Tam Sürümünü Görmek İçin : İşi yarıda bırakan yazılımcıya yaptırımım ne olabilir?
OsmanNuriYEŞİL
14/05/2008, 22:01
Merhaba...
Ben Zentek Yazılım ltd.şti.Genel Müdürü Osman Nuri YEŞİL.
Sitenizi derdime derman ararken googledan buldum.Öncelikle emekleriniz ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Benim bir sorunum var.Zentek Yazılım olarak fikri ve sinai tüm hakları firmama ait olan, sigortalı maaşlı çalışan yazılım ekibimizle firma bünyesinde geliştirilen proje tamamlanmasına 2 ay kala tüm yazılım kadrosunun, işi kendi nam ve hesaplarına tamamlamak adına bırakması sebebiyle bitirilememiştir.Personel sosyal tüm haklarını ve maaşlarını almalarına rağmen ticari etiklik ve iş ahlakına sığmayacak şekilde kendi nam ve hesaplarına böyle bir yapılanmaya gittiler.Açıkçası personel ile aramızda yapılan bir sözleşme yok.Bu durumda haklarımı ve projenin saadetini korumak için ne yapmalıyım?Bu konuda ivedilikle yardımlarınızı rica eder çalışmalarınızda esenlikler dilerim.
cemaliozan
15/05/2008, 18:22
Olay aynen anlattığınız biçimdeyse ve projenin yapısının, konusunun,algoritmasının teorik, pratik yönleriyle size ait olduğunu ispatlayabiliyorsanız acele noterden projenizin size ait olduğunu tasdik ettirin... Hemen akabindede patent için müracaat edin. Bu aradada ilgili arkadaşları cumhuriyet savcılığına şikayet edin...
apranaxfort
15/05/2008, 23:03
Tasdik yarışına girmeden direk dava açabilirsiniz avukatınıza başvurun bize söylediklerinizi ona söyleyin zaten proje sizinse bu güne kadar yapılanların sizde bir kopyası vardır kopyası olmasa bile bu iş üzerine çalıştığınıza dair dökümanlarınız vardır dökümanlarınız olmasa bile şahidiniz vardır zaten dava açtığınız kişilerin sigorta kayıtlarıda belli yani mümkün olan tüm kanıtlarla yargı yoluna başvurun. Yarışır gibi fikri tastiklemek patent almak çok pasif bir haraket olur dava açma şansınız varken.
Mahkemeyi ikna edin hakkınızı koruyacaktır.
Anlattıklarınız doğrultusunda haklı tarafta gibi görünüyorsunuz, projenin fikri ve sınai haklarını sağlarken bu hakları nasıl bir çerçevede oluşturmuştunuz, proje şu anda o çerçeve doğrultusunda mı ilerliyor, siz bu yazılımın sizin kontrolünüzde geliştirildiğini ispatlayabiliyor musunuz, eğer bunlar varsa o zaman savcılığa başvurmanızı öneririm.
Eğer durumu ispatlayabilirseniz hem ticari olarak isminiz pozitifleşmiş olur hemde kişilere yaptırım uygulayabilirsiniz.
renegade1905
16/05/2008, 01:16
davadan sonuc cıkacagını sanmıyorum, cunku her elemanın buna mudur dahıl ıstıfa etme hakkı vardır.Burda bir hırsızlık vb gıbı bır durum yok sanırım ama nedense yorum yazan herkes "yazılımcılar kodları calıp kacmıs" seklınde yorum yapmıs.Bu belkı sızde olabılırdınız , calısanların istifa etme hakkı yokmu arkadaslar ? bırazda bu taraftan bakalım
Olay aynen anlattığınız biçimdeyse ve projenin yapısının, konusunun,algoritmasının teorik, pratik yönleriyle size ait olduğunu ispatlayabiliyorsanız acele noterden projenizin size ait olduğunu tasdik ettirin... Hemen akabindede patent için müracaat edin. Bu aradada ilgili arkadaşları cumhuriyet savcılığına şikayet edin...
Tasdik yarışına girmeden direk dava açabilirsiniz avukatınıza başvurun bize söylediklerinizi ona söyleyin zaten proje sizinse bu güne kadar yapılanların sizde bir kopyası vardır kopyası olmasa bile bu iş üzerine çalıştığınıza dair dökümanlarınız vardır dökümanlarınız olmasa bile şahidiniz vardır zaten dava açtığınız kişilerin sigorta kayıtlarıda belli yani mümkün olan tüm kanıtlarla yargı yoluna başvurun. Yarışır gibi fikri tastiklemek patent almak çok pasif bir haraket olur dava açma şansınız varken.
