Tam Sürümünü Görmek İçin : bizim şarkılarımız neden hep aşk üstüne?...
^butterfLy^
25/09/2003, 13:26
kızılderili reis'e sormuşlar ; "neden şarkılarınız hep yağmur üstüne?"
reis : "tek ihtiyacımız o.. peki sizin şarkılarınız neden hep aşk üstüne?..."
aşkla kalın...
:)
Aşkla kalın...
Normalde ince...
Ahhhh... Çok kötüyüm!!!
Cunku seviyoruz ulan..! :))
Mingitau
25/09/2003, 14:26
Çünkü birşeyden ötrü değil, sevdiğin için seviyorsun. Bu sevgide binlerce şiirle, türküyle anlatılamıyor... bitmiyor.
æ redial +1
fixman'in avatarini gorunce, para ustune de sarkilarimiz oldugu aklima geldi. Mesela:
- Hey corc versene borc;
- 3×para, varligi bir dert, yoklugu yara;
- Aman petrol (o da parayi temsil eder);
- Bas bas paralari...;
- Araba Yok (yine paraya bagli);
- Hiç param yok; vs. seklinde uzar bu liste...
Konuyu baska kulvarlara kaydirmamis olmak icin sunu da soylemem gerekiyor:
Ask ustune olan sarkilarimiz binlerle sayilir. Herhalde uzerine en kolay sarki yazilabilen konu ask olsa gerek. Aramizda asik olmamis olanimiz yoktur sanirim. Dolayisiyla hepimize hitap eder gibi gozukur bu sarkilar. iyi de satar yani... yine para, yada para aski olsa gerek bu... :)
Ben en iyisi daha fazla yazmayayim. Yazdikca konuyu acan arkadasin amacindan daha fazla uzaklasiyorum sanirim... :)
Sevipde kavuşamayanların sayısının en fazla olduğu millet bizizde ondan.
ama sanirim nicelik bir ise yaramiyor...
en guzel ask sarkilari bizden cikardi oyle olmasa...
Ali Sarı
25/09/2003, 15:44
Geçen gece NTV'de 24 Saat'te Ahmet Ümit vardı. Yeni kitabı Beyoğlu Rapsodi'sinin tanıtımı için. Konu döndü dolaştı ve aşk romanlarına geldi.
Yazar şunu söyledi: "Bu kadar aşk romanı yazılıuyor, iyi güzel de tek sorunumu aşk mı? Aşk'ı hallettiğimizde her şey düzelecek mi?"
Genel olarak katılmamakla beraber, yani "Evet, her şeyi aşk çözecek." yazarın kısmen de olsa doğru söylediği kanaatindeyim.
Evet gerçek anlamda Aşk her şeyi çözecektir ancak habire aşık olanların olduğu dahası öyle olduğunu sandığı bir ortamda aşk romanlaro, şarkıları lüzumsuzdur, hiçbir işe de yaramaz. kandırmaktan başka.
İşte bu yüzden diyorum ya aşk kolaydır ama sevgi zordur diye;)
belkide, ask sevgi gibi soyut kavramlar uzerine teori uretmek, hic bir zaman mutlak dogrusunun bulunamayacagi sorular uzerinde yazmak cizmek kolay oldugu icin bukadar fazla tercih ediliyor bu konu.
Diger bir degisle, herkese kendi tanimini yapma sansi veriyor; kimisi icin ask ugruna olumlere gidilecek bir 'sey', kimine gore de 'yalan dostum ask diye bisey yok'. Bu kadar tezata regmen kimsenin elinde bu yaklasimlara itiraz edebilecek veriler de yok...
Bu belirsizlik, bizimde isimize geliyor, o an isimize hangisi gelirse onun arkasindan gidiveriyoruz...
Bir dusunsenize, bir gun askin ugrunda olunebilecek bir sey oldugu bilimsel olarak kanitlanirsa, yani ask formule edilebilirse bu kadar surukler mi bizi?
Bu arada dikkat cekmek istedigim bir diger konu da, acili askin, mutlu asktan cok daha fazla taraftari oldugu...
Bu birazda kulturumuzden kaynaklaniyor olabilir;
Biz asik olunca, daga tasa yazariz, agaca cicege soyleriz, bortuye bocege, ucan kusa soyleriz, kendimizi pranglara vururuz da, birisine gidip 'asik oldum' diyemeyiz...
Psikopat miyiz ki acaba?
