Tam Sürümünü Görmek İçin : Pagemaker genel
Masaustu yayincilik hakkinda cok tecrubem yok ama yine geldi beni buldu... Simdi Pagemaker kullanmak zorundayim cok zor gelmedi ama takildigim yerleri bu topic altinda sormayi dusunuyorum.
Ilk sorunum su; Import ettigim imajlar photoshoptaki ile ayni renk olmuyor,
ikincisi imajlar dagiliyor mesela 14 pxl'lik bir yazi varsa imaj üzerinde okunmaz hale geliyor.
Tecrubeli arkadaslarin fikirlerini bekliyorum.
HiperAktif®
19/04/2004, 17:58
aynı sorun(sorun değil aslında) quark xpress'tede var..yani resimler doğru gözükmüyor..
ama baskı için hazırlandıklarından sanırım baskı sırasında doğru görüntü elde ediliyor..
quarkta resimler aşağıdaki gibi geliyor..
eğer "baskı sırasında göründüğü gbi çıkarsa" endişen varsa telaşlanma..
ikincisi imajlar dagiliyor mesela 14 pxl'lik bir yazi varsa imaj üzerinde okunmaz hale geliyor. bunu anlayamadım.yazıyı büyünce görünüyor mu yani ?..sorun küçük olmasımı..
Pagemaker kullanmadım ama genel olarak yayıncılıkta karşılaşılan bazı sorunlar şunlar, dikkat ederseniz belki düzelebilir.
- Kullandığınız resim modu baskı için RGB değil CMYK olmalı,
- Kullandığınız resim çözünürlükleri baskının kaliteli olması için en az 300 pix/inch veya 120 pix/cm olmalı,
- Resimleri TIFF veya JPG olarak kullanmalısınız.(TIFF makbuldür.)
- Quarkexpress gibi programlar resim çözünürlüklerini %70 oranında gösterirler. Eğer resim çözünürlüğü iyi ise, baskıda ekrandaki kadar (%70 görünen çözünürlük) kötü çıkmayacaktır.
Umarım faydalı olur, kolay gelsin...
resimlerin CMYK modunda olması, 120 pixel/cm çözünürlük, imajların tiff ve jpeg olması konusunda ozan'a katılıyorum. Fakat imajların kötü gözükmesinin (çözünürlüğünün düşük gözükmesinin) bir tek sebebi var bu da "link" kavramından kaynaklanır. Bu tip masaüstüyayıncılık programlarında imajlar genellikle çalışılan dosyaların içine gömülmez (embed olmaz). Bu nedenle program sadece preview dediğimiz öngörüntüleri göstermekle mükelleftir. Yani çalıştığınız dosyayı açtığınızda program tüm imajların tüm pixellerini okumak yerine sadece belli bilgilerini okuyarak öngörüntü oluşturur. Bu sayede çok daha hızlı çalışmak mümkün olur. Sonuç olarak imajlar 300 px/inch çalışıldıysa hiçbir sorun olmaz.
Son olarak şunu da ifade detmeliyim ki bu çok önemlidir. Filmçıkış-repro'ya çalışmayı götürdüğünüzde imaj dosyalarını da beraberinde götürmek gerekir. Bu dosyalar olmadan fotoğraflarınız çalışmanın içinde gözükmez ve basılamaz.
Gecici olarak bir dergide calisiyorum su anda ve baskiyida burada yapiyoruz ama bir turlu baski beni tatmin etmiyor. 300 dpi, tiff, cmyk kullaniyorum zaten ama pagemaker icine import ettigim resimlerin renkleri degisiyor ve hiperin ustte verdiginden daha kötu bir sekilde dagiliyor.
Textler 14 pixel olsa bile okunmaz sekilde cikiyor demek istedim yukarda Hiper.
HiperAktif®
20/04/2004, 15:24
Sahin resim beyaz tonluda ondan öyle gözüküyor..
koyu rengin hakim olduğu resimler bendede çoşuyor :)
okunmaz çıkması nasıl oluyor hala anlamadım..
şu olabilir pagemaker resimleri bozuk gösterdiği için yazılar karambole gidiyordur..
ama baskı sırasında bir problem olmayacaktır...
yukarıda verdiğim örnek resim bir gazete dökümanıdır.
//düzenle kardeşim
çıktı aldığını atlamışım pardon :)
Aklıma gelen, kursad'ında belirttiği gibi resim dosyalarını çalıştığınız klasörde bulundurmanız ve resimleri update etmeniz yani program tarafından missing olarak değerlendirilmemesini sağlamanız. En azından Quark'da böyle. Belki bunun için kullandığınız programda da varsa collect komutunu kullanabilirsiniz.(..sanırım PM 6.5 ve üst sürümler için Save for Service Provider aynı işi yapıyormuş..)
Aslinda resimler ayni klasörde baska klasörler icinde ama pek bir missing olayi gibi görunmedi bana yinede ayni dizin altina almayi denesem mi?
missing derken önemli olan PM'ın resmi basabilmesi için ok olarak göstermesi. Resmi PM'ye yerleştirmişsindir, imagine olarak yani sanal olarak oraya koyar ve baktığında düşük çözünürlükte yaptığın sayfada görürsün. Ancak resmin bulunduğu yeri değiştirmişsen PM'ye de bunu söylemen gerekir. Yoksa ekranda yine düşük çözünürlükte görürsün resmi ama baskıda orjinal resmi bulamadığı için ekrandaki düşük çözünürlüğü basar.
