PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Ucuz iş

serdare
23/11/2003, 21:18
Arkadaşlar geçe gün bir diş klinik web sitesine ihtiyaç duydu bende bir arkadaşım araçılığı ile müşteri ile görüşmeye gittim refaran gösterdim örnek web siteleri grafikler yani anlayacağınız kataloğun için çok beğendiği siteler oldu hatta birbirinde güzeldiki adam seçimi yapamadı her ne ise iş fiyata geldi ben herşey dahil 1250 $ fiyat çektim adam daha sonra konuşmaya başladı 100 $ a da yapanlar var dedi ben den bunu istemeyin olmaz dedim ve inan o anda okadar çok paraya ihtiyacım vardıki yani 50 milyonda verse yapacak seviyedeydim ama aç susz kaldım yapmadım :)

ve şimdi mutluyum Piyasaya darbe koymadım bari

Zerzevat Adam
23/11/2003, 21:58
Diyecektin ki: 100$'a yapılan dandik "site"leri dandik firmalar ve dandik adamlar yaptırıyor sizde istiyorsanız yaptırın...

IcenGuard
23/11/2003, 22:14
:super:
...bir zamanlar fakir ama gururlu bir proramcı vardı...
:)

tekshop
23/11/2003, 23:04
web tasarımı maalesef ayaga düstü. Ama sunuda kabul etmek lazım: Az paraya kalitesi düşük, cok paraya kaliteli site yapmalisiniz. Yani illa ki her cesit site 1500 dolara olacak derseniz gercekten ac kalırsınız.

mustafa
24/11/2003, 00:29
para için kalitemi düşüremem derseniz (ben olsam herhalde öyle derdim) siz aslında para kazanma kısmını ikinci plânda tutuyorsunuz demektir. yaptığı işten zevk alan birisi olarak ticârî mantıkla hareket etmediğiniz için, böyle şeyler yaşamanız çok normaldir.

Zerzevat Adam
24/11/2003, 00:38
Mustafa şöyle bir durumda var bir kerelik az para alıp sonra piyasayı düşürüp istesenizde iyi fiyata iş yapamayabilirsiniz..

Yani 50-100$ uğruna en azından o şehirdeki piyasa düşer(Bknz. HunTER hocamın yakınması)

xXx
24/11/2003, 16:49
Adamların bilinc altında su var "ulem bunlar ısmı yapıyor yaaa, k.c larının uzerınde tum gun oturup para kazanıyorlar" gibi bir anlayısla oturuyor %90 ı masaya zaten, bu yuzden en azından kısa vadede bizlerin is zor ha, ne zaman kı alıp bir tanesini yanında soyle bir iki gün takılmasını sağlayıp sabahlattıracaksın o zaman anlıyorlar bu işlerin oyle kolay olmadıgını :rolleyes:

Zerzevat Adam
24/11/2003, 17:47
xXx hocam birde şöyle bir durum var olay sadece programı kullanıp sabahlamakla da kalmıyor, hem özgün olacak hem görsel sanatlara biraz yeteneğin olacak, hem grafik, hem kodlama bir sürü şey var içinde...

Onun için Türkiye'de bu iş için en akıllıcası bana kalırsa masaüstü ve dijital tasarımı bir firma aynı anda yapmalı, mesela örnek verirsek bir firma kurumsal kimliğini ve web sitesini aynı firmaya yaptırırsa tüm evraklar ve site bir uyum içinde olabilir gibi...

Ama tabi bilişimde iyi para kazanmak ve geleceğin mesleği diye düşünürsek eticaret, b2b, b2c yazılımlar, intranet/extranet, internet uygulamaları çok önemli bir yer tutuyor...

xXx
24/11/2003, 18:06
tbiki oyle omer ama dıyorumya bır onyargı var malesef adamlar bizi bedavadan kazanıyor sanıyorlar yoksa ıs programla hazır seylerle bırmıyor ornegın yerı gelıyor tasarımı karakalemle cızıyor tarayıp pc ye atıyorum emek ısı yanı ama gelde anlat.

Zerzevat Adam
24/11/2003, 19:00
Ya emek olayı her işte var zaten ama en çok söylenen ibareler:

"Hadi canım sende bilgisayar işte 2 tık yapıyon bütün dünya önünde site bende yaparım bilsem bende yaparım"

"Banada ver o programı 2 günde öğrenir senden güzelini yaparım ne varki"

"Sen yapmıyorsun ki bilgisayar yapıyor"

"Çok daha ucuza senden iyi yapanlar var..." (En çok söylenen bahane...)

