Tam Sürümünü Görmek İçin : c++builder mı delphi mi?
arkadaşlar c++ builder ile delphi arasındaki fark nedir? daha dogrusu hangisi daha iyi?
Sedat Atif
13/03/2004, 23:27
Biri Delphi diğeri C++ dilinde program yazmak için :D
Sanırım C++ ile Delphi dilleri arasındaki farkı soruyorsunuz.
İkisi de grafik arayüz ile programlama yapabileceğiniz programlar. Biri C++ dilini temel alıyor diğeri ise Objekt Pascal dilini temel alıyor.
Ancak şunu baştan söylemek gerekir ki programlama dilleri arasında hangisi daha iyi gibi bir kıyas olamaz. Bunu görsel program geliştirme programlarında da söylemek artık nerede ise mümkün değil. Zira artık görsel program geliştirme programları da birbirinin aynısı.
C++ ile yaptığımızı Pascal ile de yapabilir. Builder'ın kullanım kolaylığı Delphi'de de vardır.
Bence bir tercih meselesi...
Ama şintaksın önemli olduğunu belirtmek gerek. Bir çok dil ile bir şekilde belirsiz düzeylerde uğraşmış biri olarak diyebilirim ki kodlama tekniği en kötü diller : Basic, Pascal, Python'dur.
acehreli
14/03/2004, 20:47
Bir de Borland Kylix var. Bu urunlerin bende uyandirdiklari izlenim su: Delphi ne teknoloji getiriyorsa, Pascal dilini temel aliyor. Kylix ise C++ dilini temel aliyor...
Bunun disinda da bir sey bilmiyorum :)
Kylix Delphi'nin Linux portudur.
Kylix Delphi'nin Linux portudur.
Ama 3. sürümü ile C++ da destekler.
acehreli
15/03/2004, 00:13
Heeey! Yuzyil sonra Ersin'le ayni konuda bulustuk :)
Peki Delphi'in durumu nedir? O da C++'i desteklemeye basladi mi?
Heeey! Yuzyil sonra Ersin'le ayni konuda bulustuk :)
Peki Delphi'in durumu nedir? O da C++'i desteklemeye basladi mi?
Selam Ali, merak etme hep aklımdasın. Her seferinde bir e-posta gondereyim diyorum, yuzum tutmuyor.. :) :(
Delphi sadece Object Pascal destekliyor. Ama şu sıralar 8. sürümü ile sanırım .NET de destekliyor. Yani yine Pascal ile yaziliyor ama .NET'e derleniyor. Kylix'ten uzun zamandir ses seda yok, sanirim uzerinde calisiyorlar. Muhtemelen hepsini tek cati altinda toplayacaklar.
Bu arada C++ iyice bir uygulama dili olmaktan cikiyor.. :)
ben Borland Delphi ile Borland C++ arasindan IDE bazinda bir fark goremiyorum; birincisinin 7., ikincisinin 6. versiyonlarini baz alarak konusacak olursak, borland'in standart bilesenleri her ikisinde de programcinin emrine sunulmus. C++'da sinif adini yazdiktan sonra nokta(.) yerine -> isaretini yaziyorsunuz, meshur listemiz aciliyor hemen. :)
C++'da WinAPI kullanmak daha hos; cunku WinAPI demek C++ demek! :)
C++'dan anlamayan orta duzey bir Delphi kod gelistiriciyseniz, WinAPI'ye manual erisme ihtiyaci hissettiginizde, MS'un helplerini acip kurcalayarak buldugunuz fonksiyonlari Pascal'a uyarlamak biraz zor oluyor. bu durumla ilgili olarak, DELPHI'de program yazan bircok insandan serzenizler dinliyorum. ama Borland C++ kullanmadan, sadece SDK destegi ve iyi bir derleyici ile C++'de sifirdan cok iyi Windows programlari yazilabilir. ki ben su aralar Borland C++ kullana kullana korelen C ve Win32 kod gelistirme aliskanligimi yeniden canlandirmak icin Dev-C++(http://www.bloodshed.net/devcpp.html) kurdum, haril haril referans kurcalamaya basladim. hatta tam su anda MSDN'den Platform SDK Update'i indirmekle mesgulum. :)
asik konumuza geri donucek olursak; her iki Borland IDE'si de yazilim gelistiricilerine ayni olanaklari taniyor. ama internette Delphi icin component bulmak daha kolay... cunku hazirlamak kolay. :) kendinizi usta bir kod yazari degil de standart bir yazilim gelistiricisi olarak goruyor ve kisa surede islevsel programlar hazirlamak istiyorsaniz Delphi kullanin. eger C++ asigi bir kod yazariysaniz, Borland C++ ile de hizli bir sekilde "calisan" programlar hazirlayabilirsiniz... ama C++ kodlamanin tadini alamayacaginizi garanti ediyorum! sadece tad aliyormus gibi yaparsiniz. :) :P
sonucta binlerce dolarlik gelistirme ortamlarindan bahsediyoruz, bu programlar daha cok isin maddi yonunu dusunen, kurumsal calisan proje gelistiricilerine hitap ediyor. bir de Web Tasarimi mantigiyla arayuz hazirlamak isteyenlere. :)
C++'da WinAPI kullanmak daha hos; cunku WinAPI demek C++ demek! :)
Aglamak istiyorum.
neden? anlatim bozuklugundan kaynaklanan bir pot mu var orada? :P
Borland IDE'lerinde kod yazarken direk Win32 prosedurlerine erisme, fonksiyonlarini kullanma gereksinimi duyabiliyorsunuz. ama Borland C++'da bu islem, sonucta C++ kodladiginiz icin Delphi'ye gore daha hos, cunku C++ bilginiz iyiyse C/C++ Win32 fonksiyonlarini kullanmaniz kolaylasiyor. ayrica ben C++ dedigimde C'yi de anlamanizi isterim, C/C++ yazmak istemiyorum.
sevgiler.
en iyisi Visual C++. MFC falan. :)
DotNetKid
15/03/2004, 21:28
epic ++
oyun, işletim sistemi falan yazmayıp sadece eğlence ve hobi için program yazacaksanız tabii ki cevap delphi!!!
eğer başlığı açan arkadaş kodlamaya yeni başlayacaksa hemen bir pascal kitabı edinsin ve daha sonra delphi ile tanışsın derim.
zaten 1 dili gayet iyi öğrendikten sonra arkası geliyor.
php geçmek istiyorsa c öğrensin derim.
ben şahsen çok zorlanıyorum şu an :(
veri tiplerini, operatorleri, karsilastirma ve dongu ifadelerini bilin yeter. geri kalani yardim dosyalarinda ve ornek kodlarda. amac object pascal ile windows programi gelistirmekse delphi'de her turlu amaca yonelik onlarca hazir nesne ve internette sayisiz bilesen var. ama bu bilesen bollugu yeni baslayanlari biraz tembellige alistirabilir.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.