PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Türkiye'de C++

Siyah Martı
11/06/2008, 00:36
Merhabalar. Aslında bu konuyu daha önce sayın acehreli ile özel mesaj yolu ile kısaca görüştük. Fakat burada tartışılmasının yeni başlayanlar için de bir referans noktası olacağını düşündüm.

Benim mesajım:

Yaklaşık 7-8 aydır C++ ile hobi olarak ilgileniyorum. C++ hakkında teknikten ziyade bir kaç sosyal sorum olacak.

Birincisi C++ ile görsel programlam bilmesek te ileride bize bir getirisi olurmu ? (bir elektronikçi olarak mikrodenetleyici programlamada c yi zaten kullanyorum.)

eğer görsel programlama bilmesek ve hatta işletim sistemimiz hakkındada bilgimiz olmasa(örneğin windows için dll yapımı exe mimarisi linux için tar.gz formatı gibi..) piyasa i.in bir katkımız yada iş olanağımız olurmu?

Sizce C++ da fazla ileri gitmenin ileride benim için bir yazılım şirketinde yararı olurmu(görsel programlama bilmeden. Zira kabul edersinizki zaten elektronik gibi zor bir dallada uğraşmaktaym)

Yoksa c++ benim için hobi olarak kalmalı ve fazla ileri gitmemelimiyim?

Sayın acehreli nin cevabı:

Bu sorularin cevaplarinin Turkiye icin ben de merak ediyorum. Eger forumda sorarsan belki Turkiye'de calisanlar daha dogru yanitlar verirler.

Kaliforniya acisindan soyle: ben de ITU Elektronik mezunuyum ve hic bilgisayar okulunda okumadim. Buna ragmen hem hep programci olarak calistim hem de 1997'den beri C++ kullanan projelerde calisiyorum. Ben de yarim yamalak C bilerek basladiktan sonra C++'i hobi olarak ogrendim. Hobi olunca ogrenme hizi da cok yuksek oluyor. :)

Ne hosuna gidiyorsa onu yap. Eger daha modern diller icinde ilgini ceken baska seyler buluyorsan onlara egil. Begenmiyorsan C++ calis. :) C++ herhalde hic olmez. Belki programcilari azalacagi icin biz daha degerli oluruz ama bunlari bugunden bilmek olanaksiz.

Hic gorsel programlama bilmeden hep geri planda (back-end) kodluyorum. Butun bu projelerin gorsel tarafi da yazildi. Dolayisiyla yalnizca komut satirinda calisan gerec programlar herhalde cok ozel isler icin kullanilirlar.

Sizinde değerli yorumlarınızı beklemekteyim.

quasimodo
11/06/2008, 20:54
Nerede okuyorsun?

hgedek
11/06/2008, 21:04
C++ ın kullanım alanları oldukça fazla kesinlikle.Ama öncelikle yazılımın bir hobi olarak (istersen bil. müh. olsan) algılanması performansını arttırıyor çünkü başarısızlıktan kormak yada aşırı ciddileşme durumu yerine eğlence ve merak alıyor.neyse..
şuan simülasyon projeleri alan bir şirketle görüşdüm ve c++ destkeli yazılım-elektronik işleri çıkarıyorlar.c++ opengl-directx ile kullanımı oldukça iyi.c++ -qt (paralıda olsa ticari için) görsel uygulamalar için güzel.c++-oracle veritabanı için tercih edilebilir(henuz kullanmadım).standart c++ olmasada MFC kullanabilirsin windows uygulamaları için.Yani çekirdek bir c++ yapısı etrafına yığılmış koca bir yapı var.İnce bir araştırma ve eleme ile kendine uygun bağımsız yapılar bulabilir ve kullanabilirsin.Kanımca oldukça cazip bir dil.

ceeyt
11/06/2008, 21:42
"veri tabanina yaz/oku, verileri web ortaminda goster ... vs " cevresinde kumelenmis cok fazla firma oldugu icin ( arz - talep iliskisinden dolayı ) su an C#, java Turkiyede daha cok araniyor. Microsoft sistemlerinin hakimiyetini de isin icine katarsak belki C# ve .net platformu 1 adım daha one cıkabilir.

C++ daha az aransa da, 'genelde' daha iyi sartlarda daha iyi ekonomik olanaklarla ve 'bence' cok daha zevkle calisabilecek pozisyonlar soz konusu oluyor. Bunlara ornek olarak arkadasin bahsettigi gibi simulasyon programlari yazan firmalar, goruntu ve veri isleme uygulamalari gelistirenler,vestel,netas gibi elektronik kartlarin devrelerin tasarimini programlamasini yapalar ... vs gibi ornekler verebilirim. Daha az araniyor ama iyi bilen de az oldugu icin C++ icin bir dezavantaj soz konusu degil bence. Yuzunu kara cikarmayacagina emin olabilirsin.

