Tam Sürümünü Görmek İçin : 13 Uğursuz sayı da neden ?
evrentunga
09/04/2004, 17:17
13 uğursuz sayı olarak benimsenmiş bunun nedeni nedir ?
bir kaç duyum aldım istanbul un fethi ile ilgisi varmış bizans kültüründen mi geldi yoksa bu 13 takıntısı (takıntı doğru kelime mi emin değilim) ?
açıkçası kafama takıldı :garip: bu konu 13 yazan çantam var 2 yıldır kullanıyorum , hiç dikkat etmemiştim 13 sayısına. bu hafta çantayı kullanamadım bu sayı hakkındaki belirsiz düşüncelerim yüzünden.
gereksiz konu gibi gelebilir belki ama gereksiz değil bence eğer istanbul un fethi ile ilgisi varsa ve bu rakama nedenini bilmeden uğursuz diyorsak sanırım ileride pişmanlık duyup kendimizden utanabiliriz...
bu arada istanbul un fethi ile ilgisini tam olarak bilmiyorum ama 1453 saysısının rakamları toplamı olabilir.
saygılarımla
gercek yaniti Da Vinci Sifresi kitabinda. Tapinak Sovalyeleri ile ilgili. :)
HiperAktif®
09/04/2004, 17:26
ekşi sözlüktan seçmeler
kimi kaynaklar hristiyan (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=hristiyan) alemi icin bu sayinin ugursuzlugunu 1 + 4 + 5 + 3 = 13 'e baglar
isa (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=isa)'nın son yemeğindeki toplam aziz sayısı. bu sebepten uğursuzluğuna kannaat getirilen sayının çeşitli uygulamaları vardır. bir tanesi de bazı çevrelerde* (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=hristiyanlık) bir davette 13 kişi olduğu vakit masaya fazladan servis konulmasıdır.
bir inanışa göre islamiyet (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=islamiyet)in 1 inanca,hristiyanlığınsa 3 temel inanca bağlı olmasından yola çıkarak 1 rakamının 3 den önce gelmesi uğursuzluk olarak algılanır..bu durumda 31 in uğurlu sayıları olması kaçınılmazdır..
takvimde tarihin 13 (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=13) gunun cuma (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=cuma) olmasi ugursuzluklarin en buyugu sayilir.(
uğursuz kabul edilişinin, isa'nın havarileriyle uzaktan yakından ilgisi olmayan sayı. (isa'nın 12 havarisi vardır ve 12.si ona ihanet etmiştir.) 13 sayısının uğursuzluğu ise iskandinavlar'ın dinlerindeki bir öyküye dayandırılmaktadır. bu öyküye göre düzenbaz tanrı loki, diğer 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak giderek eğlenceyi bozmuştur. bu olay iskandinavlar'ın en gözde tanrısı balder'in ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açmıştır. bu boş inanç öylesine güçlüdür ki, bazı kimseler 13 kişiyi aynı masaya oturtmaktan kaçınır, hatta ünlü otellerin bazılarında 13 sayısını taşıyan oda ve kat yoktur.
ugursuz oldugu gerekcesiyle ucaklarda bulunmayan koltuk numarasi.
ugursuz olduguna inanilir.
bu sebepten bazi katlar, koltuklar, daireler bu sayidan yoksun birakilir.
bazılarına göre 13 sayısının uğursuz sayılmasının nedeni, bir yıl içinde ayın 13 kez dolunay şeklinde görünmesidir.
isanın yerini 13. havari söylemiş, din dersi kitabında öyle yazıodu.. :)
ya başka nedenlerde var diyorlar
1453 istanbulun fethi ---1+4+5+3
571 Hz. Muhammedin Doğumu --- 5+7+1
751 Talas Savaşı --- Türklerle müslümanların ilk tanışması --- 7+5+1
tabii bunlar işin şaka yani ama bende 13. havarinin satıcı olması olarak biliyorum
Dıgerlerını anladım ama tapınak sovalyelerı ıle ılgılı olanı nasıl bısey acaba :)
hatirladigim kadari:
Fransa Krali Philippe le Bel'in komplosuyla 13 Ekim 1307 Cuma gunu Tapinak Sovalyeleri'nin buyuk bir bolumu tutuklanmis ve buyuk iskencelere maruz birakilarak idam edilmislerdir. bu olay sovalyelerin sonu olarak bilinir ve ugursuz 13. Cuma soylencesi de aslinda bu olayi temel alir. daha sonra 13 sayisinin kapsama alani Cuma gununden cikip daha genis bir anlam ifade etmeye baslamistir.
