PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Ehliyet

JakaBo
26/08/2003, 14:15
2 yıllık stajyer ehliyeti vereceklermiş. 40 ceza puanını aştığın zaman ise tekrar bi iki yıl daha uzatıyorlarmış. Bu yürürlülüğe 8 Ağustos'ta girecek diyorlardı. Ne gerek vardı ki böyle birşeye..
Bazı yerlerde bu sistem henüz yürürlülüğe girmedi. Bu konu hakkında bilgisi olan varsa beni aydınlatabilir mi?

HunTER
26/08/2003, 14:48
Ikı yıl boyunca senı sınıyorlar, eger o ehlıyetı almayı hakedecek kadar hatasız kullanabılıyorsan aracını sana ehlıyetını verıyorlar.. Yok eger ıhmalkar bır surucuysen stajer ehlıyetını ıptal edıp sanırım senı yıne surucu kursuna yolluyorlar..

Kı burdakı ıhmalkarlık olcusu yanı 40 Ceza puanı ızledıgım kadarıyla ıkı kez kırmızı ısıkta gecmek ve bırkezde yanlıs yere park etmek ıle doldurulabılıyor..

Bunun anlamı artık herkes cok dıkkatlı olmalı.. Olmayana ehlıyet yok.. Buda senede terore verdıgınden (can,mal vs..) cok daha fazlasını trafık canavarına veren bı ulke ıcın sevındırıcı bısey bence..

JakaBo
26/08/2003, 14:52
Peki bu yürürlüğe girdimi?

yemre
26/08/2003, 14:59
ya iki yıl hiç araba kullanmazsan

MEHMET
26/08/2003, 15:00
hayır yürülüğe girmedi. hala öneri aşamasında olduğunu hatırlıyorum.
bu arada bu 2 yıl mevzusu çok komik.
neden mi?
mesela ben de ehliyet alacağım fakat ben arabam olduğundan değil daha ileri günlerde ihtiyacım olabilir ihtimalini düşündüğüm için.
bu durmda ben iki yıl boyunca araba kullanmayacağım için puan almam mümkün değil bu durumda ben ehliyeti alıyorum.
burada bana biraz haksızlık var gibi geldi.
ben araba kullanmadan ehliyet alacağım diğer yanda ise adam 2 yıl boyunca araba kullanarak kazaya uğramadan ehliyet alacak. Aklım bir Türlü almadı.. :confused:

MEHMET
26/08/2003, 15:01
Orjinal mesajı gönderen yemre
ya iki yıl hiç araba kullanmazsan
Ağzımdan(parmaklarımdan) aldınız!!

redial
26/08/2003, 15:32
Emin olun bir cozum dusunmuslerdir.

Volkan Uzun
26/08/2003, 16:16
rüşvetler artacak kahretsin

MEHMET
26/08/2003, 16:21
rüşvet olmazsa olmaz zaten..

Sahin
26/08/2003, 17:56
AB ülkelerinde Japon ve İsviçre ehliyeti kabul ediliyor ama Türk ehliyeti kabul edilmiyor. Sebebide rüşvetle rahatlıkla ehliyet alınması.

Bu gelişme iyi ama uygulanabilse keşke ve trafik cezaları direk polise değil emniyet müdürlüklerine ya da ilgili bir yere ödense. Bu durumda makbuzlarla o şubenin kestiği paralar karşılaştırılır en azından rüşvet olmaz. Ama bu seferde 100 milyon yazmayımda 20 milyon ver anlaşalım durumları olacak.

Çok büyük bir sorun bu vergi kaçırmak ve rüşvet. Geri kalmamızın hem en büyük sebebi hem göstergesi. En büyük sorun cezalar arttıkça rüşvet artıyor olması, oysa cezalar caydırıcı olmalı ama rüşvet yüzünden olması imkansız. Ehliyetin böyle küçük denilen kusurlarla bile geri alınması Türkiye için çok güzel bir adım ama bunun yanı sıra para ve hapis cezalarıda artırılmalı. Rüşvet ikileminden dolayı insan ne yazacağını bilemiyor maalesef.

O zaman polise verilecek ceza artırılmalı, meslekten men, devlet memurluguna bir daha dönememe, aldığı paranın 1000 katı para cezası, rüşvet almak ve görevi kötüye kullanmaktan 5 yıl hapis sanırım bu işi bir parça çözer. Niye olmasın ki?

Ansugo
26/08/2003, 19:44
Araba sürmek bir yetenek işidir. Bence ehliyet verilmeden yetenek sınavına sokulmalı herkes. Sadece kuralları bilmek ve düz yolda arabayı hoplatmadan götürebilmek ile olacak iş değil.

Araba süren kişinin en başta sosyoloji, felsefe, psikoloji ve sosyal ilişkiler konusunda dersler alması lazım. Sonra analitik düşünmeyi öğrenmesi gerekir. Geometri, Matematik bilmesi; oran-orantı hesaplayabilmesi gerekir.

Bunlar verildikten sonra özel yetenek sınavına sokulmalı ve yeteneği olmadığı tespit edilenlere ehliyet falan verilmemeli.

Orjinal mesajı gönderen Sahin
Bu gelişme iyi ama uygulanabilse keşke ve trafik cezaları direk polise değil emniyet müdürlüklerine ya da ilgili bir yere ödense. Bu durumda makbuzlarla o şubenin kestiği paralar karşılaştırılır en azından rüşvet olmaz. Ama bu seferde 100 milyon yazmayımda 20 milyon ver anlaşalım durumları olacak.

