PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Kulturumuzu Derinlemesine Inceliyoruz! :)

epic
05/04/2004, 18:13
o-z-a-n arkadasimizin "Milliyetcilik Nedir?" zincirindeki onerisi uzerine asagidaki soruyu temel alan yeni bir konu acmaya karar verdik:

"kulturumuzde yer alan ve yararimiza olmayan, bu nedenle de sahiplenmememiz gereken seyleri tartisalim"

katilimlarinizi, gorus, elestiri ve yorumlarinizi bekliyoruz.

HiperAktif®
05/04/2004, 18:37
sen bir örnek verebilir misin ?

epic
05/04/2004, 18:40
bahsi gecen zincirde, HunTER'in mesajindan alinti yapalim o zaman:

Bu arada Ansugo'nun soyledıklerıne katıldıgımı soylemek ıstıyorum.. Ama bana gore mıllıyetcılık sadace "Turkıyelılık Kulturu"nu sahıplenmek ve yasatmak olmamalı.. "Turkıye Halkları"na faydalı olmakta bunun ıcınde sayılmalı..

Bu durumda bıseyı sahıplenmek halkın menfeatıne degılse bunu sahıplenmektende vazgecılmelı bana kalırsa.. Aksı halde kendı gelısımımızı baltalarız..

Ornegın "Turkıyelılık Kulturu"nde kadının sahıbı erkektır.. Sızce gunumuz dunyasında hala buna sahıp cıkmalımıyız?

HiperAktif®
05/04/2004, 18:42
//yanlış bilgi :)

epic
05/04/2004, 18:49
ama uzun zamandir "ozellikle" dogu bolgelerimizde "toremiz" ve "gelenegimiz" olarak kabul gorur. yani demek ki kulture yerlesen dis-kultur ogeleri, yerlestigi kulturun hakim ogesi haline gelebiliyor. kultur erozyonu iste budur: bati bolgelerinde yasayanlar, yine bati kulturunun etkisiyle kadinla erkegi esit gorur; dogudakiler ise adini bir "meta" olarak kabul eder ve erkegin hakimiyeti altindaki bir "malmis" gibi kabullenir. kulturlerin cesitliligi ve uyum icerinde yasamasiyla, kultur catismalarini karistirmamak gerekiyor. bu dogrultuda kulturumuzun bir parcasi olan, ya da sonradan dahil olan, ama sahiplenmememiz gereken kultursuzluk ornekleri nelerdir?

HiperAktif®
05/04/2004, 18:53
televizyonun bukadar yozlaşması ve toplumu yozlaştırması olabilir mi?(içerik olarak)

türkiyede kabul gören meslekleri tvnin belirlemesi
popstarcılık
bayhancılık
sosyetecilik

Ansugo
05/04/2004, 19:37
Nazar boncuğu

epic
05/04/2004, 19:44
guzel nokta. :)

x-Acto
06/04/2004, 08:29
"ne yapalim kader" cilik... bence tembellige neden oluyor... röportajlarda falan yasli insanlara fikirleri soruldugunda ben anlamam o islerden seklinde cevaplar hep oluyor.. kultur ogesi olurmu bilmem ama cok yaygin bir dusunce tarzi..

IcenGuard
06/04/2004, 09:44
bu kadar az kotu budugumuza gore,
ben bir şey sorayim..
Kültür nedir ki?

x-Acto
06/04/2004, 10:00
daha cok tartisilmadi ki az sey bulunsun...

kültür bir grubun zaman icerisinde olusturdugu olaylari ele alma, degerlendirme bicimi...

o-z-a-n
06/04/2004, 10:05
Her toplum kendi kültürünü içeriyor, ya da insan elinin değdiği herşeye kültür dersek, her insan topluluğunun kendi kültürünü doğurmasına doğru diyebiliriz. Belli bir bölgede özellikle Türkiye gibi konum açısından ilginç ve stratejik hatta sıkışmış bir bölgede yaşayan insanlar doğusundan batısına farklı kültürlere sahipler. Kimi batıya yakın, kimi doğuya. Yalnız benim tespitlerimde, insanların yaşadığı çevrenin kültürüne etkisinin yanında insanların inandıkları dinin de kültürleri üzerindeki etkisinin çok baskın olduğudur.
Örneğin eski Türkler ya da islamiyetten önceki Türkler... Kadının yeri ve konumu çok farklı, devlet (burada devleti aile olarak da düşünebiliriiz belki. o da kendi içinde bir devlet sayılır) idaresinde söz sahibiler. Onayları alınmadan iş yapılamıyor. Kalplerinin kırılması, başlarının eğilmesi istenmiyor. Peki İslamiyetten sonrası... Burada bence kültür erozyonu işin içine giriyor. Türkler başlangıçta İslamiyeti bir din olarak seçiyorlar ve öyle yaşamaya başlıyorlar. Ancak daha sonra arap kültürü islamiyetin önce içine giriyor sonra da önüne geçiyor. İslamiyette kadın el üstünde tutulurken arap kültürünün etkisiyle ki bu araplarda cahiliye döneminden kalma bir olgu (bkz.:erkek egemen toplum) kadın ikinci hatta üçüncü plâna atılıyor. Örnekleri genişletmek mümkün.
Burada gelinen nokta x-Acto arkadaşımızın da işaret ettiği gibi "ben anlamam" cılık, "benim aklım ermez" cilik gibi düşüncelerle kabullenilen şeyin aslında ne olduğunu bilmemek, sorgulamamak noktasıdır. Aslında bu düşünce tarzıda doğudaki ağa sistemine ya da kültürlerdeki dayatma sistemi sonucu düşünce tembelliği veya hep yapılacak şeyi güçlü olanın söylemesine alıştırılmış toplumlara dayandırılabilir.
Ezcümle; gelinen bu noktada bir medya starının da buyurduğu gibi, "EĞİTİM ŞART"...

HunTER
06/04/2004, 10:09
Bır turkten beklenebılecek hersey :)

Maca degıl tabelaya bakmak,
Trıbune oynamak,
Kose donmecılık,
Agır abılık,
Kolay yoldan para kazanmak,
Amaca gıden yolda herseyı mubah saymak,
Padısahım cok yasacılık,
Oterıteye boyun egmek,
Suru psıkolojısı,
Cok konusmak az ıs yapmak,
Heyecanla baslayıp fıyaskoyla bıtırmek,
Muhalefetın ıktıdarı baltalamak oldugunu sanmak,
Kucuk hesaplar yaparak genelı ıskalamak,
Plansız yasamak,
Hakım olanın erkek oldugunu sanmak,
Namusu bacakarasına ındırgemek,
Namus ıcın adam oldurmeyı hak sanmak,
Vurguncuya sovmek ama ılk fırsatta evıne bı kat daha cıkmak,

...

Ve daha buna benzer bı cok sey..

o-z-a-n
06/04/2004, 10:18
Çok sevdiğim sözlerden;
"Bütün genellemeler tehlikelidir...Hatta bu bile...":)

HunTER
06/04/2004, 10:19
O konuya gırmıyelım ıstersen zıra bu bı paradoks oldugu ıcın ıcınden cıkmamız mumkun degıl :)

x-Acto
06/04/2004, 10:34
hunter can..
kisaca akilci dusun(e)memek desek.. :)

eski Turk'lerde cocuklarin egitimine cok onem verilirmis... Cocuklari bulunduklari yerdeki yasli kisiler egitirmis.. cocuk bir zorluk ile karsilastiginda hemen mudahele edilmez, uzaktan uzaga ne yaptigi gozlenir sadece kendine daha fazla zarar vermesi engellenirmis.. anne baba cocugu kesinlikle el bebek gul bebek buyutmezmis.. bu sekilde cocuklar cok kucuk yasta zorluklar ile ugrasmaya, dusunmeye alisiyorlarmis.. bunlari ben degil ansiklopediler soyluyor...

gunumuzde nasil?? yapma cis ocu kaka... polis geliyor, sofor amca kizar su olur bu olur... bir de ustune okul, tv yayinlari eklenince cocuk iptal... eee bu cocuklar iyice buyuduklerinde ne olacak? toplum iptal...

o-z-a-n
06/04/2004, 10:34
Akla gelen sorular: Teknoloji kültürün neresindedir? Bir ülkenin teknolojisini almak o ülkenin kültürünü almak kabullenmek midir? Eğer kabullenmekse, bu yolla kültürümüzde olmayan neleri kabullenmiş olabiliriz bugüne kadar? (20 puanlık uzman konusu :))

o-z-a-n
06/04/2004, 10:42
x-Acto'nun da söylediği gibi bir çocuk yetiştirme tarzı hala bazı kesimler tarafından uygulanıyor. Yalnız be buna cesaret edemezdim açıkcası. İstanbul'da bir çocuğu kendisi öğrensin diye sokaklara salıvermek..cesaret bu olsa gerek...

