PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Bilişim ve Bilgi-İşlemin Uç Noktası Neresi ?

muharrem_tac
29/04/2004, 22:40
JAVA , C , C++ , .NET , PHP , ASP mi ? Terrabaytlarca verileri binlerce bilgisayarı paralel çalıştırarak kendilerine özgü işletim sistemleri ve programlama dilleri ile işleyen büyük kurumlar mı ? Meteorolojik simülasyonlar için çalışan main frameler mi ? Özel Efekt stüdyoları mı ? Tek anakartta 512 işlemcisi olan SGI makineleri ısmarlayan NASA mı ? Yoksa bütün işlemlerini çok gizli olarak yürüten istihbarat kurumları mı ? Bilişimin uç noktası neresi ?

Ateşbalığı
29/04/2004, 22:43
Bilişimin ve herşeyin tek noktası var oda savaş.

IcenGuard
29/04/2004, 22:51
Bu sorunun cevapı ı neye yarayacak? ben kesin bir cevap bulamadım..

acemi
29/04/2004, 23:18
Dogru cevaplar icin sorularimizda sorgulanmamis onkabuller olmamali.

IcenGuard
29/04/2004, 23:22
"Bilişim ve Bilgi-İşlemin Uç Noktası Neresi ?"

Yapay zeka... daha uc göremiyorum bundan...

muharrem_tac
29/04/2004, 23:35

Sorgulanmamış önkabul mü var soruda ? Birkaç örnek verdim sadece . En çok kullanılan ya da en çok bilinenleri söyledim .

muharrem_tac
29/04/2004, 23:47
"Bilişim ve Bilgi-İşlemin Uç Noktası Neresi ?"

Yapay zeka... daha uc göremiyorum bundan...

Katılıyorum
Ama bu konunun tam olarak bir netlik kazanmadığını düşünürsek -ki Turing testinden sağlam çıkmayı başaran bir yapay zeka yok henüz- sorunun veya beyin fırtınası konusunun tam bir yanıtı olmaz .

Halen faal olan teknolojiler içinde yer alan uzman sistemler dahil edilebilir mesela.

Bir de bu teknolojilerin içine prototip aşamasındaki nanoteknoloji aygıtlarını da ekleyebilir miyiz ?

acemi
29/04/2004, 23:49
Bilişim ve Bilgi-İşlemin Uç Noktası Neresi ? sorusunda bir uc noktasi oldugu onkabulu var.

Ateşbalığı
29/04/2004, 23:52

Üzerime alınıyorum ve soruyu üç noktası şeklinde algıladığımı belirtmek istiyorum.Çıkış noktası anlamında anlamıştım.

Ateşbalığı
29/04/2004, 23:54
Trafik karıştı :) üzerime alınmama gerkiyormuş :) Yada en iyisi ben uyuyim :)

Mingitau
30/04/2004, 00:05
Ağabey bilişimin uç noktası sağlıktır, ben Hawking'i uç noktalardan biri görüyorum, ve bence hiç bir uygulama bence dializ makinasındakinden kritik olamaz.
Dün ABD' nin eski ekonomistlerinden biri, fikri mülkiyet hakkı önemlidir; ancak yaşama hakkı fikri mülkiyetten daha önemlidir; bu durumda fikri mülkiyet çiğnenebilir*, diyordu. Buna bakarsak da bilşimin en uç noktasının sağlık olduğunu görüyoruz.

* Şarbon tehtidi esnasında şarbon aşıları ile ilgili patentler askıya alındı.

muharrem_tac
30/04/2004, 00:05
Bilişim ve Bilgi-İşlemin Uç Noktası Neresi ? sorusunda bir uc noktasi oldugu onkabulu var.

Evet var tabii ki , sürekli değişse de uç noktası oluyor . Nesela dün uç noktası MARC idi ENIAC idi bugün NEC 'dir IBM 'dir . Mesela bilebildiğim kadarıyla Grid Computing 'de SETI (www.seti.org) bir uç noktasıdır . Fakat bunlar görünenler veya basına sızanlar . Gizli bir takım projelerin olmadığını ve bunların günümüzden yüzlerce yıl sonrasına ait olmadığını nasıl bilebiliriz ?

