PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : İlginç

Ali Sarı
18/09/2003, 12:56
Cmabridge Üinversitesinde yaipaln bir arsaitrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi siarda didizlikleri dgeil, ilk ve son hafrlrein dgoru yedre olamalri öenm tsamiatkadir. Geirsi taammen kamradasir ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek diegl kemileelri bir btüün oralak omukadisir.

Kaynak: news.anet.net.tr @dumur
Message-ID: <3f6813ad$2_4@news.anet.net.tr>

MEHMET
18/09/2003, 13:10
sorunsuz olarak okuduğu doğru ama uğraştırıyor.
:D

HunTER
18/09/2003, 13:10
Kesınlıkle dogru : ) Yukardakı cumleyı hıc takılmadan tek seferde okuyabıldım : )

Ilgınc :)

acemi
18/09/2003, 13:19
Konu ne yahu? Ben ilk mesajda hicbir sey anlamadim

fasttech
18/09/2003, 14:04
Evet çok ilginç... :rolleyes:
Gavur buluyor hocam...

xXx
18/09/2003, 14:41
Sanırım algılama ile ilgili bir metin özellikle bu şekilde yazılmış:)

LEthaL
18/09/2003, 16:57
Daha çok bu tip şeyleri hızlı okuma çalışmalarında uygulanıyor. Buna benzer eksik harfliler, üst veya alt kısmın birazı silik yazılar da kullanılıyor.
Güzel örnek.

Ali Sarı
18/09/2003, 17:48
Haklısın Lethal. Adil Maviş'in kitabında bahsettiğin türden örneklerden bolca vardı.

Ansugo
18/09/2003, 20:38
Ben sayfanın sadece ortasına bakıp tüm sayfayı okuyabiliyorum. İsterseniz hızlı okuma dersi de verebilirim. ( Saati 50$ )

Ben yukarıdakini okurken yarıya kadar küfrederek gittim. Sonra araştırma kısımlarını ve bu yazınında öyle okunması gerektiğini anlayınca başa dönüp düzgünce okudum.

Ali Sarı
18/09/2003, 20:47
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
Ben sayfanın sadece ortasına bakıp tüm sayfayı okuyabiliyorum. İsterseniz hızlı okuma dersi de verebilirim. ( Saati 50$ )

Fiş almazsak kaça olur? :P

Sahin
19/09/2003, 02:02
Cmabridge Üinverstesi bu arsaitrmayi ynei ypmıaş glabia anyı knou bruadda gnüdmede.

Sedat Atif
19/09/2003, 02:16
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
Saati 50$

<konudışı> http://forum.ceviz.net/search.php?s=&action=showresults&searchid=22344&sortby=lastpost&sortorder=descending </konudışı>

;)

Rapsodi
19/09/2003, 13:43
ansugo aklin fikrin para olmus senin:D

MEHMET
19/09/2003, 15:21
koaly dğeil enkomoik kirz var.

gardiyan
19/09/2003, 16:57
@rapsodi +1

acemi
19/09/2003, 19:09
Ayni metni, bas ve son harfler ayni kalmak uzere oldukca zor okunacak sekilde duzenlemek mumkun.

Ali Sarı
19/09/2003, 19:55
Devir kötü :P

mustafa
20/09/2003, 02:19
dimvierz isıanınnn en esaernten ödlneelkeriziln bsriii de, imlî amrrşıtaa kevssii akdıntali şerlyee çok çbuak irmlnaaanı.

devrimiz insanının en enteresan özelliklerinden birisi de, ilmî araştırma kisvesi altındaki şeylere çok çabuk inanmaları.

araştırma ingilizce için geçerli olabilir. ama türkçe gibi sondan ekli dillerde iş zorlaşıyor.

HunTER
20/09/2003, 10:46
Yınede bu ılk ornektekı gercegı degıstırmıyor.. Beynımız kelımlerı "once" butun olarak okuyor, ardından eldekı sablonlarla uygunluk saglanamaz yada sonuc anlamsız ıse kelıme ıcersındekı harflere yonelıyor..