HunTER
06/04/2004, 10:55
Eskı turk kulturunde (ve sanırım daha bı cok kulturde) aslolan ıhtıyarlardı.. Toplulugun gelecegıne ılıskın kararları deneyımlerınden oturu onlar alırdı.. Cocuklara ıse pek kıymet verılmez onlar rustunu ıspatlamadıkca (yıgıtlık mertebesı) onemsenmezlerdı..

Dıye bılıyorum ben.. Ama gunumuz toplumunda bu ne kadar gercekcı yada faydalı olur bılemem.. Cunku bu gun hepımız bılıyoruz kı bı ınsanın gelecegı (yada kıslıgı) erken donemde o daha cocukken sekıllenıyor..

x-Acto
06/04/2004, 10:57
Deming isimli bir sahis var.. Amerikali bir akademisyen... Amerika'da otomotiv sektorunde kalite gelistirme uzerine calismalar yapiyor.. toplam kalite, tam zamaninda uretim gibi konulari ilk olarak o ortaya atiyor.. ama Amerika'da herkes Deming'e gülüyor, fikirleri deger gormuyor.. Deming'de Japonya'ya gidiyor ve calismalarina orada devam ediyor.. sonucta Japonya Toplam Kaliye Yonetimi, JIT gibi gunumuzun en onemli uretim ve yonetim felsefelerinin dogum yeri oluyor... ve Japon otomotiv devleri 10 sene gibi kisa bir surede Amerikan muadillerinin onune geciyor...

Bu sefer Amerikan otomotiv devleri Japonya'ya gidiyor ve burada arastirmalar yapiyor... Japonlardan toplam kaliteyi ogreniyor ve kendi fabrikalarinda denemeye calisisyor.. sonuc tam bir basarisizlik.. Cunku Japonlar Deming'den isin teorik kismini ogrenip bunu kendi kulturlerine uyarliyor.. Amarikalilar ise oldugu gibi aliyor... Amerikalilar da bunu farkediyor ve tekrar kendi kulturlerine gore uyarliyorlar...

Baska bir ulkenin teknolojisini almak kulturunu de almak degil.. Yoneticiler boyle olmasini istese bile geri kalan kesim direnecegi icin sonuc basarili olamaz... temel ve teorik bazi fikirler alinabilir.. ama uygulamada is genele gecince mutlaka topluluklarin kendi kulturlerini ortaya koymalari gerekir...

o-z-a-n can... benim dedigim tam olarak sokaga salivermek degil tabiki... uzaktan mutlaka izlemek, sahip cikmak, yonlendirmek gerekli.. sadece bir problemle karsilastiginda ilk olarak cozumu ondan beklemek hemen mudahele etmemek...

o-z-a-n
06/04/2004, 11:03
Psikologlara ve çocuk gelişimcilere göre bir çocuğun karakteri 0-1 yaş arası (hatta daha ileri gidip anne karnında diyenlerde var) şekilleniyor. Yani 1 yaşında zaten bir karaktere sahip oluyor çocuk. Bu bugün olduğu gibi eskiden de böyleydi. Ancak Eski Türk toplumlarında erkekliği ispatlamak ya da belirttiğiniz gibi yiğitlik mertebesi, toplum içerisinde sözü geçen biri olmak anlamına geliyor.
Günümüzde erkekliğe bakış kavramı değiştiğinden daha da doğrusu yaşam koşulları değiştiğinden yiğitlik mertebesi; eli yüzü düzgün bir iş ve ev geçindirebilecek kadar para kazanmak anlamına geliyor sanıyorum.

x-Acto
06/04/2004, 11:03
Cocuklara ıse pek kıymet verılmez onlar rustunu ıspatlamadıkca (yıgıtlık mertebesı) onemsenmezlerdı..

bence yanlis.. tam tersine cok eski kulturlerde (kizilderililer, hunlar, misirlilar vs..) cocuklar kesinlikle onemliyidi... zaten bu eski egitim sisteminden de belli bence.. usta cirak iliskisi, medereseler, külliyeler, osmanli sehzadelerinin devrin en unlu bilginleri tarafindan egitilmesi vs..

rustunu ispatlama olayi da bakalim ne yapacak gibi zamanin oss sinavi niteligindeydi herhalde... bu arada eski turklerde rustunu ispatlamak icin test vs.. varmiydi??

o-z-a-n
06/04/2004, 11:11
Test olarak nitelendirilebilirse bir yiğitlik yapmaları beklenirmiş. Yaptıkları yiğitliğe göre de o çocuğa isim verilirmiş.(bkz.:boğaç han)

epic
06/04/2004, 13:05
HiperAktif:türkiyede kabul gören meslekleri tvnin belirlemesi
popstarcılık
bayhancılık
sosyetecilik

HunTER:Maca degıl tabelaya bakmak,
Trıbune oynamak,
Kose donmecılık,
Agır abılık,
Kolay yoldan para kazanmak,
Amaca gıden yolda herseyı mubah saymak,
Padısahım cok yasacılık,
Oterıteye boyun egmek,
Suru psıkolojısı,
Cok konusmak az ıs yapmak,
Heyecanla baslayıp fıyaskoyla bıtırmek,
Muhalefetın ıktıdarı baltalamak oldugunu sanmak,
Kucuk hesaplar yaparak genelı ıskalamak,
Plansız yasamak,
Hakım olanın erkek oldugunu sanmak,
Namusu bacakarasına ındırgemek,
Namus ıcın adam oldurmeyı hak sanmak,
Vurguncuya sovmek ama ılk fırsatta evıne bı kat daha cıkmak

degerli dostlarim, saydiklarinizin hicbiri kultur ogesi degil ki zaten! :) ornegin, kadini asagilamak ve erkegin mali konumuna indirgemek... daha once Axion mu demisti, simdi hatirlamiyorum ama bu yanilgi, yerlesik tore ve adetlerden kaynaklaniyor. bunlari da cogu zaman kultur yerine baska etkenler belirliyor. belirtildigi gibi, islam diniyle tanistigimizda dogal olarak Arap etkisi de beraberinde geldi. Araplarin kadina karsi tutumlari zamanla yerleserek tore olarak benimsendi ve Turk kulturu kayiba ugradi.

saydiginiz ozellikler, tamamen "kultursuzlestirme" propagandasinin bir sonucu olusmus ve yerlesmistir. bu yuzden bunlari birer kultur ogesi olarak kabul edemeyiz! ama yasamimizdan cikartmaya calismamak icin hicbir neden yok!

biz, oz kulturumuzun parcasi olan olumsuzluklara deginelim... diyecegim ama gorebildigim kadariyla bunlari belirlemekte zorluk yasiyoruz. :)

o-z-a-n
06/04/2004, 13:15
Atlı karınca dönüyorr dönüyorr.. ve biz başladığımız noktaya tekrar geliyoruz..kültür nedir?
Konu çıkmaza girmeye başladı sanırım...

epic
06/04/2004, 13:23
http://www.amatorceedebiyat.com/tulay/eserlistesi.asp?alttur=feyzahsoylesi

http://www.amatorceedebiyat.com/tulay/eser.asp?id=3510

HiperAktif®
06/04/2004, 13:24
bir ülkede meslek seçimi insanların kültürünü ve kültüre olan bağlılıklarını yansıtır sevgili dostum...

epic
06/04/2004, 13:27
peki dostum. :)

o-z-a-n
06/04/2004, 13:34
HiperAktif® mesajından alıntı : bir ülkede meslek seçimi insanların kültürünü ve kültüre olan bağlılıklarını yansıtır sevgili dostum...

Benim kültürümde toprak var, toprağa bağlılık var ama ben bilgisayar ve yönetimle ilgili bir meslek seçtim..Peki ben şimdi kültürsüz müyüm?
Mesajı yanlış mı anladım acaba?

HiperAktif®
06/04/2004, 13:35
evet..

x-Acto
06/04/2004, 14:34
epic can... linkler harika... Oktay Sinanoğlu'nun kitaplarini okumus ve cok begenmistim... Benzer dusunceye sahip insanlarin olmasi guzel...

konuyu toplayabilecek birisi var mi?

epic
06/04/2004, 15:16
aslinda konuyu toparlayabilmemiz icin gec kalmis sayilmayiz ama biraz linklerin gucunu kullanarak okududugumuz metinleri hazmederek tartismaya devam edebiliriz.

