PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : yeri malı herkez onu ...

fgenc
21/09/2003, 15:45
ilk okul yıllarında yerli mallı haftasını Coca cola pepsı icerek kutladıgımızı hayel meyalde olsa hatırlıyorum ...
Mavi jean ve kolaturkayla baslıyan milliyetci yeni bir tüketim bakis acisi yasiyoruz
ne mutlu simdi yerli mali İN
...
ancak bazen yerli mali kullanmakda diretgimiz zaman (benim gibi :)) kalıteden ödüm vermek zorunda kalıyoruz..

bu forumu acmamın sebebi herkezin made ın turkey olan ürünler hakkında olan iyi veya kötü tecrübelerini burada bizimle paylasması. yaptıkları yanlısları yazın belki birgün bu forumu okurlar (2 hafta sonra googleda arıya bilirisniz :) ) ve hatalarını düzeltmelerıne vesile oluruz...

taktir etiginiz yanini yazinki bizde satın alıp desteklıyelım

Mingitau
21/09/2003, 15:57
Ehue...
Elbise konusunda vücut ölçülerin standart dışı ise giydiklerin zaten kaliteli olmak zorunda :D

Okulda yerli malı haftasını en son İlk-2 de iken kutladım. Kantinde Balsa Kola vardı. Gerçekten güzeldi. CocaCola ya tercih ederim her zaman, ama artık onun yerine Kristal yapıyorlar Kristal güzel değil. Zaten en çok giren de Kola değil mi hayatımıza diğer şeyler zaten bir şekilde yerli oluyor(du). Balıkesir' e son gittiğimde baktım. Pazarlar dahil olmak üzere Arap Emirliklerinden gelen Çin Menşeli mallar ile dolmuş. Eskiden bunlar Türkiye' de yapılırdı. Herhalde bu sorun McDonald' s CocaCola vs den daha önemli...

ee++
21/09/2003, 16:57
herkez -> herkes

Ansugo
21/09/2003, 23:37
Vallahi ben tekstil ürünlerine tümden karşıyım.

Bazen İngiltere'de falan yaşamak istiyorum.

Benim ebatıma göre mal ithal etmiyorlar. Yerliler de zaten bizim insan ebatlarına göre üretim yapıyor. Doğal olarak ayı da değiliz ki çıplak gezsekte farkedilmesin, çapulcu gibi takılıyoruz.

fgenc
22/09/2003, 12:54
Ansugo@ istisnalar kaydeyi bozmaz ...

camaşırmakınanızı kirecden kormak istıyorsanız calgon yerine
tozsoda kullanın (deterjansatılan heryerden edınebilirsiniz cok daha ucuz ve aynı efekti verıyor) belki calgonun icindeki etkin maddede soda ve parfümdür icindekiler kısmına bakmak lazım

buda ayse teyzenin tavsiyelerine benzedi :)

MEHMET
22/09/2003, 13:20
Benim için hangisi hesaplı ve hangisi kaliteli ise onu tercih ederim.
Ne yani Türk malı diye gidip kazıklanacak mıyım?
Kola olayına gelince:
Ben kola içmiyorum. Bu benim milliyetçilik yada yabancı sermayeye karşı olan düşman olamamdan değil sadece kültürel bir protesto.

Sahin
22/09/2003, 14:15
ödüm->ödün
kayde->kaide

diğerleri muhtemelen hızlı yazım hataları.

Mingitau
22/09/2003, 17:13
Lisedeki Necmi hocayı çağırayım buraya başlasın kelime değil sözcük hastahane değil sayrıevi .... :D

fgenc
23/09/2003, 14:16
Orjinal mesajı gönderen sessiztetik
Benim için hangisi hesaplı ve hangisi kaliteli ise onu tercih ederim.
Kola olayına gelince:
Ben kola içmiyorum. Bu benim milliyetçilik yada yabancı sermayeye karşı olan düşman olamamdan değil sadece kültürel bir protesto.

bizde zaten senin adina acmistik bu forumu neden üzrine alinircasina cevap veren bir uslup kulaniyorsunki.

bu formu made in tr ürün satınalırken seninde vurguldıgın gibi KAZIKLANMAMAK icin actık..

fikrini ve alıs veris mantıgını bizimle baylastıgın icin tesekkürler.

ben yerli mali kullanmayi milliyetcilik olarak görmüyorum sadece öz milli sermayemizin bo$ sebeplerden dolayi disari cikmasi hosuma gitmiyor ve bu ugurda kücük biseyde yapabilmi$ sem ne mutlu bana...