"5 Dakikalık iş program bende olsun gel gör 5 dkkda en güzel şeyleri yaparım madalya takarlar..."

:uff: maalesef

xXx
25/11/2003, 19:03
aynı fikrdeyiz ;)

Ansugo
25/11/2003, 21:56
Orjinal mesajı gönderen serdare
n o anda okadar çok paraya ihtiyacım vardıki yani 50 milyonda verse yapacak seviyedeydim ama aç susz kaldım yapmadım :)

Kişi önce kendinden sonra ailesinden sonra diğer kişilerden mesuldur. Yapmaman yanlış olmuş. Sen önce kendini düşünmelisin. Kendini yeterince düşündüğüne inandığında (arzuladığın imkâna ulaştığında) piyasayı da düşünebilirsin.

Ama önce sen! Sonra kümeler.

Ansugo
25/11/2003, 21:58
Orjinal mesajı gönderen omerbalyali
Diyecektin ki: 100$'a yapılan dandik "site"leri dandik firmalar ve dandik adamlar yaptırıyor sizde istiyorsanız yaptırın...

Yanlış olması muhtemel bir genelleme. Sitenin ebatına göre fiyat çekildiği düşünülürse 50$'a bile site yapılabilir.

Zerzevat Adam
25/11/2003, 23:44
Ansugo ama benim bununla ilgili ya burada ya bir arkadaşımla söylediğim bir söz var: Herkes az uz diyip kendini düşünürse bir süre sonra piyasa(en azından o bölgedeki) düşerse o zaman o piyasada "sen" diye biriside kalmayabilir...

Mesela bir hayırsever ekmek dağıtıyor herkeste hurrraa dalıyor kalabalığa herkes "ben" düşüncesiyle alayım derken hayırseverin kafasına tak ediyor çekip gidiyor, eğer herkes ben demesiydi herkes sabredip, sırasıyla, hakkı olanı yani boğazına kadarı alsaydı belki hayırsever haftaya daha fazla ekmek getirirdi...

Ayrıca başta referans için ucuza olsun az olsun birşey olsun diye başlamayın sonrasını kolay düzeltemeyebilirsiniz, az ama öz referansınız olsun yada en azından 1 tane olsun hakkınız olanı alın...

IcenGuard
25/11/2003, 23:51
bi kere annem, "arkadasın kızıda(10) program yazıyor, onu artık herkez yapıo" demisti :) :rolleyes:

acemi
25/11/2003, 23:54
Musteriden iyi para isteyebilmek icin bir farkimiz olmali ve bu fark, musterinin de isine yaramali. Bu isin baska bir caresi yok. Diger turlu her zaman bizden cok daha ucuza ayni isi yapan birileri olacaktir.

terstokat
26/11/2003, 00:15
Satış pazarlama teknikleri de geliştirmek lazım, [code] dışında. Yani yaptığın işi 50$ işlerden daha iyi olduğunu ispatlamalısın!

//kimseye demedim genelleme yaptım

Zerzevat Adam
26/11/2003, 00:33
@Acemi +1000 Çok haklısın...

Müşteri bilinçli olmalı diyoruz eğer biz ona hangi çalışmanın hangi işin iyi olup fiyatının kaç olduğunu öğretmezsek "o" ucuz yapanlar ile bizim bir farkımız kalmaz.(müşterinin gözünde)

Tabii ki şu var web site yapabilen herkes firmalara site yapabilir herkes te iyi yapacak diye bir kaide yok(İlk başlarda) bu yüzden de hakkının üstünde para almasıda iyi olmayacaktır o zaman da gerçekten hakkını isteyenlere ve bütün piyasaya "çok yüksek rakam istiyorlar" gibi bir izlenim sergileyecektir...

Ama şöyle birşey var eğer bir kişi kendini geliştirecekse önce kişisel ve ekip halindeki projelerde ve localde rastgele tasarımlar, siteler yapmalı ondan sonra firmalara, kurumlara site yapmalı tabi ilk yaptıklarıda güzel olacak değil ama zamanla gelişmek ve fiyatını ilk 1-2 işten sonra hakkı olan parayı almasıdır...

Olay şundan ibaret:
Hak ettiğini alacaksın...
Eğer hak ettiğin piyasanın altında veya ortalarındaysa hak ettiğin miktar artmalı tabii ki hak ettiğin miktar...
Eğer hak ettiğin miktarı istemezsen hak ettiğini kimse alamaz...