Mahkemeyi ikna edin hakkınızı koruyacaktır.
davadan sonuc cıkacagını sanmıyorum, cunku her elemanın buna mudur dahıl ıstıfa etme hakkı vardır.Burda bir hırsızlık vb gıbı bır durum yok sanırım ama nedense yorum yazan herkes "yazılımcılar kodları calıp kacmıs" seklınde yorum yapmıs.Bu belkı sızde olabılırdınız , calısanların istifa etme hakkı yokmu arkadaslar ? bırazda bu taraftan bakalım
Metni tam olarak okumadan yorum yazılmasını mantıksız buluyorum.
Fikri hakların (tescil) peşinden koşmayın denmiş ancak zaten fikri ve sinai haklarla ilgili evvelinden girişimde bulunulduğuyla ilgili bilgiyi konuyu açan kişi vermiş...
Kişilerin istifa edip etmemesi üzerinde değil istifa etmelerinin nedeninin üzerinde duruluyor, zaten yazılımcının istifa etme hakkı tabiki var ancak bu da belli çerçeveler dahilinde olabilir, durduk yere size sağlanılması tahahhüt edilen imkanların sağlanmasında problem yoksa (Maaş, Sosyal güvence ve benzeri) o zaman işinizden mutlu değilsinizdir, böyle bir durumda bile sadece adınızın lekelenmemesi için çalıştığınız iş yerindeki sizden yapılmasını istediğiniz işinizi son işinizmiş gibi düşünüp mutsuz da olsanız o işi gerektiği kadarıyla tamamladıktan sonra çekip gitme hakkına etik olarak sahip olursunuz, bunun dışında yapılan hareketler ne onura sığar, ne etik değerlere, ne de iş ahlakına...
renegade1905
16/05/2008, 12:31
@roxane
zaten istifa ederken dilekceye " .... sirketındeki .. pozisyonundakı isimi kendı ıstegım ıle bırakıyorum falan fılan geregının yapılmasını..." seklınde yapılır.Aslında senın bahsettıgın nokta etık olup olmaması, bu tartısılır ordakı sartları tam olarak bılmedıgımızden tek kısının sıkayetı uzerınden saglıklı yorum yapılamaz.Bana görede etık degıl yapılan davranıs ama mahkeme verılme durumda sonuc alınacagını sanmıyorum cunku ıstıfa herkesın hakkı.Bakınız sıyasette bıle işler ters gıderse koltugu bırakıp ıstıfa edersın kımse sana "istifa edemezsın mahkemeye verırım" demez diyemez
osman arslan
16/05/2008, 12:41
Bir proje üzerinde çalışırken o iş bünyesinde yürütülen projeyi "kendi nam ve hesabına devam ettirmek" adına, ve üstelik tüm yazılım ekibi olarak istifa etmek, normal istifa etme müessesi ile ne kadar ilişkilidir, ne kadar masumdur, bunu tartışıyoruz. Empati yapalım, bir projeniz var, ve bir şekilde yazılım ekibi kuruyorsunuz, maaşlarını ödüyor, sigortalarını da düzenli olarak aytırıyorsunuz.. Belki aylarca da çalışıyorsunuz, fakat projenin bitimine 2 ay kala yazılım ekibi projeyi kendi hesaplarına yürütmek adına komple istifa ediyor, ne hissedersiniz? Bu "Kendi nam ve hesapları adına" kısmı öznel bir yaklaşım da olabilir. Belki işveren'in kendini haklı görme güdüsünün yarattığı bir algı da olabilir.. Ama biz burada işveren'in açıklamaları üzerinden çözüm üretmek zorundayız diye düşünüyorum. Çalışanların da kendilerini savunmak adına elbette argümanları vardır. Zira ben bir kişiyi anlarım, ama bir ekibin komple böyle bir yönteme başvurmasının da anlamlı olabileceğini sanıyorum.
@roxane
zaten istifa ederken dilekceye " .... sirketındeki .. pozisyonundakı isimi kendı ıstegım ıle bırakıyorum falan fılan geregının yapılmasını..." seklınde yapılır.Aslında senın bahsettıgın nokta etık olup olmaması, bu tartısılır ordakı sartları tam olarak bılmedıgımızden tek kısının sıkayetı uzerınden saglıklı yorum yapılamaz.Bana görede etık degıl yapılan davranıs ama mahkeme verılme durumda sonuc alınacagını sanmıyorum cunku ıstıfa herkesın hakkı.Bakınız sıyasette bıle işler ters gıderse koltugu bırakıp ıstıfa edersın kımse sana "istifa edemezsın mahkemeye verırım" demez diyemez
Mirim, şu açıklamamı (http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=381290&postcount=6) iyi okudunuz mu, bizahmet nükseder misiniz...