-------------------------------------------------------------------------------

millet hataları düzeltmekden vaz gecin. Suan trdeyim ve internet Cafeden katılıyorum ve bu makınalar sadece GTA counter oynamak icin bislestirildigi icin üzerlerinde 4 tane virtudal cd rom var ama bir tane dogru dürüst klavyesi olan yok. kendimi enigma önünde oturuyormusum giBi Hisediyorum:)

Ansugo
24/09/2003, 00:12
Yerli Malı zamanları geçti artık. Türkiye üstü kapalı sosyalizmi-devletçilik şeysini bıraktı ve Özal ile yapması gerekeni yaptı. 20 yıl bocaladı - ki normaldir -.

Şimdi iş rekabet ve *standartlar* mevzusuna döndü. Standartı tutturan her zaman bir adım önde. Bizim iş dünyasında da bu yavaş yavaş önem kazanıyor ya çok seviniyorum. AB'yi kendimize üye kabul ettiğimiz de tam standartlaşmış olabileceğiz zannedersem.

MEHMET
24/09/2003, 10:07
Orjinal mesajı gönderen kara_lahana

ben yerli mali kullanmayi milliyetcilik olarak görmüyorum sadece öz milli sermayemizin bo$ sebeplerden dolayi disari cikmasi hosuma gitmiyor ve bu ugurda kücük biseyde yapabilmi$ sem ne mutlu bana...

Yabancı mal alarak giden özsermaye hoşuna gitsin. Boşver sen içi boşaltılan bankala üzül. En azında yabancılara kaptırdığımız paralarla karşılığında birşeyler alabiliyoruz. Ya bankayı hortumlarla kaptırdığımız paralardan ne alıyoruz?

Hem bırakalım bu milliyetçilik ayaklarını. Devir Ansugo'nun yukarıda belirttiği gibi rekabet ve standartlara uyma zamanı.

Mingitau
24/09/2003, 11:22
Peeehhhhh...................

Kriz ile ilgili olarak SPK dan döviz spekülasyonu ile ilgili uyarı alan bankalar kimlerdir dikkat edelim.

Hiper Kapitalizm ve Rekabetin yaşandığı Japonya' da gereksiz yere sırf orda bir firmanın arazisi var diye yapılan yolları ve arsa spekülasyonlarına dikkat edelim. 3 $ maliyetli çipleri 1 $ a ABD de piyasaya sürmelerine olanak sağlayan şemsiyeye dikkat edelim. Ki %300 vergiye rağmen sektörü baltalamayı becerdiler.

Ondan sonra gelelim Rekabet vs Nutukları atalım.

Ansugo
24/09/2003, 11:33
O zaman Yahuda'nın rekabeti diyelim. Bizler piyonuz diyelim.

Gerçeği kabullenip oradan tümdengelelim olmadı tümevaralım, olmadı pirincin taşlarını ayıklayıp Hitler usulü gaz odaları kuralım.

Mingitau
24/09/2003, 11:53
Sana gaz odası kur diyen olmadı. iş yapacaksan oyunu kuralına göre oynayacaksın. Her şirketin arkasına NGO bağlayacaksın tüm zararı bunlara yükleyeceksin ki bi şeyler satabilesin. Bununla Hitler Metodlarını ve komplo teorilerini karıştırman ilginç, şu an ismini hatırlamadığım bir yazarın 1985-90 civarında yazdığı bir kitap var. "Japonlar Dünyayı Satın Alıyor" adında Japn gelişmesi tek tek anlatılmış. Soyisimini şu an hatılamıyorum ama sanırım ismi Alan idi.
Yazar ABd' li insanların nasıl tekrar güçlü ABd' ye kavuşuruz sorunlarına çözüm getiriyordu. Hatırlatalım 1990 öncesinde ABd de bir ekonomik kriz yaşanıyordu.