Yani bence temel şuna dayanıyor: Bir inşaatta bir sürü parça vardır, malzeme vardır; çimento, kum, tuğla, taş, demir, çivi...

Belki bir çivi yerinden çıksa bina çökmez ama bir çivinin çıkması diğerlerininde çıkması demektir...

Ayrıca rekabet yaratılacaksa da bu piyasa düşürülmeden yapılmalıdır, yani birisi 75$ yapar diğeride rekabetten dolayı 50$a yapar ama başka birileri 2000$a yapar rekabet için başkasıda 1750$a yapar, yada 2000$a yapar hizmette eşantiyon katar(Sakız, çiklet değil mesela 50mb yerine 100mb host sağlar gibi..)...

Bana kalırsa benim gibi kişiler en azından düşük fiyatla çalışmamalılar, bizim de ihtiyacımız olsa bile ne kadardır yani direk maddi gelir elde etmek için bu işi yapmıyorsak hak ettiğimiz kadarını istemeli piyasanın geneline çıkmadan önümüze gelen işi yapmamalıyız...

Benimde mentalitem referans olsun az çok bir para geçsin elime para fazla önemli değil idi ama şu var hem hakkımı alamıyacağım hemde piyasada evini, eşini geçindirmekle yükümlü kişilere kötülük etmiş olacağım hem zaman, hem sağlık bakımından kaybetceğim...

Hiç yapmam yada hakkımı verenin işini alırım oh mis gibi...

Belki fazla gelebilir ama ben taban fiyat olarak 500$ belirledim dün abim geldi bize ve kendisi reklamcı ve danışmanlık hizmeti veriyor o da dedi ki eğer baştan az başlayayım sonra yükseltirim dersen olmaz, birisi senin işine karışacaksa, sana pazarlık yapacaksa özellikle senden iyisi daha ucuza yapıyor diyecekse hiç muhattap olma adam neden mesaj atmadı, neden irtibatı kesti diye kendi düşünsün dedi haklı olduğunu da düşünüyorum....

Yani şimdi diyebilirsiniz ki belki 500$dan daha az fiyatta yapıyorum ömer'den iyiyim haksızlık değil mi vs...

Belki doğru ama benim kaybedecek fazla birşeyim yok şuan için, eğer şimdiden piyasa düşerse ben ileride nasıl para kazanacağım? Eğer benim gibi evden freelance çalışan kişiler fiyatını hak ettikleri değerde tutarsa müşteri ne yapabilir? Her kapıya gitse benzer rakamlar gibi...

500$ diyince müşteri istemezse kendi bilir ama en azından fiyatlarında öyle az olmadığını görebilirde...

"Webmasterları toplama projesi"(*) olsaydı hepsine sorardık kaç alıyorsun diye sonra genel olarak fiyatlardan olan sorunları, yakınmaları tartışırdık...

(*)=Zavallı webmasterlar bir yerde toplanmaya mahkûmmuşlar gibi senelerdir "Webmasterları toplama projesi" çalışmaları yapılmaktadır ve sonuç şudur: "Yaa yapsaydık çok büyük ve önemli bir proje olacaktı ama olmadı" :D

Zerzevat Adam
26/11/2003, 00:40
Dün yengemle konuşurken şöyle dedi: A diye bir adam var yaptığı işler çok süper ahım şahım değil hep marka şeylerden kullanıyor, 100.000$ - 150.000$ lara tasarım yapıyor(iç tasarım, dekorasyon vs. olarak) ama adamın özelliğinden değil baştan beri hep yüksek fiyat verdiğinden ve artık kendi ismini yaptığından...

Yani kendini pazarlamak da önemli bu konuda, ayrıca referans konusu terstokatın dediği gibi de az ama öz olsun 1 tane de olsa düzgün referans olsun...

Reti
28/11/2003, 22:38
Arkadaşlar uzun lafın kısası bu iş de diğer ticari faaliyetler gibi arz talep meselesi. Sayfayı yaptıracak olan kişiler bu işten sağlayacakları faydayı tahmin ederek para verirler.
İlk düşünceleri sağdan soldan duydukları internet olayında bizim de bir yerimiz olsundur.
Yoksa sizin kara kalemle çizip, scan edip fotoshopla işlediğiniz görüntüleri falan anlatmaya kalksanız gülümseyerek dinlerler.

Bu tip müşterilere benim taktiği uygulayın :)
Alın 250 dolarlarını sonra en ucuz yerlerden domain ve host alıp ( ortalama 25$) 15 gün sonra hazır olur deyin.
FP Ve DW ile 2-3 saatte hazırlayın siteyi.