PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : MS, Google'ı yer mi?...

ee++
31/10/2003, 19:09
Selamlar,

Bir süredir haberiniz olduğu üzere MS, Google ile yarıl halinde, en azından sözde. Ama tabi Google gibi bir sistem kurmak her yiğidin harcı olmadığı için MS her zamanki gibi klasik yöntemlerine başvuracak gibi. Ayrıntılar için:

http://www.nytimes.com/2003/10/31/technology/31net.html?ex=1068181200&en=9611591c74179e13&ei=5062&partner=GOOGLE

MEHMET
01/11/2003, 07:29
hımm verdiğiniz link ingilizce..
:(
microsoftun başvuracağı klasik yöntemler dediniz, @ee++. Bu yöntemlerden kastınız nedir, bu yöntemler kötü niyetli mi?
Eğer cevabı yazıdaysa ingilizcem olmadığı için anlamadım. Ve bir arkadaş benim için yazıyı tercüme ederse sevinirim.

ee++
01/11/2003, 08:33
"Ya benimle birleşirsin ya da MSN Search'ü Longhorn'a entegre ederim, kullanicilar Google'ın adını bir daha anmazlar.." diyor MS.

RaiST
01/11/2003, 09:26
Bir diğer ifadeyle MS - Netscape dalaşı

xXx
01/11/2003, 10:48
yemesi zor, google de ms in mantığını kullanıyor yani 7 yasında veya 70 yasındaki biri bile kolaylıkla ısını gorebiliyor ns nin exp. karsısında yenılmesının sebebıde bence buydu zaten.

HunTER
01/11/2003, 10:57
MSN Search'te ne olakı? Eger ben '"avni lifij" desen' dedıgımde bana "aradıgınız krıterde kayıt bulunamadı" derse hayatta kullanmam onu..

LEthaL
01/11/2003, 20:24
HunTER: Ben dedim birkaç kayıt buldu. Bu arada sanırım bu desen çalışmaları Hüseyin Avni Lifij ile başladı.
Resimler çok güzel.

Konuyu dağıtıyorum. Farkındayım. :)
MSN Google'a göre çok yavaş değil mi?

fatihhood
02/11/2003, 01:57
Alışkanlıkları değiştirmek zordur...

MEHMET
02/11/2003, 07:31
bence bilgisayar mevzusu olunca alışkanlıklar çok çabuk değişebilir.
+
Eğer microsoft daha iyi bir arama motoru yaparsa elbette MS'in arama motorunu kullanırım.

RaiST
03/11/2003, 14:04
excite yahoo altavista bir zamanlarda alıskanlıktı:)

acemi
03/11/2003, 15:39
Yeni habere gore Google, Microsoft'un ortaklik/satinalma teklifini reddetmis. Bunun yerine halka acilacakmis.

july
04/11/2003, 20:07
google halka açılmayı önceden planlıyordu, ms bir atak yapmak istedi ama ters tepti. aslında ms google ı alsa pek bişi olmaz çünkü msn ile google pek rakip değiller msn inktomi teknolojisi kullanıyor yani google'ın tam anlamıyla rakibi orda inktomi oluyor,ikiside arama motoru, yahoo son aylarda çok agresif büyüdür önce inktomi sonra overture ile birlikte alltheweb ve altavista, allthe web neredeyse google kadar büyük(sadece 100bin sayfa daha küçük) ve başarılı. yahoo bugünlerde arama özelliklerini yeniledi belki farketmişsinizdir. MSN de bir bot çıkardı kendi motorunu yapıcak ama zannetmiyorum ms de nerde o kabiliyet.
biraz reklam gibi olacak ama ingilizce bilmeyen arkadaşlar için, arama motorları ile ilgili haberleri takip etmek için
http://www.aramamotorubilgi.com sitesi ideal ayrıca arama motorlarına kayıt sorularınız içinde orada arama motoru forumu var.

Sahin
04/11/2003, 21:28
Google'ın başarısının en büyük sebeplerinden biri hızlı olması.
Speed: Very Fast (86th percentile)
MSN'in hızı ise;
Speed: Average (45th percentile)
Altavista;
Speed: Slow (28th percentile)

Microsoft herşeyi ister ama herşeyi alması mümkün değil.

Mesela benden Ceviz.Net'i isteseler hayatta satmam. :p

Meteryus
20/06/2004, 19:29
Microsoft herşeyi ister ama herşeyi alması mümkün değil.

Mesela benden Ceviz.Net'i isteseler hayatta satmam. :p

:D :bravo: :kihkih: :])

selami_32
20/06/2004, 19:33
dikkat bu konu eski ancaak Meteryus +32 :D

noname
21/06/2004, 01:10
Dünyada degişmeyen ender şeylerden biridir Değişim.
Şu Anda Msn Google bizim için Karşılaştırılamasada
İkisi arasındaki denge farkı çok. Dünyanın %95inden fazlası
microsoft ürünlerini kullanıyor.buna dünyanın en büyük maddi
desteginide ekler onuda kullanıcılara bölersek sorunun cevabını buluruz.
Adamların Sadece ismi 70 milyar dolar iken Karşısında durabilecek varmı sizce...

Ansugo
21/06/2004, 08:35
Bu bir paradox.

ee++
21/06/2004, 09:04

Paradox ile Kaos'un farkı nedir? (Maksat muhabbet olsun.)

laucian
21/06/2004, 14:35

paradox çıkmaz, kaos ise düzensizlik gibi sanki..biraz araştırıp bi şeyler yazsam daha iyiydi ama..maksat muahbbet..

noname
21/06/2004, 15:24
Bu bir paradox.

neden paradox olsunki?
sanırım bügünlerde paradox lara takıldın.
ama paradox olarak kalan fazla birşey yok
herşeyin bir çözümü var...

Ansugo
21/06/2004, 16:09
neden paradox olsunki?
sanırım bügünlerde paradox lara takıldın.
ama paradox olarak kalan fazla birşey yok
herşeyin bir çözümü var...
Değişmeyen Değişimin ta kendisidir.

O zaman değişim de değişiyor demektir.

Bu önerme çözümsüzdür.

Ankarali birisinin tum Ankaralilar yalancidir demesi gibi birsey.

acemi
21/06/2004, 16:20
Değişmeyen Değişimin ta kendisidir.

O zaman değişim de değişiyor demektir.

Bu önerme çözümsüzdür.

Cozumsuz degildir, sadece bu onerme yanlistir.

Bu onermede zaten sorun yok. Paradoks degildir. "ender seylerden biri" yerine "tek sey" demis olsaydi, hatali bir onerme olurdu ama bu haliyle sorun yok.

Ansugo
21/06/2004, 16:23
Kaos, gecenin köründe panik atak nobeti ile uyanip kocaman olmus gozbebekleriniz ile kacacak delik bulamamaktir.

Matematiksel anlamda Kaos'u ise hatirlamiyorum. Ama oyle birsey ogretmislerdi diye hatirliyorum.

Ansugo
21/06/2004, 16:25
Bu onermede zaten sorun yok. Paradoks degildir. "ender seylerden biri" yeri "tek sey" demis olsaydi, hatali bir onerme olurdu.
Değişmeyen ender şeylerden biri cümlesini sadeleştirirsek : "Değişmeyen Değişimdir" e varırız.

Tek sey, cok sey, ler, lar'in konuya herhangi bir etkisi yok. Aynı şey diğer şeyler eklenerek söylenese herbiri için ayrı ayrı paradox oluşabilir.

acemi
21/06/2004, 16:29
Tek sey, cok sey, ler, lar'in konuya her(angi bir etkisi yok. Aynı şey diğer şeyler eklenerek söylenese herbiri için ayrı ayrı paradox oluşabilir.
Etkisi var. Hangi kumeyi kapsadigini belirtiyor.

"Butun elmalar kirmizidir" ve "bazi elmalar kirmizidir" onermesinin ayni sey olmamasi gibi...