Bu arada programciligi 2 ye ayirmis gibi oldum. Yanlis anlasilmasin; cok kaba hatlarla aciklamaya calistim.

Siyah Martı
12/06/2008, 00:46
Peki görsel programlama bilmeden (zaten böyle bir şeyde delphi gibi rahat bir dil var. yanlış anlaşılmasın c++ a nazaran daha rahat anlamında) masaya oturduğumda benden ne tür bir şey isterler ?

C++ ta .net kavramı var mıdır? Ne kadar geniştir ? ( NET için iş ilanlarında C# tan bahsediliyor)

Nerede okuyorsun?

İTÜ elektronik te okuyorum.

Not: Bir haftalığına şehir dışında olacağım için buraya pek uğrayamayacağım.

jit
14/06/2008, 04:54
bize okulda ilk başta C öğrettiler akabinde de C++ öğrettiler. C ve C++ öğrenirken aldığımız temele güvenerekten Javayı açıkçası pek öğretmediler. bize bıraktılar. zaten öğrenim hayatında bir noktadan sonra her şey sende bitiyor .Net platformuna hiç girmiyorum bile .kulağımıza fısıldadılar bir iki kere :)

Hali hazırda öğrenciyim. Piyasada tam olarak ne bittiğini söylemem güç çünkü içinde değilim ama gözlemlerime dayanarak şunları söyleyebilirim. Öncelikle .net veya Java platformundan birine yatkın olmanı bekliyorlar. Özellikle .net piyasada bir hayli tercih edilen bir platform oldu. Bunda microsoftun yazılım firmalarına bazı yaptırımlarının da etkisinin olduğunu söylesem yalan olmaz. Özellikle .net çıktığından beri C++ ın adı nerdeyse unutuldu gibi bir şey. Yani microsoft C++ ı geliştireceğime .net diye yeni bir şey geliştiririm bunun üstünden devam ederim gibi bir düşünce benimsedi. hal böyle olunca da C++ biraz fantaziye kaçmak gibi bir şey oldu. Tabi bu işi sırf para için yapmayacaksan, bu işi sevdiğin için uğraşıyorsan C++ ın bana getirisi olmaz, artık bu dili kafamdan atmalıyım gibi bir düşüncen olmaz. Yani demem odur ki C++ ın eski popülaritesi yok ama kolay kolay da pabucu dama atılacak bir dil değil. Zaten sadece C ve C++ ı sular seller gibi bilmen sana çoğu büyük kuruluşun kapısını açar :)

darkalive
19/06/2008, 19:05
Arkadaşlar bu konu ile ilgili başka bir başlık açmamın gereksiz olduğunu düşünerek ; kendi yol haritamla ilgili size sorularım var ;

-- C diline yeterince hakim olduğumu düşünüyorum artık ( tabi ki sonu yok ) , en son 1000 satırı geçen bir proje yaptım ; güvenim yeterince yerinde =)

Artık kendime bir yol haritası çizmek bölümle birlikte veya verilmeyen diller konusunda kendimi geliştirmek istiyorum..

C'den sonra tabiki nesneye dayalı C++ öğrenmeye başladım ; çok çok büyük farklar göremedim şimdiye kadar ( 3 gün oldu :) ) ; fakat C++ 'ın yanında görsel bir dilde (Visual Basic ? ) öğrenmek istiyorum ya da C++ 'ın görsel yanı var mıdır? Elimdeki kitap bahsetmiyorda ; son olarak bu yaz tatilinde ; bir de sunucu tabanlı bir web dili öğrenmek istiyorum ; mutlaka PHP çok revaçta ; fakat PHP'den daha iyidir ; bunu öğrenirsen güzel olur dediğiniz bir dil var mıdır?

.NET platformu hakkında da pek fazla bilgim yok ; her ne kadar microsoft tabanlı şeyleri sevmesemde =) çevremde gördüğüm kadarı ile baya popular ; bu platform tam olarak hangi bileşenlerden oluşmaktadır ; yapabileceklerinin sınırı nedir acaba?

Son olarakda JAVA hakkında bir kaç sorum olacak ; C++ öğrendikten sonra JAVA konusunda da kendimi geliştirmeli miyim?

sysdev
21/06/2008, 23:23
Bu arada programciligi 2 ye ayirmis gibi oldum.
Bence doğru yaptın :super:

+rep :)