Bir proje üzerinde çalışırken o iş bünyesinde yürütülen projeyi "kendi nam ve hesabına devam ettirmek" adına, ve üstelik tüm yazılım ekibi olarak istifa etmek, normal istifa etme müessesi ile ne kadar ilişkilidir, ne kadar masumdur, bunu tartışıyoruz. Empati yapalım, bir projeniz var, ve bir şekilde yazılım ekibi kuruyorsunuz, maaşlarını ödüyor, sigortalarını da düzenli olarak aytırıyorsunuz.. Belki aylarca da çalışıyorsunuz, fakat projenin bitimine 2 ay kala yazılım ekibi projeyi kendi hesaplarına yürütmek adına komple istifa ediyor, ne hissedersiniz? Bu "Kendi nam ve hesapları adına" kısmı öznel bir yaklaşım da olabilir. Belki işveren'in kendini haklı görme güdüsünün yarattığı bir algı da olabilir.. Ama biz burada işveren'in açıklamaları üzerinden çözüm üretmek zorundayız diye düşünüyorum. Çalışanların da kendilerini savunmak adına elbette argümanları vardır. Zira ben bir kişiyi anlarım, ama bir ekibin komple böyle bir yönteme başvurmasının da anlamlı olabileceğini sanıyorum.
Biz burada işverene cevap yazmıyoruz, bir problemi bize aktaran birisine yardımcı olmaya çalışıyoruz, bu kişi şirket yöneticisi tarafı değilde ekip içerisinden birisi de olabilirdi, bakalım onların muzdarip olduğu şeyler neler, belki vardır belki de yoktur, bilemeyiz, işte bunu bilecek olan yargı kurumudur... Biz sadece yorumda bulunabiliriz; ta ki konu yargıya intikal edinceye dek...
Aslında haklı olduğunu savunan birisinin neden yargıya başvurmak yerine konuyu buraya yazdığı benim ilk başta önemsediğim mevzudur...
İddia edilen şey filhakika bana pek mantıklı gelmedi, şahsi kanaatim bu...
(Odak alınacak şey istifa etmeleri değil, bunu yapmalarının arkasında yatan sebep, hemde topluca istifa edip sonrasında yaptıkları eylem araştırılmalıdır, konu bunun üzerine yoğunlaşmalıdır, belkide istifa değilde doğrudan iş bırakma, tabiri caizse bırakıp gitmişlerdir, her ikisinde de durum farklıdır, bu saatten sonra yorumlar dışında konu bence geç kalınmış olan yargıya başvurulma işlemi üzerinde durulmalıdır, tüm detaylarıyla ve açıklığıyla konu yargıda tartışılarak açığa çıkabilir, hem bir örnek teşkil etme durumu da var...)
-----
Zira; yaptırım için evvela yargıya başvuru yapılır, sonrasında şayet dava kazanılırsa hükmi işlemlere geçilir, şayet anlattığınız gibi haklıysanız siz daha savcılığa bile başvuru yapmamışsınız, biraz daha gecikirseniz zaman aşımından red cevabı alacaksınız... :)
renegade1905
17/05/2008, 01:35
@roxane
aslında aynı seyı anlatmaya calısıyoruz ama farklı bakıs acılarıyla.özellikle ben suan tek noktadan odaklandıgım ıcın anlasmamazlık yasadık. Ama benım tek noktaya kıtlenmemın nedenı "işi kendi nam ve hesaplarına tamamlamak adına" seklınde bır yazılması.Aklı olan her ınsan bılırkı istifa ederek nam yapılmaz!!! ve ne garıptırkı bır mesaj ıle kac kısıden farklı yorum geldı.Bu sorun görüldüğü gıbı forumda cozulmesı gereken bır sorun degıl.
Benım bakıs acıma gore hem ıs veren haklı(işi yarıda kalıyor) hem yazılımcılar haklı(aynı anda ıs bırakılmaz dıye bırsey soz konusu degıl).
Burada birçok kişinin katılım sağladı bir eylem söz konusu, bu kişilerin ortak yönleriyse aynı kuruluşta aynı proje üzerinde çalışıyor olmaları, şimdi buradan yola çıkarak bu kişilerin hepsi birlikte aynı anda veya yakın zamanlarda istifa ettiler veya iş bıraktılar, sonrada gidip bir başka oluşum içine girerek farklı amaçları olduğunu gösterdiler ve göstermek üzereler...
Burada konuyu açan kişinin yani işverenin istediği şey ben bu kişilere nasıl bir yaptırım uygulayabilirim... Cevabıysa esasında basit; yaptırılabilecek şeyler tescilli olan yazılımın kopyasını ellerinde bulundurmalarından, suç işlemek üzere fiilde bulunmalarından ibarettir. Suç işlemek üzere fiilde bulunmak üzere diyoruz ancak bunun ispatlanması gerekir, bu durumda konunun odak noktası yazılımcılara mı birşey yapılmak isteniyor, yoksa yazılımı mı koruma altına almak gerekiyor ?
Eğer yazılımı koruma altına almak isteniyorsa zaten tescillenmiş, korkacak birşey yok, benim önerim derhal kodları ilgili yazılımın tescil dosyasına eklettirilmesi ve bu durumdan savcılığın haberdar edilmesi yönündedir...
delifisek
18/05/2008, 13:27
Gavuristanda NDA imzalatiyorlar.
Bence asil sorun su, bu sirket, elemanlarinin bu davranisi yuzunden musterisine karsi mahcup durumda kalacaktir.Sirket iki ay icinde nerden yeni eleman bulsun, yetistirsin ve projesini teslim etsin ?
Bence bu baglamda calisanlara dava acilabilir...
Çalışanlara dava açılsa bile ne olacak ki, kuruluşun prestiji, kişinin prestiji, projenin prestiji ne olacak, kalp kırmaktan başka ne olmuş olacak ?
Genel olarak ilerleyememenin sebebide işte budur, bencillik...
OsmanNuriYEŞİL
19/05/2008, 12:09
Tüm yorum yapan arkadaşlara değerli görüş ve katılımlarından dolayı teşekkür ederim.Sizlerinde takdir ettiğiniz gibi firmanın itibarının zedelenmesi,taahhüt ve sözlerini yerine getirememesi birinci öncelikli sorun...İkinci sırada ise yazılımımızı hukuk çerçevesi içerisinde tam anlamıyla koruyamıyor olmamız...Bunun nedenide malumunuz proje üzerinde ufak tefek oynamalarla değişikliklerin yapılarak farklı arayüzler ile piyasaya çıkıldığında kanunen zaten doğmamış bir çocuk olan işin hak sahipliğinin ispatlanmasınında oldukça güç bir hal alıyor olması.Siz oturun fikir üretin,fikrinizi hayata geçirmek adına ekip kurun,emek,zaman,para harcayın,maaşlarını,sosyal haklarını verin,devlete karşı yükümlülük altına girin tam işin tamamlanmasına iki ay kala...BOOOOMMM...Adamlar topluca iş bırakıp gitsin.Sonra birde bakınki ibraname ve istifa bile imzalamadan giden elemanlarınız işi tamamlayıp karşınıza rakip olarak çıksın...Yada sizin ürününüz daha siz yeni ekip bile toplayamadan bi bakmışınızki rakibiniz tarafından piyasaya sürülmüş...Burada niyet,değerli arkadaşlarımın görüşlerindede belirttiği gibi işi ahlak ve etik kurallara göre tamamlamak olsa zaten iş tamamlanır,tamamlanamıyorsa bile yeni ekibe gerekli devir yapıldıktan sonra iş bırakılırdı.Maalesef bu şartlar yerine getirilemediği için firmamız hem ticari hemde itibar yönünden çok zor bir duruma düşmüştür.Niyet bağcı dövmek değil üzüm yemektir.Herkese selamlar ve tekrar teşekkürler...
Eğer bu işin peşini bırakmak istemiyorsanız bence bir güçlü bir hukuk danışmanı bulun ve üzerine gidin, sizin haklarınız mutlaka bir çerçevede buluşacaktır ve hakettiğinizi alacaksınızdır...
Tabi bu süreçtede yeni bir ekip kurup projenin devamlılığını sağlamaya çalışın, bu pek kolay bir iş değildir ancak onlar haketmedikleri birşeyin üzerinde çalıştıkları için illaki kendi aralarında bölüneceklerdir ve ilerleyemeyeceklerdir, siz eski yazılım ekibinizle ilgilenerek vakit kaybetmek yerine yeni bir ekiple projeye devam edin, eğer hakeden sizseniz mutlaka emeğinizin karşılığını alacaksınızdır, onlar sektörde böyle bir yazılımla adım atsalar bile sizin attığınız adım projenin asıl kaynağı, fikir beyni siz olduğunuz için sizin konuya müdahaleniz daha kapsamlı olacağı için bu projede sizin sözünüz geçecektir, kontrolü ve mücadeleyi elden bırakmayın derim...
Eğer olay anlattıklarınız çerçevesinde cereyan ettiyse bütün samimiyetimle konuya üzüldüğümü belirtmek isterim.
www.hukiki.net 'e bir danismanizi tavsiye ederim hukiki acidan forumdaki avukatlar cozum uretmeye calisiyolar.
renegade1905
26/05/2008, 13:21
o elemanları işe alırken nasıl dıdık dıdık ınceledıgınızı bılıyorum, en ince ayrıntısına kadar incelediğiniz elemanınız(larınız) aynı anda işi bırakıyorsa bence ilk önce kendinizi bir sorgulayın "Acaba ben hata yaptımmı?" 1-2 kısı cıkar,para,daha iyi imkanlar ıcın işi bırakıp rakip bir şirkette işe başlayabilir fakat bütün elemanlarınız işi bırakıyorsa suc sızındır.1-2 karaktersız ısı bırakabılır ama butun yazılım grubunuz bırakıyorsa kusua bakmayın ama gizli kapaklı burda yazılmayan cok ama cok onemlı ayrıntıların oldugu fıkrıne kapılıyorum
apranaxfort
26/05/2008, 23:51
Çalışanlara dava açılsa bile ne olacak ki, kuruluşun prestiji, kişinin prestiji, projenin prestiji ne olacak, kalp kırmaktan başka ne olmuş olacak ?