Ben seviyorum ve sevdiğimide söylüyorum ki bu da 26 senelik hayatımda 1 kere oldu. Ama aşk dersen bence o başka bir şey, aşık oldum sağa sola yazmadım ama pek kimseye de söylemedim çünkü hissediyorsun karşındaki kişi ile senin ilişkinin ne kadar ömrünün olduğunu ( bu başlangıçda olmuyor belki ama ilerleyen zamanlarda mutlaka kendini belli ediyor ) gerçi bugünlerde flört ile aşkı da karıştırıyorlar ya o da ayrı bir konu. Psikopatlığa gelince, dedimya sevipde kavuşamayanların sayıca en fazla olduğu millet biziz kanımca, evveliyatımızdan beri böyle eh bu da bir "acılı" bakış getiriyor tarihten bugüne.
_____
Play>Sarah Brightman & Jose Carreras_Friends For Life
Ali Sarı
26/09/2003, 17:15
İsimle Ateş Arasında - Nazan Bekiroğlu
Arka Kapaktan
...Yalan değildi devletlerin insanlar gibi, aşkların da devletler gibi ömürleri olduğu, mahiyeti safiyet olan aşkı en çok karanlıkların boğduğu. Yalan değildi aşkın birbirine uymayan iki tanımının olduğu. Bu tanımlardan biri sorgusuz sualsiz teslimiyet anlamına gelirken, diğerinin, sorgusuz sualsiz teslimiyetin kurulumu demek olduğu. Böylece aşkın mutlak tanımının mümkünler aleminde na-mümkün olduğu...
Kitabın ilk bölümü de bu adreste: http://www.geocities.com/nbekiroglu/isim1.htm
Çünkü çoğu insan kendinin aşık olduğunu zannedip bütün herşeyi ve bazen de gerçekleri unutuyor da ondan...
Aslında bu epey uzun bir konu.Ama şuan böyle bir konuyu açacak halim yok.Malum tüm haftanın yorgunluğu...
Bense aşık oldukça gerçeklerimi tanıdım, hayata sarıldım...
Bu benim de dikkatimi çekti özellikle Cranberries dinlemeye başladıktan (1998 sonları) ve söylediklerini anlamaya başladıktan (2000 ortaları :) ) sonra Türkçe şarkıların hemen hemen hepsinin aşk üzerine olduğunu daha net anladım.
Aşkınada meşkinede nane limon nedir bu yaaa ne bitmez çarpıntıymış ooofff off...
_________
Play>Tarkan_Gulumse kaderine
Kögüdey Meygen
27/09/2003, 21:56
Zeki Müren`in sesinden güzel bir şarkı...
http://mail.baskent.edu.tr/~98131008/zeki.mp3
1955-63 lerdennn
bir sarki :)
Ali babanin bir ciftligi var
ciftliginde inekleri var
neyse simdi... :D
Aşk karın doyurmaz,
acıları dindirmez; haksızlıkları ve zulümleri önlemez.
Aşk sadece sevenleri mutlu eder, sadece sevenleri...
Ki aşkı gerçekten yaşayan çok çok az kişi var.
Orjinal mesajı gönderen xXx
İşte bu yüzden diyorum ya aşk kolaydır ama sevgi zordur diye;)
Bense tam tersini düşünüyorum. Bakın dedelerinize, ninelerinize, anlayacaksınız...
Eski Türk filmlerinde bir erkek diğeri için "Pek bir sevişiyoruz" dediğinde şöyle bir hop ediyoruz değil mi? Sevişmek sevmekten geldiği için 20 sene evvel sevişiyoruz dendiğinde birbirimizi severek hareket ediyoruz, sevgiyle yaklaşıyoruz gibi çağrışımlar yapıyormuş. Ama şimdi neler çağrıştırıyor biliyorsunuz.
Yunus'ta aşıkmış kaç yüz sene evvel. Ama baksın da görsün şimdi Aşk neleri çağrıştırıyor.
Sevismek denilince...
Hiç unutmam, 12-13 yil once ( istanbul'da bulundugum bir sirada 3 yasli amca biraraya gelmis konusurken:
- "Biz Rahmi Bey ile senelerdir sevisiriz." dediginde ne hale geldigimi tahmin edersiniz herhalde... :)
Ask uzerine ortaokuldaki Türkçe ogretmenim Ş.Bilgin'in söyledigi bir soz aklima geldi, soyle ki;
- "Ask denilen sey zamanla yok olur, geriye saygi kalir. Önemli olani da budur zaten."
Bence de onemli olan konu sayginin var olmasidir. Yoksa gercek asklarin, televole asklarindan ne farki kalir!?