Şu an olan olay budur zaten.

Cezaları polise hemen nakit olarak ödemiyorsunuz. Tabii isterseniz ödeyebilirsiniz de, bu keyfi birşey.

Mingitau
26/08/2003, 20:54
Bence Türkiye' de de AB ehliyetleri kabul edilmemeli.
Amma velakin misilleme yapma gibi bir niyetimiz yok, şimdi AB ve Japonya' da tüm kötü ihtimaller düşünülür ona göre tedbir alınır. Bizde ise olay tüm açıklığı ile ortaya konulur ve alınacak tedbirleri kişilere bırakılır. Yani sen kurallara tam uysan bile bazen kırmızı ışıkta durmamalısın, sağa dönecem diyen adama aldırış etmemelisin, zira adam sola dönebilir, hiç dönecem demese de sen şöyle biraz hızını kesmelisin her kavşak yakınında, Ayrıca arada bayaa bi mesafe bırakmalısın ki, önündeki araba bir anda durabilir, çarpma...

Şimdi bir yabancı bunları duyunca aklı karışabilir, en iyisi biz toptan AB ehliyetlerini kabul etmeyelim, sorun çözülsün :kihkih:

Volkan Uzun
26/08/2003, 21:22
sahin, ingi,lterede ve almanayada türk ehliyeti geciyor.gidip araba kiralayıp 2 hafta kullandım almanyada.polisde cevirmişti ve sorun cıkmadı.
diğer ülkeleri bilmiyorum.

ASA
26/08/2003, 21:53
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
Araba sürmek bir yetenek işidir. Bence ehliyet verilmeden yetenek sınavına sokulmalı herkes. Sadece kuralları bilmek ve düz yolda arabayı hoplatmadan götürebilmek ile olacak iş değil.

Araba süren kişinin en başta sosyoloji, felsefe, psikoloji ve sosyal ilişkiler konusunda dersler alması lazım. Sonra analitik düşünmeyi öğrenmesi gerekir. Geometri, Matematik bilmesi; oran-orantı hesaplayabilmesi gerekir.

Bunlar verildikten sonra özel yetenek sınavına sokulmalı ve yeteneği olmadığı tespit edilenlere ehliyet falan verilmemeli.

Bu mesajin ba$ina "in a perfect world..." $eklinde girilmeliydi, eksik kalmi$.

Almanya, Ingiltere, Ispanya, Italya ve sanirim Fransa'da araba kullanmi$tim, Turk ehliyetlerinin adamdan sayilmamasi gibi bir durumla kar$ila$madim.

Konu$tuklarimizin hepsinin cozumu tek bir noktadan geciyor o da hepinizin bildigi gibi "egitim".

:cool:

MEHMET
27/08/2003, 10:25
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
Cezaları polise hemen nakit olarak ödemiyorsunuz. Tabii isterseniz ödeyebilirsiniz de, bu keyfi birşey.
yanılmıyorsam bundan sonra trafik polisine ceza ödeme kalktı yada kalkacaktı.
umarım bu rüşvetleri az da olsa azaltır.

Sahin
27/08/2003, 14:43
Hepsinde geçiyor türk ehliyeti eksik yazmışım, eğer geçici olarak o ülkede iseniz geçerli, birde yerleşmişseniz sadece 1 sene geçerli ondan sonra tekrar sınava girmeniz gerekiyor, danimarkada sınava girme zorunluluğu yok mesela orda direk değiştiriliyor diğer ülkelerin bazılarında 1 seneden sonra sınava giriliyor ya da direk değiştirenlerde var sanırım ama ondada ehliyetin uzun süre önce alınmış olması gerekiyor.

ASA
29/08/2003, 02:18
Orjinal mesajı gönderen Sahin
Hepsinde geçiyor türk ehliyeti eksik yazmışım, eğer geçici olarak o ülkede iseniz geçerli, birde yerleşmişseniz sadece 1 sene geçerli ondan sonra tekrar sınava girmeniz gerekiyor, danimarkada sınava girme zorunluluğu yok mesela orda direk değiştiriliyor diğer ülkelerin bazılarında 1 seneden sonra sınava giriliyor ya da direk değiştirenlerde var sanırım ama ondada ehliyetin uzun süre önce alınmış olması gerekiyor.

Bunun Avrupa Birligi di$indaki (ve belki dahilindeki) tum diger ulkelerden gelenlere dayatilan bir kural olmadigina emin misin?

Sonucta farkli bir ulkede, farkli yazili ve yazili olmayan kurallar vardir, eger kaliciysaniz bunlari ogrenmeniz gerekir.

Bence; Ingiltere, Yeni Zelanda gibi direksiyonun sag tarafta oldugu ulkelerin kesinlikle diger ulkelerin ehliyetlerini kabul etmemesi lazim. Vites niyetine kapi kolunu tutup, kapiyi acmak ta var :) (otomatik vites toplumlarin afyonudur).

:cool:

Sahin
29/08/2003, 07:36
İsveç için ingiliz ehliyetinde sorun yok, AB dışında olmasına ragmen İsviçre ve japon ehliyetlerindede sorun yok ama Türk ehliyetinin eğer oturumun varsa 1 yıl geçerliliği var.