Genel olarak ilerleyememenin sebebide işte budur, bencillik...
Hukuk sistemi ilgili hiçbir bilginiz varmı ?
En azından üniversitede falan en basitinden bir temel hukuk dersi gördünüz mü?
o elemanları işe alırken nasıl dıdık dıdık ınceledıgınızı bılıyorum, en ince ayrıntısına kadar incelediğiniz elemanınız(larınız) aynı anda işi bırakıyorsa bence ilk önce kendinizi bir sorgulayın "Acaba ben hata yaptımmı?" 1-2 kısı cıkar,para,daha iyi imkanlar ıcın işi bırakıp rakip bir şirkette işe başlayabilir fakat bütün elemanlarınız işi bırakıyorsa suc sızındır.1-2 karaktersız ısı bırakabılır ama butun yazılım grubunuz bırakıyorsa kusua bakmayın ama gizli kapaklı burda yazılmayan cok ama cok onemlı ayrıntıların oldugu fıkrıne kapılıyorum
Katilmamak elde degil!...
Hukuk sistemi ilgili hiçbir bilginiz varmı ?
En azından üniversitede falan en basitinden bir temel hukuk dersi gördünüz mü?
Ben çalışanları kastetmiştim, yani çalışanların yaptığı şey ayıp, tabi eğer gerçekten böyle birşey yaptılarsa, projeyi bir an evvel tamamlayıp teslim edip sonra işlerine baksalardı daha iyi olurdu, şu anda kalp kırmaktan başka ne yaptılarki... Anlatmak istediğim buydu...
Mesleğimin, kim olduğumun sanal ortamda bir önemi yok, burada mesleğimizin, yaşımızın, geçmişimizin, tecrübelerimizin jargonuna göre birşeyler anlatmaya çoğu kişi hiçbirşey anlamaz, zira yakın zamanda böyle oldu, kullandığım bazı kelimeleri kimse anlamamıştı, onun için kişilerin gerçek hayattaki durumlarını sanal ortamda görmek istemek kadar mantıksız birşey yoktur, zira burası halka açık bir platform olmasından dolayı herkesin anlayabileceği dilde birşeyler yazmak gerekir...
Sizin hukuktan (profesyonel hukuktan) anlamadığınız belli, çünkü hukuk, forum, site ve benzeri sanal ortamlarda konuşulabilecek, değerlendirilebilecek bir konu değildir, çok boyutlu bir konudur ve bu tür sanal ortamlar genelde konulara objektif bakamadıkları için tartışılmasının ne kadar yanlış olduğu tecrübelerle tescillenmiştir...
OsmanNuriYEŞİL
27/05/2008, 10:56
Tüm arkadaşlara katılımından dolayı teşekkür ederim.Gerçekten çok mükemmel bir sinerji oluştu bu platformda...Site yönetimine,emeği geçen arkadaşlara ve değerli görüş ve düşünceleri ile katılımda bulunan tüm üye arkadaşlara teşekkür ederim...
Saygılar...
apranaxfort
27/05/2008, 20:36
Sizin hukuktan (profesyonel hukuktan) anlamadığınız belli...
:) Tebrik ederim birtek forum mesajından böyle bir sonuç çıkarabiliyorsunuz. Anladığım kadarıyla profesyonel bir hukukçunun yanında bir insan sarrafısınız.
Teşekkür ederim yorumlarınız için iyi günler.
:) Tebrik ederim birtek forum mesajından böyle bir sonuç çıkarabiliyorsunuz. Anladığım kadarıyla profesyonel bir hukukçunun yanında bir insan sarrafısınız.
Teşekkür ederim yorumlarınız için iyi günler.
Yazdığınız şey bir alay gibi algılanabilir, bense hem bir alay, hemde "birşeyden anlamıyorsun, sanki hukukçusun" gibi birşey sezdim, o yüzden böyle bir cevap yazmıştım...
Böyle bir iddiada bulunmamama rağmen anlaşılan sizinde benden pek farkınız olduğu söylenemez...
Şu anda bu konularla uğraşmayacağım, kimileri kimilerini savunmak amacıyla (sizi böyle birşeyle itham etmiyorum, gocunmanıza gerek yok) konuları bu konuda araç ediniyorlar...
Neyse, konuyu saptırmaya gerek yok, sizin yazdıklarınıza ben yorum yazacağım, siz kendinizi savunmanız için birşeyler belki yazacaksınız ve ben daha sonra devam edeceğim, o yüzden anlatmak istediğiniz şey mantıksal çerçevedeyse lütfen öyle yazınız, ona yorum yazayım, ancak bundan sonra yazacaklarınızla ilgilenmiyorum...
Kişisel fikrim mahkemeden bir sonuç çıkmayacağı yönünde. Deliller, şahitler, avukatlar vs. Dava açıp kazanacak olsanız bile dava süresi çok uzun olacağı için yine kaybınız olacaktır.
