PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Çalıntı tavuk yemek caiz midir?

Mingitau
29/08/2003, 23:00
Selahattin Duman
Ahalimizin aklı erenleri yıllardır bir sonuca bağlanamamış olan "Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan?" sorusuna cevap aramayı bıraktı, yeni bir maceraya daldı.. Şimdi "Tavuk yemek caiz midir?" diye tartışıyor.. Ben muhalefet şerhimi baştan koyayım bir kere.. Bu tür tartışmalar ahalimize ağır gelir, zihnini yorar.. İsteyen denesin.. Daha iki gün evvel "Domuz gelmesin.." diye orman içinde ateş yakıp, yüzlerce hektarlık yeşil alanı kül eden vatandaşı bulsun, "tavuk meselesini" onunla tartışsın..

Doğru laf ilk önce bizim Erman Hoca'dan geldi.. "Sağlıklı yaşam meraklılarının yediği tavuklar hormonlu olduğundan sağlığa aykırı.." dedi.. Aklı erenlerin öfkesini çekti.. Öyle tabii.. Bu memleketin onca enteli varken bu tartışmayı başlatmak Erman Toroğlu'na mı düşer? Her şeyi ile aykırı adam.. Yüksek okul mezunu bir kabzımal.. Eskinin gözde futbolcusu.. Seyircinin "Senin içinde bir kadın var.." diye bağıramadığı bir erkek hakem.. Yurt dışında bu işin eğitimini almışlardan daha güzel televizyon yapıyor.. Akademik unvanları kartvizite sığmayanlardan iyi yazı yazıyor.. Nereden baksan sinir bozucu bir adam.. Ben de hızlandırılmış entellik kursuna gidip, üzerinde "Enteldir, ne söylese yeridir.." yazan bir şehadetname alsaydım, benim de sinirim Erman Hoca'ya dayanmazdı..

Tavuk meselesi..
Her şeyi bilen ancak "ama" bağlacının virgül gerektirmediğini bir türlü öğrenemeyen, bu yüzden de virgülü önüne mi arkasına mı koymalı diye kara kara düşünen entellere sıkıntı veren tavuk meselesine gelince.. Mutlak surette bir kibrit kutusu büyüklüğündeki beyaz peynir ile başlayıp, beyaz etli ızgara tavuk göğsü ile biten bir rejim gününün ağır yemeğinden başlayalım.. Tavuk kuş kategorisine giren bir mahlûktur.. O yüzden kuş beyinlidir.. Tavuk gö.ünün yemin tutmaması onun kuş beyinliliğinden değil, horozların sürekli tacizindendir.. Korkak bir hayvandır.. Sadece girdiği her tartışmayı kazandığı solucanlara karşı bir üstünlüğü vardır..

Dünyadaki hayatına bir civciv olarak başlayan tavuğun yumurtadan çıkıp piliç haline gelmesi altı ayı gerektirir.. Altı aydan itibaren insanlara lâyık bir hayvan olur.. Horozların ilgisini çeker.. Sekiz ayı tamamladığında ise gelişimini tamamlayıp, sosyeteye takdim edilecek kıvama gelmiştir.. Hal böyleyken bazı uyanık hayvan üreticileri; tavukları kümese, bahçeye salmak yerine yirmi santimlik bir alanda tutup önüne durmadan yem bırakma yöntemini keşfetmişlerdir.. Bu yirmi santim az mı çok mu derken, sonunda "bir metrekareye yirmi beş tavuk" sistemine gelinmiştir.. Tavukların yumurtlama güdüsünü teşvik için de gün ışığı yerine elektrik ışığından yararlanılmıştır.. Işıklar on iki yerine altışar saatlik ara ile yanıp söndüğünden bazı tür tavuklardan günde iki defa yumurta alınmasının hikmeti budur..

