PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Bu da mı olacaktı ?

abakan
07/09/2003, 23:31
Dünya Bankası Türk yazılım şirketlerinin ihaleye girmesini zorlaştırıcı madde koydu

Detaylar:
http://www.zaman.com.tr/2003/09/07/ekonomi/h5.htm

Zerzevat Adam
08/09/2003, 00:03
Çok garip gelmedi çoook normal birşey...

Bizim yasamızda daha internet vs. ile ilgili belirtici maddeler yokken dünya bankası bizim yazılım şirketlermizin önünü tıkıyor...

Bunlar yakında şeyde yapar bize hiç uydu vs. kiralatmazlar, internet çıkışı sağlamamak için tüm ülkeleri ayarlarla sırf bilgiden vs.den mahrum kalalım diye...

Ama şöyle düşününce mutluyum: benim girip giremeyeceğim bilinmez ama bilginin ve müslümanın önüne geçenin cennetin kapılarından geçemeyeceği...

Sahin
08/09/2003, 01:07
Onlar cennet yüzü görmeyecek ama müslümanlarda dünya yüzü göremeyecek onların sayesinde böyle avunmak yeterli mi?

Zerzevat Adam
08/09/2003, 01:17
Tabi ki hayır eğer cennete girmek istiyorsak mücadele etmeliyiz yoksa yılacaksak yılmak varsa intiharda caizdir..

HunTER
08/09/2003, 11:18
Aslında baslıkta abartıldıgı kadar degıl.. Adamlar bı kredı verıyolar ve bu kredıyle TEİAŞ bı ERP ıhalesı acıyor.. Ama kredıyı veren IMF bu yazılımın en az uc ulkede kullanılmıs olmasını sart kosuyor.. Yanı cok cok ozel bı durum.. Kımse turk yazılım fırmalarının onunu genel anlamda tıkamıyor..

Yınede cok hos degıl tabı.. Ama yazılım ıcın kredıye ıhtıyac duymakta cok hos degıl.. En basta neden buna gerek duyuldugu tartısılmalı bana kalırsa..

EAN
08/09/2003, 14:49
Aslında her alanda önümüzü tıkamaları bence sorun değil.

Çünkü bu olmadan bizim uyanacağımız yok. Ne kendi uydumuzu ne kendi uçağımızı yaparız böyle...

Biz zorda kalmayınca birşey yapmayan milletlerdeniz ne yazık ki...

Ong OK
08/09/2003, 17:38
İlginç bir durum bir noktadan bakınca harika bir şey.
Denenmiş sağlam yazılım alıyoruz. İkinci noktadan bakınca Kaynak Kod bize geliyor mu? Bunlar asıl önemli olan. Para başkasına gidiyor tabii hoş bişey değil. Bizim şirketlerimiz dışlanmış ama onlardan da kaynak kodu alamadıktan sonra, ki şirkete ne olacağı kimin olacağı belli olmaz, ha Türk firması olmuş ha bi başkası sorun yaratır, Bu işe ekonomik açıdan bakmalıyız ama diğer yönler de önemli.

EAN
08/09/2003, 19:06
Bu konuda öncelik açık yazılım kapalı yazılım olmamalıdır.

Bu aşamada önemli olan Türkiye'nin çıkarlarıdır.

Diğer tartışmalar bunun ardından gelmelidir.

Mingitau
09/09/2003, 12:43
İlginç bir konu...

EAN sanırım Açık Kaynak Kodlu ya da kapalı kaynak kodlu demek istememiş arkadaş. Kapalı Kaynak Kodlu yazılım ama sahibine açık.
Buna göre ne oluyor, Mal ya da IP alan ne aldığını biliyor ve üzerinde tam sahiplik hakkı oluyor.

Zaten Açık Kaynak Kod diye bas bas bağırmamız bundan, iki satır chat yapıp oyun oynamak için kullandığın bilgisayarda ki yazılım açık olmuş, kapalı olmuş ne farkeder ki...
Sadece bi 89$ Peh...

abakan
09/09/2003, 17:46
Sorun biraz daha karışık!

Arkadaşlar bu konuda hepiniz bilişimci olarak, olaya yazılımın Türk firmalarınca yapılıp yapılmamasına bakıyorsunuz. Elbetteki haklısınız. Türk yazılım şirketlerinin gelişmesi için bu bir aşamadır. Ancak hiç biriniz olayı Milli Güvenlik açısından değerlendrmiyorsunuz.

Size birkaç soru:
Önce açıklaması; eğer dikkat ettiyseniz, yapılacak olan yazılımla Türkiye'nin bütün elektrik üretim tesisleri ve enerji nakil hatlarının kontrolüde yapılacak.
Soru 1) Türkiye'ye saldırmak isteyen herhangi bir düşman ülke yada terorist grup bu yazılım kodlarını elegeçirirse (4 milyon dolarlık yazılımın kodlarına 50 milyon dolar verirseniz sahip olabilirsiniz) bütün Türkiye'nin elektriksiz bırakılması sizce kaç dakika sürer?
Soru 2) Diğer batılı ülkeler bu tür stratejik öneme haiz yazılımlarını yaptırmak için ne tür güvenlik şartları arıyorlar?
Soru 3) Türkiye'nin düşmanı olan bir devletsiniz (Örn: X devleti) Türkiye'ye savaş açtınız. Biliyorsunuzu ki Y firması Türkiye'nin enerji üretim ve nakliyle ilgili programın yazılımını hazırladı. Yani X devleti Enerji nakil hatlarına ve üretim tesislerine hiç bir şekilde hava saldırısı düzenlemeden ve sabotaj ekipleri göndermeden bütün bunları işlevsiz hale getirecek bir kaynağa sahip olacak. Bunu sağlamak için bedel(nakit olarak) ödermisiniz? ve ne kadar ödersiniz?

Bir hatırlatma: 1. ve 2. Irak savaşlarında, Yugoslavya'da ve Afganistanda ilk vurulan hedefler hep Enerji üretim tesisleri ve nakil hatları olmuştur.

Sevgilerimle!

Mithat ABAKAN

Mingitau
09/09/2003, 17:52
İptal Edilen Şartname