Birincisinde denilen "bazi seyler degisir ama bazi seyler de degismez. Degisim, degismeyen seylerden biridir". Burada uzaydaki bazi seyler icin kural konuluyor.

Ikincisinde denilen "Degismeyen hicbirsey yoktur". Yani butun uzay icin gecerli bir kural konuluyor.

Ansugo
21/06/2004, 16:33
Etkisi yok. Cunku bu elemanlardan birisi ozellikli. Ender olanlarin icinde bir de degisim var. "Degismeyen ender seylerden biri acemi'dir" dersek bunda bir derdimiz yoktur. Ender olan şeyler kümesini genişletebilir, farklı kümeler ile kesişimini alabiliriz.

Ama ender şeylerden biri değişimdir dersek, diğer kümeler için paradox olmayabilir ama değişim elemanı için paradox mevcuttur denebilir.

Yani denen küme "Bir paradox kümesi" adlı kümeyi de kapsıyor. Biz de ender kümesi ile bir paradox kümesinin kesişimi olan "değişmeyen değişim" elemanını alıp ona göre işlem yapıyor ve buffer overflow dan geberiyor, BSOD'lar ie hayatimiza anlam katiyoruz.

acemi
21/06/2004, 16:50
Paradoks olabilmesi icin bu onermenin hem dogru hem de yanlis kabul edildiginde sorun cikiyor olmasi lazim.

"Degismeyen tek sey degisimdir" onermesini dogru kabul ettiginizde sorun cikiyor ama yanlis kabul ettiginizde sorun cikmiyor. Bu onermenin yanlis olmasini engelleyen bir durum var mi?

fatihhayri
21/06/2004, 18:07
Bence Microsoft bu alanda nekadar yatırım yapacağına ve bu alandan beklendtilerine bağlı.

Eğer büyük beklentiler ve gelecek görürse neden olmasın.

Sen yeterki paradan haber ver. Gerisi hikaye

myavuzselim
21/06/2004, 19:06
Bence hem ansugo hakli, hem acemi.
Gerçek cevabi bulmak için degisim ne demek, önce ona karar vermek lazim:

Eger degisim = "hersey degisir, degismeyen hiçbirsey yoktur" dersek,
"degisim degismeyen ender seylerden biridir" önermesinde (:)) paradox vardir.

Ama eger degisim = "çogu sey degisir" dersek, burada sorun yok.

Neyse, bize ne canim ;)

Ansugo
21/06/2004, 19:24
"Degismeyen tek sey degisimdir" onermesini dogru kabul ettiginizde sorun cikiyor ama yanlis kabul ettiginizde sorun cikmiyor.

Yanlış nasıl kabul ettin merak ettim? Daha doğrusu bu önermenin yanlış halini yazar mısın?

Ansugo
21/06/2004, 19:25
Bence hem ansugo hakli, hem acemi.

Yok. Biz haklı olmaya uğraşmıyoruz. Sadece acemi'nin ne düşündüğünü anlamaya çalışıyoruz :P

myavuzselim
21/06/2004, 19:41
Paradoks olabilmesi icin bu onermenin hem dogru hem de yanlis kabul edildiginde sorun cikiyor olmasi lazim.
Dogru. Bir önceki mesajimda paradoksun yerinde hata olmasi lazimdi.

acemi
21/06/2004, 20:07
Daha doğrusu bu önermenin yanlış halini yazar mısın?
Ne demek istedigini anlamadim. Bu onermenin tek hali bu... Bu yanlis da olabilir, dogru da...

HunTER
21/06/2004, 20:24
Soyle olabılırmı ornegın, bır ankaralı tum ankaralılar yalancıdır derse, burda

a. Onermeyı dogru kabul edebılırız.. (Bu durumda onermeyı yapanda yalan soyluyordur.. Yanı kımın yalancı oldugunu bılemeyız)
b. Onermeyı yanlıs kabul edebılırız.. (Bu durumda da onermeyı yapan dogru soyluyordur.. (Cunku onerme yanlıs, tum ankaralılar dogru soyluyor) O halde yıne kımın yalancı oldugunu bılemeyız)

Ama bu ornekte benzer bı durum yok.. "Degısmeyen tek sey degısımdır"

a. Onermeyı dogru kabul edebılırız.. (Degısmeyen tek sey degısımse, degısımınde degısmesı gerekır.. O halde onerme hatalıdır)
b. Onermeyı yanlıs kabul edebılırız.. ("Degısmeyen tek sey degısım degıldır".. Bu halıyle onerme donguye gırmıyor yanı bu ters onermede yukardakı gıbı bı durum soz konusu degıl.. O nedenle bu bır paradox degıldır..)

Ansugo
21/06/2004, 20:25
Valla ben de nasil dogru nasil yanlis oldugunu anlamadim.

HunTER
21/06/2004, 20:27
Yanı "Degısmeyen tek sey degısımdır" onermesı hatalı kabul edılıp ısın ıcınden kolayca cıkalabılır..

Ansugo
21/06/2004, 20:27
Himm Hunter'in mesajdan sonra biraz anladım.

Yanlız anlamadığım bir nokta daha var : Paradox olması için neden iki yöndende hatali olmasi lazim? Tek yonden hatali olanlara ne deniyor? Yarım paradox falan mı? Belki Kaos deniyordur.

HunTER
21/06/2004, 20:31
Ama bı sanıye.. Ustunde bıraz daha dusununce "Degısmeyen tek sey degısımdır" onermesınde bı sorun yokkı? Yanı degısımı ayrı tutarak hersey degısır dıyoruz.. Ama degısımı ayrı tutuyoruz.. Bu durumda bu degısmeyen tek seyın, dısındakı her seyın degısmesınden degısım etkılenmez?

Yanı "degısım" degısen hersey kumesının dısındadır.. Ve onermeyı bu halıyle dogru kabul edebılırız?

acemi
21/06/2004, 20:34
Ornek verirsem belki daha anlasilir olacak. Aristo mantigina gore su bir paradoks:

bu cumle yanlistir

* Bu onermeyi dogru kabul edersek ayni zamanda yanlis oldugunu da kabul etmemiz gerekecek.
* Bu onermeyi yanlis kabul edersek (tersini dogru kabul etmemiz gerektiginden dolayi) ayni zamanda dogru oldugunu da kabul etmemiz gerekecek.

Dolayisiyla onermeyi dogru da kabul etsek, yanlis da kabul etsek onermenin ayni anda hem dogru hem de yanlis oldugunu kabul etmemizi gerektiriyor. Aristo mantigina gore ise bu mumkun degil ve paradoks olusuyor.

acemi
21/06/2004, 20:42
bır ankaralı tum ankaralılar yalancıdır derse
Bu da paradoks degildir cunku bu onermenin tersi "tum ankaralılar dogrucudur" degildir. Bu onermenin tersi "bazi ankaralilar dogrucudur"dur.

Ateşbalığı
21/06/2004, 20:53
Paradoks doğru kabul edildiğinde yanlış yanış kabul edildiğinde ise doğru sonucunu veren önermeleri ifade eder.

" Değişmeyen tekşey değişimin kendisidir "önermesini doğru kabul ettiğimszde : Değişimin kendisini yadsımış oluyoruz.Ortada değişmeyen birşey kalıyor.Oda değişimin kendisi.

Bu önermeyi yanlış kabul ettiğimizde :genel olarak değişimi yadsımış oluyoruz.Bu anlamda bencede bu önerme bir paradoks gibi duruyor.

Sevgiler,

Ansugo
21/06/2004, 21:41
Bu da paradoks degildir cunku bu onermenin tersi "tum ankaralılar dogrucudur" degildir. Bu onermenin tersi "bazi ankaralilar dogrucudur"dur.