Antibiyotik takviyesi..
Üretimde kapasite zorlaması.. İşte tavuk neslini berbat eden üç kelimelik formül.. Bugün bir yumurtanın marketlerde paketlenmiş tavuk görüntüsüne girmesi için sadece 42 gün yetiyor.. Kuluçkadan çıkan civcivin fındık kadar midesi "yapay yemler, ilaçlar ve antibiyotiklerle.." dolduruluyor.. Yirmi beş tanesi bir metrekarelik alana sığdırılan civcivlerin yemekten, tıkınmaktan başka şansı yok zaten.. Ne var ki küçük ayaklarını taşıyan kemikleri dayanmıyor.. "Özürlü tavuk yetiştirme.." ayıbını taşıyamayacak olan üreticiler ona da çare bulmuş.. Hayvanlara kemik kuvvetlendirici, daha doğrusu kırk gün dayanmasına yetecek kadar antibiyotik ve hormon yüklüyorlar.. Kemikleşmeyi hızlandırıp olayı çözüyorlar.. Size de önünüze tavuk niyetine getirilmiş 42 günlük civciv azmanını yerken "Ay kardeş, ben beyaz etinden başkasını yemem.." diye sağlık tartışması açmak kalıyor..

Standart koyma merakı yüzünden yeryüzündeki türleri yok eden, her dalda bir iki tür yeterli diyen üreticilerin bu marifeti kimseyi ırgalamıyor.. Frederic Beigbeder'in yazdığına göre Fransa'daki atmış küsur tür elmadan geriye sadece beş alti tür kaldı.. (Bizim hiper marketlerde de durum bu..) Fosforik ve sitrik asit yediğimiz içtiğimiz her şeyin içinde var.. Bunlara bir de "zorla büyütülen" hayvanlara verilen "dirençli bakteri soylarını" ekleyin.. Pişince ölmeyip, etle birlikte mideye indirdiğimiz bakterileri.. Deli danadan AIDS'e kadar her şeyi tetiklemeye hazır..

Tek çare çalmak..
Ben üç aydır tavuk nesline savaş açtım.. Ağzıma bile koymuyorum.. Efendim, çok sağlıklıdır.." diye ağzıma tavuk koyacağıma oturup bir paket sigara içerim.. İkincisinin riski daha az.. "Hormonlu tavuğum büyüdü, ben kısa kaldım.." diye dert edip tamamen vazgeçecek de değilim.. Bodrum'un beldeleri başta olmak üzere buralarada her köşe başında bir tavuk var.. Henüz turizm bilinçleri gelişmemiş olduğundan sokaklarda başıboş geziyorlar.. Bereket versin ahali "Marketteki daha ucuz.." diye tavuk besleme alışkanlığından hâlâ vazgeçmemiş.. Bodrum'a inerken veya eve dönerken çevreye şöyle bir bakın.. O sıcaklarda dışarda pek insan olmuyor.. İnip tavuklardan birini bacağından yakalayıp, arabanın bagajına atın.. Tavuk ahmak bir hayvan olduğundan kesinlikle size sorun çıkarmayacaktır.. Ancak sahibi sorun çıkarabilir.. Bunun için de yakalanmamak şart.. Allah'a şükür, bugüne kadar parmak izi bırakmadım.. Kafa çalışıyor tabii.. Hormonlu tavuk şey etmediğimizden zihnimiz henüz berrak.. Yaşasın sağlıklı beslenme!

:D

shineee
29/08/2003, 23:31
hocam kusura bakma ama senin avatar a noldu???????

Mingitau
30/08/2003, 02:06
Yandı kül oldu bitti...

Mingitau
30/08/2003, 02:08
Aman haa... Aslı kül olmasın Tarihimiz var orada...

www.abakan.ru

acemi
30/08/2003, 10:08
Tavuklara yapilan bu eziyetler, herhalde ileri de daha ucuz bir et kaynagi bulununca, esefle kinanir.

Zencileri, isci olarak calistirmanin, kole olarak calistirmaktan daha karli oldugu anlasilinca, koleligin insanlik ayibi sayilmasi gibi...

HunTER
30/08/2003, 10:20
Nıyekı koleler ucretsız, ıscıler azda olsa ucretlı calısıyor.. Yoksa ucretlı calısan ıscı/koleler daha cok ıs yapıp dahamı verımlı oluyor?

acemi
30/08/2003, 10:31
Koleye kalacak yer, elbise, yiyecek vereceksin. Ailesine, coluk-cocuguna da bakacaksin. Saglik sorunlari, olumu, sakatligi masraf... Is yok diye basindan atamazsin.