Ok Ozan tesekkurler deneyecegim.
@Sahin,
baskıyı burada yapıyoruz demişsin, ne tür bir baskı? dijital, ofset ya da filmout?
realmusti
20/04/2004, 21:05
Sana şöyle bişi tavsiye etsem Şahin.Bende özel bir firmadayım, firmanın kendi basım yeri var ve ofset baskı yapıyoruz.Bende başlayalı fazla olmadı.Kullandığımız imajlar 300 dpi ve CMYK genelde.Tasarım işlerini photoshop ta yaptıktan sonra layerları birleştirerek eps olarak kaydediyoruz.Sonra Freehand e import luyoruz.Gerekli tasarım yapıldıktan sonra ....
Bu şekilde bir denesen.Pagemaker da.
superferro
21/04/2004, 15:54
Fotoğrafların o şekilde gözükesinin sebebini aslında herhangi bir neşriyattan tarama yaptığınızda rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.
Ben de dergi hazırlıyorum ve Corel draw kullanıyorum; Fotoğraflarda yüksek kalitede jpg iyi oluyor ama psd kullanıyorum. Ayrıca ben baskıya götürürken fotoğrafları da beraberimde götürmüyorum, öyle bir şeyi de ilk defa duyuyorum..
HiperAktif®
21/04/2004, 22:28
Ayrıca ben baskıya götürürken fotoğrafları da beraberimde götürmüyorum, öyle bir şeyi de ilk defa duyuyorum..
fotolaı embed ediyorsunda ondan :)
Kullandığınız programda resimlere link veriyorsanız, resimleri de baskı için götürmek durumundasınız. HiperAktif'inde dediği gibi embed yapıyorsanız buna gerek yok...
Valla bu baski islerinde acemi oldugumdan tam olarak bilemeyecegim ama Sharp AR-C260M marka bir yazici hem ciktilari aliyor hem zimbalayip dergiyi hazirliyor. Yalniz bir sorun daha var ki resim renkleri her ne kadar dogal olursa olsun ciktida kirmizi renk hakim oluyor yuzler, eller kipkirmizi cikiyor.
Kullandığın makinenin baskı çözünürlüğü 600x600 dpi ki bu da çok iyi netice vermez. Fakat bahsettiğin küçük yazıları da okunacak kalitede basar. Eğer baskı ekranda gördüğün gibiyse sorun programda ya da ripleme (yazdırma) seçeneklerinde olmalı.
İkinci olarak renk konusu hassas bir konudur, her yazıcının kendi icc profilleri vardır. Bu profilleri kullandığın programa uygulayarak imajlarını bu icc üzerinde düzenlemelisin ya da yazıcının renk kalibrasyon seçenekleri varsa buradan magenta (kırmızı tabir edilen renk) rengin değerini düşebilirsin.
ICC profillerini kullandigim programa uyarlama kismini biraz daha acabilirmiyiz Kursadcim. Magentayi dusurunce beyaz backgroundlu resimler mavi oluyor pek hos durmuyor.
Corel ve PS'den hatırlarsın. Corel'de tools>color management bölümünde tüm görüntüleme birimlerinin frofillerini girebiliyorsun. Örneğin monitör, scanner, yazıcı için ayrı ayrı renk profillerini giriyorsun. Hemen her cihaza ait ICC profillerini internetten indirebilirsin. Page Maker'in böyle bir özelliği mutlaka vardır (bu konu için ben de makineme kurup bir göz atacağım). Ayrıca mailime küçük boyutta bir PM dosyası örneği gönderirsen birkaç deneme de ben yaparım.
Ok hata su distiller ederken rgb kullanilmis bu yuzden resimler cmyk olsada rgb gibi ciktigindan buyuk renk farki olusuyormus.
Simdi bir tek sorun kaldi yeni icc profiller yukledim photoshop icin ama hala pagemakera gelen resimler kirmizi agirlikli geliyor ve pagemakera icc profil yukleniyormu, yukleniyorsa nereden yukleniyor bulamadim.
Sen yazdıracağın dosyaları PDF mi yapıyorsun?
Bu da çok şeyi etkiler kardeş, Distiller ayarlarına bak, bitmap çözünürlükleri belki burada değişiyordur.
PM 6,5'da renk kalibrasyonu yapmak için PM65\Extras\Calibrate\Mongen\Kmoninst uygulamasını çalıştırıp buradan farklı renk seçenekleri yükleyebilirsin. Monitör için yapılan bu kalibrasyonda istediğin monitörü seçip uygulayabilir ya da varolan seçenekler üzerinden değişiklik yapabilirsin.
Cok tesekkurler Kursadcim, cok isime yaradi bu.
HiperAktif®
29/04/2004, 13:54
PM 6,5'da renk kalibrasyonu yapmak için PM65\Extras\Calibrate\Mongen\Kmoninst uygulamasını çalıştırıp buradan farklı renk seçenekleri yükleyebilirsin. Monitör için yapılan bu kalibrasyonda istediğin monitörü seçip uygulayabilir ya da varolan seçenekler üzerinden değişiklik yapabilirsin.
quark xpress için bir çözümü varmı
QuarkXpress 4.0 for windows'ta bulamadım maalesef.
aguator89
09/05/2007, 15:42
bana acilen yardım edin lutfennnn
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.