Ansugo
24/09/2003, 17:44
Fazla kitap okumakta iyi değildir. Gündeliği gözden kaçırtır.

Benim gözümle gördüğüm Alan soyisimlinin yazdığı kitaptan değerli.

Hem benim esas anlamadığım, benim Türlk sanayicisinin standartları tutturmasından falan bahsederken senin neden peeeeh çektiğin? Anlamadım netekim.

Mingitau
24/09/2003, 17:49
Kurtlar sofrasına kuzunun atılmasına peh çekilmezde ne yapılır.
Japonlar yıllarca Peugot Marka harika ve ayrıcada daha ucuz olan araba yerine farklı marka ile ürettikleri imitasyonunu kullandılar. Biraz dikkat edelim. Kaliteliyse onu kullanırım. Olayı kendini pazar yapmaktan başka bir işe yaramaz.

xXx
24/09/2003, 17:54
Fason işini yavaş yavaş aşıyoruz artık teknolojiye ve arge ye yatırım zamanıdır.

MEHMET
24/09/2003, 18:02
Neye yatırım yaparsan yap büyük devletlere karşı şansımız yok.
Çünkü maliyeti bizden daha küçük. Malum sömürüyorlar. Tabi Üretmeyelim demiyorum ama konuda pek umutlu değilim.

xXx
24/09/2003, 18:07
Ya babacım bırakın artık şu sömürü edebiyatını of yaa sende maliyetini düşür o zaman kur bir serbest bölge de arge için de ki firmalara alın size fırsat vergi yok cironuzdan % bilmem kaç pay alırım işletin geliştirin.
Bir zamanlar da onlar ortak biz pazar deyip kapıdan kovaladık şimdi ne oldu?

Mingitau
24/09/2003, 18:08
Valla gene kovalamak lazım, altını hafiften eşele bence ;)

fgenc
24/09/2003, 21:39
aslına bakıcak olursa bende rekabet taraftarıyım türk piyasasınde özelikle araba sektöründeki eskikligi malum tenekeden araba üreterek rekorlar kitabına girecegiz...

Sahin
24/09/2003, 21:52
Araba hikaye silah sanayine yatırım yapılmalı.

Mingitau
24/09/2003, 22:13
Şu an en kaliteli pazar herhalde genetik te var. Her bi halta geliyor çünkü.

MEHMET
25/09/2003, 10:57
Yine de herşeyin temeli eğitim.

xXx
25/09/2003, 15:02
Orası tartışılmaz tabiki temel, eğitimden geçiyor ama bu sömürü edebiyatıda "öh" yani tetikciğim.

*(üzerine alınma sakın :rolleyes: )

MEHMET
25/09/2003, 15:13
Şöyle piyasa bakınca Türkiye'de üretim çok zor olduğunu görüyorum.Bir malı üretim maliyeti kadar neredeyse vergi ödüyorsun. 100 liraya ürettiğin bir mal bu zart zurt vergisi ve giderleri yüzünden 200 lirayı buluyor. Yabancı şirket ise bu ürünü aynı koşullarda ülkesinde 100 liraya maliyet ettiği ürünü ülkemize getirip bizim maliyet ettiğimiz fiyata verince bizim ürünler elimizde kalıyor.Kısaca Türkiye üretim yapmak biraz pahalıya mal oluyor. Pahalı olan Türk Malını anlıyorum ama ne yapabilirim ki. Ben bu ekonomik şartlar altında tercihim hep yabancı markalar olacaktır.

xXx
25/09/2003, 15:33
O herkesin şikayeti bende aynı görüşteyim zaten ama bir de bunu es geçip sadece muhalefet baltalarını sallayanlara kızıyorum:rolleyes: