PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Photoshop ile kartvizit ve logo yapimi

NetBoard
12/04/2008, 00:13
Merhaba,

Photoshop kullanarak kartvizit ve logo yapmak istiyorum. Bunlar baskiya gidecegi icin cozunurluk konusunda problemim var.

Genelde hep okudugum yazilarda 300 dpi cozunurluk ve kartvizit boyutuda 8*5 cm olarak verilmis fakat bazilarida 700+ dpi degeri olmali demis. Simdi phostoshop ile tasarlayacagimiz bir kartvizitin cozunurluk degeri kac dpi olmali ve boyutu 8*5 cm yeterlimi ?

Birde logo problemim var ben bunuda photoshopta tasarladim bu logo tabelada kullanilacak ve ayni zamanda prosurlerde (brosurler su parlak kagitlardan ismini bilmedigim icin parlak yaziyorum) kullanilacak. Bu durumda tabela icin ve brosur icin logonun cozunurlugu ne olmali (photoshopta) ?

Brosurler ve logo dijital baski olucakmis nedir tam olarak bilgim yok belki farkli dpi degeri ister diye yaziyorum.

Bu konuda arama yaptim arkadaslar cok fazla net bilgi bulamadim. Sadece photoshop kullanabiliyorum ps de yaptiklarimi bir turlu illustratorde yapmayi becermedim o yuzden photoshopta yapmak zorundayim.

Tesekkurler

kursad
12/04/2008, 09:52
Genelde hep okudugum yazilarda 300 dpi cozunurluk ve kartvizit boyutuda 8*5 cm olarak verilmis fakat bazilarida 700+ dpi degeri olmali demis. Simdi phostoshop ile tasarlayacagimiz bir kartvizitin cozunurluk degeri kac dpi olmali ve boyutu 8*5 cm yeterlimi ?

300 dpi ve CMYK renk uzayında çalışacağın kartvizitlerde problem yaşamazsın. Yalnız aşırı derecede küçük yazıların varsa (5 puntonun altında) bunlar okutmada zorluk çıkarabilir. Actuel pixel uzaklınğında (ctrl+alt+0) ekranda işi nasıl görüyorsan baskıda çözünürlük bakımından aynısını alırsın.

Kartvizit ölçüleri değişkenlik gösterir. Aslında 8,5 x 5,4 cm (kredi kartı büyüklüğü) gibi bir standart olduğunu hatırlıyorum fakat kullanılan kağıt ölçülerinden fire vermemek için 8 x 5 cm yaygınlaşmış durumda.

Ölçüde taşırma paylarını unutmaman gerekiyor. Kartvizitin net ölçüsünün dışına doğru çalışmayı her yanından en az 1'er mm. taşırman gerekiyor. Kartvizit 8 x 5 cm olması gerekiyorsa bunu matbaaya 8,2 x 5,2 cm göndermelisin. Ayrıca layerları birleştirilmiş bir tiff belgesi olarak gönder ki hiçbir programda sorun yaratmasın.

Birde logo problemim var ben bunuda photoshopta tasarladim bu logo tabelada kullanilacak ve ayni zamanda prosurlerde (brosurler su parlak kagitlardan ismini bilmedigim icin parlak yaziyorum) kullanilacak. Bu durumda tabela icin ve brosur icin logonun cozunurlugu ne olmali (photoshopta) ?

Brosurler ve logo dijital baski olucakmis nedir tam olarak bilgim yok belki farkli dpi degeri ister diye yaziyorum.

Broşür için de kartvizit için söylediklerim geçerlidir. Fakat logoyu büyüteceksen enterpolasyon olması kaçınılmaz. Yani logodaki çizimlerin kenarları bulanık olur. Bu nedenle logoyu ya çok büyük çalış ya da shape ve font kullanarak çalış.

Parlak kağıt dediğin parlak kuşe anlamına geliyor. Eğer çok parlaksa üzerinde başka bir kaplama vardır. Basıldıktan sonra UV Lak ya da selofanla kaplanabilir. Broşürün katlanma durumu için kağıt ve selofan seçimini matbaa ile mutlaka görüş.

Tabela için genelde 72 dpi çözünürlük kullanılır. Çalışmanın çözünürlüğünü 72 dpi yaptıktan sonra ölçüleri ver, örneğin 200 cm x 75 cm gibi. Fakat işin daha kaliteli olmasını istiyorsan ve tabela göze daha yakın duracaksa 150 dpi da çalışabilirsin.

Inkject baskı yapan firmalar düşük çözünürlüğü tercih eder ya da çözünürlük için ayrı fiyat isteyebilirler. Neticede çözünürlük arttıkça zaman ve maliyet de artacaktır.

NetBoard
12/04/2008, 15:08
Bilgiler icin tesekkurler, okudugum bazi yazilarda eger photoshop kullaniyorsan 700 dpi gibi buyuk cozunurlukte calismak gerekiyor diyorlar.

Ben calismalarimi photoshop ile yapacagim bu durumda calismanin kalitesi cokmu kotu olur ? Heryerde coreldraw, freehand yada illustrator deniyor bunu o yuzden sorma geregi duydum.