Ornegın, "esaernten" ıfadesı "enterne","enstantane" gıbı kelımler ıle uygun saglarken "enterneasn" ıfadesı akla ılk olarak "enteresan" ı getırıyor.. Yanı ıfade ne olursa olsun oncelıkle bı uygunluk aranıyor..

Bu durumda ben "her zamankı" gıbı bılım adamlarının dogru bı tespıtte bulundugunu dusunuyorum..

mustafa
20/09/2003, 14:45
normal bir hızda okuyanların, tek tek harfleri okumadıklarını, kelimeleri ve hattâ kelime guruplarını tek seferde yakaladıklarını bilmek için ilim adamı olmaya gerek yok.

ilk yazıda "ilk ve son harfleri doğru yerde olduktan sonra, aradaki harfler karmaşadır. nasıl oldukları hiç mühim değil." yollu bir ifâde var. eğer bulunan şey buysa, aradaki sessiz harflerin yerlerini esaslı bir şekilde karıştırınca yanlış olduğu anlaşılıyor.

işin doğrusu, insan bir kelimeyi başı ve sonuyla görüp anlıyorsa bile, aynı durumda çok kelime biliyorsa birer içerideki harflere de, ve sonra daha içeridekilere de bakıyor olmalı. hattâ hiç rastlamadığı bir kelimeyse sonunda durup heceleyerek dahî okuyabilir.

buradan tabiî kelime haznesi çok geniş olanların daha yavaş okuyacağı netîcesi çıkabilir. (her seferinde çok ihtimal olup, ortadaki harflere de bakması gerekeceğinden) ama zannediyorum ki bir de okuma esnâsında haznenin belli kısımlarında otomatik filtreleme gerçekleşiyor. yâni cümlenin orasında gelebilecek kelimeler zâten bellidir. orada "SELECT * FROM kelimeler WHERE kelime=cümlenin burasında gelebilecek kelimeler" gibi bir aralıkta tarama yapıldığı için iş daha da hızlı gerçekleşir. bir de tabiî her yazarın bir üslûbu, belli başlı kullandığı kelimeler vardır. hattâ her ortamda rastlanacak kelimeler, rastlanmayacak kelimeler vardır. meselâ ceviz'de dolaşırken, otomatik olarak ceviz'de çoğunlukla kullanılan kelimeler sorgulanıp daha ufak bir hazneden uygun kelime bulunuyor olmalı. orada beklemediğimiz bir kelimeye birdenbire rastladığımızda o yüzden, ilk defâ görür gibi bir an bocalıyor da olabiliriz. daraltılmış sorguda kelime bulunamayınca anında sorgu genişletilip aramaya devâm ediliyor herhalde.

bu son paragrafta da biraz beyin cimnastiği yaptık. sâdece benim tahminlerim bunlar.

HunTER
20/09/2003, 15:10
Bana kalırsa ılk ve son harflere bakmak karsılastırma esnasında, beynın kullandıgı kelıme bulma alorıtmalarından sadece bır tanesı.. Ve belkıde ılk denedıgı..

Ve senınde soyledıgın gıbı karsılastırma yaparken kelıme haznesının degısken olmasıda muhtemel.. Ornegın senın yazılarında bolca osmanlı kelıme ıle karsılasıcagımı bıldıgımden kendımı buna gore hazırlıyor olabılırım..

Dıger yandan ben beynın kelımelerde yaptıgını cumlelerede uyguladıgını dusunuyorum.. Yanı artık kalıplasmıs bazı cumlerlerde beyın anahtar bır yada daha fazla kelımeye bakıp cumleyı kendısı tamamlıyabılır.. Kı bı yazıyı seslı ve hızlıca okurken bu durumla sıkca karsılasmısızdır hepımız..