Bunun yerine mahkeme için harcayacağınız parayı verin konu ile ilgili birilerine ilgilensinler bu kaçaklarla.. (Altında gerçeklik payıda olan bir şaka :) )
apranaxfort
28/05/2008, 02:55
Neyse, konuyu saptırmaya gerek yok, sizin yazdıklarınıza ben yorum yazacağım, siz kendinizi savunmanız için birşeyler belki yazacaksınız ve ben daha sonra devam edeceğim
:)
Sizi tanımıyorum ve benim hakkımda istediğinizi düşünebilirsiniz rahatsız olmam, neden kendimi savunayımki.
O zaman en başından beri yazmazdınız, madem kendi gözünüzde değer verdiğiniz insanlar için kendinizi savunuyorsunuz yani bunu belirtmek istiyorsunuz siz bu şekilde devam edin, siz zaten sadece size inanabilecek veya o an için inanması gereken kişilere karşı kendinizi savunabilirsiniz...
Bana karşı kendinizi savunamassınız, o yüzden savunmaya çalışmanız da gerek yok...
sosyal güvencelerinde ve maaşlarında bir sorun yoksa.
yasalar gereği sigortalı personel kendi istediği üzerinde anında işi bırakamaz. (en azından 2 hafta önceden bilgi vermek zorundadır.)
ayrıca sizinde üzerinde durduğunuz gibi projeyi devretmesi ve yerini alacak birinin bulunması gerekirdi.
ayrıca sanırım elemanları çok boş bırakmışsınız ki aralarında bir gruplaşma olmuş ve hepsi aynı kararı alıp sizi yarı yolda bırakmış.
ilk önce sizden kaynaklı hataları çözüp vakit kaybetmeden sigortalı personellerinizin hiç bir bilgi vermeden işi bırakmaları hakkıında yasal işlem başlatmalısınız.
kolay gelsin
birşeyler yazmak istiyordum ama konuyu dağıtmak istememiştim.
@Eretna'nın söylediklerinden sonra gerektiğini düşünüyorum.
bu aralar okuduğum bir kitap (peopleware)
@Eretna'nın söylediği şeye rastladım,
kitap buna clique(hizip) yönetimi diyor.
yöneticilerin, grup üyelerinin kaynaşmasına izin vermemesi.
mesela bir projede çok başarılı bile olsalar,
yeni projede ekibin dağıtılması.
kitap bu yöntemin maalesef çok sık uygulanan
ama kesinlikle yanlış bir yöntem olduğunu, verimliliği çok düşürdüğünü savunuyor.
Osman beyin sorusu, bir şekilde cevap buldu.
ama bence problemi çözülmedi.
bu işe devam edecek ise, yeni bir ekip toplayacak.
- ya bu ekibin de dağılma riskini göze alacak.
- ya da uçamasınlar diye kanatlarını kıracak.
(sıkı anlaşmalar ürünün çalınmasını engeller,
ama ekip dağılırsa, satılmış ürüne bakım hizmetlerini verecek
yeni bir ekip toplamanın maliyeti nedir ?)
bu durumun deşilmesinin herkes için çok faydalı sonuçlar çıkartabileceğini düşünüyorum :
mesela programcılar ayrılma anına kadar,
hiç mi birşeyden şikayet etmiyorlardı ?
zaman yönünden sıkıştırılma,
çok yoğun çalışma saatleri,
iş ortamının uygun olmayışı,
maaşların yetersizliği ya da zamanında alamama,
vs vs..
yani herşey birden bire mi oldu ?
apranaxfort
28/05/2008, 23:12
O zaman en başından beri yazmazdınız, madem kendi gözünüzde değer verdiğiniz insanlar için kendinizi savunuyorsunuz yani bunu belirtmek istiyorsunuz siz bu şekilde devam edin, siz zaten sadece size inanabilecek veya o an için inanması gereken kişilere karşı kendinizi savunabilirsiniz...
Bana karşı kendinizi savunamassınız, o yüzden savunmaya çalışmanız da gerek yok...
:) çok alemsiniz
Bence herşeyden önce konunun açılma tarihiyle şu anki tarihe bakılıp bu arada birşey yapıldı mı yapılmadı mı onu anlayıp ondan sonra yorum yazmak daha mantıklıdır diye düşünüyorum...
Herhalde konuyu açan kişi (yada kişiler :), parantez içinde parantez) bu zamana kadar birşeyler yapmıştır, ya yeni bir ekip kurup bu projenin geliştirilmesinin devamlılığını sağlamıştır yada eski ekiple çalışmaya devam ediyordur yada eski ekibin bu projeyle ilerlemesini bir şekilde engellemiştir yada projenin bir şekilde devam etmesini başka bir şekilde sağlamıştır, şıklar çoğalabilir bu şekilde...
