PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Silinen dosyalar neden silinmiyor?

Ansugo
14/10/2003, 21:28
İlginç bir sorun, ilk kez karşılaştım.

Üzerinde Windows XP çalışan, biri 10 diğeri 40GB'lık iki harddiskli bir sistem. 40GB olan Harddisk sisteme Harddisk kutusu olarak bağlanıyor ve Primary Slave olarak çalışıyor. 40GB'lik Harddisk 4 adet NTFS (512 bayt) bölüme sahip.

Sorun şu : 40GB'lık harddisk'in 4 bölümünde de büyük hacimli dosyalar mevcut idi (Her bölümde sığabileceği kadar CD). Ancak bugün farkettiğim üzere, (örneğin 19GB'lık ) bir bölümdeki tüm dosyaları silsem dahi, o bölümde bir yer kazancı olmuyor.

Fakat, o bölümde kalan yere yeni bir dosya kopyaladığımda bölümün alanı azalmasına rağmen, aynı dosyayı sildiğimde sanki o dosya hâlen oradaymış gibi alan işgal etmeye devam ediyor.

Harddisk eski de değil, yeni de değil.

Ancak işin daha garibi, bölümlerden birini formatlamak istediğimde bölümü kullanan bir program olduğu bilgisi alıyorum.

İşin açığı, ben bir XP servisinin buna neden olduğunu sanıyorum. Çeşitli şeyler denedim ama bir fayda göremedim. ( ki ben bu alette herhangi bir servis açmadım, aksine gereksiz tüm servisler kapalı. Ancak geçen gün yüklediğim Norton İnternet Security'den şüpheleniyorum. Ancak onu da sistemden tamamen kaldırdım. )

Sabredip okuyanlara teşekkürler.

HunTER
15/10/2003, 09:32
Benzer bı durum 98'de scandısk ardından restart ıle duzelıyordu ama aynı seymıdır bılmıyorum?

fixman
15/10/2003, 13:01
Windows çalışırken değil de bootable özellikli bir CD ya da disket ile açıp öyle format çekmeyi dene... Sıkıysa, bu şekilde de aynı hatayı versin... (Tabii NTFS format aracı bulman gerekiyor bir yerlerden)

Bu arada WinXP NTFS'ye mi kurulu, FAT'a mı?

Ansugo
15/10/2003, 13:34
@HunTER : Aynı durum değil zannederim.

@fixman : Format elbette atılabilir. Yâni formata zorlanarak atabiliyor windows. Fakat bu çözüm değil. Ben neden böyle olduğunu merak ediyorum.

Teşekkürler

fixman
15/10/2003, 17:15
Buna benzer bir sorunu XP'de sık sık yaşıyorum...

Bazı dosya ve dizinleri silmeye çalıştığımda "falanca program tarafından kullanıldığı için silinemiyor" tarzı bir uyarı görüntüleniyor... Simeye çalıştığım dosya ve dizinleri de ancak bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra silebiliyorum...

Sanırım NTFS'yi etkin olarak kullanamamaktan ve/ya da XP'deki bir NTFS hatasından kaynaklanıyor... Çünkü FAT32 olan D sürücüsünde bu tür bir problemle karşılaşmadım...

Bu sorunun kesin çözümü servis paketlerini yüklemekmiş...

Bir de asıl berbat olanı Windows'un Ext dosya sistemini görmemesi... D'de aynı zamanda Linux da kurulu olduğu için Windows bana kabus dolu günler yaşatıyor...

Sevgiler...

Volkan Uzun
15/10/2003, 18:34
atiyim bisi belki tutar,
index servisini kapatip deneseiniz

fixman
15/10/2003, 18:52
Bak bu tutabilir...

;)

Ansugo
16/10/2003, 00:34
@sanal_programci : İndeks servisi zaten kapalı idi. :)

@fixman : Gerekli tüm servis paketleri kurulu.

Sorunu şu şekilde çözdüm :

Diski çıkardım, bilgisayarı o şekilde başlattım. Sonra diski takıp tekrar başlattım. 4 bölüm arasında verileri taşıyarak her bölümü formatladım.

Tabii ki bu işin kolayına kaçarak (sorununun nedenini bilmeyerek) yapılan bir yöntem oldu. Ama sonuçta işimizi halletmiş olduk.

Herkese teşekkürler.

IcenGuard
17/10/2003, 10:32
System restore dan kaynaklanıyor olabilir ozelliklede backup icin kullandıgın yuzde buyukse ve diskte o yuzdeden az yer kaldıysa. ; O diskleri monitor ediyormuydu? servisi kapatıp deneseydin. ayrıca win temp dosyalarının bir bolumunu oraya atıyordur belki.. neyse halletmissin bile :)

Boyle abuksubuk durumlarda knopix kullanmak ise yarıyor oldukca

LEthaL
18/10/2003, 21:47
Ben de şöyle bir durumla karşılaşmıştım:

Sabit diskte boş 4Gb varken "hazırda beklet" yapıp bir yerlerden bu alanı doldurmuştum (1 Gb lık boş alan kalmıştı). Tekrar diski bilgisayara bağlayıp başlattığım da 1 Gb lık boş alan vardı fakat dosyalar yerinde yoktu. :(

Sabit diskteki bilgiler diskin bir kısmına yazılıyor; içinde ne var ne yok diye bakarken oradan okuyor diye biliyorum. Windows da bunları bir yere yazıyor olabilir mi? (En azından hazırda beklet seçeneği için).

Gurhan
19/10/2003, 12:15
Orjinal mesajı gönderen LEthaL
Sabit diskteki bilgiler diskin bir kısmına yazılıyor; içinde ne var ne yok diye bakarken oradan okuyor diye biliyorum. Windows da bunları bir yere yazıyor olabilir mi? (En azından hazırda beklet seçeneği için).
windows bunlari bir yere yazmiyor hocam
hazirda beklet konumunda ram'lere sürekli küçük bi enerji gönderiliyor(kondasatörlerin deşarj olmasını engelliyecek kadar)böylece ram deki bilgiler silinmiyor ve windows yeniden açıldığında kaldiği yerden devam ediyor...zaten dikkat ettiyseniz hazirda beklete alip fişi filan çektiğinizde hata veriyor ve sistem en baştan başliyor...

IcenGuard
19/10/2003, 15:24
hazırda beklet derken hibernate'i (kısuykusu?) kastet mis olabilir. yada onla karıstırmıs..

not: hibernate de sadece ram miktarı kadar yeri rezerve eder.

EAN
19/10/2003, 23:25
Ansugo dur tahmin edeyim, bu makinede norton kurulu :)

IcenGuard
20/10/2003, 00:01
Nortonun sucu ne dir ki?

EAN
20/10/2003, 00:38
Unerase wizard

Guilty, stand up. :)