bahsediyorum) bende 2 senedir coreldraw kullanıyorum eğer yardımcı olabileceğim bişey olursa yardım etmek ve isterimm..Eğer kanalda olmassam emre123@hotmail.com dan bana ulaşabilirsiniz...

iyi günler :tabi: