Tam Sürümünü Görmek İçin : Bilişimciler Sendikası
muharrem_tac
05/04/2004, 22:15
Ülkemizde özel sektörde veya kamuda çalışan Bilgisayar Programcılarının , Tasarımcıların , Ağ Yöneticilerinin bir sendikası var mı ? Eğer yoksa buna ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz ?
Zerzevat Adam
05/04/2004, 22:59
Bir topluluk olmalı fakat sendika mı olur başka birşey mi o tartışılır.
HiperAktif®
05/04/2004, 23:24
ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum..niye düşünmüyorum onuda düşünmedim.
Herkesin bir odası, grubu var neden olmasın.(bkz.:berberler odası)
HiperAktif®
06/04/2004, 13:21
bizim niye böyle bir odamız olsun :)
böyle bir oluşum hepimizin vergiye bağlanması demek(ki ben zaten düşünüyorum)
ayrıca berberlikte aynı sokakta iki berber yok ise rekabet olmaz
ama bizde her yönüyle rekabet oluyor...
çünkü işimizin standardı yok.
bir çatı altında toplanılması pek kolay gözükmüyor (en azından forumlar hariç:p)
Yaşasın yüzük, yok yok forum kardeşliği:)
Bu sektor ıcın bılınen anlamda bı sendıkadan soz edılebılırmı? Yanı cogumuzun serbest calıstıgı goz onune alınırsa sendıka, bu kadar cok sayıdakı bılısımcıyı yıne bu kadar cok sayıdakı ısverene karsı nasıl temsıl edebılırkı?
Kaldıkı bu ılıskıler (bılımsıcı-ısveren) oldukca kısa suruyor.. Sanırım bu kadar kısa sureler ıcın toplu ıs sozlesmelerınden, grevlerden yada bılısımcı refahının yukseltılmesınden soz edılemez?
Bırde merak ettıgım, serbest calısan bılısımcıler olarak bızlerın baglı oldugu (yada olması gereken) bır meslek odası varmı?
IcenGuard
09/04/2004, 12:09
Emin değilim ama;
sanatcılar la ilgili olan sanırım..
muharrem_tac
20/06/2004, 01:53
Yakın zamanda Türkiye Bilişim Derneği (http://www.tbd.org.tr) 'nin bu yönde bir çalışması olabilir .
Bir sendika yerine dernek çatısı altında olmayı tercih ederim.Bunun sebebleri çok fazla değil, ancak sendika ile dernek yönetim oluşumoları biraz farklı ve idare edilebilmesi derneklerde daha düzenli yapılabiliniyor kanımca..
Yanliz..Ülkemizde bulunan TBD gibi derneklerin de güncel hayatta çok fazla bir etkisini göremiyorum.
Evet. Sendika değil ama "oda" olabilir, olursa hoş olabilir.
UmutOcakdan
22/06/2004, 18:57
Ewet olmalı ama sendikamı olmalı tartışılır.
bence de "oda" olmalı ama sendikaların bağzı avrupa birliği hibelerinden yararlandığını biliyorum iş çıkarda o bakımdan yazdım.....
Herkesin bir odası, grubu var neden olmasın.(bkz.:berberler odası)
Sendika =değildir oda !
Öncelikle bir odaya kayıt olabilmemiz için vergi mükellefi olmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Parantez içindede bilgi olması açısından
Madde 18 – (4444 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle değişen fıkra, Yürürlük; 1.1.2000) Mükellefi, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar progmcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.(*)
Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.
Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.
Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.
Bir bilgisayar programcısı gelir vergisine muaf değildir gibi bir bilgiyide vermek istiyorum.
Konumuza gelecek olursak Vergi mükellefi olan kişiler esnaf sanatkarlar a kayıt yaptırırlar. Bir oda açılması için. aynı meslekte olan 200 üyenin bulunması gerekir.
ODA KURULUŞU
1- Yeni kurulacak odalarda 7 kişiden oluşan müteşebbis kurul teşkil olunur.
2- Odanın kuruluşuna ait ilgili esnaf ve sanatkarlardan esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı en az 200 kişiyi ihtiva eden 5 adet tutanak imzalanır.
3- Konfederasyonumuzdan temin edilecek 5 adet Esnaf ve Sanatkarlar Odası Statüsü doldurulur ve damga pulu yapıştırılır.
4-Hazırlanan tutanak ve statü bir dilekçe ile Mahalli Mülki Amirliğe verilir.
5-Mahalli Mülki Amirliğinin ve esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinin uygun görüşü alındıktan, statülerin Bakanlıkça onanarak iade edilmesinden ve kuruluş izninin verilmesinden sonra oda tüzel kişilik kazanmış olur. (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 2 ay içinde izin verip vermediğini bildirmediği takdirde oda kendiliğinden kurulmuş olur. Bu maddeye göre Danıştay’da açılacak davalar 6 ay içinde hükme bağlanır.)
(Statülerden 2 adedi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nda, bir adedi valilikte bir adedi ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde ve bir adedi de Odada muhafaza edilir.)
6-Odanın fiilen faaliyete geçebilmesi yani tüzel kişilik kazanabilmesi; genel kurulunun toplanarak, 507 sayılı Kanunun Ek 4 üncü maddesine göre yargı gözetiminde organlarını seçmesi ile mümkündür.
7-Odaların çalışma bölgesi bulundukları ilçenin sınırlarıdır.
8-Birden fazla ilçe bulunan büyükşehir il merkezlerinde kurulan odaların çalışma bölgesi "üyükşehire dahil ilçenin sınırlarıdır.
9- Aynı bölgede ve aynı konuda birden fazla oda kurulamaz.
10-Odalar kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamazlar.
Netice olarak böyle bir oda duymadım olmamasının da olası nedenlerini yukarda sıraladım..
Kolay gelsin.
Sendika =değildir oda !
Sizin adınıza algıda seçiciliğe bağlı yorum hatası olarak nitelendiriyorum...
Ayrıca ek bilgiler için teşekkürler...
Kolay gelsin...
Sizin adınıza algıda seçiciliğe bağlı yorum hatası olarak nitelendiriyorum...
Ayrıca ek bilgiler için teşekkürler...
Kolay gelsin...
Benim adıma benden başka kim karar verebilir ki? :) Konu başlığıyla senin yazdığınında === olmamasını bir talihsizlik olarak kendi adıma nitelendiriyorum.
Ayrıca ben teşekkür ederim.
Kolay gelsin...
muharrem_tac
02/07/2004, 00:10
@xander ,
Bu konu ile bu kadar candan ilgilenmeniz ve ilgili kanun maddelerini buraya taşımanız çok olumlu bir davranış . Teşekkür ederim . Fakat bilindiği gibi yasalar da insan eseridir ve gerekirse değişebilir . Yeter ki insanlar bunun değişmesi gerektiğinde fikir birliği yapsınlar .
fatihhayri
02/07/2004, 12:07
soruna kaynak olan neden de bu bilişimciler çok dağınık olduğu için belir istekleri ve eleştirleri dikkate alınmıyor. En azında bunun için bir oda ve ya sendika herneyse kurulması yaralı olacaktır.
Tabi eğer iyi yönetilir ise daha bir çok faydasının olacğı kesin.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.