PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Menderes'e Kore mesajı...

Adrenalin
12/10/2003, 16:12
Benim gözlerimin ikisi de yok.
Benim ellerimin ikisi de yok.
Benim bacaklarımın ikisi de yok.
Ben yokum.
Beni, üniversiteli yedek subayı,
Kore'de harcadınız, Adnan Bey.
Elleriniz itti beni ölüme,
vıcık vıcık terli, tombul elleriniz.
Gözleriniz şöyle bir baktı arkamdan
ve ben al kan içinde ölürken
çığlığımı duymamanız için
kaçırdı sizi bacaklarınız
arabanıza bindirip.
Ama ben peşinizdeyim,
Adnan Bey,
ölüler otomobilden hızlı gider,
kör gözlerim/ kopuk ellerim, kesik bacaklarımla peşinizdeyim.
Diyetimi istiyorum, Adnan Bey,
göze göz, ele el, bacağa bacak,
diyetimi istiyorum,
alacağım da.

Adnan Menderes Kore'ye asker gönderme kararını tek başına vermiş, Türk gençleri Amerikan ordusunu rahatlatmak için Kore'de can vermiş, Menderes de devrilip gitmişti. Şiiri 1959'da Nâzım Hikmet yazmıştı...

Mingitau
12/10/2003, 16:26
Kore konusunu bilmem, ama Nazım' ın Adnan Bey' e bu şekilde laf söylemesi, daha doğrusu sen gidemezdin demesi saçma. Zira Adnan Bey ve Galip Hoca(Celal Bayar) yı bir de Aydınlılardan dinlemek lazım. Çakırbeyli Çiftliğinin deposunda un ağılında ahırında hayvan, tarlasında ot kalmamıştı. Shinazi' yi ve onun Aydın' ı57.Alay ve milis kuvvetlerine bırakmasında sonra gelen güruhu hem Çine önünde hemde Köşk' te Adanan Bey ve Ethem Bey' in de komuta ettiği kuvvetler durdurmasaydı, Sakarya' nın Doğusunda çizilecek bir Sathı Müdafaa alanı olmayacaktı.

ibrahimsar
12/10/2003, 16:33
Öncelikle Ceviz Forum'a merhaba...
Tamamıyla bilmediğimiz tarihi olayları bu kadar kolay yorumlamak çok garip geliyor bana.
Unutulmamalı ki tarih dersi gören her kişi, olayların zamanına göre değerlendirilmesi gerektiğini bilir. Nazım Hikmet yada herhangi birisinin sözlerinden etkilenmeyip tarafsız davranmalı, konuyu etraflıca araştırmalı.

Ansugo
13/10/2003, 00:46
Orjinal mesajı gönderen Adrenalin
kör gözlerim/ kopuk ellerim, kesik bacaklarımla peşinizdeyim.
Diyetimi istiyorum, Adnan Bey,
göze göz, ele el, bacağa bacak,
diyetimi istiyorum,
alacağım da.

E hadi hayırlı olsun. Şiiri yazana diyetini aldırdılar.

xXx
13/10/2003, 12:36
Hocam atın artık şu at gözlüklerini yaa:confused:

fixman
13/10/2003, 12:42
Kim atsın?.. :confused:

xXx
13/10/2003, 12:44
O günün şartlarlarını bugünün dünyasına göre değerlendirip sonuca varmak isteyenler:rolleyes:

fixman
13/10/2003, 12:51
Asker o gün de asker, bugün de asker...
Can verecek olan, bedenini, kolunu bacağını, ruhunu kaybedecek olan o gün de asker, bugün de asker...
Savaş emrini veren, insanoğlunu bir hiç uğruna ölüme, işgale, vahşete, yıkımın ortasına gönderenler o gün de tombul elleriyle kararların altına imza attılar, bugün de atıyorlar...
Bugün de çocuklarına trilyonluk düğünler yapıyor, ABD'lere paralı üniversitelere gönderiyorlar...

Ben artık bu konularda tartışmalara girmiyorum, belki biliyorsunuzdur... Ama forum dışında tartışmak isteyenler için e-posta adresim mevcut...

Sevgi...

xXx
13/10/2003, 12:58
Ülken dünya savaşından kılpayı sıyırmış ekonomın sanayiin daha emekleme aşamasında bile değil halkın açlıktan kış geldimi ağaç kabuklarını yemek, mısır kepeğini un yapmakta, ordunun piyadesinden başka hiç bir şeyi yok heryer yokluk her yer hastalık sen/siz olsanız o durumda ne yaparsınız?

