PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Is Dunyası ve Serbest Bılısımcıler

HunTER
17/04/2004, 13:58
Dusundumde.. Soyle bısey yapılabılırmı acaba..

Pıyasada serbest calısan (frelancer) bı cok bılısımcı var.. Ve onların varlıgından dahı habersız bı ıs dunyası.. Bu ıkı grubu bırbırlerını tanımaları amacıyla aynı catı altında toparlayabılırmıyız acaba?

Yanı demek ıstedıgım su.. Is dunyasına bu serbest calısan bılısımcılerı tanıtarak, onlara, bılısım adına ıhtıyaclarını bu yollada karsılayabıleceklerı anlatılabılır.. Benzer sekılde bu bılısımcıler de ıs dunyasının beklentılerını ogrenerek kendılerını bu ıhtıyaclara gore yenıden sekıllendırebılırler..

Yanı her ıkı gurup ıcınde avantajlı olacagını dusunuyorum.. Aslında bu etkınlıgı agırlıklı olarak bı cesıt serbest yazılım lansmanı olarakda dusunebılırız..

Dogrusu boyle bı calısmayı hangı kurum yapar yada yapabılır emın degılım ama bunu sızınle paylasmak ıstedım.. Ne dersınız?

Not: Aslında bu konu muharrem_tac'ın actıgı Bılısımcıler Sendıkası (http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=7644) konusunun devamı nıtelıgınde.. Cunku bu tıp bı gırısım ıcın emınım once bılısımcıler olarak bızlerın orgutlenerek aynı catı altında toplanması gerekıyor..

yemre
17/04/2004, 14:08
böyle bir site vardı ama ingilizce tabii. bunun türk tarafı yapılabir...

www.rentacoder.com

muharrem_tac
17/04/2004, 14:15
Böyle bir oluşuma şiddetle ihtiyaç duyulduğunu düşünüyorum . Şu anda sürekli bir işim olsa da yarın obür gün kalkıp istifa etmeyeceğimi ya da meslekten çıkarılmayacağımı kimse garanti edemez . Böyle bir durumda doğrusu nasıl bir strateji izlemem gerektiğini bilemiyorum ve sudan çıkmış balığa dönerim açıkçası .

Serbest olsun olmasın bilişimcilerin ülkemizdeki durumunun çok iyi olmadığını düşünüyorum .

Mesela web sitesi için neye istinaden ücret belirliyorsunuz ? Sayfa başı mı ? ASP - PHP olmasına göre mi ? Flash kullanılıp kullanılmamasına göre mi ? Neye göre ?Ya da logo tasarımı yapacaksınız ? Kriteriniz nedir ?

Yeni bir yerde işe başlayacaksınız . Maaşınız ne kadar olacak ? İşe ne zaman gelip ne zaman gideceğinizi , ne kadar ücret alacağınızı kim belirleyecek ? Bir yıllık bir proje için başladığınız işte bir ayda kapının önüne konulmayacağınızı nereden biliyorsunuz ? Sözleşmeniz garanti mi ? Bilişim emekçilerinin (acayip sosyalist bir söylem oldu) savunucuları kimlerdir ? Yarın birisi size sitesine sızdığınız yönünde bir iftira atsa avukatınız kim olacak ?

muharrem_tac
17/04/2004, 14:20
Bakınız bilişimcilik hızla kutuplara doğru kayıyor . Çok büyük bir kesim açıkçası yeraltında yaşıyor . Nicklerden kurulu bir dünya oluşmuş durumda . Kanunun , düzenin devletin ne kadar karşısında olursanız olun bu işlerin en azından bir kitabının olması gerektiğini anlayacaksınız . Bugün buna ister Netetique deyin ister Digital Millennium Act deyin bunun bir kitabının bir düzeninin olması gerek . Bilişimciler Sendikasını en az Polis Sendikası kadar gerekli buluyorum ve bunun için elimden geleni yapacağım .

Zerzevat Adam
17/04/2004, 14:41
Bende buna benzer bir alt oluşum düşündüm 1 ay önce: Lise öğrenciler için.

Amaç tanışıp kaynaşmak, teknik sorunları çözmekten ziyade gelecek için daha iyi adımlar atmak.

Yani bir adam web tasarımcı olacaktır ama sadece site yapmakla olunmaz, ne öğrenmeli, ne kadar öğrenmeli, tasarım ve web tasarım ne demektir, freelance olarak ne kadar ücret talep edilmeli ve bu ücret neye göre olmalı gibi...

Bence bu tip bir yer açılmalı ama gruplaşma şeklinde değil.
Bütün webmasterları bir araya toplama projesi gibide olmamalı. İsteyen gelir isteyen gelmez ama sektörü daha kaliteli hale getirmek istiyorsa da gelmelidir gibi..

muharrem_tac
17/04/2004, 16:00
Türkiye Bilişim Derneği (http://www.tbd.org.tr) var mesela , üye olan var mı aramızda ?

turker
19/04/2004, 13:35
Çok fazla emek isteyen işlerde bir standardın olması zor bence. Mesela vasıfsız işçiyi Van'da 10 milyona çalıştırırken istanbulda 50 milyona çalıştırıyorsunuz.

Ben "iyi" bir siteyi 200$'a yapacağım dersem aynı işi başkası 100$'a yapabilir. (ikisindede aynı kalite olduğunu varsayıyorum) Herkesin emeğe verdiği değer bir olmuyor.

Cekici
22/04/2004, 09:00
Bizde Kendi sendikamızı kuralım. Mesela
Türkiye Cevizciler ve Bilişimciler Konfederasyonu gibi bişey.