IcenGuard
30/04/2004, 00:11
//konu dışı
//Nano teknoloji gercekten çok hoş, örnek olarak uzay asansörlerine bakınız (space elevator)

Cekici
30/04/2004, 09:02
bence insan beyni, savaşta da o insan aynı beyni kullanıyor barışta da demekki bu insan savaş sırasında yapabileceklerini ileriyi görerek daha önceden de yapabilir.

Ateşbalığı
30/04/2004, 09:18
Herkese günaydın :)

İnsan beyni savaştada barıştada savaş için uğraşıyor.Benim bunu söylerken kastım günümüz teknoojisinin her aşaması savaş için geliştirilmiştir.Teflon tavaya kadar.Bilgisayar,internet,uzay teknolojisi.Bunların hepsi insanın diğer uluslar üzerineki baskısını gücünü gösetrme ve bizzat uygulama çabasının ürünleridir.

Teknolojinin üretiminin temeli budur bence,yoksa insanın daha rahat ve huzurlu olması değildir.Savaş için üretilen teknolojiler farklı pazarlarda kar oluşturmak için insan yaşamını kolaylaştırmak paralelinde dönüştürülmektedir.

Tekrar söylüyorum soruyu yanlış anlamışım uykulu uykulu okuduğum için.

Uç noktası var mıdır yada varsa nedir konusunda ise insanın bilgi seviyesi açısından uç nokta olmadığını düşünüyorum.Ancak insanın önünü görebilmek adına önüne hedefler koyduğunu düşünüyorum.O hedefe ulaşıldığında yeni hedefler koyacağından hiç ama hiç kuşkum yok.

Cekici
30/04/2004, 09:28
zaten şu anda kullandığımız internet amerikan ordusunun birbiriyle güvenli iletişim kurma isteğiyle ortaya çıktığınıda biliyoruz.

o-z-a-n
30/04/2004, 09:33
Teknolojinin en son noktası, insanların hayal gücü ile sınırlıdır. Bu bağlamda bir sınır yok diyebiliriz sanırım...

acemi
30/04/2004, 09:51
Evet var tabii ki , sürekli değişse de uç noktası oluyor

Bir uc noktanin oldugunu kabul etmek demek, bilisim teknolojisinin tek bir hat ustunde ilerledigini kabul etmek demektir.

HunTER
30/04/2004, 10:13
muharrem kızacak ama acemıye katılmamak mumkun degıl :) Ornegın tıp, uzay yada askerı alanda yada bankacılık, fınans, sınema gıbı bırbırınden farklı sektorler ıcın farklı uc noktaları olabılır bılısımın..

Nede olsa bahsettıgımız sey hayatımızın (nerdeyse) her alanına ıslemıs durumda.. Yınede kendı adıma ılla bır uc gostermem gerekırse uzay arastırmaları ıcın kullanılan yapay zeka olabılır bu..

Cunku mesele dırek ınsan turunun devamlılıgıyla ılgılı.. Bu yuzden en uc cabayıda bunun ıcın sarfedıyoruz sanırım.. ( Yanı bıgun yasadıgımız dunyayı yasanamaz bı hale getırdıgımızde bu arastırmalar sayesınde yenı dunyalar bulabılırız kendımıze )

o-z-a-n
30/04/2004, 10:17
...............

Cunku mesele dırek ınsan turunun devamlılıgıyla ılgılı.. Bu yuzden en uc cabayıda bunun ıcın sarfedıyoruz sanırım.. ( Yanı bıgun yasadıgımız dunyayı yasanamaz bı hale getırdıgımızde bu arastırmalar sayesınde yenı dunyalar bulabılırız kendımıze )

<konu dışı>

Yeni dünyalar bulunmadığını mı sanıyorsunuz..