Orjinal mesajı gönderen boranbora
Ask uzerine ortaokuldaki Türkçe ogretmenim Ş.Bilgin'in söyledigi bir soz aklima geldi, soyle ki;
- "Ask denilen sey zamanla yok olur, geriye saygi kalir. Önemli olani da budur zaten."
Bence de onemli olan konu sayginin var olmasidir. Yoksa gercek asklarin, televole asklarindan ne farki kalir!?
:super:
:cool:
Mingitau
28/09/2003, 16:38
Ansugo aşığım sana :)
Aşk bir hastalıktır. Vücutta kimyasal bir madde var aklıma gelmiyor şimdi adı. Mantığı devre dışı bırakıyor.
Merak etmeyin 2-3 yıl içinde madde kendi kendine yok oluyor.
Bizzat şahidim.
Mingitau
28/09/2003, 16:59
O aşk değil evladım uygunsuz istekler törpüsü... :p
Bir de sevginin maddesini bulsunlar bakalım:(
29/09/2003, 22:42
Orjinal mesajı gönderen EAN
Aşk bir hastalıktır. Vücutta kimyasal bir madde var aklıma gelmiyor şimdi adı. Mantığı devre dışı bırakıyor.
Merak etmeyin 2-3 yıl içinde madde kendi kendine yok oluyor.
Bizzat şahidim.
Sizin bizatihi bu olaya şahit oluşunuz, bunun doğruluğunu ispat etmek için yeterli bir delil olmasa gerek.
Aşk'a bir tanım yapılamamışken, insanların bazı isteklerini aşk adı altında tanımlamaya kalkması, sonra da ben gördüm biliyorum demesi kadar saçma bir şey görmedim.
Bahsettiğimiz şey öyle havadan sudan bir şey değil, o yüzden daha dikkatli olmakta fayda olduğu kanaatindeyim.
Aşk ile...
bu anlatılanlar aklıma ulubatlı hasan hikayesini getirdi :)
www.ulubatlihasan.net (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=ulubatli+hasan)
:D
Aşk şarkılarından sıkıldıysanız hip-hop dinleyin tabii Şakşuka honki-ponki gibi alternatifleriniz de yok değil :)
ülkemizde günümüz pop kültürü etkin olmamışken henüz,aşk şarkıları normal düzeydeymiş.şimdiki gibi (günümüz pop kültüründeki)tüm şarkılar aşk üzerine değilmiş.
pop müzik sizlerinde bileceği gibi populer müziktir.zamanında popüler olan kaliteliymiş,şimdi ise bi tür adı bile yokpopüler müziğin.her 100kişiden biri şarkıcı oluyor.ben sadece günümüz popu diye adlandırabiliyorum..
bu kültür de şarkıcı olanların insanlara birşey anlatmak gibi bi dertleri yok zaten olsada anlatabilecek kapasiteleri yok.aptal aptal sözlere çalıntı müzikler eklemekten başka becerebildikleri bişey olmadığı için
örneğin:
Hatayı ben en başında yaptım
Aynı evi senle paylaşarak
Kendimi çok takdir edicem
Ayrılığı kutlayarak
böyle sözler yazıyolar.eğer buna aşk üzerine şarkı diyorsanız,işte bu yüzdendir şarkıların çoğunun aşk üzerine olması.
sözüm sadece bu bu kültüre
ve bu sanatla uzaktan bile alakası olmayan bu tür müziğedir bunlardan başka bi konu üzerine şarkı dedikleri şeylerden beklemeyin bence
televolelerin bu kültür üzerindeki etkisininde ne denli büyük olduğu da ayrı bir konudur tabiki..
Türkiye'de diğer türler güzel şeyler anlatabiliyorlar.ama onlar popüler olamıyorlar.birazcık araştırırsanız (kendi içlerinde)en popülerleri bulutsuzluk özlemi olmak üzere birçok müzisyen mevcuttur..
insanlara sözleriyle en çok yardımcı olmuş grup sanırım pink floyd tur bilmeyenlerin kurcalamasını tavsiye ederim :super:
Aşk Sevgi kategorizasyonunu nasıl yapıyorsunuz?
soulmaster
20/12/2004, 22:40
Aşkla ilgili parçaları çok yiyen olduğu için ticari değeri çoktur.Ayrıca ülkemizde aşk ile sex karıştırılmaktadır.
Penguen dergisinden alıntıdır...