Onun yerine az bir para verirsin, butun bu sorunlari da onun ustune yuklersin.

acemi
30/08/2003, 10:32
Cin'de su an aylik $10 maasla calisan iscileri dusunsene. Hangi kole bu kadar ucuza malolabilir?

Mingitau
30/08/2003, 11:30
Acemi sana katılıyorum da, Çindekilerde devlet elinde köle gibi bak herşeyleri yiyecek içecek vs sağlanıyo(Hariçtir Uygurlar), üstüne 10 $ veriliyo, bide bizimkilerin yaptıına bak: Hiç bi halt vermiyo, Asgari ücret 200 $ civarında değil herşey olanca pahalılığı ile...

Neyse konuya dönelim: Çalıntı Tavuk Yemek Caiz midir? :kihkih:

MEHMET
30/08/2003, 20:32
çalıntı tavuk caizmi bilmiyorum ama avatarsız sayfa çok çabuk açıldı. Acaba bende avatar kullanmasam da sayfa daha mı hızlı açılsın? :D

Ömer
01/09/2003, 16:35
Valla arkadaşlar olaya dini açıdan bakarsak Çalıntı Tavuk Yemek Caiz değildir onun için araya hak hukuk denilen olay giriyor burda eğer adamı yakalayıpda karakola yani mahkemeye veripde adamdan bir şeyler almassan olay dünya için kapanıyor fakat ahiret günü için devam ediyor oradada çalanın tepesine tavuk sahibi biniyor hormon vss konusuna gelincede bakın kendimiz için konusuyorum biz özelliklede Ramazan ayında davetlerde olduğu için Ankara dan bunu temin edebiliyoruz mesela Ankara nın Çubuk veya Kızılcahamam ilçelerindeki köylerde olan tanıdıklar sağ olsun onlardan verip parasını alıyoruz %100 doğallıklarına saten güvendiğimiz için hiç bir dorun yok bizim için ha bizim peder saten kasap dan tavuk alıpda yemiş adam değil köylü olduklarından herşeyin tazesini bilir ve onu sever bakarsın bazen pazarlarda falan satılan canlı cılız tavukları alır biraz bakar tavuk dünyaya döner sonra basar gırtlağına bıçağı validede bunu güzelce temizler bende bazen tüyünü yolarım :) sonra bu heyvan pişer afiyetle cümbürlop mideye iner sonra olay sinidirim kısmına geçer orayıda ben yzamayım vücut halleder o kısmı bedavaya.
haa herifin yazısı genel olarak doğru ve espirili bir dille anlattığından hoş durmuş diyecek fazla lafım yok gerisi malum haa eğer taze ve sağlıklı tavuk yiyecekseniz alıcaksınız biz gibi köylerden veya alıcaksın civcivi bakıcaksın bi sene ondan sonra basacan imüne bıçağı tüyünüde yolucan içerisnide temizlicen sonra doğruca düdüklüye :)

Raskolnikov
09/09/2003, 14:37
diyeceğim şu ki,
kişinin rızası olmadan alınan malı kuvvetle muhtemel haramdır.

Mingitau
09/09/2003, 14:55
Bende diyorum Raskolnikov yazıyo ama Ansugo yazmış en son Avatara bakıp kullanıcı tayin etmemek lazım :D

Raskolnikov
09/09/2003, 15:53
walla dediğinden pek bişe anlamadım. Anladığım şu, heralde böle diyorsun başkasının resmini almamak lazım.
öyle mi?

Mingitau
09/09/2003, 15:58
Yok başkasının resmini almamak değil. Resimlere bakıp karar vermemek...

;)

Raskolnikov
09/09/2003, 16:01
birşey soracağım.
ben sayfayı F5'e basara refresh ettim de sizin yazdığınız mesaj görebildim. Peki herkes böyle mi yapıyor yoksa burada biyerde bir tuş varmı.yada nedir.
yarıdımcı olabilirmisiniz.

Mingitau
09/09/2003, 16:15
IE ayarlarını default haline getir...

Raskolnikov
09/09/2003, 16:17
teşekkür ederim.