Aksine onun tam tersi "tüm ankaralılar doğrucudur" dur. Bazı dediğimiz zaman tam tersi olmaz. Çünkü adam tüm diyor. Tümü tersten yazarken bazı olarak yazamayız. Ancak hiç diye yazabiliriz.

Yani tüm ankaralılar yalancıdır.
Yani tüm ankaralılar doğrucudur.
Yani hiçbir ankaralı yalancı değildir.

gibi...

myavuzselim
21/06/2004, 22:02
Biri sana tüm Ankaralilar yalanci dese, senin bu yargiyi cçürütmek için tüm Ankaralilari arastirman mi gerekir, yoksa bir tane dürüst Ankarali örnegi vermen yeterli mi?

acemi
21/06/2004, 22:08
Aksine onun tam tersi "tüm ankaralılar doğrucudur" dur. Bazı dediğimiz zaman tam tersi olmaz. Çünkü adam tüm diyor. Tümü tersten yazarken bazı olarak yazamayız.

Butun klasik mantik kitaplarinda yazar bu... Tum'lu bir onermenin zittini alirken "bazi/en az bir" kullanilir.

Ornegin "butun zenciler kivircik saclidir" onermesinin zitti
* "en az bir zenci vardir ki kivircik sacli degildir"
* veya "bazi zenciler kivircik sacli degildir" dir

Ateşbalığı
21/06/2004, 22:43
Bahsedilen şey çelişiğidir.Bütünün karşıtı hiç dir.

Ansugo
21/06/2004, 23:31
Butun klasik mantik kitaplarinda yazar bu... Tum'lu bir onermenin zittini alirken "bazi/en az bir" kullanilir.

Ornegin "butun zenciler kivircik saclidir" onermesinin zitti
* "en az bir zenci vardir ki kivircik sacli degildir"
* veya "bazi zenciler kivircik sacli degildir" dir

Ben ogretiyi degil senin gorusunu soruyorum.

"Tüm ankaralılar yalancıdır" 'ın zıttı "Hiçbir ankaralı yalancı değildir" olabilir.

Diğerleri zıttı değil "önermeyi çürütmek için öne sürülen kalıplardan biri" olabilir.

Peki klasik mantık kitaplarında "Bazı Ankaralılar yalancıdır" ın zıttı olarak ne diyor? "En bir ankaralı doğrucudur mu?" diyor? O zaman isimize geldigi gibi zittini uretebiliyoruz demektir.

Ateşbalığı
21/06/2004, 23:45
Genelin karşıtı nasıl özel olabilir.Bu düşünceyi düşünceyle savunan yada yadsıyan uğraşın yani mantığın hiç bir yerine sığmaz.Tarihte sığdırmışlarsada bana uymaz.

"Bütün linuxcular Microsoft karşıtıdır " --- " Hiç bir linuxcu Microsoft karşıtı değildir"

Bu iki cümle birbirnin karşıtı yani zıtıdır.

Bazıyla kurduğumuzda da onun zıttı yine olumsuzu olmaktadır.

Ama biz "Bütün linuxcular Microsoft karşıtıdır " dediğimizde ve bunu kabul ettiğimizde "Bazı linuxcular Microsoft karşıtı değildir " detrsek çelişkili konuşmuş oluruz.Çünkü ikisi arasında çelişki vardır.

Yani zıtlık bakımından genel genelle özeli özlle karşılaştırabilirz.

Sevgiler,

myavuzselim
21/06/2004, 23:49
Peki klasik mantık kitaplarında "Bazı Ankaralılar yalancıdır" ın zıttı olarak ne diyor? demektir. Hiçbir Ankarali yalanci degildir. Bazi Ankaralilar yalancidir demek, en az bir tane yalanci olan Ankarali var demektir. Bunun tersinin geçerli olmasi için bütün Ankaralilarin dürüst olmasi gerekir.

~ degil demek
^ ve demek
v veya demek ise:

~a v a her zaman dogrudur, yani ya birsey dogrudur, ya da tersi.
~a ^ a her zaman yanlistir, yani hem birsey, hem de onun tersi dogru olamaz.

