PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Elektronik Öğrenmek

orcunyucel
16/12/2007, 21:27
Merhaba arkadaşlar,

Elektroniğe meraklı olduğumdan elimde 2 tane PIC kitabı var. Bu kitapları okuyarak assembly ile kod yazmayı az buçuk öğrendim. Ancak sorun şu ki bu pic'leri kullanabileceğim elektronik devrelerin yapımı hakkında hiçbirşey bilmiyorum. Hangi elektronik devre nerde neden kullanılır bunları öğrenebileceğim bir kitap önerebilir misiniz?

Teşekkürler.

ysa
17/12/2007, 15:43
Genel anlamda elektronik devreleri ne işe yarar diye soruyorsan dersini almama rağmen pek bir şey anlamadım. Güç elektroniği dersinde her şey daha anlaşılır oluyor. Motor kontro devreleri fln o dersin ve ilerisinin konusu. kitap olarak da o alandaki kitapları inceleyebilirsin. Filtreleri opampları anlatan oldukça fazla kitap var. PIC için soruyorsan diğer entegrelere benziyor: bir kristal vardır saat girişi için, bir vcc bir de toprak. Gerisi de pic'in giriş çıkışıyla elemanın diğer özelliklerine göre teferruatlı olabilir büyük bir ihtimalle sen de biliyorsundur. işte rs232 (max232 entegresi kullanılıyordu sanırım) ile seri iletişim bulunabilir vs.

cshell
18/12/2007, 15:01
Pic'lerin kullanıldığı elektornik devrelere hakim olabilmek için önecelikle malzeme bilgisine ve hangi devre elemanının ne işe yaradığını bilmelisin.Örneğin Pic kullanarak bir termometre yapacaksın diyelim, sıcak bilgisini alacağımız elemanlar vardır (NTC,PTC).Bu elemanlar özelliğine göre değişir.Eğer NTC ise sıcaklık arttığında direnci düşecek, PTC ise sıcaklık arttığında direnci artar.Kataloglarına bakarak minimum devresini bulabilirsin ve geriye A/D özelliği olan pic kullanarak o devreden gelen bilgileri (gerilim) yorumlamak kalıyor.

orcunyucel
20/12/2007, 01:12
Arkadaşlar ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.

kostebek
22/12/2007, 20:21
Ben de biraz ekleme yapayım. PIC kullanarak program yazıyorsan önce bir problem için çözüm yolu seçmen gerkiyor. CSHELL arkadaşımın dediği gibi örneğin bir butona basarak bir ledi yakmak istiyorsan elinde 2 tane durum vardur.

1-giriş olan buton
2-çıkış olan led

Bunun gibi devrenin mantığını kurabiliyorsan ne güzel.

Ama şöyle bir tavsiyem var bunları yapmadan önce temel elektronik devre elemanları Diyot, Transistör, kondansatör, self(bobin) .. bunları birazcık araştırmanı tavsiye ederim.

Hatta direk PIC den ziyade öncelikle temel devreler kullanırsan ya da Logic Kapılar kullanarak 1,0 mantığını kavrarsan senin yararına olacaktır. Bunlar için de ekstra bir kitaba gerek yok sanırım. İnternetten Boole cebirini araştıracaksın sonra da bir kaç lojik entegre kullanacaksın.

İnan şu son söylediklerimi yaparsan PIC programlama da işine yarayacaktır.

orcunyucel
26/12/2007, 00:23
kostebek öncelikle cevabın için çok teşekkürler. zaten elektronik mezunu bir arkadaşıma birkaç küçük projemden bahsedince, bunlar için PIC kullanmana gerek yok normal devrelerle de yapabilirsin demişti. o yüzden söylediklerinde bayağı haklısın. öncelikle şu devre elemanlarını incelemem gerekiyor. PIC'te de verdiğin örnekteki mantığı kurabiliyorum ancak dediğim elektronik devre elemanları hakkında hemen hemen hiçbir bilgim yok.

kostebek
05/01/2008, 14:56
Tamam sen bize projeni de söyle biz ona göre ne kullanıp ne kullanmayacağını söyleyelim.

Mühendis öğrencisiysen unutma ama; her zaman işin en ucuz-en güvenli-en pratik olanını tercih etmelisin.

Evet arkadaşların da doğru söylemiştir belki 50 kuruşa entergre alıp devre kurmak varken ne diye gidip 8-10 ytl ye PIC alasın ;)