PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : tek adsl hattıyla birden fazla bilgisayar

tayfuncetin
16/03/2008, 14:07
merhaba.biz komşuyla internete tek hat üzerinden iki bilgisayar bağlıyoruz.Birini daha almayı düşünüyoruz ama benim şu an internetimi paylaştığım kişiyle yeni alacağım kişi caddenin karşı tarafında.Caddenin karşısına modemin 2 nolu portundan bir kablo zaten var. o kablonun sonuna bir port çoğaltıcı alet alıp gelen kabloyu ona bağlayıpta tek kabloyu ikiye ayırarak iki pc'ye bağlasak internet hızlarında bir sorun olur mu?

resmi:

http://img356.imageshack.us/img356/7978/krokifv4.png

Sniper
16/03/2008, 15:47
İnternet hızıyla makine sayısı doğru orantılıdır. Makine arttıkça hız azalır. Ayrıca buna kablo mesafesini de eklersek pek randıman alınamayacağını söyleyebilirim.
Son olarak, ADSL hattını paylaştırmanın yasal olmadığını biliyor musun?

$scripter
16/03/2008, 18:56
Hiç merak etme bişey olmaz, biz mahallede CS çevirirdik böyle :)

Hıı, yasal olmadığı kesin, teşvik ediyormuş gibi olmak istemem.

Kefukar
16/03/2008, 19:17
tek kablo 40m.-50m. yi geçmediği sürece (CAT 5 için) sorun olmaz. Olur ama yasal değil. TTelekom da yetkili birinden biliyorum, bunları zaten tespit edebiliyorlar. Ama internetin kullanımının artması için şimdilik ses çıkarmıyorlar. Krokini beğendim tek bişey hariç "bölücü alet" :)
HUB ya da Swich yazsaydın... Bölücü alet... :)

sanduka
16/03/2008, 23:14
türk telekomun bunu görmemesi için kör olması lazım modemle swich arasında cadde var :D

chesterx
26/03/2008, 20:18
Bölücü Alet:D

Eretna
26/03/2008, 20:58
terör makinesi :D

brr
26/03/2008, 22:07
o bi şeymi benim hatla dayımın evi arasında 2 bina var kocaman bi şey oldugu yok zaten:D

roksan
26/03/2008, 22:10
Hızın düşüp düşmeyeceği konusu bu 3 bilgisayarın internetteki trafiğine bağlı bir durum, ayrıca bu işlem yasal değil fakat amaç bilgisayarlar arasında iç (ağ) haberleşme için ağ kurmaksa buna pek karışan olmaz, tabi malum mahal'de kablo bağlantısı yapmak yasaklanmamışsa...

kbere
30/03/2008, 21:43
yasak olabilir de yasaklar da tartışılmalı bence.

neden yasaktır acaba ben onu anlayabilmiş değilim. mesela benim diyelim çanak antenim var ve ben bunu diğer komşularımla paylaşınca yasak olmuyor da ya da evde 5 bilgisayarda kullanınca da sorun olmuyor da yan daire ile paylaşınca neden sorun oluyor.

sonuçta paylaşıyorsam ceremesini de ben çekmiyor muyum? hızım yavaşlıyor değil mi? ya da diyelim kablosuz ağım var evde ve komşuma şifresini verdim telekom da anladı benim ağı paylaştığımı geldi bana dava açtı. ben de bilmiyordum o bulmuş şifremi dedim o da evet ben şifreyi deneyerek buldum ama ben de yasak olduğunu bilmiyordum dedi. ben de benim hattıma izinsiz girdiği için arkadaşımdan şikayetçi olmadım. bu durumda bana ya da arkadaşıma ceza verebilecek hukuk sistemi hangi ülkede mevcuttur acaba. çünkü ben olaydan habersizim arkadaşım da yasal bilgilendirilmeye tabi değil. ve insanlar suç olduğunu bilmediği şeyden cezalandırılamazlar.

ha şöyle birşey denebilir: tamam iyi de aynı mantıkla digitürk de ortak kullanılabilir. ama orada benim bilgim olmadan adam kullanamaz bu bir. ikincisi de zaten digitürkün kişisel kullanım ve toplu(kahvehane vs.) kullanım için ayrı paketleri var. ama internet için bu söz konusu değil. bir net cafe sahibi gelip benimle aynı parayı ödediği hatta 20 bilgisayar bağlarken*** ben 2 bilgisayar bağlayınca sırf aradaki duvar yüzünden suçlu oluyorum. saçma değil mi sizce

*** aman buradan ttnet yetkilileri doğru ulan biz net cafelere niye daha pahalı tarife uydurmuyoruz ki çıkarmasınlar. ben sorumluluk kabul etmiyorum

roksan
30/03/2008, 22:00
Sizin bakış açınızdan durumu değerlendirdiğimizde haklısınız ancak hizmeti aldığımız yer Türk Telekomünikasyon A. Ş.'ne bağlı TTNet olunca onunda kurallarına uymak durumundayız, zorunda değiliz, durumundayız, çünkü bu durum Tüketici Hakları Mahkemesine yada Savcılığa yada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne basit bir başvuruyla çözülebilir, bugüne kadar başvuran var mı bilmiyorum...

Aslında yasağı değerlendirdiğimizde faydalı yönleride var, kullanıcı tarafında kabullenilemeyen tarafıda var, bu durumda objektif bakmak gerekir, benim objektif kavramımda güvenlik olduğundan oyumu TTNet'ten yana kullanırım...

kbere
30/03/2008, 23:29
ne gibi güvenlik problemleri yaratabilirki mesala?

roksan
31/03/2008, 00:53
Fiziksel müdahalelerden tutun (genel olarak), kablosuz paylaşım olması durumunda sinyal mühendisliğine, ağdaki diğer bilgisayarın bilgisayarınıza zarar verme ihtimaline, herhangi bir suç işlendiğinde abonenin üzerine kalması gibi durumlar en başta gelen ihtimaller...

Tabi bunlar çoğaltılabilir, daha birçok güvenlik problemi oluşturur...