Tamam o günlerin her icratı doğrudur demiyorum ama o asker aynı asker deyip de bu kadar kolay bir cevap da verilmemeli bence. Demeyinki bana kurtuluş savaşı milli ruh felan o ayrı bir şey bu ayrı birşey.

fixman
13/10/2003, 13:04
Neyse...

Bozo
13/10/2003, 14:01
nazım hikmet bunu rusya da iken mi yazmış?

MEHMET
13/10/2003, 16:02
Orjinal mesajı gönderen Bozo
nazım hikmet bunu rusya da iken mi yazmış?
+1

xXx dediği gibi bırakalım bu at bakışlı tavırlarımızı.
O günün şartları ile bugünün şartlrını aynı kefeye koymak doğru olmaz.

Mingitau
15/10/2003, 15:27
Nazım Hikmet' in Rusya' da olması varsa yapılan yanlışlığı telafi ettirir mi?

fixman
15/10/2003, 16:34
Abuk sabuk göndermeler... İdare edivereceksin artık...
;)

Bozo
15/10/2003, 16:57
varsa yapılan yanlışlığı telafi ettirmez ama nazım hikmet bunu rusyada iken yazmışsa önce yazma sebebini araştırmak gerek. rusya-türkiye maçında rusyayı destekleyen, beni stalin yarattı diyen biri çıkıpta böyle vatanperver bişey yazınca olmuyo yani. bunu başkası yazmış olsa idi bişey demezdim. ama memleket(!) gibi biri yazınca atladım hemen...
sanırım mehmet barlas tı, Türkiye koreye asker gönderince nato sayesinde kendisini 50 yıllık korumaya aldı diye. 50 yıl bitmek üzere yani.

fixman
15/10/2003, 17:20
Kimden duyuyorsunuz Bozo kardeşim böyle saçma sapan şeyleri... Ancak küçük çocukların beyinlerini yıkamak için anlatılabilecek komik yalanlar bunlar...

Adresini yaz bana, sana Nazım'ın bütün eserlerini göndereyim...
Okudukça dugulanacak, "acaba ben de vatanımı bu kadar seviyor muyum" diye kuşkuya düşeceksin... (Vatanını çok sevdiğinden kuşkum yok zaten, sadece küçük bir dokundurma)

Nazım'ı önyargılarını(varsa, ki var gibi görünüyor) aşarak okumanı önerebilir miyim?

Sevgiler...

Not : Biri beni tutsun; yakında Nazım'ın şiirlerini de yapıştırmaya başlayacağım buraya... yani bu gidişle...

ibrahimsar
15/10/2003, 18:03
Orjinal mesajı gönderen fixman
Kimden duyuyorsunuz Bozo kardeşim böyle saçma sapan şeyleri... Ancak küçük çocukların beyinlerini yıkamak için anlatılabilecek komik yalanlar bunlar...

Adresini yaz bana, sana Nazım'ın bütün eserlerini göndereyim...
Okudukça dugulanacak, "acaba ben de vatanımı bu kadar seviyor muyum" diye kuşkuya düşeceksin... (Vatanını çok sevdiğinden kuşkum yok zaten, sadece küçük bir dokundurma)

Nazım'ı önyargılarını(varsa, ki var gibi görünüyor) aşarak okumanı önerebilir miyim?
Birşeyler yazayım Nazım Hikmet'le ilgili... Aşağıdaki yazılar internetten toplanmıştır, çocuk masalları yayınlayan sitelerden alıntı değildir:
Şair ve yazar, 1902'de Selanik'te doğup 1963 yılında Moskova'da öldü. 1920 li yıllarda yurt sevgisinden bahseden ilk şiirlerini yayınladı.
1951'de gizlice Sovyetler'e kaçtı ve faaliyetleri sebebiyle Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Sovyet vatandaşı olarak Borzcky soyadını aldı. 13 sene daha Sovyetlerde yaşadı. Şiirlerinde Marx, lenin gibi isimlere büyük harfle başlarken, Allah ismine küçük harfle başlamaktadır.

Bu bilgiler benim olayı anlamam için yeterliydi. Bence Nazım'ın bu şiiri devleti eleştirmekten başka bir amaç taşımıyor. Dokunaklı şiir yazmakla, düşüncelerini yazmayı sanırım ayırt etmemiz gerekiyor.

Not= Şu andaki durum Kore'dekinden çok daha farklı. http://www.kronoloji.gen.tr/kronoloji.php3?sayfa=11&kategori=devletlertarihi adresine bakacak olursak; Türkiye Kore savaşı için NATO'nun 5. maddesi (üye ülkelerden birine saldırıldığında diğer ülkelerin yardım etmesi) kapsamında Kore'ye asker göndermiş. Aynı durum şu anda geçerli mi? Durumları kıyaslayanları anlayan beri gelsin...

fixman
15/10/2003, 18:32
Bize kaynak verebilirsen sevinirim ibrahim...
Hangi faaliyetleri nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılmıştır acaba?..