Ornegın bı yazıyı seslendırırken cumleyı cok onceden tahmın edıp cumle sonuna gelmeden cumleyı seslendırmıs olmak gıbı.. Kı bazı zaman okudugunuz ve seslendırdıgınız cumleler bırbırınden yapısal olarak farklı ama anlamca aynı olabılır.. Kı buda bana gore beynın cumleler bazında da sablonları kullandıgının ıspattıdır..

Aslında bunu sadece okumaklada sınırlandırmamak lazım.. Bana gore beyın herzaman standart sablonlarla calısır.. Ornegın yapılan bır arastırmada bı grup denege bır kızılderılı cocugun hıkayesı anlatılmıs ve aradan uzunca bı zaman gectıkten sonra deneklerden hıkayeyı tekrar anlatması ıstenmıs..

Deneklerden bı cogu hıkayedekı kanoyu sandal olarak hatırlamıs.. Yanı kendı yasadıgı ortamın sartları geregı (denekler ıngılız) hıkayedekı kano sandala donusuvermıs.. Yada beyın henuz daha hıkaye anlatılırken onu bır sablona tabı tutup kalıcı bellege bu sekılde aktarmıs..

Yanı tabı bunların tumu elbette bırer varsayım.. Ama surası kesınkı beyın tahmın edebılıcegımızden cok daha kompleks ve karmasık bı ısleyıse sahıp..

Bu arada evet o cumle epey ıddealı ama ben arastırma raporunda bu turden bı cumle kullanıldıgını sanmıyorum.. Bu olsa olsa haberı aktaranın kendı yorumudur..

acemi
20/09/2003, 22:06
Acaba bas ve sondaki harflerin yeri de o kadar onemli mi? Sanki bana (ilk ornekte oldugu gibi) fazla karisik olmayan dizilislerde, ilk ve son harfin dogru yerde olmasi da cok onemli olmazmis gibi geldi.

alize
27/04/2004, 12:02
Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.
Bakın siz de başardınız!

redial
27/04/2004, 12:05
bu konu daha once de acilmisti...

BoraN
27/04/2004, 12:07
Diğerleri tamam da "kamradaşır" ve "omukadısır" ne demek? :)

HunTER
27/04/2004, 12:13
kamradaşır => karmaşadır
omukadısır => okunmasıdır

HunTER
27/04/2004, 12:16
@alize
Gordugun gıbı aynı konu daha oncede ıslenmıstı.

HiperAktif®
27/04/2004, 13:17
Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.
Bakın siz de başardınız!
bu bu nedir bu ?
şifreli konuşmayalım ;)

redial
27/04/2004, 13:24
@hiperaktif; mesaj sayini artirma cabasi icinde misin? banami oyle geliyor?
Eger oyle bir caban var ise, 300 e felan indireyim mesaj sayini da smaotivasyon olsun sana, biraz daha hirs yap...

ArkHe
27/04/2004, 13:52
Bu konu yeni degil, en azindan ben uzunca bir zaman once bunu bir yerde okumustum. Nereden oldugunu cikaramadim ama.

Kolay Gelsin...

Ali Sarı
27/04/2004, 14:21
Bu konu yeni degil, en azindan ben uzunca bir zaman once bunu bir yerde okumustum. Nereden oldugunu cikaramadim ama.

Kolay Gelsin...
Zaten bu konu burada da yeni değil. Konuyu ben açmıştım, kayıtlara göre de 18 September 2003, 12:56 itibariyle yapmışım bunu. Eski mesajları karıştıran biri çıkarmış yine :)

MEHMET
27/04/2004, 14:25
Zaten bu konu burada da yeni değil. Konuyu ben açmıştım, kayıtlara göre de 18 September 2003, 12:56 itibariyle yapmışım bunu. Eski mesajları karıştıran biri çıkarmış yine :)
heheh bence bu konun yine aktif olmasının sebebi http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=8165 deki yani aşağı
Forumda ufak bir arama yaparak, içinde 50$ geçen mesajları aratalım bakalım. Arkadaşın biri habire fiyat teklifi vermiş :P

http://forum.ceviz.net/search.php?searchid=9903
yazı.
bu arama sonucunda ilk sırada bu konu yer alıyordu.