Turker Ilkan'in 2002 tarihli Radikal gazetesindeki ilgi cekici yazisi:

Iste yilin sorusu: Yagli gures Turk icadi mi, degil mi?
Gazi universitesi ogretim uyesi Prof. Dr. ozbay Guven, radikal milliyetcilerin canini sikacak bir laf etmis:
"Yagli gures, Yunan kulturunun mirasidir" diyor ve ekliyor, "Islami degerlere de aykiridir." Yagli gures sirasinda gurescilerin ellerini birbirinin kispetine sokmasini kastediyor.
Dogrusu Islami mi, degil mi bilemem, ama gurescilerin neden ellerini baskasinin pantolonuna soktugunu hic anlamadim ve hep merak ettim. Ama bu nedenle yagli guresin Turk geleneklerine aykiri oldugunu dusunmek de hic aklima gelmemisti dogrusu.
Fakat, ozbay Guven'in iddiasi bir acidan akla yakin geliyor: Bilebildigim kadariyla Orta Asya'nin bozkirlarinda zeytin yetismez. Zeytinyagi kullanmayan atalarimizin tereyagina kiyip da yagli gures tutacaklarini hic sanmiyorum. Gurese merakli olduklarini bildigimiz eski Yunanistan'da yagli gures geleneginin bulunmasi, oradan da bize gecmis olmasi pekâlâ mumkun gozukuyor...

yazinin tamami icin: http://www.radikal.com.tr/veriler/2002/06/07/haber_39834.php

epic
06/04/2004, 15:29
Turk Kulturunun Onemli Bir Unsuru: Turk Dili

oncelikle, Turk Kulturu denilince neleri anliyoruz, kisaca bunlardan soz edelim. Turk Kulturu, Turklerin tarihi surec icerisindeki toplumsal yapilarini, dini, iktisadi hayatlarini, edebi kultur, dil ve sanatlarini, dusunce ve ahlak ozelliklerini icerisine alan genis bir konudur. Bu kadar genis bir konuyu tum ayrintilariyla ele almak oldukca zor bir istir. Bu sebeple, yazimizda Turk Kulturu’nun onemli bir unsuru olarak Turk Dili uzerinde durulacaktir. Turk Dili’nin tercih edilisinin bir diger sebebi ise, dilin bir toplum icin son derece onemli ve etkili bir arac oldugu gercegidir. Bize gore, dilini kaybetmis bir millet, milli benligini, degerlerini, ozunu daha dogrusu her seyini kaybetmistir. Peki bir dil nasil olur da kaybedilir? Bu sorunun cevabini vermek bizler icin pek de zor bir durum degildir. Bugun, sehir merkezlerine gittigimiz zaman, etrafimizdaki alis-veris yerlerine, dukkanlara dikkatlice bakarsak, gordugumuz tablo karsisinda sunu soyleyebiliriz: Bir dil iste boyle kaybolur! Evet, ne yazik ki guzel Turkcemiz tehlikeli bir durumla karsi karsiyadir: Yok olma tehlikesi! Bir dil, kullanilmazsa ortadan kalkar. Konusulmayan, yazilmayan bir dilin devam etmesi, kusaklar boyunca var olmasi soz konusu degildir...

yazinin tamami icin: http://www.insanbilimleri.com/makaleler/turk_dili/Turk_Kulturunun_Onemli_Bir.htm

arkadaslar, ozellikle de hakem arkadaslar; lutfen zincirin provakatif bir gidisati oldugunu dusunmeyin... kulturu tartisabilmemiz icin once turk kulturunu tartismamiz, ogrenmemiz gerekiyor. yazili iletisime dayanan bir forumda layikiyla yazabilmek icin Turk dilini ve bizim onu nasil kullandigimizi tartismamiz, ogrenmemiz gerekiyor... tamam, herkes derdini bir sekilde anlatiyor ama dogru anlatmayi becerebiliyor mu? once bu soruya yanit aranmali. yoksa, benim de bilisimle ilgili konulari temel alan bir forumda onceligim bilisim teknolojileri hakkinda fikir alisverisinde bulunmaktir. sevgiler.

epic
06/04/2004, 15:39
Kimligini Arayan Turk Devrimi

Diger bir imge ornegi ise, Ingiliz Tarihci Geofrey LEWIS'in “TuRK PORTRESI” (1974)’dur.
Turkler,
cekingen ve saygili insanlardir. Dogu'nun Ingiliz (centilmen)'leri olarak da tanimlanmislardir. Sohbet toplantilarinda - bizler gibi sarki soylemek yerine - siirler okur, oykuler anlatirlar. (Ortadogulu) komsulari kadar gul, gulec kimseler degildirler. Agirbasli ve olculudurler. Hata yapmamaya calisirlar. Mahcupturlar. 600 yillik dunya imparatorlugunun sorumluluk sahibi,agirbasli varisleridir. Konuksever ve kibardirlar. "Siz bizim konugumuz oldunuz" gerekcesiyle, yabanci musterisinden para almayan tok gozlu otel sahibi, dunyanin baska hangi ulkesinde nerede bulunur?
Iskoclar gibi asik yuzludurler. Mizah duygusuna sahip olmadiklari soylenir. Duygusal ve onurludurlar. Kolay alinirlar. Yabancilarin Turkler hakkinda neler dusundugunu merak ederler. "Muthis" ve "tembel" Turk yakistirmalari gercek, gecerli degildir.
Zor ve giderek zorlasan dunyamizda yasamini onuruyla ya da oz saygisiyla surdurmeye calisan ne guzel insanlardir!
Yukarida arz ettigim yabancilar nazarinda Turk imgesine, son olarak bizden bir ornek vermek istiyorum. Orhun yazitlarinda (MS. 732) "Turk doyunca acikacagini, acikinca da doyacagini bilmez" ibaresi mevcuttur. Bununla da denmek istenen "onunu, sonunu duşunmez, o ani yasar" ifadesidir.
Bu olumlu/olumsuz imgeler karsisinda bizim hareket tarzimiz; Dunya ulkeleri bizi tanimamissa kendimizi tanitmali, yanlis tanimissa yanlisliklari duzeltmeli, dogru tanimissa da bunu korumak olmalidir.

yazinin tamami icin: http://historicalsense.com/Archive/Turk_kim_3.htm

IcenGuard
06/04/2004, 18:31
bu yazdıklarınız adetler, örfler, yada toplum ahlakı ile ilgili değil mi?

Kültür ne demiştim...
kültürden, " sanat, edebiyat...yemek ..." bunun gibi seyler geliyor aklıma,
imambayıldıyı mı sahiplenmiyecegiz?

sevmem zaten :)

HunTER
06/04/2004, 18:47
Kultur cok genel bısey aslında.. Bı topluluga aıt davranıslar tumu denılebılır.. En azından kıtaptakı tanımı bu sekılde..

Bu yuzden evet ımambayıldı yemekte, macta hakeme kufretmekte kulturumuzun parcaları..

HiperAktif®
06/04/2004, 19:07
ve töre cinayetleride kültüre giriyor :(

Mingitau
06/04/2004, 19:07
İlginç olan bir nokta da türklerin Psanlı ya kadar sadece Orta Asya da bulundukları sanrısı...

Zira Türklerin Orta Asya da bulunmaları diye verilen tarihlerden önceki dönemlerden kalan batıdaki yazıtlar Türkçe. Velakin gelin de bunu bizim Ortodoks bilim anlayışı ile hareket eden bilimsel varlıklarımıza anlatın...

x-Acto
07/04/2004, 08:13
epic canin verdigi linkteki soyleside soyle bir cumle var..

kültür bizi biz yapan herşeydir

o-z-a-n
07/04/2004, 14:20
Üniversite de bir okutmanımız 'Kültür, insan elinin değdiği herşeydir' demişti. Aslına bakarsanız tek bir tanıma oturtmak zor geliyor...
Bir topluma sonradan kazandırılan ya da empoze edilen davranışlara da o toplumun kültürü diyebilir miyiz? Örneğin TÖRE cinayetleri?..Töre adına işlenen cinayetlerin aslında Arap Kültürü'nün İslam dinini yozlaştırarak(bkz: evlilik dışı ilişki sonucu taşlayarak linç etme) din içine katılmış ve bizim de İslam dini olarak, dinin kendisini değil de Arap Kültürü'nün dine uyarlanması sonucu ortaya çıkan ucubeyi kabullenmiş olmamızdan kaynaklandığını sanıyorum...Yanlış mı sanıyorum?..Sanmıyorum... :tabi:

HunTER
07/04/2004, 14:28
Bir topluma sonradan kazandırılan ya da empoze edilen davranışlara da o toplumun kültürü diyebilir miyiz? Örneğin TÖRE cinayetleri?..

Evet bana kalırsa kesınlıkle dıyebılırız.. Aslında daha once soylendıgı gıbı kulturu ele alırken onun ozellıklerını goz ardı etmemek gerekıyor..

Ornegın Ideal Kultur ve Gercek Kultur ayrımını.. Buna gore bızımkıde dahıl hemen hıc bır kultur adam oldurun demez.. Ama her kulturde bırılerı cıkıp adam oldurur..

Tıpkı herkesın televoleyı elestırdıgı bır ulkede bu programın reytıng rekorları kırması gıbı.. Yanı her kulturde olması ıstenenle, olan sey aynı degıldır..

Anlıycagın tore cınayetlerı her ne kadar yanlıs olsa bıle bızım kulturumuzun gercegıdır ve evet yıne bu kulture dahıldır.. (bence)

HiperAktif®
07/04/2004, 14:33
beyler bayanlar bizim toplulumumuz ,ülkemiz iki kıta arasında...
etkileşimin en yoğunu burada olmuş.olacakta..

eğer islamın getiriği eğişiklikleri, aldığımız yeni şeyleri kültürden saymıyorsanız bizim kültürmüz olmadığını söylüyorsunuz demektir..

o halde değişenler değil değişmeyenleri tartışalım ?
değişmemiş ne var..söyleyin bana hele bi!

HunTER
07/04/2004, 14:33
Bu arada yıne Ansugo'nun soyledıgı gıbı tore'nın bıze baska kulturden mıras kalması bızı temıze cıkarmaz sanırım.. Cunku tore cınayetlerını ısleyen ınsanlarda bu toplulugun parcaları..

Pekı topluluk ne? Tanıma gore aynı cografya (sınırlar) ıcınde, aynı yonetıme tabı ve aynı amaclar ıcın calısan ınsan yıgınları..

Oyleyse o adamın "benden" olmaması mumkunmu? Bence o sadece yıne benımde baglı oldugum bır ust kulture (turkıyelılık) baglı baska bır alt kulturun uyesı hepsı bu.. Ama bu onu ınkar edebılecegım anlamına gelmıyor..

HiperAktif®
07/04/2004, 14:34
töre cinayeti bölgelerin kurallarıdır..gelenekler gibi!
ve bunlar kültürün acı bir gerçeğidir..

kültür lahmacun,döner değildir sadece

epic
07/04/2004, 14:35
HunTER;yine su meshur ideal-gercek ayrimi.
peki tore cinayetlerinin cogunlukla dogu bolgelerimizde islenmesine ne dersiniz?(ya da goc alan bati bolgelerde) TV kulturunde, AB sinifi izleyici olarak sinifilandirilan, beyaz Turk denilen, egitim seviyesi ve yasam standartlari yuksek toplum kesitinde neden tore cinayetlerine rastlanmaz? yanitlari cok acik ama yine de sizden duymak isterim.

HiperAktif®
07/04/2004, 14:37
biz kültürmüzü belirlerken beyaz türklerimi baz alacaz (kim onlar bu arada :))

almanyada yaşayan türklerde oranın kültüründen etkileniyor..
ama biz türkiyenin kültüründe bahsediyoruz..
dünya türklerinden değil.

epic
07/04/2004, 14:38
bunu gecerli bir yanit olarak kabul etmiyorum. :)

HunTER
07/04/2004, 14:43
Dedıgım gıbı ben bır sosyolog degılım :) Ama mutlaka buna sebep o ınsanların yasadıgı cevredır.. Bu arada cevreden kastın sadece doga olmadıgını soylememe gerek yok sanırım? Ornegın doguda yasayan ınsanlar ıcın arap kulturude cevrenın unsurlarından bırı olabılır..

Buna gore o ınsanlar soylendıgı gıbı bu davranısları arap kulturunden mıras almıslardır belkı.. Yada o cografyada tore cınayetlerı toplumsal duzenı korumak, dolayısıyla toplulugun devamını saglamak amacıyla belkıde bı tur mecburıyettır..

Ama sorun sukı her ne olursa olsun o ınsanlar da artık bu toplulugun yanı turkıyenın uyelerı... Bu durumda onların tasvıp etmedıgımız kulturel ozellıklerını degıstırmek de yıne bızım gorevımız..

Buda sadece elestırmekle olmuyor bıldıgınız gıbı.. Bunun ıcın once onların yasadıgı cevreyı bızımkıne benzetmelıyız...

o-z-a-n
07/04/2004, 14:45
Sonradan topluma kazandırılan şeylerde bizim kültürümüz ise Türk Dili'ne sonradan girmiş örneğin "show (şov)" ya da "pop" kelimeleri de mi bizim kültürümüz oluyor? Burdan hareketle kültürlerin etkilenip değişerek dünya üzerinde tek kültüre doğru gitmesi gibi bir sonuca ulaşabilir miyiz? (bence hayır ama sizin örnekleriniz bunu gösteriyor)

epic
07/04/2004, 14:46
HunTER
yani?
egitim, ilgi, kulturel ve ekonomik yatirim... Koy Enstitulerinin degeri daha iyi anlasiliyordur herhalde?

kuen
07/04/2004, 14:53
Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum, önemli bir noktada (bana göre tartışmanın sonu buraya gidecek) kültürümüzü kaybetmemek için neler yapmalıyız!!

Bu konu belki şuan tartışılabilir veya yeni bir konu olarak açılabilir ben size bırakıyorum.

Soru 1) Bir ülke kültürünü kaybederse ne olur?
Soru 2) Kültürümüzü kaybetmemek için neler yapmalıyız?
Soru 3) Türk insanı kültürünü ne kadar koruyabildi?
Soru 4) Bir ülkeyi bölmek için savaş dışında en iyi yöntem o ülkeyi etnik gruplara bölmektir, bunun içinde o ülkenin kültürüne istenilen kültürleri empoze etmek gerekir.

Ceviz kabuğu programında 3-4 hafta önce tarihimizdeki soykırımlar hakkında program yapıldı. Bilimsel ve resmi belgelerle kanıtlanmış, tarihin en büyük soykırımların bir ülkenin kültürüne istediği kültürü empoze ederek etnik gruplara ayırarak bölme veya uzaklaştırma yöntemlerinden bahsedildi.

(f, q klavye tartışmasındaki hunter arkadaşımızın abartıyorsunuz demesiyle birlikte bende bu konuda bir tartışma konusu açmak istedim buraya denk geldi.)

Bunlar belki ilk bakışta çok küçük şeyler gibi görünse bile hepsini bir araya getirdiğinizde işin ne kadar ciddi boyutlarda olduğu görülüyor. Bugün (100 yıl önce demiyorum buraya dikkat) hala aemearieka'da hala coğrafya dersinde türk haritasında 10 - 15 etnik grubun yaşadığı türkiyenin bölünmüş haritalarıyla ders veriliyor.

Biraz sert bir giriş oldu fakat isterseniz benim anlatmaya çalıştığım konuyu burdan başka bi yere taşıyabiliriz veya tartışmayız.

epic
07/04/2004, 14:54
koy enstituleri mi demistim. daha once baglanti verdigim yazilari okumadiysaniz bile su guzelim yaziyi mutlaka okuyun, ne demek istedigimi cok iyi anlayacaksiniz:

http://yayim.meb.gov.tr/yayimlar/sayi26/ovat.htm

dunya klasiklerinin, modern ve sade bir Turkceyle, Hasan Ali Yucel'in Milli Egitim Bakanligi zamaninda dilimize kazandirildigini bilir miydiniz?

HunTER
07/04/2004, 14:54
Sonradan topluma kazandırılan şeylerde bizim kültürümüz ise Türk Dili'ne sonradan girmiş örneğin "show (şov)" ya da "pop" kelimeleri de mi bizim kültürümüz oluyor? Burdan hareketle kültürlerin etkilenip değişerek dünya üzerinde tek kültüre doğru gitmesi gibi bir sonuca ulaşabilir miyiz? (bence hayır ama sizin örnekleriniz bunu gösteriyor)

Neden olmasın? Kulturler sonsuza dek aynı kalmak zorunda degılkı? Ama bu tum kulturlerın bırlesıp tek bır kultur olacagı anlamınada gelmıyor.. Belkı tek bır dunya kulturu altında tum kulturler bırlesebılır ama yınede tum kulturler ozgunluklerını koruyacaktır bence.. Cunku hepımızın aynı cevrede yasaması mumkun degıl..

Ornegın Insan Hakları kavramını dusunun.. Benımkıde dahıl tum kulturler bu normlara uysa dahı ben kokerec yemeye devam edebılırım..

HunTER
07/04/2004, 14:58
koy enstituleri mi demistim.

Hakkında fazla bı sey bılmıyorum.. Sadece bu enstitulerin bırınde egıtmenlık yapmıs ıhtıyar bır komsumuzun bana anlattıgı kadarını.. Ve hala anlamıyorum bu uygulamaya neden son verıldıkı?

o-z-a-n
07/04/2004, 15:03
Bunoktada anlaştık HunTER. Kültürlerin özgünlüklerini koruması gerektiği...
Kültür? Alt kültür?...Böyle bir kavrama katılmıyorum.Yani bir kültürün diğer kültürden üstün ya da daha iyi olduğu gibi bir kavrama...
Köy Enstitüleri konusuna katılıyorum epic...Babam bir köy enstitüsünden ÖĞRETMEN olarak mezun olmuş bir ÖĞRETMEN dir. Öğretmen denince akla hep babam gelir..40 günde yetişen pedagojik formasyonlu öğretmenler değil...(Pedagojik formasyon alarak öğretmen olmuş arkadaşlar varsa alınmasın zira sitemim onlara değil SİSTEME)

HunTER
07/04/2004, 15:05
Bir ülkeyi bölmek için savaş dışında en iyi yöntem o ülkeyi etnik gruplara bölmektir, bunun içinde o ülkenin kültürüne istenilen kültürleri empoze etmek gerekir

Bu bence yanlıs bır varsayım.. Dunya uzerınde bı cok etnık gruptan olusan ama bolunmemıs ulkeler var.. Yanlıs hatırlamıyorsam Isvıcre bunlardan bırıydı?

Bana kalırsa bu bızım korkularımızdan ılerı gelıyor.. Yada korkutulmamızdan.. Hıc dusundunuzmu bu korkunun kımlerın ısıne yaradıgını ve bu nedenle hangı fırsatları kacırdıgımızı?

Dogrusu benım aklıma bı kac sey gelıyor ama sızınle paylasabılecek kadar emın degılım..

epic
07/04/2004, 15:08
babasi Koy Enstitusu'nde yetismis bir insanin aramizda olmasi beni gercekten cok mutlu etti ozan!

Egitime yatirimda Zimbabve’nin gerisindeyiz
...Cumhuriyetin ilk yillarinda tum olumsuz kosullara ragmen Ataturk’un istegiyle egitim on planda yer almistir. Ataturk egitimi o kadar birinci tercih haline getirmistir ki , Cumhuriyetin ilk yillarindaki koy enstituleri dedigimiz kurumlardaki egitim kosullari bugunku ile kiyaslanmayacak kadar pozitif yonleri olan uygulamalardi.

O kosullarda koy enstitulerinde, koyden gelen cocuklarimiza piyano verilebilmisti. Hasan Ali Yucel bu cocuklara dunya klasikleri okutmustu. Sonuc olarak bunlar arasindan cok unlu yazarlar cikabilmistir. Bunlar hep egitimde 50-100 yil sonrasini gorebilen,vizyon gerektiren uygulamalardi. Iste ozellikle 1946 yilindan sonra cumhuriyetin egitim ataginda boylesine azalma goruyoruz ve sonucta bugunku noktaya geliyoruz...

http://www.ntvmsnbc.com/news/234017.asp?cp1=1

o-z-a-n
07/04/2004, 15:11
"...etnik gruplara bölmektir." kadar olan kısmına katılmıyorum. Zira Osmanlı İmparatorluğu 700 yıl farklı etnik grupların bir arada yaşadığı bir imparatorluk olarak bu fikri çürütmüştür. Ancak bir ülkeyi savaş yapmadan parçalamak istiyorsanız o ülkenin kültürünü bozmanız gerektiği teorik ve pratik olarak kanıtlanmıştır.(bkz: SSCB)

kuen
07/04/2004, 15:30
Tam olarak neye katılmadığını anlayamadım. Tabi etnik gruplar bir arada yaşaya bilir ama bir milletsen o millete bağlı olduğunu her defasında belirtmelisin. Ben türk değilim abaza'yım diyemezsin. Eğer bir ülkenin vatandaşı bunu diyebiliyorsa o ülke bölünmeye doğru gidiyordur. (benim söylemeye çalıştığım etnik gruplar arasındaki savaşlardı.)

tarihde osmanlı imparatorluğu çeşitli etnik gruplarla bi arada yaşamıştır, ama sonunda bölünmüştür, günümüzde ırak da çeşitli etnik grupların bir birleriyle çatışmasından dolayı bu kadar kolay (tere yağından kıl çeker gibi) bölünmüştür, Yıkılmıştır. Günümüzde savaşmaya gerek kalmadan ülkeler bölünebiliyor hatta bi ülkeyi ele geçirmek için en iyi yöntem budur.

Bu konuyu gündeme getirmemin nedeni türkiyeninde bu duruma düşmesinden endileşelendiğimden dolayı bazı şeyleri abartıyormuşuz gibi insanların düşünmesi ne kadar'da bozulduğumuzun bana göre göstergesidir.

Kültürümüze sahip çıkmalıyız bi yerde millet olduğumuzu unutmadan hareket etmeliyiz, en büyük çıkar milletimizin çıkarı olmalı yoksa millet parçalanırsa ortada etnik grup çatışmaları başlar, işin özü şu kültürümüzü tanıyalım, herşeyi yapalım ama özümüzü kaybetmeyelim.

Bir örnek: aemeirika yıllarca kızıl derelilere saldırdı bölemedi, bunun böyle olmayacağını anladı kültürünü bozdu yıktı, adamları sarhoş etti ve dağıttı (adamların kültürüne viski soktu herkes sarhoş hiç bişeyin değeri önemi yokmuş gibi bu duruma düştüler)

epic
07/04/2004, 15:48
afedersiniz ama dunyadan haberiniz yokmus gibi konusuyorsunuz HunTER:

Bu bence yanlıs bır varsayım.. Dunya uzerınde bı cok etnık gruptan olusan ama bolunmemıs ulkeler var.. Yanlıs hatırlamıyorsam Isvıcre bunlardan bırıydı?

Isvicre'yi kim neden bolmek istesin ki? bunu hic dusunmediniz sanirim.

tarihimizi hic okumuyor muyuz? 20. yuzyila kadar beraber baris icinde yasadigimiz azinliklar neden birdenbire ayaklanma, dusman saflarina katilma ihtiyaci hissetmistir? neden Osmanlida "Sadik Millet" olarak adlandirilan xxx(simdi millet adi vermek istemiyorum), bizi arkamizdan vuranlarin ilk sirasinda yer almistir? Kurtulus Savasi yillarinda acilan gizli cemiyetleri ve azinliklarin kurdugu, itilaf devletleri saflarinda yer alan orgutleri unutuyorsunuz sanirim? bugun bile, harita uzerinde olsa bile hayali devletler kuranlara ne dersiniz ya! ince bir hat uzerinde titreyerek yuruyoruz ve firsat ciksa misaki milli sinirlarini istedigi gibi bolusebilecek olanlarin farkinda degiliz... cok aci!

babamdan aktaracagim guzel bir soz:

beyazadam geldiginde topraklar bizim, din onlarindi. bize gozumuzu kapatip dua etmemizi soylediler. gozumuzu actigimizda din bizim, topraklar onlarindi.

not: bu mesaji on dakika once yazmam gerekiyordu ama baglantim koptugu icin ancak simdi yazabiliyorum. kuen'in mesajina carpici bir bicimde benzemis. :)

HunTER
07/04/2004, 16:17
Tam olarak neye katılmadığını anlayamadım. Tabi etnik gruplar bir arada yaşaya bilir ama bir milletsen o millete bağlı olduğunu her defasında belirtmelisin. Ben türk değilim abaza'yım diyemezsin.

Yanı bu topraklarda yasayan kurtlerı, cerkezlerı, abazaları ınkarmı edelım? Demek ıstedıgınız bu cografyada yasayan tek ırk turklerımı? Yapmayın lutfen.. Asıl boyle bır ayrıma gıdersek bolmus olucaz ulkeyı..

Isvicre'yi kim neden bolmek istesin ki? bunu hic dusunmediniz sanirim.

Yıne su meshur turkıyenın jeopolıtık onemı degılmı.. Yanı turkıye oyle bı konumdakı nerdeyse etrafımızdakı herkes ustumuze atılıp bızı parcalamak ıcın fırsat kolluyor dıılmı?.

Ben artık bunları asalım ıstıyorum.. Hepımız aynı toprak uzerınde, farklı alt kulture sahıp olarak mutlu mesut yasayabılırız.. Bence amacımızda bu olmalı.. Oyleyse once herkese "esıt" davranmayı ogrenelım..

HunTER
07/04/2004, 16:24
Esıtlıgı bıraz acalım ıstersenız.. Eger ben ıstanbulda mevcudu 30'u gecmeyen sınıfıma her sabah benı kapımdan alan bır servısle gıdıyor, buna karsılık dogudakı yurttasım sabahın korunde kalkıp ayazda cogu kez donmakla burun buruna komur sobalı sınıfına anca ulasabılıyorsa ıkımızın esıt oldugunu soyleyemeyız..

Yada ben evıme ıkı adım uzaktakı bır hastanede tedavı gorup etrafımdakı bınlerce ısletmenın bırınde calısırken, aynı adam kar yolları kapattıgı ve kasabaya ulasamadıgı ıcın hastasını kaybedıyor yada ıs bulamadıgı ıcın kacakcılık yapmak zorunda kalıyorsa bız yıne esıt degılız..