Eger "Tüm Ankaralilar dürüsttür"ün tersi "Tüm Ankaralilar yalancidir" dersen, ve elimizde bir adet dürüst Ankarali ve bir adet yalanci Ankarali varsa, o zaman ~a v a = yanlis olur. Bu da imkansiz.

acemi
22/06/2004, 00:21
Ben ogretiyi degil senin gorusunu soruyorum.
Aristo mantigi uzerine konustugumuz icin klasik mantik kitaplarini kaynak gosterdim. Konustugumuz konuya ozel soruyorsan ayni gorusteyim (cunku Aristo mantiginin cuvalladigi yerler var ama bu konuda degil...)

Peki klasik mantık kitaplarında "Bazı Ankaralılar yalancıdır" ın zıttı olarak ne diyor? "En bir ankaralı doğrucudur mu?" diyor? O zaman isimize geldigi gibi zittini uretebiliyoruz demektir.
"Bazi Ankaralilar yalancidir"'in zitti "Butun Ankaralilar dogrucudur" oluyor.

HunTER
22/06/2004, 00:33
Pekı butun genellemeler yanlıs degılmıdır :)

myavuzselim
22/06/2004, 00:38
Pekı butun genellemeler yanlıs degılmıdır :) Iyi fikir. Butun genellemeler yanlistir diyenlere verecek karsiligi buldum :) Sen de bunu mu kastediyordun?

Ateşbalığı
22/06/2004, 00:50
Ya yapmayın arkadaşlar, kitabı print edin atın yada kaynak verin direk .

Bu mantık olayını benim mantığım almıyor.Tümelin zıttı nasıl tikel olur.

"Bazi Ankaralilar yalancidir"'in zitti "Butun Ankaralilar dogrucudur" oluyor.

Külliyen hata kanımca.

Bu iki cümleden birni doğru kabul ettiğimzde diğerini de doğru kabul edersek çelişki ortaya çıkar.Yoksa aralarında karşıtlık yoktur.Olay budur.mantık jargonuyla konuşmak gerkirse : Tümel olumlunun karşıtı tümel olumsuz olmak zorundadır.Enazından bana göre.

Sevgiler,

noname
22/06/2004, 01:04
...

buradan
hiçbir şeyin değişmediginimi?
Herşeyin degiştiginimi ?
değişmeyen şeylerin oldugunumu düşünmek gerekiyor.
yoksa değişim kelimesinin değişmeyi anlattıgı içinmi değişmemiş kabul edilir.

Ateşbalığı
22/06/2004, 03:20
kaynak :Ahmet cevizci felsefe sözlüğü

Sayfa 155:

Çelişik önermeler :Bir diğereinin değillemesi durumunda olan önermelere denir.Birlikte evetlenmelerinin bir çelişkiye yol açtığı önermelere denir.

Aristotales karesinde özne ve yüklemi aynı olan fakat birbirnden hem nitelik hemde nicelik bakımından farklı olan çelişik önermeler olarak tanımlanır.Buna göre:"Tüm insanlar ölümlüdür" önermesi ile "bazı insanlara öleümlü değildir" öenermesi çelişik öenermedir.

Sayfa :397
Karşıt Önermeler:Nicelik bakımından aynı olmakla birlikte ,nitelik bakımından farklı olan ,yani bir olumlu iken ,diğeri olumsuz olan ve herikisi birden doğru olmayan ,fakat herikisi biden yanlış olabilen önermeler.

Bütün ankaralılar yalancıdır

Hiçbir ankaralı yalancı değildir.

Biri olumlu iken diğeri olumsuz,herikis birden doğru olamaz fakat herikisi birden yanlış olabilir.

Uykumdan ettiniz beni, yıllardır bazamın altında duran kitaplarıda çıkarttınız ya bana helal olsun size.