redial
27/04/2004, 14:26
ayikla princin tasini :)
Olay su, alize sanirim mailine gelen bir metni kopyala/yapistir yaparak ayni konuyu tekrar acti, ben daha once acildigini soyleyerek cope tasidim, sonra alize basligi degistirip tekrar acti, hunter da once bu konuyu cikardi diplerden sonra da yeni acilanlarla birlestirdi...

Gereksiz bir mesaj bu kadar olaya neden oldu yani...

Sahin
27/04/2004, 14:30
Kara Murat benim :D

Yok bu replik buraya uymadi, konulari birlestiren benim :)

MEHMET
27/04/2004, 14:30
hhehehe benim tezim o zaman yanlış oldu. ayrıca yazıların yazıldığı saatlerin tutmamasıda benim hipotezim çürüttü.
:(

Ali Sarı
27/04/2004, 14:37
Bence yanılıyorsun sessiztetik. Çünkü "İlginç" başlıklı bu konu 18 September 2003, 12:56 itibariyle açılmış, ve konuya bugünkü mesajlardan önce gelen son mesaj acemi tarafından 20 September 2003, 22:06 itibariyle gönderilmiş. Ve bu konu acemi'nini gönderdiği mesajdan sonra diplerde kaybolmuştur.

Ancak konuyu gündeme taşıyan, alize'nin Bugün, 12:02 itibariyle konuya eklediği mesajdır. Senin bahsettiğin ve bu konunun aşağılardan gündeme gelmesine sebep olarak gösterdiğin konu ise Bugün, 12:56 itiabriyle tarafımdan açılmıştır.

Yani alize'nin "İlginç" başlıklı konuyu cevaplaması, benim "Elli Dolar" konulu mesajımdan öncedir.

Yani kısacası senin tezin çürümüş oluyor bu şekilde :D

MEHMET
27/04/2004, 14:44
:)
evet sonradan yani redialin mesajından sonra bende farkına vardım. ne yaparsınız hocam beyin sulanmaya başladı. + cevabınızı http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=8172 yede yanlışlıkla yazmışsın hocam.

Sahin
27/04/2004, 14:56
Olaylarin siralamasi komple yanlis, olayan su sekilde cereyan etti arkadaslar:

Alize'nin mailinemi geldi bilmiyoruz bu mesaj bu konuda bizi aydinlatacaktir kendisi ama simdilik öyle sayiyoruz, gelen bir metni kopyala/yapistir yaparak bu konuyu acti, redial daha once acildigini soyleyerek cope tasidi, sonra alize basligi degistirip tekrar acti, hunter da once ikinci acilan konuyu sildi sonrada bu konuyu cikardi dipleden ve "bak iste bu konu acilmis" dedi, sonra ben copteki konu ile bu konuyu birlestirince zaman sirasina göre mesajlar siralandi...

redial
27/04/2004, 15:07
@alisari; teziniz yanlistir, alize bu konuya herhangi bir mudahalede bulunmamistir, konu sahin ustadinda yukaridaki ifadesinde belirttigi gibi, hunter tarafindan gundeme tasinmis, sahin ustad tarafindan da sizin actiginiz, hunter ustadin yukari tasidigi konu tarafindan birlestirilmistir...

Sanirim su anda karanlik kalan tek nokta, alizenin bu metni nereden buldugudur, zira sahin ustad, benim mailine gelmistir tezime karsi cikmistir, konuyu yine sahin ustadin belirttigi gibi alizenin mesaji aydinlatacaktir...

