PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Eksik Ürün Satışı ve Tüketici Hakları

Anadolu27
27/12/2007, 23:48
Merhaba,

mavibilgisayar.com adresinden bir labtop aldık. ürün detaylarında 2GB RAM gözükürken ürün elimize geçtiğinde 1 GB olduğunu farkettik.

sitelerinde ürün detayları altında teknik bilgilerin distribütör firmadan alınan bilgiler olduğunu ve hata olabileceğini yazıyor.
yani ben elma satıyorum ama elinize armut geçerse karışmam diyor.
10 defa kesin aramışızdır. hatalarını düzeltmek adına kıllarını kıpırdatmıyorlar.
buda beni deli etti. Ben sitenin video görüntülerini vs de çektim. benim ikazımdan sonra siperişimde dahil tüm bilgileri düzelttiler.

Burda kabullenemediğimiz olay firmanın yaklaşımıdır. sorun alamadığımız ram değil. bilişim içinde birisi olarak bu türlü yaklaşımlara sessiz kalınmaması gerektiğini sanıyorum.

Yasal olarak bu vb konularda sorun yaşayan, deneyimi olanlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

w3root
28/12/2007, 00:23
hepsiburada.com dan elektro gitar anfisi almıştım.ürün tanıtımında xxxx anfiler artık Türkiye'de diyordu. Neyse aldım. Sonra bir forumda özelliklerinin nasıl olduğunu sordum.(Niye aldıktan sonra sorduysam artık) forumdan biri googledan baktığını ürün hakkında bilgi bulamadığı yazdı.Bende baktım ve Türkçe sitelerden başka bir yerde anfi hakkında tek bilgi bilgi bulamadım.

Mağaza şefiydi galiba mail attım.Üretici firma ile ilgili bilgi istiyorum diye bana bilgi veremeyeceklerini söyledi.Sonra bi daha mail attım ona cevap bile vermedi.Öyle kaldı.

Predator
28/12/2007, 09:13
Bu tür ürünleri internet üzerinden almadan önce üretici yada ithalatçı firmanın sitesinden alacağınız ürünün tam ürün kodunu öğrenip bu ürün koduyla satıcıdan talep etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Ürün kodu ile talep etseniz dahi satıcı firmadan ürün özellikerini ve fiyatını gösteren teklif faks/maili alın bunun üzerinde onay verin, böylece problem yaşadığınızda bir hak iddia edebilirsiniz.

Üretici / İthalatçı firma satın aldığınız firmaya ürün üzerinde yaptığı değişikliği geç haber verebilir yada satıcı siteyi geç güncelleyebilir bir sürü problem olabilir. Daha ülkemizde her alışverişi gözümüz kapalı yapabileceğimiz bir site yok, hem düzgün denilen sitelerde bile bu tip sorunlar çıkabiliyor.

Çoğu zaman ürünü satın aldıktan sonra debelenmeniz bir işe yaramayacaktır.

Anadolu27
29/12/2007, 00:40
Predator yazman gereken bence tüketicinin değilde satıcının dikkat etmesi konusu olmalı bence. ürünler gerekirse noter huzurundada alınır, bilmem kaç şahit eşliğindede.. ama neden tüketici ürün kodunu bulmakla, fax çekmekle, tüm detaylarını araştırmakla yükümlü olsun.
Malı satan vatandaş adam gibi satacak. hata etmeyecek. edersede düzeltecek. olması gereken budur. Söylenmesi gereken budur bence. Her kes ram, cpu nedir bilmeye bilir. Eline geçen ürünün siparişiyle örtüştüğünü bilemeyebilir. ürün kodu nedir bilemeye bilir. neyse..
işin özü dikkat edecek olan satıcıdır bence.

wwroot arkadaş hepsiburada.com için bir örnek vermiş.
ben kendim şahit olduğum örnekte arkadaş sony kamera sipariş ediyor ertesi gün telefon geliyorki beyefendi elimizde o ürün maalesef kalmamış olmayan ürünün siparişini aldığımızdan dolayı özür dileriz. kabul ederseniz bir üst versiyonunu gönderelim..
Olması gereken kalite, yaklaşım budur.

her neyse.. var ise çevrenizde bilişim ile alakalı avukat diyaloğa geçmek isterim. Şu an bir avukat arkadaşla yüzeysel konuştuk.

tepkisiz kalmak, ülkemizde bu iş böyle yürüyor demek, mağdurluğu kabüllenmek olmaz bence. çıtayı beraber yükseltecez.

Predator
29/12/2007, 09:48
Sana " hey yavrum hey yürü beeee" demek istiyorum, Senin amacın üzüm mü yemek bağcıyımı dövmek? İstersen sikayet sitelerine verirsin, istersen mahkemeye verirsin istersen dükkanı gider dağıtırsın ne yaparsan yap. Ben işi bu noktaya getirmemek için yapman gereken şeyleri yazdım. Detaylarla uğraşmam bastırırım parasını alırım hizmetin/ürünün en iyisini zihniyetindeysen daha çok madur olursun.

Böyle prosedürlerle uğraşmak istemiyorsan gidip dükkandan alacaksın aksi halde her zaman bu gibi sorunlar çıkacaktır. Sen hala "kardeşim satıcı şöyle bunu yapmak zorunda alıcı bunun yapmak zorunda değil" die konusuyorsan devam et değişen birşey olmayacak.