Umarım nedemek ıstedıgımı anlıyorsunuz.. Yanı bırılerını bıseylerle ıtham etmeden once lutfen onların yasadıgı cevreye bı goz atın.. Emınım cozumun hakları sınırlamak olmadıgını anlayacaksınız..

epic
07/04/2004, 16:26
Turkiye Cumhuriyeti sinirlari icinde yasayan butun vatandaslar, irklari, mezhepleri, bagli bulunduklari etnik gruplari, cinsiyetleri, vs. ne olursa olsun esit kabul edilmektedir. eger bu devletin sinirlari icinde yasiyorsaniz bu devletin diline, bayragina, yasalarina saygili olmak zorundasiniz ve topraklar uzerinde, etnik kokenlerinizden kaynaklanan haklar iddia edemezsiniz. irkiniz ve mezhebiniz ne olursa olsun Turksunuzdur ve cikip "Ben suyum, mensubu olmak istedigim baska bir devlet var ve sizin sahiplendiginiz sinirlarin gercek sahibi bu devlettir!" diyemezsiniz. yine irkiniz ve mezhebiniz ne olursa olsun "falanca kokenli" Turksunuzdur, Turkiyeli kavramini kabul etmem!

yeterince acik mi? bu kadar rahat olmayin lutfen. :)

epic
07/04/2004, 16:33
Turkiye'nin jeopolitik onemini gecelim. Turkiye'nin tarihi onemine gelelim. Turkiye Cumhuriyeti kurulus asamasindan once kanli bir kurtulus mucadelesi vermistir ve batililarin bolerek, isgal ederek, etnik gruplara ayirarak kolayca ele gecirme hevesini kursaginda birakmistir. ve bagimsizlik ugrunda verdigi bu savas, emperyalizm dar bogazinda cirpinan butun milletlere ornek olarak tarihin beyaz sayfalarina sanli bir sekilde yazilmistir. bugun Turkiye'yi kukla bir devlet haline getirmek, "ne istiyorsak yapiyor" imajini uzerimize yerlestirmek isteyenlerin asil amaci bagimsizlik ulkumuzu yokederek, tarih ve mazlum ulkeler nezlinde bizi kucuk dusurmek, elimizi kolumuzu baglayarak etnik catismalarin arasinda cirpinir bir duruma getirmektir.

saygilar.

HunTER
07/04/2004, 16:42
Sıze katılmıyorum dıyeyım oyleyse :) Aksıne ben (bır turk oldugum halde) turkıyelılık kavramını desteklıyorum ve cozumun burda yattıgına ınanıyorum..

Aksı zaten bızı catısmaya surukluyor.. Ornegın bu ulke ıcın calısan ama farklı bı etnık kulturden gelen bırıne sen turksun dıye dayatmak ne kadar yapıcı kı? Ve bu gercegı gormezden gelerek nereye kadar gıdebılırız? Kaldıkı yıne bırı bu ulke ıcın calısıyorsa hangı etnık kokenden geldıgı neden bu kadar onemlı olsunkı?

Ornegın ben bır russam yada bulgarsam bugune kadar bu ulke ıcın yaptıgım herseyı redmı edeceksınız? Yada ben yaptıklarıma karsı sızden sadece etnık kokenımın tanınmasını ıstıyorsam ve yıne tıpkı sızın gıbı kendı kulturume sahıp cıkıp onu yasatmaya calısıyorsam.. Soylermısınız bunun neresı hatalı?

Yanı bu cografyada o onemle uzerınde durdugumuz "kulturunu yasatma hakkı" sadece turkleremı tanınıyor?

HunTER
07/04/2004, 16:58
Bı kac seyın altını cızelım..

Oncelıkle etnık kokenı ne olursa olsun, hıc kımsenın bu ulke topraklarının bır kısmına ısaret ederek burası bana aıt demeye hakkı yok.. Yanı bır kurt batı trakyada ne kadar hak sahıbıyse bende guneydogu anadoluda o kadar hak sahıbıyım.. Ve hıc kımse bu hakkı benım elımden alamaz..

Ikıncısı en az benım kadar bu ulkede yasayan bı baska etnık grubunda kendı kulturunu korumaya, kollamaya hakkı vardır.. Ancak sız bundan hosnut degılsenız yapmanız gereken bu hakı onun elınden almak degıl yasadıgı cevreyı degıstırerek asımıle olmalarını saglamaktır.. Toplumsallastırmaktır..

Ucuncusu, bır gurubu hem dıslayıp hem ıcsellestıremezsınız.. Eger bu ulkede bırlık ıstıyorsak once farklılıklarına ragmen herkese saygı gostermeyı ogrenmelıyız..

Ve dorduncusu kurtulus savasında yada sonrasında bu ulke ıcın kanını doken sadece turkler degıldı..

Tabı tum bunlar sadece bana gore oyle olabılır..

epic
07/04/2004, 16:59
bakiniz, kavram catismalarinin arasinda cirpinip duruyoruz. ben kesinlikle "ya sev, ya terket!" gibi carpik bir mantigi kabul etmiyorum. sunu kabul etmemiz gerekiyor ki, Anadolu, uygarliklar besigidir ve bu topraklar zerinde hala bu uygarliklarin izleri silinmemistir, silinemez. siz russaniz, ya da bulgarsaniz, azinliksinizdir ve baska bir devletin sinirlari icinde yasamayi kabul etmisseniz, o ulkenin kulturel degerlerini yasatmayi da kabul etmissiniz demektir. eger cikip, "su dilde egitim gormek istiyorum!" derseniz bu devlet icinde devlet egiliminde oldugunuzu gosterir. sakIn bana ABD ya da baska bir ulkedeki birlesik yapiyi ornek vermeyin, cunku ABD'de saf bir Amerikan kulturunden sozedemezsiniz... ABD'yi sadece Fransizlar ya da sadece Italyanlar kurmamistir, ABD'yi hepsi birden kurmustur. kurucularindan kaynaklanan bu kulturel cesitlilik, uzun ic savaslardan sonra dogal olarak kulturu, bayragi, yasayisi farkli bir eyaletler sistemini dogurmustur.

az once dedigim gibi: cok kulturlulugun sinirlarini iyice belirlemeniz gerekir; bugun ulkemizde butun dini gruplar serbestce ibadetlerini yapabilmekte, ozel gunlerini istedikleri gibi kutlayabilmektedirler. ama bu ozgurluk gelip, egitim dili serbestligi, toprak serbestligi ve bilimum etnik koken serbetsligi isteklerini dayatirsa, bu ozgurlugun oldugu yerde milli butunlukten sozedemezsiniz.

sizin belirttiginiz gibi, kimin hangi etnik kokenden geldigi bizi ilgilendirmez... onemli olan ne istedigi ve ne yaptigidir. ama Turkiye Cumhuriyeti sinirlarinda, cogunlugu Turk olan bir halkla ayni kazanimlara sahipse, yasalar ve tarih onunde en az benim kadar Turk'tur! anlatmak istedigim bu... falanca kokenli Turk, kavrami bu dusunce dogrultusunda ortaya cikmistir ve miili butunluk icin gereklidir.

HunTER
07/04/2004, 17:14
ama bu ozgurluk gelip, egitim dili serbestligi, toprak serbestligi ve bilimum etnik koken serbetsligi isteklerini dayatirsa, bu ozgurlugun oldugu yerde milli butunlukten sozedemezsiniz.

Ben bunlardan bahsetmedım.. Hatta bunlar bana gore bızım toplumsal paranoyalarımız.. Ben kımsenın bunları ıstedıgınıde zannetmıyorum..

Ornegın kurtce kurs acmak, egıtım dılı serbestlıgımıdır? Oyleyse bunu cok once kaybettık cunku gorebıldıgım kadarıyla ulkenın her yerınde bı cok farklı dılın egıtımı verılmekte..

Yada toprak serbestlıgı.. Bızden boyle bısey ıstendıgını hatırlamıyorum? Tabı etnık gruplarla bolucu orgutlerı bırbırıne karıstırmıyorsak..