Nazım'ın vatandaşlıktan çıkarılması onun ayıbı değil, bizim ayıbımızdır...

Ve Nazım'ın okuduğun şiirlerinde nelerden bahsediyor?(yine eser adı + kaynak rica edeceğim) Dokunaklı şiirlerin hemen hepsi memleketi, memleket sorunlarını, dünya sorunlarını temel alıyor...

Destansı "Memleketimden İnsan Manzaraları" nı okumanızı öneriyorum... Diğer yapıtlarını da göz ardı etmeyin lütfen...

Sevgiler...

ibrahimsar
15/10/2003, 19:22
Şairin şairliğini tartışan yok. İlginç gelen şiirlerindeki farklılıklar. Buna aşağıda değineceğim.
Google'da arama sonucu bulduğum yazılardı bunlar. O sebeple linklerini teker teker yazamayacağım. Zaten bana ilginç gelen kısımları yazmaya çalıştım. O yazdıklarımı internetten bulabilirsin. Elbette bu düşüncelerin aksini savunanlar da olacak. Herkesin düşüncesine saygı duyarım.
Yazdığı şiirlerde her konuya rastlamak mümkün;
Bol bol milletten bahsetmesine rağmen 1950 sonrası ürünü olan şu şiirde http://www.mkutup.gov.tr/n-siir23.html müthiş bir 'yeni yönetimi övme' görüyorum. Lenin yönetimi daha mı iyiydi çarlık Rusyası'ndan? Tartışılır... Ya da şöyle diyeyim, Rusya'yı bu kadar övmesine rağmen Türkiye'yi bu kadar yermesi bana çok ilginç geliyor. Siz normal mi karşılıyorsunuz?
Şunu da eklemeliyim ki, şairin 1950 öncesi ürünleri ve sonrası ürünleri arasında uçurumlar var. Düşünce farklılıklarını şiirlerini kronolojik olarak okursak görebiliriz. Oğlu Mehmet Andaç'ın söyledikleri bu durumu özetliyor gibi:
"Esas şiirlerini Türkiye'de yazmıştır. Sovyetler Birliğindeki şiirlerini ruble için yazmıştır."

Diğer bir örnek:
http://www.mkutup.gov.tr/n-siir82.html

Adrenalin
15/10/2003, 20:05
Bu yazdığım yazının kaynağı www.milliyet.com M.Aşık'ın yazısından. Belirteyimde sonra sen mi uydurdun demeyin :)

Bozo
16/10/2003, 10:19
"son lenin heykeli, nazım hikmet memleketmi"
adlı kitapta var bunlar. bu kişinin stalin, lenin ve rusya hakkındaki sevgisini tartışmak gereksiz.

Mingitau
16/10/2003, 14:48
Bir not: NATO' da Güney Kore var mı?

ibrahimsar
16/10/2003, 18:47
Nota cevap: O linki google'dan bulmuştum. Türk askerinin gidişi ile ilgili mantıklı bir açıklama:
25 Haziran 1950 'de Kuzey Kore ordusu Güney Kore topraklarını istilaya başladı. Burada üye ülkeler "Birleşmiş Milletler'in emriyle" asker gönderdi. Ortada başka bir millet istedi diye asker gönderme fikri yok.

Konuyu gereksiz yere uzatmayayım. Kolay gelsin...

Mingitau
16/10/2003, 18:57
İkinci bir not: Türkiye o sıralar NATO da değildi. BM kararıyla gönderildiği doğru. Sadece esprik açısından o mesaj yazıldı. Ama o zamanki iktidarın amacı Kore' ye yardımdan çok tepetaklak giden durumu kurtarma çabasıdır. Halbuki Türkiye Savaş krizinden bile gelişerek ve ekonomik açıdan güçlenerek çıkmıştı.

İkinci nota not: Lütfen bu konuda ve bu konu gibi tüm konularda kısa bir internet aramasına dayanmayan sonuçları esas alalım.

ibrahimsar
16/10/2003, 19:04
Bilgilerini burada isbatlarıyla birlikte yazanlar olsa, kısa bir internet araması geçerli sayılmazdı elbette. Bilenler yazsın, biz de öğrenelim.

// Ciddi yazdın demedim zaten. Sana cevap olsun diye de yazmadım. Sadece konu bundan sonra tamamen sapar gibi geliyor bana. Ben çekiliyorum :), kolay gelsin.