</konu dışı>

HunTER
30/04/2004, 10:29
<konu dışı>
Bulunmus olabılır ama spekulasyon yaparak konuyu dagıtmak ıstemedım :)
</konu dışı>

selami_32
30/04/2004, 10:32
bilişimin sözlükteki karşılığı nedir?

electricsheep
05/05/2004, 12:23
sektörel düşünmemek gerek arkadaşın sorusuna cevap vermeyi denerken, mesela bence quantum computing şuanda "uç" noktadır. bahsedilen sektörlerden herbirinede fazlasıyla etki edecektir diye düşünüyorum, aynen şuanda bankacılık işlemleri yaparkende, aşırı gelişmiş tıbbi cihazların haberleşmesindede (nükleer tıp merkezindeki unix makineleri görünce ve aşırı yüksek çözünürlüklü mr(?) görüntülerinin vızır vızır doktorun odasındaki bilgisayar nasıl aktığını görünce vay be demiştim direk) veya askeri amaçlarlada tcp/ip kullanıldığını düşüncek olursak.

anlatabildim mi bilmiyorum, yani bilimde gelinen nokta vardır, o noktadaki gelişmelerin implemantasyonu pekçok alana etki edebilir diye düşünüyorum. computer science'dada bence ilk baştada dediğim gibi şuanda en uç nokta quantum computing'dir.

Ansugo
05/05/2004, 13:02
Bilişimin zirvesini bilemem ama kibrit kutusu büyüklüğünde bir süper bilgisayarım, kağıt inceliğinde 30" bir ekranım, elime tam uyan ortopodik ve bol fonksiyonlu bir farem, tuşları arasında daha fazla boşluk olan elime tam uyan ve ortopedik aynı zamanda kağıt inceliğinde bir klavyem olsa hiç fena olmazdı.

Tabi bütün bunlara ek olarak çok fazla öğrenciye saati 50$'dan ders vermek bir manada bilişimin uç noktalarından biri.

Ansugo
05/05/2004, 13:05
Bilişimin ve herşeyin tek noktası var oda savaş.

Ne kadar güzel bir cümle. Gerçekten savaşlar olmasa bir adım ilerleyemeyecektik.

Hatta şöyle denir : İktisadi bilimlerin amaçlarından biri sınırsız insan ihtiyaçlarını sınırlı kaynaklar ile sağlamaktır. Savaşlar ise sınırsız insan ihtiyaçlarını zorla karşılar.

Cekici
05/05/2004, 14:26
Savaşlar ise sınırsız insan ihtiyaçlarını zorla karşılar.
Çok Doğru.....

Ateşbalığı
05/05/2004, 20:27
*Bisürü iş güç arasında birde komşu dönem ödevi aramak gibi görev edindim kendime :( Araraken bu yazıyı buldum.Konuyla alakalı olması açısından aktarıyorum.

İlkel ya da modern çağ insanının her zaman bir etkinlik sınırı olmuştur. İlkel çağlardaki insanın etkinlik sınırını gördüğü, duyduğu, kokladığı ve dokunduğu oluştururdu. Modern çağ insanının sınırınıysa kullandığı alet ve makinelerden dolayı yaşadığı kent, ülke, gezegen ve komşu gezegenler oluşturuyor. İlkel insan, yıldızlara bazen romantik, bazen astrolojik olarak bakardı. Modern çağ insanıysa zamanı kalırsa ve görebilirse romantik, bunların dışında da öğrenmek için bakıyor yıldızlara. İlkel insan uçamamakla sınırlanırdı, modern insan ışık hızıyla sınırlanıyor... İnsanın somut yaşamında sınırlar hep vardı ve bundan sonra da hep olacak. Ama bir de insanın soyut, yani iç yaşantısı var. Bu soyut yaşamda insan, görmediğini görebilir, duymadığını duyabilir, koklamadığını koklayabilir, dokunmadığına dokunabilir, gitmediğine gidebilir, tanımadığını tanıyabilir: İnsan düş kurar... Düş kurmak insanın kendi sınırına ve sınırlanmışlığına tepkisidir. Bu anlamda düş kurmak, insanın en büyük güdüleyicisidir. Bilimde, teknolojide, sanatta ‘düşleyen insan’ hep sınırın öte yanına geçmiştir...