Yanı on yargılı ve korkuyla yaklasıyoruz soruna.. Oysa yeterı kadar serbestlık bızı bolmıyecegı gıbı aksıne bırlıgımızı daha da cok guclendırır..

epic
07/04/2004, 17:25
bugun ulkemizin dort bir yaninda liselerin ve yuksekogretim kurumlarinin egitim dili Ingilizce, Fransizca, Falanca, Filanca... bence herseyi paranoya olarak degerlendirmeyip gelecekteki olasi isteklere hazirlikli olun. tarihin akisinin ve bizi nereye goturdugunun farkindaysaniz tabi.

sIk sIk verdigim bir ornek: zamaninda aklievvelin biri carpik egitim sisteminin sundugu olanaklari degerlendirip ilk dersaneyi acmasaydi ve lise egitimi yillar gectikce bu kadar ayaklar altina alinmasaydi, ucreti milyarlari bulan universite hazirlik kurslari bu kadar cogalir miydi? ya da kendileri icin yaratilmis olan yasa boslugunu degerlendirip Ingilizce egitim veren ilk misyoner okulunu acan aklievvele ne dersiniz? ya yarin baska bir aklievvel sizin belirttiginiz dilde egitim veren bir okulun acilabilecegini ogrenirse? ya uyum yasalari falan ugruna bu talep edilirse? bence bu paranoyak olmak degil, hazirlikli olmaktir.

HunTER
07/04/2004, 17:34
Verdıgınız lınkte dersanelerın egıtım sıstemımızde neden bu denlı yer ettıgı daha farklı anlatılmıstı oysa.. Buna gore,

Defne Sarısoy: Eğitim sistemimiz özellikle yüksek öğretim kurumlarına öğrenciyi hazırlamak konusunda çok yetersiz. Liseden mezun olan bir öğrencinin hiçbir dershaneye gitmeden üniversiteye girme şansı neredeyse yok denecek kadar az. Bu çarpıklığın çözümü nerede yatıyor? Nasıl bir tablo var önümüzde bu anlamda?

İsa Eşme: Şimdi bu çarpıklığından çözümünden önce bunun kaynağından söz etmek istiyorum. Çünkü kaynağını bilmeden çözülmesi de zor diye düşünüyorum. Bizim ortaöğretim sistemimiz maalesef yanlış yapılandırılmıştır. Orta öğretimin bugün yüzde 66’sı genel lise, yüzde 34’ü de mesleki lise yapısında. Dünya ülkelerinde ise bunun tam tersi, Avrupa Birliği ülkelerindeki bu oran yüzde 65 mesleki eğitim, yüzde 35 genel lise. Dolayısıyla ortaöğretim sisteminin yanlış yapılandırılması nedeniyle bu öğrencilerin neredeyse tamamına yakınını üniversiteye yönlendiriliyor. Yani sayı bu düzeyde olunca büyük bir yarış da kaçınılmaz oluyor. Böyle bir yarışta üniversitelerin kontenjanları 170 bin civarında ve her yıl üniversiteyi bitiren 500 bin gencimiz tamamen sınava odaklı bir eğitimle kendilerini üniversiteye hazırlıyorlar. Geçmiş yıllarda birikenlerle birlikte üniversite sınavına girenlerin sayısı 1.5 milyonun üzerinde. Şimdi siz ne kadar çok öğretmen atarsanız atayın, bu yapıyı değiştirmedikçe, bu yarışı ortadan kaldırmadıkça bunu çözemezsiniz. O zaman yapılacak iş şu; orta öğretimi doğru yönlendirmek lazım. Üniversiteye girişte yeni bir uygulamayla sınav sayısı bilindiği gibi bu yıldan başlayarak 4’e çıkarıldı. 8’inci sınıftan itibaren her yıl öğrenciler merkezi bir sınava girecekler. O zaman eğitim tamamen sınava odaklı hale gelecek. Bizim ülkemizde öğretmenin başarısı, okulun başarısı sadece ve sadece üniversiteye yerleştirdiği öğrenci sayısıyla ölçülüyor. Böyle olunca okullarımız da öğretmenlerimiz de öğrencileri buna göre yetiştiriyorlar. Olabilecek kadar az zamanda çok soru çözmenin yolunu öğreten, başarılı sayılacak sonuçta.

Benım bundan cıkardıgım sonuc su.. Sorun yasal bosluklar degıl.. Sorun egıtım sıstemızdekı carpıklıklar.. Ve bız bunun onune gecemedıgımız surece turkıyede gercek anlamda bır egıtımden soz etmek mumkun degıl..

Oyleyse bu sıstemde (egıtımlı ama) egıtımsız kıtlelerı kendı cıkarları dogrultusunda guduleyecek bırılerı de mutlaka cıkacaktır..

epic
07/04/2004, 17:46
yazdiklarimi dikkatli okuyun lutfen. (bu noktada onceki mesajimin son paragrafi) :)

dersanelerin acilma nedeni -> carpik egitim sistemin, lise egitiminin ayaklar altina alinmasi.
ingilizce egitim veren universitelerin, liselerin acilma nedeni* -> yasal bosluk ve/ya da yasal duzenlemeler, degisiklikler sonucu taninan firsat.

* aslinda, "neden" burada yanlis bir sozcuk kullanimi oldu. yine de anladiginizi tahmin ediyorum.

HunTER
07/04/2004, 17:50
Sonradan farkettım bende.. Haklısınız aynı seyden bahsedıyoruz.. Sanırım dıger cumledekı yasal bosluk ıle once gelen egıtım sıstemındekı carpıklık ıfadesını karıstırdım :)

epic
07/04/2004, 17:51
ortak bir noktada bulusmak guzel. :)

HunTER
07/04/2004, 17:54
Degılmı :) Belkı gunun bırınde ulkedekı tum etnık gruplarda ortak bır noktada bulasabılır :)

o-z-a-n
08/04/2004, 10:48
Herkes bir noktada buluştuysa bence burada bu konuya nokta koyup farklı bir forum açalım...Konu başlığı "Geçmişten bugüne eğitim sistemi" olabilir mi?

kuen
08/04/2004, 11:11
konunun %10 değerinde ortak noktada anlaşıldıysa o konuda ortak anlaşma sağlanmış sayılmaz. Yeni açılacak konudada işin asıl can alıcı noktasında yarıda kesip başka konuya geçersek bu tartışmanında bi anlamı kalmaz bu benim düşüncem isteyen katılabilir isteyen katılmayabilir.

Dünden itibaren katılamadım yazılanları okudum sadece anlatmak istediklerimi toparlayıp yazacağım.

epic arkadaşımızla genelde aynı düşünceleri savunsakta hunter arkadaşımız hep bizim savunmuğumuz noktaların dışında bazı şeyler savundu herkez istediğini düşünebilir savunabilir saygımız olmak zorunda,

yazılanları tekrar okuduğumda sanki farklı şeylerden bahsediyormuşuz gibi bir tartışma olmuş, birisi düşüncelerini ortaya atıyor biriside sanki kitapdan okuyormuş gibi bi durum oldu izlenim verdi bana. (not: kimse üzerine alanımasın lütfen sadece izlenim)

Arkadaşlar geçmişte türkiyede veya dünyanın her hangi bir ülkesinde etnik gruplar bir arada kardeşce yaşamışlardır, bunların örnekleri tarihde görüldü, bunda mesajlardan anladığım kadarı ile hemfikiriz, o zaman neden ülkeyi bölmek için etnik grupları birbirine düşürerek yapılan çalışmaları (çalışmalar diyorum düzenli yapıldığını düşünüyorum) kabullenmiyoruz. Bunlarda açık ve net tarih kitaplarında hatta sağımıza solumuza bakaraz günümüzdede yaşandığını görebiliriz.

Beni endişelendiren konunun asıl özü anlatmaya çalıştığımız asıl nokta neydi ?
din,dil,ırk,mezhep ayrımı yapmadan türk milleti vatandaşıyım diyebilyorsan sen türkiye'ye gönülden bağlı türkiyenin hangi şartta olursa olsun bölünemez, bir bütün olduğunu kabul edersin. "atatürk'te bunu ne mutlu türküm sözü ile" vurgulamıştır. Yazdıklarımla bana sen fazla abartıyorsun, sen paranoyaksın diyenler çıkabilir, onlar için tek şey söylüyorum açın tarihinizi okuyun, hangi dönemlerde türkiye'yi bölmeye çalışan almaya çalışan paylaşan paylaşımını yapan milletleri okuyun. Bana bu konuda abartıyorsun diyemezsiniz, aynı örneği bir kere daha vereceğim. bugün aemeirakea'da hala türkiyenin bölünmüş haritalarıyla kürdistanın ermenistanın olduğu haritalarla ders veriliyor bunu, ünlü profesorler, avrupada çalışan insanlarımız terpit etmiş 4-5 hafta önce ceviz kabuğunda anlattığı konudur. bunun anlamı nedir, neden hala ameeeaia'da hala bu şekilde eğitim veriliyor bunları hiç düşünüyomuyuz, gerçekten türkiyenin sınırlarını bilmiyorlarmı acaba bunların nedeni nedir hiç düşünmüyomuyuz. Gerektiği yerde ben türk vatandaşı olarak yapılanlara bi anlam veremiyorsam, düşünmüyorsam, göz ardı ediyorsam bununda tek nedeni bilgisizlik ve yönlendirmedir. İşde ufak dediğimiz abartı dediğimiz küçük parçaların birleştiğinde göz boyayıcı (kendi çalışmaları çerçevesinde) amaçlarını uygulamaya geçirecek, emellerini gerçekleştirecek zaman er ve geç gelecektir sadece bilelim hazırlıklı olalım bugün herşeyi boşver ile geçiştirmeyelim.