tabi sadece bu bilgi biraz kopuk ve ilgisiz gelebilir. daha ayrintili ve inandirici bilgiler icin bknz->Da Vinci Sifresi
Hiçbir sayı, hiçbir hareket uğursuz değildir kardeşim merak etmeyiniz. Bunlar hurafedir bir kısmı halk arası söylentisi bir kısmı ise ithal ürünlerdir. Okumuyorsunuz, biz bunları kitaplarımızda belirttik. :)
oyle ama her hurafenin bir cikis noktasi olmalidir ve bu cikis noktalarini bilmek de iyi bir seydir ki aslinda cikilmamasi gerektigi anlasilsin.
Dünya da öğrenecek o kadar şey var ki. Hurafenin çıkış yerinin ne olduğu çok önemsiz kalır. Hurafedir deyip geçmek gerekir. Eğer 13'ün uğursuz olduğuna inanmadığınızdan dolayı rencide falan olursanız neden uğursuz olduğunu karşı tarafa sorar pratik olarak öğrenir bildiğinizi okumaya devam edersiniz.
Herşeyi lüzsumsuzluğun menşeini öğrenelim dersek işimiz yaş.
yörükali
09/04/2004, 20:55
evet doğrusu 13.havaridir Hz İsa'yı satışa getirmiş ,ama yinede TUTKU'yu seyreden varmı orda bunu nasıl işlemiş arkadaşlar ?
con_simit
09/04/2004, 23:40
Akıllı olalım.
Sayıları tümüyle (negatif, pozitif, tam, kesirli, rasyonel, irrasyonel vb. ) sevelim, sevdirelim.
Lakin fakir pi sayısını daha da bir sever, o başka :)
Hiçbir sayı, hiçbir hareket uğursuz değildir kardeşim merak etmeyiniz. Bunlar hurafedir bir kısmı halk arası söylentisi bir kısmı ise ithal ürünlerdir. Okumuyorsunuz, biz bunları kitaplarımızda belirttik. :)
Yasar Nuri Ansugo hocama katiliyorum... :)
Bildigim kadariyla Hz.İsa ve 12 havarisi en son bir cuma gunu bir araya gelmisler ve akabinde Hz.İsa carmiha gerilmistir.
Bu arada 13. havari kimdir? Daha dogrusu bu havarilerin forma numarasi mi vardi? :) Belki ihanet eden adam 5 numarali havari idi? :)
Ve yine bildigim kadariyla, bu bahsi gecen havari, batiya hristiyanligi yayan kisidir.
evet doğrusu 13.havaridir Hz İsa'yı satışa getirmiş ,ama yinede TUTKU'yu seyreden varmı orda bunu nasıl işlemiş arkadaşlar ?
Saniyorum kendileri bunu 13 milyon dolarin 13 kati hasilat yaparak isleme niyetinde...
Saniyorum kendileri bunu 13 milyon dolarin 13 kati hasilat yaparak isleme niyetinde...
:D
(konu disi: neresi too short bu mesajin? Çok derin anlamlar gizli aslinda bunun altinda...)
wala kim ne derse desin benim ugurlu sayım 13!
:)
da vinci şifresi'ni okumanızı tavsiye ederim. henüz bitirmedim ama hem çok sürükleyici iyi bir kitap hem de hristiyanlık aleminde kavram ve olguların aslından ne kadar farklı, çarpıtılmış olduğunu gösteriyor.
yemre :
1453 istanbulun fethi ---1+4+5+3
571 Hz. Muhammedin Doğumu --- 5+7+1
751 Talas Savaşı --- Türklerle müslümanların ilk tanışması --- 7+5+1
demiş.. o halde bu takıntı demek ki hristiyanlarda var..hem görünüşe göre türklerin ve müslümanların açısından pek uğursuz gibi değil ;) bırakın da hristiyanlar düşünsünler bu macerayı :)
IcenGuard
11/04/2004, 03:38
vay be, mathematiği ne kadar seviyormuşuz böyle..
alayı dangalaklıktır
.
.
.
hem 13 sayısı bana hep uğurlu gelmiştir
ne olursa olsun 13 un ugursuz olduğunu veya baş ka bir sayının uğursuz olduğunu düsün müyorum bazı batıl kafalı insanların zamanında uydurduğu bir palavra bunlara kalsa hala dünya düzdürderler
doğum tarihim 3 ekim ; 3+10=13
Sanırım hz. muhammet dogumu 571=5+7+1=13 yada bildiğim kadarıyla bir binanın 13. katında büyük bir yangın çıkmış ve çogu insan ölmüş ve artık avrupada 13. kat yokmuş asansör 12-14 diye gidiyormuş.
evrentunga
12/04/2004, 09:03
ya ben sadece merak ettim, 13 neden uğursuz rakam sayılıyor diye.batıl inançlara ilgim yok ama 13 rakamı yazılı bir t-shirt aldığımda bunun ne anlam taşıdığı da önemli...
bu kadar insani bir tisortun uzerinde yazan sayi icin seferber ettiginizden dolayi sizi kiniyorum evrentunga! :)
evrentunga
12/04/2004, 17:44
ama t-shirtum yokki 13 yazan çantam var :)
ya ama hiç kimse istemez dimi mesela hristiyanların özel günlerde giydiği bir şapkayı burada müslümanlar giyse anlamını bilmediği için ? o yüzden merak ettim
hehhe yukarıda ne kadar da çok teorem çıkartılmış ya.
walla ben 13 ün uğursuz olduğunu iddia edenleri kınıyorum. ne gusel sayı işte asil(asal) sayı.
/*bu arada çaktırmayın :sessiztetik bitlisli olup bitlisin plaka kodu 13 tür*/
simdi Bitlis'in neden turistik bir il olmadigini daha iyi anlayabiliyorum iste. :)
Güzeldi... iyi yakaladın epic
hheheh hadi diyelimki bitlis plakadan kaybetti. ya diğer illerimiz nereden kaybediyor?
cografi olarak 13 nolu Bitlis'e olan yakinliklarindan.
:) yani herşeyi gusel memelekim bitlise bağladın ya. helal olsun. :)
turkiyenin turim den kaybetmesinin tek nedeni var tanıtım eksikliği yoksa senin hesabona göre dünyada hangi ülkede bitlisli varsa o ülke batar:)
nerden nereye gelmiş konu :D
Ben 13 ünde doğdum ben ne yapmalıyım şimdi :) Böyle şeylere inanmıyorum çünkü 13 bana hep uğurlu geldi.
ben de 13'unde dogdum. hem de 13 Eylul. seytanin gunu diyorlar. hatta bir kac yil once, satanizm davalarinin gundemde oldugu bir 13 Eylul gunu ikili bir intihar olayi yasanmisti. ha bu arada, Seytan Kilisesi'ne gore 13 Eylul, Seytan Bayrami olarak kabul edilmistir. bu da 13 sayisina baska bir bakis acisi. gulsek mi uzulsek mi belli degil. neyse, seytaniniz bol olsun arkadaslar!
Mingitau
19/04/2004, 18:04
Seytan Kilisesi ifadesi bence çirkin bir ifade Şeytan Tapınağı demek daha doğru...
Kilise ifadesinin illa ki Hiristiyan tapinagi(ya da daha genis bir anlamda kurumu) anlaminda kullanilmasi gerekmiyor ki? hem "Seytan Kilisesi" ifadesini ben secmedim, bu kurucu Anton Lavey'in uygun gordugu bir sifat. bakiniz -> http://www.churchofsatan.com/
ben yinede kilise konusunda axiona katılıyorum. yani tapınak kelimesi bence daha uygun. belki siz yanlış anlamıyorsunuz ama başası yanlış anlayabilir.
bu arada Şeytan camisi sıfatı kullanılsaydı sen kabulş edermiydin+
başkası yanlış yamışsa bunu bizim yapmamız gerekir die düşünüyorum
Andro_Meda
25/10/2004, 18:38
13. havari Hz.İsa'ya ihanet etmemiştir.
13. havari bir kadındır.
Dini kitaplarda Mary Magdelena (Mecdelli Meryem) olarak geçer
teddmcload
25/10/2004, 19:46
13. havari Hz.İsa'ya ihanet etmemiştir.
13. havari bir kadındır.
Dini kitaplarda Mary Magdelena (Mecdelli Meryem) olarak geçer
nedir bunun aslı?
kimdir 13. kişi? merak ettim şimdi! çıksın ortaya ....
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.