Tam Sürümünü Görmek İçin : mahkeme kararıyla kapatılmak
Herkesin alıştığı ve artık umursamadığı bir durum var. Bazen içeriklerinden dolayı siteler mahkeme kararıyla kapatılıyor. Aslında bildiğiniz gibi, telekomun dns'lerini kullananlara; domain ismi yazılarak girilemez hale getiriliyor.
Kafama takılan şey, bunu geçmenin çok basit olması. Ve genelde böyle basit şeyler beni düşündürür. Acaba böyle bir siteye başka bir dns sunucu, ya da direkt ip'sini girerek erişmek de bir suç mudur? Ya da sadece böyle bir siteyi yayınlamak mı suçtur? Eğer bunlar suç ise bu suçların yaptırımları var mı?
İnternette de anonim kalmak gibi bir çabamız yoksa, zaten girip çıktığımız yerler de kabak gibi ortada(Gerçi internette anonim olmaya da inanmıyorum ya).
Mesela uzun zaman oluyor belki ama, youtube kapatıldığında girmediniz mi hiç? Yoksa böyle bir şüpheniz var da, proxy serverlar filan mı kullanıyorsunuz?
Hukuksal boyuttan bakıldığında kanuna muhalefet (karşı çıkma) ve mukavemet (işin yapılmasını engellemeye çalışma) bir suçtur, kesinleşmiş kararada muhalefet ve mukavemet suçtur. Şikayet olursa o zaman kamu davası şeklinde bir dava açılabilir belki ama bu kadar umursanıldığını sanmıyorum.
Türk Telekom'unda neden böyle bir yöntem izlediğine dair en ufak bir fikrim yok.
AhmetBSD
20/12/2007, 01:32
kac kisi windowsu lisansli kullaniyor ??
once hirsizliğin haramin bi onune gecin sonra site aciliyor mu ipden girersek cayizmidir muhabbeti yaparsiniz..
Bunlarla uğraştığımız kadar keşke BOR'la uğraşsaydık
yasaların üüstünde anayasa vardır. kanunlar %90 oranında anayasal haklarımızla çelişir. iletişim özgürlüğü hakkını kullanıp girebilirsin. ama mahkemede dendiği gibi karara muhalefet gibi bir suçla karşılaşabilirsinde. fakat sonuç alınacağınıda sanmıyorum. sitenin açılmasını bile sağlayabilirsin.
Konu sapmış biraz...
Doğrudur, herkes kendi işiyle uğraşsa herşey yoluna girer. Biz de ondan bunları merak edip soruyoruz. Mesela Bor bizim mi işimiz, kişisel olarak elimizden gelen birşey vardı da yapmadık mı...
Mesela ben laptopumdaki xp home'u lisanslı kullanıyorum, professional'a da ihtiyaç duymadım, zaten beni ilgilendiren pek de bir özelliği yok. Aynı makinedeki debian sistemin de böyle bir sorunu yok zaten:)
Ama telekom, acaba bu adamların kullandığı ip'ye ulaşımı niye engellemiyor(teknik olarak mümkün değil mi bu), yahut bu siteler ne için gerçekten kapatılamıyor( hukuki bir engel mi var)?
Teknik olarak ne ip engelleme mümkün değil diyebiliriz nede hukuksal engeller var diyebiliriz..
Siteleri engellemenin kurum içinde belirlenmiş bir yöntemi yok, bildiğim kadarıyla bu iş sadece ilgili personele bırakılıyor. İlgili personelde kısıtlamara karşı olduğu için ya da mantıklı bulmadığı için böyle bir teknik kullanıyor olabilir. Yada bu konuda tam olarak yetkin değildir ve teknik olarak sadece dns kısıtlamasını sağlayabiliyordur..
Yada bu iş weble ilgili diye düşünerek bu işin yapılması için web kısmına bakan kişi görevlendirilmiştir. İçteki kadro sistemi atanmasından olabilir yani..
Yada herhalde sadece kendi dnslerini kullananların kendi müşterileri olduklarını düşünüyorlar.. :) (!?!)
Telekomun yaptigi bisey degil ki, mahkeme kararini ama da zaten uygulamak zorunda, görüntü olarak evet uyguluyor lakin dns adresi kullanip catir catir giriyorsun.. 4.2.2.1
Evet; yeni kanunlar gereği uygulamak zorunda ama Türk Telekom kesin çözümü olduğu halde yasaklama için böyle kolay bir yolu kullanıyorsa sebebi vardır..
knowledge
02/01/2008, 13:23
Nasıl olsa kesin olarak önüne geçemeyeceği için uğraşmak istemiyorlar bence.
Eğer engellemeyi internet santrallerinde donanımsal olarak sağlasalar bile SOCK proxy kullanan, veri süzgeçlemesi yapan veya verilerin internete gitmeden önce şifrelenmesini sağlayan olursa bu engellemenin de bir anlamı olmayacaktır..
Amaç sadece son kullanıcı (acemi diyeyim..) için engellemeyi sağlamak, onuda dnslerle sağlıyorlar zaten ama tabi donanımsal olarak engelleme sağlansa (T.T. firewallarında..) o zaman biraz daha sağlam olabilir engelleme ama ilgili bilgiye ulaşmak isteyen olursa yine ulaşacaktır..
borsaci_b
18/05/2008, 00:16
Bunlarla uğraştığımız kadar keşke BOR'la uğraşsaydık
bizim bi hoca sabahtan akşama uğraşıo ama hiçbirşey bulamadı. BH3 yapılırsa iyi bir enerji kaynağı olacak dünya için, malum :9
Neyse, bence suç olmamalı konuyu açan arkadaşın sorusunun cevabı. çünkü kimin hangi siteye girdiği de kişisel bilgi değil mi sonuçta, telekom ne karışır benim ösel hayatıma ayol ? şeklinde düşünülebilir bence ama hukukçu değilim, şahsi yorumum..
MaviAteş
18/05/2008, 00:44
Bayağı eski bir konu ama yazayım.
Youtube yasaklandığında, bizim youtube 'a girmemiz bir sorun oluşturmuyor çünkü aslında bizim youtube'a girmemiz yasak değil, Youtube'un Türkiye'ye erişmesi yasak.
Bunu söylerken elimde yasal bir dayanak yok, bir haber kanalında bahsi geçmişti bana da gayet mantıklı geldi. İnandım.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.