Ben türk insanı olarak dünyanın en cana yakın, insancıl milletlerinden dünyaya türk olarak gelmiş vatandaşım, kültürümde, ahlağımda bu vardır bizim kültürümüzde bu vardır. Çeşitli etnik gruplarla tarih boyunca yaşamış bi milletiz bu hep böyle kalması için gözümüzü daha fazla açalım hatta dört açalım bilelim yapılanları, göz ardı etmeyelim ..

Ben abartmıyorum sadece yapılanları aktarmaya çalışıyorum bu söylediklerim kulakdan dolma laflar değil bizzat, çeşitli güvenilir yayın kuruluşları kitaplar dan okuduğum dinlediğim kanıtlanmış resmileşmiş şeylerdir.

bunlara hala abartı diyorsanız benim diyeceğim şey bizimle uğraşanlar ufak ufak çalışmalarının sonucunu alıyor demektir.

o-z-a-n
08/04/2004, 12:51
"konunun %10 değerinde ortak noktada anlaşıldıysa o konuda ortak anlaşma sağlanmış sayılmaz. Yeni açılacak konudada işin asıl can alıcı noktasında yarıda kesip başka konuya geçersek bu tartışmanında bi anlamı kalmaz ..."

Şu ana kadar hemen hemen bir noktada uzlaşıldı sanırım. "Türkiye'de yaşıyoruz ve bu ülkeye özgün kültürüne vs. sahip çıkmak istiyoruz."

Forum uzadıkça aynı şeyler tekrarlanmaya başladı diye düşünüyorum...

HunTER
08/04/2004, 14:03
türk milleti vatandaşıyım

Benım elestırdıgım bu zaten.. Turk mılletının vatandası olamazsın bır turk, kurt yada cerkez olarak Turkıye Cumhurıyetı vatandasısındır.. Kımseye zorla olmadıgı bıseyı dayatmanın anlamı yok.. Bunu anlamak ıcın bıraz empatı yapmanız yeterlı..

Ornegın almanyada yasayan bı turk oldugunuzu dusunun.. Alman hukumetı sızlere bırer alman oldugunuzu soyleseydı ne hıssederdınız? Yada bugun Almanya turklere anadıllerınde egıtım hakkı tanıyarak hata etmıs ulkesını parcalamısmı olmakta?

Yoksa zaten Almanya yada Amerıka gıbı buyuk devletler gucunu bu toplumsal farklılıklardanmı alıyor?

Yanı gormuyormusunuz bız kendı ıcımızde bu anlamsız tartısmaları surdururken ve sandıgınızın aksıne asıl bu tartısmalar bızı catısmaya suruklerken aslında sureklı yerımızde sayıyoruz.. Oyleyse neden sılkınıp hep beraber, bırbırımızden korkmadan cekınmeden bu ulke ıcın bıseyler yapmayı denemıyoruz..

Ornegın bu forumda oncelıgımız bılgıyı paylasmak degılde kısılerın etnık kokenlerını tartısmak olsaydı sızce tartısmaktan fırsat bulup ıs yapabılırmıydık?

HunTER
08/04/2004, 14:21
onlar için tek şey söylüyorum açın tarihinizi okuyun

Ve bırde, Avrupa tarıhı bızımkınden cok daha kanlı ve karanlık aslında.. Boyle bakıldıgında bu gun hıc bır Avrupa ulkesının bır dıgerıne guvenmemesı gerekıyordu.. Oysa onlar bu hesaplasmaları bı kenara bırakıp artık bırlık olmaları gerektıgını anladı..

Iste bugun bızım yapmamız gerekende bu.. Aksı halde korkudan adım atamayacak hale gelmıs bır turkıyenın zaten ılerlemesıne ımkan yok..

Ama ozur dılerım unuttum.. Avrupa bır hrıstıyanlar kulubuydu oyle degılmı? Bu durumda bızım zaten kulube kabul edılmemız sozkonusu degıl..

x-Acto
08/04/2004, 14:44
bunlara hala abartı diyorsanız benim diyeceğim şey bizimle uğraşanlar ufak ufak çalışmalarının sonucunu alıyor demektir.
isin bir baska boyutu... kendi kültürümüz var.. iliskilerimiz geregi baska milletlerin kulturlerinden bir sekilde etkileniyoruz.. islamiyet dolayisiyla arap kulturunden etkilendigimiz gibi..

baska bir olayda Oktay Sinanoğlu'nun dediği toplum mühendislerinin calismalari... Orhun yazirlarinda bahsediliyor... Tam emin degilim ama Osman Gazi'nin hocasi nasihatlarinda bahsediyor... Ataturk bundan bahsediyor..

Tarihsel bir zaafimiz galiba.. Millet olarak insanlarin kuyusunu kazmak gibi derdimiz yok, bu nedenle diger insanlarinda bizim gibi oldugunu dusunuyoruz ve diger insanlarin kotu amacli girisimlerini sorgusuz sualsiz kabulleniyoruz... Yoksa ben de mi paranoyagim...

Hunter can, Avrupa ulkeleri ile ilgili olarak soylediklerine tam olarak katilmiyorum... Kendi aralarinda ugrasmayi birakmis olabilirler.. ama sormak gerek.. gercekten boyle mi?? ingilizler dunyanin en iyi politikacilari.. italyanlar ve fransizlar da onlardan asagi degil... Arti iki avrupa ulkesi arasindaki iliski ile Turkiye ve avrupa ulkesi arasindaki iliski kesinlikle birbirinden cok farkli.. hristiyanlik olayini kastetmiyorum.. Almanya haricinde son yuzyil icerisinde birbirine girmis ulke yok.. ama hepsi birlikye bizi isgal etme girisiminde bulundular.. kismen de yaptilar.. daha da oncesinde ayni seyleri Turkler avrupa milletlerine yapti.. Hem Osmanli hem de Hunlar doneminde.. Bu yuzden Türkiye - Avrupa iliskilerinin farkli olarak degerlendirilmesi zorunlu bence... hem bizim hem de onlarin acisindan..

konu cok dagildi ve takip etmekte zorlaniyorum :rolleyes:

HunTER
08/04/2004, 15:14
konu cok dagildi ve takip etmekte zorlaniyorum

Haklısın sanırım.. En ıyısı bu konuyu burda kapatmak.. Cunku bende aynı seylerı tekrar tekrar soylemekten sıkıldım.. Ve anladıgım kadarıyla ortak bı noktada bulusmamız mumkun degıl..

Yınede ben gelecege umıtle bakmak ıstıyorum.. Herseyın daha guzel olacagı, tum korkuların bosa cıktıgı bır Turkıye.. Umarım oyle bır gunde sızınle oturup bunları tekrar konusabılırız..

epic
08/04/2004, 15:21
konu kapatilabilir tabi. ama bastan beri amacimiz "sudan cikmis balik" olmadigimizi gostermek. pek cok gencin internetteki ortak bulusma mekanlarindan birinde sadece "geyik yapmadiklarini" kanitlamak. tartisabildigimizi, fikirlerimizi anlatabildigimizi, dunya donerken bizim oldugumuz yerde saymadigimizi, okudugumuzu, yazdigimizi... fikirlerini anlatamayanlar(ya da anlatmak istemeyenler), bizim yazdiklarimizi okuyarak kendilerine pay cikarabilirler.

bence ortak bir noktada bulustuk ve yazdiklarimiz bosa gitmedi: birbirimizi kirmadan da beyin firtinasi koparabiliyormusuz. :)

sevgiler.

epic
08/04/2004, 15:25
TESEKKUR

yazarak ya da okuyarak katilimda bulunan butun arkadaslarima tesekkur ederim.

o-z-a-n
08/04/2004, 17:17
epic +

kuen
08/04/2004, 17:32
aslında yazılması gereken çok şey var ama madem böyle istiyorsunuz, çoğunluk ne istiyorsa onu yapalım :)

sadece şunu düzeltmek istiyorum

türk milleti vatandaşıyım:
(cümlesini yanlış kurmuş olabilirim yazdığımı okumadım zaten vakit olmadığından ) benim kast ettiğim şey türk veya başka bir millet o milletin vatandaşı isem gereğini yerine getirebilirim. bir millete bağlı olmak için o etnik kökenenden gelmiş olmak gerekmez.

Sonuç itibari ile anlatılmak istenen anlatılmıştır. Herkez üstüne düşüni yapsın işde sonuç :)

Bende herkeze teşekür ederim