@Acemi ,Bu arada bunları araştırıken görüşlerini savunduğunuz Aristotales'inde yokluktan kalktığını tekrar hatırlamış oldum.Yani şahıs yokluktan kalkarak varlığı açıklamaya çalışmıştır.Hoşa oturup uzn uzn okumadım ama belki siz okumak istersiniz diye düşündüm.Metafizik adlı kitabında.Zira öyle bir tartışma da geçmişti aramızda.

Sevgiler,

HunTER
22/06/2004, 04:21
Bu konu laf olsun dıye acılmıstı aslında.. Ama bu gıdısle kan davasına donecek :)

noname
23/06/2004, 00:57
kaynak :Ahmet cevizci felsefe sözlüğü

Sayfa 155:

Çelişik önermeler :Bir diğereinin değillemesi durumunda olan önermelere denir.Birlikte evetlenmelerinin bir çelişkiye yol açtığı önermelere denir.

Aristotales karesinde özne ve yüklemi aynı olan fakat birbirnden hem nitelik hemde nicelik bakımından farklı olan çelişik önermeler olarak tanımlanır.Buna göre:"Tüm insanlar ölümlüdür" önermesi ile "bazı insanlara öleümlü değildir" öenermesi çelişik öenermedir.

Sayfa :397
Karşıt Önermeler:Nicelik bakımından aynı olmakla birlikte ,nitelik bakımından farklı olan ,yani bir olumlu iken ,diğeri olumsuz olan ve herikisi birden doğru olmayan ,fakat herikisi biden yanlış olabilen önermeler.

Bütün ankaralılar yalancıdır

Hiçbir ankaralı yalancı değildir.

Biri olumlu iken diğeri olumsuz,herikis birden doğru olamaz fakat herikisi birden yanlış olabilir.

Uykumdan ettiniz beni, yıllardır bazamın altında duran kitaplarıda çıkarttınız ya bana helal olsun size.

@Acemi ,Bu arada bunları araştırıken görüşlerini savunduğunuz Aristotales'inde yokluktan kalktığını tekrar hatırlamış oldum.Yani şahıs yokluktan kalkarak varlığı açıklamaya çalışmıştır.Hoşa oturup uzn uzn okumadım ama belki siz okumak istersiniz diye düşündüm.Metafizik adlı kitabında.Zira öyle bir tartışma da geçmişti aramızda.

Sevgiler,

Güzel açıklamalar için saol
ancak Bu açıklamalara sebeb olan cümlede ("dünyada değişmeyen ender şeylerden biridir degişim")
kast edilen "degişim" acaba degişebilen birşeymi?.
yani Değişim değişen şeyleri kapsayan bir kelime degilde. Değişebilen bir olay olarak mı düşünülmeli..

Ateşbalığı
23/06/2004, 13:46
Bu konu laf olsun dıye acılmıstı aslında.. Ama bu gıdısle kan davasına donecek :)

Bu konu niye açılmıştı bilemem açana sormak lazım ama birşey birşeye dönüşüyorsa yada dönüşmesi için belirli nedenler olduğu gözlemleniyorsa ,bu nedenlerin sorgulanması gerkir.Bu dönüşecek şey eğer kötü birşey ise bu nedenlerin ortadan kaldırılması için uğraşmak gerkir.

Yok nedenler görmezden geliniyor yada görmek için gerkli cesaret gösterilmiyorsa bu da ayrı bir tartışma konusdur.

Sevgiler,

Ateşbalığı
23/06/2004, 13:55

Bu açıklamalrı yapmamın nedeni bu açıklama idi.

Değişim deneysel olarak gözlemlediğimiz şey, yada gözlemlediğimiz şeylerin en belirgin özelliklerindenden biri.

Kelime olarakda alabilirsiniz , kelimede sonuç itibariyle deneyimlerimizn ürettiği insanın düşünen ve konuşan bir varlık oluşu durmunun ürettiği bir olgunun yani dilin ürünüdür.Bu anlamda bunuda ilk tanım içine sokabirsiniz.Dilinde canlı ve değişen bir olgu olduğu herkes tarafında malumdur derim.Ama demiyenlerde vardır tarihte.O beni bağlamaz ama.

Sevgiler,