Bu kadar teraneden sonra (şahsıma münhasır) ve geçen vakitten sonra önce konuyu açan kişinin yorumunu almak gerekir diye düşünüyorum...
arkadaşlar kişisel olarak tartışmaya girmezsek daha hoş olur osman bey yazılım dünyasında genelde olan bir durumdan mağdur olmuş .Benim burada genel olarak bir yorumum olacak.
yazılımcılık gerçekten zor bir meslek hepinizin bildiği üzere uykusuz günler ve geceler sürekli bilgisayar başında olmak vb. durumlar bu işin zorluğu ayrıca sürekli kafamızdan geliştirdiğimiz uygulamaların pratiklerini yapmak ve geliştirmek sonuç olarakta bunları kod olarak uygulamaya dökme süreci aşırı yorucu bir süreç . İp bu noktada kopmakta .Yazılım nedir bilmeyen binlerce insanın yazılım sektöründe müşteri ve yazılımcı olduğunu gördükçe ve onlarla karşılaştıkça sinirlenmemek elde değil. Bir projeye başlıyorsunuz oda olsun şuda olsun buda olsun bak şu projede şu var oda olsun bizim projede gibi bitmez tükenmez isteklerin yapıldığı ancak iş paraya gelince yazılan her bir satır kodun yüzlerce lira ettiğini görmezden gelen bir zihniyet ülkemizde fazlasıyla var . "Bak Bu adam 100 liraya yapıyor, Bak şu proje 1000 lira gibi" absürt karşılaştırmaları yapan insanlar kusura bakmasın ben o tür insanlara paraları ile bile bir şey yazmam . Benim için karşımdaki insanın parasının olmasının hiç önemi yok . Bu işten anlamayan insanlara bir şey yapmam . Nedenmi yukarıda bahsettiğim olaylardan dolayı . Bir firmacık çıkıp 5-6 ayda yarım yamalak bir proje yazıyor ve bunu sürümden kazanma mantığı ile çok ucuza pazarlarken tekil olarak bir projeye girdiğinizde aynı fiyatı 1-2 ay içerisinde tamamlanması istenen bir projeden bekleyen müşteriler tamamiyle haksızdır. Kendimden bir örnek vereyim bir gruba bir crm yazılım projesi hazırlıyordum geçen yaz . Normalde yapmayacağım bazı toleranslarıda projeye dahil ederek kodlamayı 1-2 ay içerisinde bitirdim ancak projeyi teslim ettiğim süreçte yaşadıklarım beni artık yazılımdan anlamayan insanlara bir şey yazmamaya götürdü. O projede aldığım proje başlama ücretini geri iade etmedim etmemde . Yazdığım kodları kendilerine teslim ettim ve buyrun madem o kadar biliyorsunuz madem yazılımlar böyle şuda olsun buda olsunla yazıldığını sanıyorsunuz siz yazın ben sizden aynı ücret karşılığında alacağım deyip projeyi bıraktım . Şimdi burada asıl şuçlu yazılımcı değil işi yaptırmak isteyen kişi yada kurumdur . Bilmeden girdikleri bu sektörde gerek masa üstü gereksede web tabanlı yazılımlarda bir satır kodun bile yüzlerce lira ettiğini herkesin bilmesi gerekiyor yok daha ucuza yazanlar var diyorsanız kalite hiç bir zaman ucuz olmaz diyorum ve beraberinde "Ucuz etten tirit olmaz" ata sözümüzüde peşine ekliyorum .
Sonuç olarak müşteriler yada bu işe giren firmalar ;
1. olarak sözleşme yapacak/yapılacak işe öyle başlanacak
2. sırf para için , sırf yapmış olmak için projelere girilmeyecek
diyorum !!!
tabiki herkesin bakışı farklı olabilir ama ağzınız yandığında elbette dediklerime geleceğinizide biliyorum
Saygılarımla
Vampire
teddmcload
01/07/2008, 16:07
2. sırf para için , sırf yapmış olmak için projelere girilmeyecek
diyorum !!!
yoksa bir sürü sorun çıkıyor. herşeyden öte paranızı alamama sorununuz oluyo.
nbakolik
11/07/2008, 16:09
vampire; bu durumdan herkes şikayetçi. En kötüsüde iş başlangıcında para problem değil işim olsun yeter şeklinde yaklaşıp iş bitiminde bu ne ya bu kadar para verilirmi buna altı üstü iki satır kod şeklindeki yaklaşımlar... Yada bahsettiğin gibi bunu 100 liraya yapanlarda var mantığı. Git ozaman onlara yaptır diyesi geliyor insanın. Kendilerinin bile yazmadığı hazır kod ve sistemlerle yarım yamalak teslim ettikleri projeleri 100 liraya vermek kolay tabiki. Ama insanın gecelerini gündüzlerini verdiği projenin 100 liralık saçma işlerle karşılaştırılması hiç hoş değil... Ki çoğu zaman bu tipler yüzünden çok rahat alabileceğimiz işleri fiyat sorunu yüzünden alamıyoruz. Yada fiyatta önemli ölçüde düşüşlere neden oluyor... Okadar emek harcayıp karşılığını yeterince almamakda kötü bir durum. Herkesin kendini yazılımcı sanması filan, artık çok kolay bir şeymiş gibi algılanmasına neden oluyor.
Şuana kadar bir sürü iş yaptım. Bikaç sene içinde baya bir ilerleme kaydettim. Ortalamanın biraz üzerinde bir bilgiye sahibim ama ben bile kendimi hala bişey biliyor olarak düşünmüyorum. Önümde hala çok yol var diyorum. Ama böyle şahsiyetler kendilerini bu işin kurdu olarak düşünüyorlar... En çok gücüme giden de bu işte....
Bu mevzu bitmez... Daha çok çekeriz bunlardan....
vampire; bu durumdan herkes şikayetçi. En kötüsüde iş başlangıcında para problem değil işim olsun yeter şeklinde yaklaşıp iş bitiminde bu ne ya bu kadar para verilirmi buna altı üstü iki satır kod şeklindeki yaklaşımlar... Yada bahsettiğin gibi bunu 100 liraya yapanlarda var mantığı. Git ozaman onlara yaptır diyesi geliyor insanın. Kendilerinin bile yazmadığı hazır kod ve sistemlerle yarım yamalak teslim ettikleri projeleri 100 liraya vermek kolay tabiki. Ama insanın gecelerini gündüzlerini verdiği projenin 100 liralık saçma işlerle karşılaştırılması hiç hoş değil... Ki çoğu zaman bu tipler yüzünden çok rahat alabileceğimiz işleri fiyat sorunu yüzünden alamıyoruz. Yada fiyatta önemli ölçüde düşüşlere neden oluyor... Okadar emek harcayıp karşılığını yeterince almamakda kötü bir durum. Herkesin kendini yazılımcı sanması filan, artık çok kolay bir şeymiş gibi algılanmasına neden oluyor.
Şuana kadar bir sürü iş yaptım. Bikaç sene içinde baya bir ilerleme kaydettim. Ortalamanın biraz üzerinde bir bilgiye sahibim ama ben bile kendimi hala bişey biliyor olarak düşünmüyorum. Önümde hala çok yol var diyorum. Ama böyle şahsiyetler kendilerini bu işin kurdu olarak düşünüyorlar... En çok gücüme giden de bu işte....
Bu mevzu bitmez... Daha çok çekeriz bunlardan....
Bu kadarcık şeye bu kadar ücret istenir mi konusu sizin de bahsettiğiniz üzere doğru bir yaklaşım değil, sebebi doğru bir koordinasyonun yapılmamış olmasından kaynaklanıyor, yani kişi düşünüyor, ben bu projeyi hem kendim yazılımsal olarak geliştirirdim, hem ticari olarak strateji belirler kazanç sağlardım diyor, böyle bir kanaati oluşuyor, oysa kendisi öğrenip bunu yapabilirdi ama yapmadı... Şimdi bir mağazaya gidilse, oradan pasta satın alınsa, sonra o pastanın kenarından yense ve sonra pasta yapması öğrenilse, acaba mağazaya gidip ben pasta yapmayı öğrendim, kullanılacak malzemeleri biliyorum, nasıl yapılacağını da biliyorum, siz pastayı bana 10 katına satmışsınız deyip ürünü iade edebiliyor muymuş ?
Biz 300 lira fiyat teklif ediyorsak, başkasına 100 liraya yaptırabileceğini iddia ediyorsa işi o kişiye bırakıyormuşuz gibi bir izlenim varsa, yani o projeyi geliştirmemiz için anlaşamadıysak o zaman o projeyi mutlaka takip etmek gerekir diye düşünüyorum, sonuçları hep hüsrandır, çünkü 100 liraya yapan kişinin ya kendi kütüphanesi vardır ve bu kütüphaneyi kullanarak projeler geliştirip kazanç sağlıyordur ki ben buna yanlış demiyorum (kısmen doğru) yada hazır bir sistemin pazarlamasını yapıyordur yada hazır bir sistem kullanarak o projeye uygun hale getiriyordur, yani zamandan tasarruf, buna tecrübe deniliyor, bunda hata yok, kimin şartları daha uygunsa projeyi o alır... Burada amaç projenin yayına hemde bir an önce yayına geçirilebilmesidir...
Buradaki tek hata projenin geleceğinin görülemeyecek olduğunun bilinmemesidir, çünkü hazır sistemlerden ortaya çıkarılan bir projenin gelişebilme şansı çok azdır, çünkü hazır sistemlerden oluşturulan projelerde proje genişleyemez...
Gerçek bir proje isteyenler profesyonel kişilerle çalışmalıdırlar, gelecek düşünenler bunu yapmadırlar, doğal olan budur, ancak acelecilik çoğu zaman profesyonelliği kaldırdığından işler kalifiye ve amatör kişilere yaptırılır...
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.