Su coreldrawida hic kullaamiyorum satin almistim bir kere kurdum 1-2 ay cozmeye calistim fakat hic birsey yapamadim coreldraw da oyle cd ler paketinde duruyor bir kosede aslinda kullanabilsem herkes cok daha iyi diyor ama maalesef beceremiyorum. Photoshopa alistiktan sonra zor geldi.

kursad
12/04/2008, 23:32
Illustrator, CorelDRAW, Freehand programlarının ortak vektör nesne tabanlı olarak tasarlanmış olmasıdır. Vektör tabanlı grafik programları bir eğri çizerken bunu matematik formülasyonu ile oluşturuyor. Bu durumda çizim çözünürlükten bağımsız oluyor ve sonsuz boyutta hiç bozulmadan büyütülebiliyor. Photoshop ise raster (bitmap tabanlı) yani bir ps dökümanı oluştururken ilk başta çözünürlüğü ve ölçüleri verirsiniz, yeni sayfa size noktacıklardan (pixel) ibaret olarak açılır ve yaptığınız tek şey aslında bu pixellerin renk değerlerini değitirmekten başka birşey değildir. Bu nedenle yaptığınız bir çizim (shape ya da font gibi değilse) büyütüldüğü zaman pixeller otomatik olarak yeniden hesaplanır ve yeni pixeller yaratılır. Buna enterpolasyon denir ve PS bir çizim yaptığınızda ilk yapılan ölçülerle sınrılı kalırsınız tabi yine shape ve font gibi değpilse.

Shape ve font üzerinde durmamın sebebi ise bunların aslında raster program içinde vektör tabanlı olmasıdır. PS kullanıyorsunuz bilirsiniz bir shape çizdiğinizde ve bunu büyüttüğünüzde kenarlarında kırıklıklar olmaz çünkü vektörü büyütmüş olursunuz, PS de bu vektörü yeniden pixellerden oluşturur, enterpolasyon yaratmaz.

700 dpi kim söylemişse pek doğru söylememiş. Çünkü Ofset baskıya göndereceğiniz iş 300 dpi olarak rahatlıkla yetecektir. Bu işin sistemi budur zaten. Ayrıca küçük şekillerin baskıda daha detaylı görünmesine en büyük etken de trap sıklığıdır. Bir işi 70'lik (175 lpi) ya da 80 lik (200 lpi) tramla bastırın ve aradaki farkı görün.

Konuyu daha fazla dağıtmayayım. Tabii ki PS nin yanında vektör tabanlı bir program kullanmak çok daha mantıklı olacaktır. Freehand geliştirilmeyeceği için tavsiye etmiyorum, CorelDRAW aslında kullanımı ve öğrenmesi en basit olan programdır. Fakat siz PS'ye alıştıysanız kullanıcı arayüzü, çalışma mantığı ve PS uyumluluğu nedeniyle illustrator kullanabilirsiniz. Yine de trikromi baskı yapılacak işlerin tamamını photoshopta çalışsanız hiçbir sorunla karşılaşmazsınız. Tabi siyah ince yazıları ve çizgileri 4 renkten vermemek, siyahların altını doldurmak (overprint gibi ve multiply ile sağlayabilirsiniz), taşırma paylarını vemek gibi kurallara uyduğunuz sürece...

NetBoard
13/04/2008, 03:40
Tabi siyah ince yazıları ve çizgileri 4 renkten vermemek, siyahların altını doldurmak (overprint gibi ve multiply ile sağlayabilirsiniz), taşırma paylarını vemek gibi kurallara uyduğunuz sürece...

Oncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkurler, gercekten benim acimdan cok degerli bilgiler tam olarak anlayamadigim bazi konular hakkinda gercekten bilgi sahibi oldum. Yukarida alinti yaptigim bolumu tam olarak anlayamadim biraz aciklayabilirseniz cok sevinirim.

Tesekkurler

kursad
13/04/2008, 16:51
overprint konusu biraz uzun olduğu için buraya (http://corelturk.blogspot.com/2008/02/beyazlara-overprint.html)bakmanı isteyeceğim. Siyah yazılar için CMYK değerinden hepsi 100 olarak verilir oysa ki sadecek (siyah) değeri 100 olması yeterlidir, diğerleri 0 olmalıdır.

NetBoard
13/04/2008, 23:33
Vermis oldugunuz degerli bilgiler icin tesekkurler.

Kolay gelsin

kursad
14/04/2008, 09:30
Rica ederim, son olarak... çalışmayı matbaaya göndermeden önce mutlaka bir kez daha matbaayla görüşmen yararına olacaktır.

kursad
20/04/2008, 15:05
Ayrıca küçük şekillerin baskıda daha detaylı görünmesine en büyük etken de trap sıklığıdır. Bir işi 70'lik (175 lpi) ya da 80 lik (200 lpi) tramla bastırın ve aradaki farkı görün..Trap değil tram sıklığı olacak.

strolch
21/04/2008, 02:06
arkadaşım unutmadan gecicek kesim bıcağınıda unutmamak lazım yarım ölcek boşluk bırak üstden altdan sağdan soldan 300 dpi cmyk olmasına dikkat et.. ben karvizitleri böle hazırlıyorum..

dombalak
02/05/2008, 10:58
imajlarda isterseniz 3000 dpi kullanın ama imajın raw hali hangi dpi de gelmişse orjinali odur eğer raw daki dpi ı arttırırsanız bulanıklaşır azaltırsanız pixeller ortaya çıkar o yüzden imajları en başta kaliteli olsun

700 dpi değeri çizimler için geçerli, değil bence ps de 300 dpi cmyk çalışın yeter

SuiQaST
21/05/2008, 11:53
neden cmyk çalışıyorsunuzki ve neden photoshop??

Çok cafcaflı bir kartvizit yapmayacaksan eğer ( tek renk yada iki renk öneririm maaliyet açısından ve aynı zamanda artık kurumsal firmalar bile 2 renkten yukarısına çıkmıyor) freehand ile 2 renk üzerinden çalışabilirsin.