CEM YILMAZ
Bu hafta, şarkı sözlerindeki "sevmek" fiilini?incelemek istiyorum izninizle. Çünkü son zamanlarda farkettim ki "sevmek" fiili şarkı?sözlerinde asla "sevmek" fiili olarak kullanılmıyor sevgili Penguen okurları.?"s..mek" yazamadıkları yerde dayıyorlar burnumuza "sevmeyi"...? Ama açık söyleyeyim sadece Türk Pop müziğinde yok bu teşbih...
Bizler
Sevmekten kim usanır/tadına doyum olmaz" şarkısını dinleye dinleye büyümüş bir kuşağız.
Değiştirin bu iki fiili öyle okuyun bakalım şarkıyı.? Daha anlamlı olmuyor mu?... Oluyor... Fakat sevmek fiilini müstehcen fiilleri gizlemek için kullananlar çoğunlukla kadın şarkıcılar ve söz yazarları olmuş nedense.
Sezen Aksu'nun başını çektiği bu kadınlar topluluğu sevmenin altından girip üstünden çıkmışlar... Bakın şimdi Sezen Aksu'nun yazdığı şu şarkı sözüne:
?? "Al beni kanatlarında götür bu gece / Uçurup diyar diyar sev beni sevilmediğim kadar"
masum bir sevgi kastedilebilir mi bu cümleler içersinde. Değiştirin fiili öyle okuyun. Bana hak vermezseniz dişimi kırarım. Bitmedi, Alın bir Sezen Aksu şarkısı daha:
"Nasıl istedim deliler gibi, sayıkladım hep sıcak nefesini, gel ne olursa olsun son defa sev beni" Söyleyin allahaşkına gariban sevmek fiiline "son defa" diye ekleme yapılabilir mi? İnsan birisinin sıcak nefesini sayıklarken masumane bir sevgiyle diner mi bu ayrılık...?
? Bir "azgın" şarkıcı da Bendeniz...
"Usandım bu kaprislerden, Seveceksen sev hadi gülüm, Tuzağınaböyle düşmüşken" ....
Tuzağa böyle düşmüş birine ne yapar bir erkek? Bilenler bilmeyenlere anlatsın allahaşkına. Hadi diyelim Bendeniz marjinal bir kızımız. Ya en aklı başındalara ne demeli? Dünyalar tatlısı Candan Erçetin'e bakın hele:
???? Korkarım tanışacağız seninle, Birkaç film seyredeceğiz belki de, Ellerim tanışacak ellerinizle, Seveceksiniz beni uzun uzun"
Bana kimse hikaye anlatmasın kardeşim. Çünkü hikayeyi anlatanlara sorarım:
"Benine kadar seviyorsun Kazım" sorusuna "uzun uzun" cevabını almışlar mıdır hayatları boyunca.
Hele hele Funda Arar hanım kızımıza ne demeli?
"Rüzgarındayım savruldum, sevmezsen öleceğim..." diyor alenen..
Şimdi bunların tümü kadın olduklarından ve bu toplum kadınlara baskı uygulayan bir toplum olduğundan çıkıp "valla benim şarkılarımda 'sevmek' fiili 'sitmek' yerine kullanılmamıştır" diyenler çıkabilir ama erkek olduğundan Kenan Doğulu kardeşim diyemez.
"Son bir kez sev bu gece / Çekinme gel evime"
Şarkının adı ne?
"Bir kereden bir şey olmaz"
Pardon yani.......
Ülkemizde her ne kadar batı taraflarında sex tabusu yıkılmış gibi gözüksede halada sex büyük bir sorundur.Bu yüzden aşkın içinde sex vardır ama sexin içinde aşk sex herzaman olmayabilir.Bu izlenen yok kolay yoldur burdan kaliteli şarkı yapan kesime allah sabır versin diyorum :)
neoerhans
21/12/2004, 03:03
çok güldüm ya. Mükemmel gerçekten konuyu açan arkadasın yorumundan @soulmaster arkadasın yorumuna kadar hepsini okudum ama kitlendiğim nokta burasıdır yani bende bişeler yazacaktım ama yazamam artık :D
kızılderili reis'e sormuşlar ; "neden şarkılarınız hep yağmur üstüne?"
reis : "tek ihtiyacımız o.. peki sizin şarkılarınız neden hep aşk üstüne?..."
aşkla kalın...
:)
Cevap "bizimde ihtiyacımız o!."
Aşk ehli Ölmez sırdır söylenmez.
Yanmayan Bilemez Ateşi Aşka..
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.