Ali Sarı
27/04/2004, 15:43
@alisari; teziniz yanlistir, alize bu konuya herhangi bir mudahalede bulunmamistir, konu sahin ustadinda yukaridaki ifadesinde belirttigi gibi, hunter tarafindan gundeme tasinmis, sahin ustad tarafindan da sizin actiginiz, hunter ustadin yukari tasidigi konu tarafindan birlestirilmistir...

İyi de benim dediğim şey sessiztetik'in, konunun benim diğer mesajımla yukarılara çıktığı iddiasını çürütmeye yönelikti ki öyle de oldu. Bu konuya alize kendi hür iradesiyle mesaj yazmamış olabilir ama, Sahin abi'nin mesajları birleştirmesiyle onun mesajı buraya taşınmıştır, bir nevi'i o da buraya mesaj yazmıştır, ve bu konu yeniden gündeme gelmiştir :)

Dip: Bence çok lüzümsuz bir şey yapıyoruz. Devlet meselesine döndü iş ya hu! :P

Ali Sarı
27/04/2004, 15:46
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=8172 yede yanlışlıkla yazmışsın hocam.
Sulanan sadece senin beynin değil demek ki :D

HunTER
27/04/2004, 15:51
Susurluk davasına bu kadar ozensenız memleket kurtulurdu :P

Cekici
27/04/2004, 17:30
valla ya! geçmiştede konuşulmuş simdi de konuşuluyo silin gitsin şu konuyu.

HunTER
27/04/2004, 17:35
Konuyu bı kez daha sılersek bu kez ısın ıcınden hıc cıkamıycaz.. En ıyısı dursun bu sekılde :)

Sahin
28/04/2004, 11:34
Iyi ama hala Alize bir aciklama yapmadi. Bu yazi mailemi geldi?

Kamuoyunun merak ettigi konu bu.

Az sonra...

ArkHe
28/04/2004, 22:27
Hayata Dair kapatilsin... :P

Ali Sarı
28/04/2004, 23:12
E bu bi devrim :P

Cekici
28/04/2004, 23:31

bu bölümde herkes içindekileri rahatlıkla anlatıyor ve rahatlıyor bu çok önemli hayata dair bölümü her siteye şart bence..

ratrex
29/04/2004, 12:30
hayata dair kapatılmasın

Ali Sarı
29/04/2004, 21:46
Hayata Dair kapatılana kadar biri benim fişimi çeksin. Burasının suyunu çıkaran benim çünkü.

skonak
30/04/2004, 12:05
iyi güldüm Allah 'da sizleri güldürsün. :) :) :)

Lir
30/04/2004, 14:57
hayata dair kapatıl MASIN!

ArkHe
30/04/2004, 22:43
Hayata Dairmi? Orasi neresi kuzum. :D (Bildirinin yeni bicimi)

Kolay Gelsin...

toronto-rasit
03/07/2004, 06:01
hehe ilginc ...cok dogru bir habevvv katiliyovumm :)

myavuzselim
04/07/2004, 03:22
Ben bunun için bir program yazmistim daha once:
http://studwww.ugent.be/~msoyturk/cgi-bin/karistir.php?url=http://forum.ceviz.net
=)

MEHMET
04/07/2004, 22:39
http://studwww.ugent.be/~msoyturk/cgi-bin/karistir.php?url=http://forum.ceviz.net

çok guzel bir olay bu ya. bence bunun için ayrı bir konu açmalısın. çok değişik gusel bir olay:)
tebrik ederim sizi..

selami_32
04/07/2004, 22:44
=)
forum daha anlaşılır olmuş abi bundan sonra bu linkle girecem foruma. tebrikler çok dahice. :D

MEHMET
04/07/2004, 23:02
YOK YOK bence bunun için bir konu açılmalı.
çok hoş ya

myavuzselim
05/07/2004, 15:15
Tesekkurler.
Ilgilenenler varsa: http://studwww.ugent.be/%7Emsoyturk/cgi-bin/p.pl?in=karistir