Yukarıda da dediğim gibi madur olduktan sonra debelenmek yerine alışverişten önce biraz özveri ile sorunsuz alışveriş yaparsınız.

Ayrıca noter huzurunda ürün alma, şahit eşliğinde ürün almak mı? Kalk kuzum biraz pc başından :iih:

roksan
29/12/2007, 11:15
Merhaba,

mavibilgisayar.com adresinden bir labtop aldık. ürün detaylarında 2GB RAM gözükürken ürün elimize geçtiğinde 1 GB olduğunu farkettik.

sitelerinde ürün detayları altında teknik bilgilerin distribütör firmadan alınan bilgiler olduğunu ve hata olabileceğini yazıyor.
yani ben elma satıyorum ama elinize armut geçerse karışmam diyor.
10 defa kesin aramışızdır. hatalarını düzeltmek adına kıllarını kıpırdatmıyorlar.
buda beni deli etti. Ben sitenin video görüntülerini vs de çektim. benim ikazımdan sonra siperişimde dahil tüm bilgileri düzelttiler.

Burda kabullenemediğimiz olay firmanın yaklaşımıdır. sorun alamadığımız ram değil. bilişim içinde birisi olarak bu türlü yaklaşımlara sessiz kalınmaması gerektiğini sanıyorum.

Yasal olarak bu vb konularda sorun yaşayan, deneyimi olanlar bilgilerini paylaşırsa sevinirim.

Görmeden, incelemeden, sadece internetten satın aldıysanız hata yapmışsınız, birşeyi somut olarak görmeden, dokunmadan, o heyecanı hissetmeden nasıl bir ürün satın alabilirsiniz ki ? İnternet'ten alışveriş yapmayın demiyorum ama söz konusu şey bir bilgisayar, hemde dizüstü bir bilgisayar..

Bence siz Mavibilgisayar.com'u hiç uyarmayacaktınız, doğrudan tüketici haklarınızı aramak için ya bir avukata yada Tüketici Haklarını Koruma Derneği'ne başvuracaktınız ve gerekli bilgiyi kendilerine verecektiniz ekran görüntülerini onlar alacaklardı..

Şimdi eğer bir şahidiniz yoksa ki şahidiniz olsa bile Mavibilgisayar.com kendisini savunacaktır ama kariyerlerinin etkilenmemesi adına böyle birşey yapmayacaklarını düşünüyorum; kendiniz savcılığa başvurabilirsiniz..

Ticarette, esnaflıkta temel bir kural vardır, adım çıkacağına canım çıksın diye, Mavibilgisayar gibi bir bilgisayarcının kariyerine söz gelmemesi için gerekli çalışmayı yapacaklardır diye düşünüyorum, sonuçta hata Mavibilgisayar'ın, zira ben böyle bir hata yapacaklarını sanmıyorum..

HaokaH
29/12/2007, 14:58
1- Internet, Telefon gibi siparislerde yani görmeden alInan ürünlerde 1 haftalIk sebep göstermeksizin ürünü iade etme yasal hakkInIz var.
2- Buna keza DOA kapsamInda 1 ay içerisinde ürünü eksiksiz (kutu,ambalaj,aksesuar olarak) bir şekilde değişim hakkInIz var.
3-AyrIca bilgisayarin özellikleri sitede farklI ve aldIgInIzda aynI marka modelin özellikleri yanlIş yazIldIysa, bu da ayIplI mal'a girer ve dogal olarak sizi haklI duruma getirir. Eger ispat edebilirseniz, Tüketici HaklarIna rahatlIkla başvurabilirsiniz..
Not: Lütfen yasalarI okuyun, haklarInIzI bilin cünkü bilmiyorum deme şansInIz yok.

Anadolu27
30/12/2007, 02:20
tekrar merhaba,
cevaplar için saolun..

kanunları bazıları okuyarak bazıları yaşayarak öğreniyor :)

HaokaH ın dediği gibi ayıplı ürün statüsündeymiş bu olay. ama bundan sonra yapmaya çalışacağımız olay bana yapılan hatayı düzelttirmek değil sadece.
mavibilgisayarın sitesinde her ürün altında sorumluluk almayız ibaresini kaldırtmak. Malı satmasını biliyorsan, bu işten para kazanıyorsan sorumluluk almalısın. Hata olursada ki olabilir. hiç bişey kusursuz değildir. bi şekilde halledeceksin sorunu.
Tüketici haklarının olduğu bir yerde kuralları firmalar koyamaz. yani ben bu kurallardan satarım diyemez bence.

elimdeki siteye girişten sipariş detaylarına kadar çekilen video sanırsam yeterli bir delilmiş.

bakalım.. yasal sürecimizi başlatalım.. nereye giderse..

sonuçları olumlu olumsuz burayada aktarıcaz.

sağlıcakla..

roksan
30/12/2007, 09:56
Böyle bir durum karşısında bir bilgisayarcı benim bildiğim kadarıyla "adım çıkacağıma canım çıksın" der ve size sitede yazan özelliklerde bir bilgisayar teslim ederdi, hem sizin vaktiniz boşa gitmemiş olur hemde sitede yazdığı gibi bir bilgisayar sahibi olmuş olurdunuz ama tabi bir bilgisayarı satış fiyatının altında satın almak ne kadar doğru o da ayrı bir tartışma konusu..

Böyle bir durumda yapılacak en doğru şey, bilgisayarı geri vermek ve ücretini geri talep etmek olurdu herhalde..