Tam Sürümünü Görmek İçin : Taşları Yemek Yasak
Ali Sarı
16/08/2003, 03:03
Taşları Yemek Yasak
Ormanın derinliklerinde yürümekte olan avcı ağaçlardan biri üzerinde bir levha görmüş. Levhanın üzerinde şu sözler yazılıymış: Taş Yemek Yasaktır. Bu anlaşılmadık uyarı karşısında avcı meraka kapılmış. Levhanın asılı olduğu ağacın yönündeki ayak izlerini takip etmeye başlamış ve izlediği yol onu bir mağaraya götürmüş. Mağaranın ağzında bir derviş oturmaktaymış ve avcı yeterince yaklaştığında konuşmaya başlamış:
“Zihnine takılan soruyu biliyorum. Şimdiye kadar taşları yemeyi yasaklayan bir uyarı levhası hiç görmedin, çünkü insanların taş yemeye zaten ihtiyaçları yok. İnsanları zaten yapmaya eğilimleri olmayan bir konuda uyarmak niye? İnsanlar arasında taş yeme adeti yoktur, onlara yapmayacakları şeyi yapma demenin ne anlamı var?
Ancak şuna dikkat et: İnsanlar arasında adet haline gelmiş öyle davranışlar, öyle alışkanlıklar vardır ki, bunlar insan için tıpkı taş yemek gibidir. Eğer zararı bakımından düşünürsen taş yemekten çok daha büyük tahribat yapan işlerdir bunlar. Bunlar taş yemek kadar budalaca, insanın öz niteliklerine yabancı tutum ve davranışlardır. Eğer insanlar acınacak haldeyse, insanlar arasında zulüm, haksızlık, merhametsizlik, yozlaşma ve ihanet hüküm sürüyorsa bunun sebebi insanların sanki taş yermişçesine yedikleri bunca nesneden, taş yemeye mümasil tavırlarından doğmaktadır.
Senin levhayı gördüğün yerde bir pınar olmuş olsaydı ve ben oraya su zehirlidir yazmış olsaydım sen bunu manalı bir söz sayacak, yerinde bir uyarı kabul edecektin. Büyük bir ihtimalle de benim ayak izlerimi takip edip buraya gelmeyecektin. Çünkü yasaklanan şey senin aklına uygun gelecekti. Gerçekte suyun zehirli olduğunu yazan insanın emrine uymuş olacaktın. Kendi aklına uyduğunu sanarak benim keyfime uygun davranmış olacaktın. Ama orada taş yemeyi yasaklayan bir levha gördün ve acaba bunun hikmeti nedir diye kendine bir yol açtın. Ben de sana insanların gerçekte yaptıkları birçok işte taş yemeye benzer davranışlar gösterdiğini ve aslına bakılırsa taş yediklerini söyledim. Eğer söylediklerimi anladıysan aramızda hakikatin bir parçası tecelli etti.
İşte Allah’ın insanlar için gönderdiği emir ve nehiyler böyledir. İnsan ancak bu emir ve nehiylerle hakikatin nasıl tecelli edebileceğini öğrenebilir. Eğer Allah’ın emrettiği ve yasakladığı şeylerle ilk karşılaşan insan bunu tabii karşılarsa, aklına uygun bulursa bu emir ve nehiylerden hiçbir şey öğrenemez. Ama bazı izleri takip edip bu emir ve nehiylerin nelere tekabül ettiğini öğrenebilirse hakikate varabilir.
İnsanın taş yemeye ihtiyacı yok diyorsun. Öyleyse şunu düşün: İnsanın ihtiyacı olandan fazlasının elinde tutması kendisi için taş gibidir. Bu yalnız mallar, servet, güç gibi nesnelerde geçerli değil. Merhamet, şefkat, tevazu gibi şeyler için de böyle. Bilgi için de böyle. Eğer herhangi bir şey insanların istifadesine açıksa ancak istifade edildiği kadar o “şey” olur, o şeyden istifade edilmezse artık o taştır ve gerçekten onu istifadeye konu etmeksizin kullananlar taş yemiş olurlar. Sana yaramıyorsa bırak başkasına yarasın. Sana yaramadığı halde sende olan hem senin hem başkasının aleyhinedir. Taşları yeme, taşları yemek yasak.”
İsmet Özel – Taşları Yemek Yasak (s.124) – Şule yayınları 1997
Waldo sen hala oradamısın?
Ali Sarı
16/08/2003, 12:58
Asıl mesele Henry neden orada değil!
Adrenalin
16/08/2003, 13:03
Asıl mesele Waldo taş yiyor mu yemiyor mu :p
waldo bir ermiş,bilgin ve uzaklarda,
henry olmadığında uğrar bazen
henry egoist ve kendini beğenmiş
gitmez pek buralardan
bu yüzden aynı anda aynı yerde olamazlar:cool:
Ben de sana insanların gerçekte yaptıkları birçok işte taş yemeye benzer davranışlar gösterdiğini ve aslına bakılırsa taş yediklerini söyledim. Eğer söylediklerimi anladıysan aramızda hakikatin bir parçası tecelli etti.
Bana kalırsa bu cok sacma.. Insanlar tas yemeyı andıran davranıslar sergılıyormus.. Ve bunu anlayabılırsem aramızda bır hakıkat tecellı olurmusmus.. Bu sacmalıgı bı zemıne oturmak ıcın yazılan son pragraf daha sacma aslında..
Eğer herhangi bir şey insanların istifadesine açıksa ancak istifade edildiği kadar o “şey” olur, o şeyden istifade edilmezse artık o taştır ve gerçekten onu istifadeye konu etmeksizin kullananlar taş yemiş olurlar.
Sanırım burda yapılmak ıstenen, allahın koydugu kurallara supheyle yaklasanlara (yada akla uygun bulmayıp ıteat etmeyenlere) nasıhat etmek.. Yanı denmek ıstenıyorkı kurallar sana basta garıpte gorunse (ıckı ıcmenın yasak olması gıbı, yada zına yapan erkege 80 sopa atılması) ızlerı takıp ettıgınde hakıkate ulasabılırsın..
Ote yandan ınsanların koydugu kurallar (anayasa) sana dogruyu (hakıkatı) gosteremez.. Cunku bu kurallar bırılerının (ınsanın) keyfıne gore yazılmıstır..
Yoksa benmı yanlıs anladım? Son olarak bende bu kurallara supheyle yaklasan gruptayım ama ızlerı takıp etmeye calıssamda hala bı cok seyın neden yasak oldugunuda anlamıs bulunmamaktayım.. Yoksa onlar ulastıda bızemı soylemıyorlar?
Birşeyi anlatmak için bu kadar edebiyata gerek var mı?
Benim anlamadığım, kolayca anlatılabilecek şeyler için neden bu kadar edebiyat yapılmaya çalışılıp iş yokuşa sürülüyor? Milletin edebiyat duygularını tatmin için mi?
Hem sonuna kadar gelecek kadar beni doyuramayan yani karışık bir dili varmış bu İsmet Özel'in. Şimdiye kadar okumadım, bundan sonra da okuyacağımı sanmam.
Orjinal mesajı gönderen Ansugo
Belki anlatmak istedikleri açık değildir. yani bir cümleyle belki 3 şey ifade etmek isteyebilir.
ha buarada İsmet Özel kitaplarını zaten herkes okuyamaz. İsmet Özel okuyucuları az, öz ve özeldir. Onları anlamak kolay değildir.
Belki anlatmak istedikleri açık değildir. yani bir cümleyle belki 3 şey ifade etmek isteyebilir.
ha buarad İsmet Özel kitaplarını zaten herkes okuyamaz. İsmet Özel okuyucuları az, öz ve özeldir. Onları anlamak kolay değildir.
Ali Sarı
18/08/2003, 23:23
İsmet Özel'i anlamak kolay olmayabilir. Ancak anlamak istiyorsanız, çalışmalısınız.
@sessiztetik: Zor olan İsmet Özel'i anlamak mı yoksa onu okuyanları anlamak mı? Son cümlen açık değil de.
Anlamaya çalışmak için bir sebep gerekir elbette. Ben de o sebeplerden olmadığı için olsa gerek anlamak için çalışmıyor olabilirim.
Hımm Hımm Hımm. Bu açıdan bakarsam daha rahat edebilirim :)
@Ali : Son cümle açık. Ama saat 12'yi geçmiş olabilir mi? [ Hay yuuuh dememek lazım. Karadenizli oldun mu katlanacaksın buna ]
Orjinal mesajı gönderen AliSARI
@sessiztetik: Zor olan İsmet Özel'i anlamak mı yoksa onu okuyanları anlamak mı? Son cümlen açık değil de.
"İsmet Özel hayranlarını" anlamak zor ama bu genel bir tavır değil çünkü ismet özele hayran olan fazla kişiyi tanımıyorum.
Anlamaya çalışmak için bir sebep gerekir elbette. Ben de o sebeplerden olmadığı için olsa gerek anlamak için çalışmıyor olabilirim.
Hımm Hımm Hımm. Bu açıdan bakarsam daha rahat edebilirim :)
@Ali : Son cümle açık. Ama saat 12'yi geçmiş olabilir mi? [ Hay yuuuh dememek lazım. Karadenizli oldun mu katlanacaksın buna ]
Açıklık durumu kişiden kişiye değişir tabi. Bu arada saat 12 esprisi biraz ağır gibi geldi bana.:uff: :uff: :(
Ali Sarı
19/08/2003, 12:58
@sessiztetik: Anlaşılması gereken İsmet Özel hayranları değil, İsmet Özel'in kendisidir. İsmet Özel hayranlarını anlamak istiyorsan onlardan çokça bulabilirsin. Ancak anlamakla hayran olmak arasında da fark olduğu kanaatindeyim.
Bir de Ansugo'ya fazla aldırma. O konuşur öyle :P
@Ansugo: Gelelim sana. Kargo hala gelmedi bunu hemen yazim. Saat 12 mevzuunu da yüzyüze görüşürüz inşallah. Kolla kendini :D
Haa kargo. Az önce ne yediğimi bile unuttum ben. Çekirdek mi deniyor, şemşaver mi deniyor, ne deniyordu :)
Sen şu adresi bana 85794512. kere bir ver istersen :)
Guard mode açık. Tüm sistemler online. Kernel paniklemiyor.
Orjinal mesajı gönderen AliSARI
@sessiztetik: Anlaşılması gereken İsmet Özel hayranları değil, İsmet Özel'in kendisidir. İsmet Özel hayranlarını anlamak istiyorsan onlardan çokça bulabilirsin. Ancak anlamakla hayran olmak arasında da fark olduğu kanaatindeyim.
walla ben ismet Özeli anlamakta çok zorlanıyorum bende şöyle hayranlarını anlayıp İsmet Özeli daha iyi anlayacağımı sanıyorum.
bakacağız zaman çok.
Waldo sen neden burada değilsin?
manâ bir tutam, lâf bir araba... bir tutam mânâda iş olsa keçiboynuzu çiğnediğimizi görmeyiz de, içinden bal çıkmayan keçiboynuzunu kim yer şimdi allah aşkına?
anlamak için gayret etmeye değer görmüyorum. kolayca anlaşılıyor ki, sâdece lâf.
yanlışsın dostum sadece laf olsaydı bu kadar hayranı olmazdı.
:uff: :( :sus:
Ali Sarı
22/08/2003, 15:12
Ya hu, alt tarafı bir alıntı. Bilseydim yazmazdım yani.
Bir yazının değerlendirilmesini anlarım amma, değerlendirmeyi de bilmek gerekir. Yazı ile ilgili düşünceleriniz varsa yazın, yoksa da yazmayın!
@AliSARI yanlış anlamanı istemem ama birşey isteyecem, avatarın üzerindekilerini biraz açarmısın?
yani "özgür bir Türkiye İçin" Ne?
Ali Sarı
22/08/2003, 19:25
Elele
Mingitau
22/08/2003, 19:27
peh
Ali Sarı
22/08/2003, 19:28
Höh!
Orjinal mesajı gönderen sessiztetik
Waldo sen neden burada değilsin? BULANIK SUDA BALIK AVLANMAZ
Sana bilgelerin dilinden konusacagim cunku sen ismet ozel hayranlarini anlayamadigini soyluyorsun. Waldo sen neden burada degilsin demissin, bunun muhtelif sebepleri var tabi. Atalarin dedigi gibi; bulanik suda balik avlanmaz. Seninde takip ettigin kadariyla piyasada ismet ozel hakkinda hakarete varan yorumlar cikiyor. İki de bir de donek yaftasini yapistirma gayreti icindeler. İsmet ozel asla degerlerinden taviz vermedi. Cumartesi gunu cnn turkte yayinlanan sorucevap programinda bir cizgiyi takip ettigini de soylemistir nitekim.
Eski bir kizilderili sozu ne der bilirsin: bir kimseyi yargilamak istedigin zaman, gokte uc ay degisene dek onun ayakkabilariyla yurumelisin. Hayatlarinda ismet ozelin degerlerini ve hassasiyetlerini anlayamayacak kadar onun eserlerini okumayanlarin onun hakkinda yorum yapmaya hakki da yoktur.
İsmet ozelin anlaşilamamsi konusuna gelince, kendisi bu konuda bir makale yazmişti bi aralar, ‘benim tarihim, benim talihim’ adinda. Dileyenler oradan kendilerine bir pay cikarabilirler. İsmet ozel hayranlarini anlayamiyorsan bu seninle ilgili bir sorun olmali.ismet ozel hakkinda eser garsen adinda bir eleştirmen yillar once bir soz soylemişti: ya şiiri birakir rimbaud gibi, ya musluman olur necip fazil gibi. Nitakim ozel musluman olmayi secmişti. Kendisi der ki; hangi sebeplerle sosyalist olduysam ayni sebeplerle musluman oldum.
Evet sular durulmaya basladi, ismet ozeli taniyanlar bilirler ki ismet ozel ne yaptiysa mutlaka hakli bir sebebe dayanarak yapmiştir.
Piyasa kalemlerinden oyle dusuk seviyeli yorumlar geliyor ki hatta bazilari onun şiirine bile laf atabiliyorlar. Şu ana dek kimse onun siirine soz soyleyememiştir. Evet sular durulsun, biraz beklemekte fayda var.
Bu arada cola kulturuyle ilgili yazilarini okuma firsati buldum. Sana birsey icin tesekkur etmem gerekecek, protesto ve boykotun anlamini anlayamayanlarin da bulundugunu gosterdin. Bazilari bu boykotlarinsadece ekonomik sebeplerle yapildigini saniyorlar ve bir işe yaramiyacagini soyluyorlar. Bunlar Ghandinin hayatini ve eylemlerini okumamişlar demek. Ghandinin sivil itaatsizlik eylemlerinde ( bu sivil ittatsizlik fikrinin babasi Henry Thruman dir, waldo nun en yakin arkadaşi) goze carpan bir boykot var.ghandi ingiliz kumaşi giymeyerek boykot etmiş ve bu ingilizleri ekonomik olarak bir cokuntuyle karsi karsiya getirmişitr. Sana carpici bir ornek daha vermek istiyorum, avrupanin sanayileşmeye başladigi zamnlarda anadolu dervişlerinin bir fetvasi vardi; demir gasukla yemek yemek haramdir. Cok mu gulunc? Bu ne yobazlik??? Aslinda burdaki niyet tahtakale esnafinin ekonomisi cokmesi ve osmanlinin disariya bagimli olmasini onlemektir. Bakin simdi ne araba imal edebiliyoruz, ne de ucak fabrikamiz var. O zamanin insanlari herseyi dusunerek yapiyorlardi.
İşin ekonomik yonu bir tarafa, mesele aslinda muhalafet meselesidir. Colaya degil aslinda cola kulturune muhalefet etmek gerkmektedir. Tum caglarin en buyuk insani hz Muhammed tirnak keserken bile yahudi ve hristiyanlara muhalefet etmiştir, bunun sebebini iyi analiz etmek lazim.
Orjinal mesajı gönderen waldo
Eski bir kizilderili sozu ne der bilirsin: bir kimseyi yargilamak istedigin zaman, gokte uc ay degisene dek onun ayakkabilariyla yurumelisin. Hayatlarinda ismet ozelin degerlerini ve hassasiyetlerini anlayamayacak kadar onun eserlerini okumayanlarin onun hakkinda yorum yapmaya hakki da yoktur.
güzel örnek.
Evet sular durulmaya basladi, ismet ozeli taniyanlar bilirler ki ismet ozel ne yaptiysa mutlaka hakli bir sebebe dayanarak yapmiştir.
Piyasa kalemlerinden oyle dusuk seviyeli yorumlar geliyor ki hatta bazilari onun şiirine bile laf atabiliyorlar. Şu ana dek kimse onun siirine soz soyleyememiştir. Evet sular durulsun, biraz beklemekte fayda var.
Zannetmiyorum böyle birilerinin olduğunu ki warsa onda bir sorun wardır.
Bu arada cola kulturuyle ilgili yazilarini okuma firsati buldum. Sana birsey icin tesekkur etmem gerekecek, protesto ve boykotun anlamini anlayamayanlarin da bulundugunu gosterdin.
kola turkayı karıştırmasan diyorum.zaten 2 haftada zor topladık.
Bazilari bu boykotlar insadece ekonomik sebeplerle yapildigini saniyorlar ve bir işe yaramiyacagini soyluyorlar. Bunlar Ghandinin hayatini ve eylemlerini okumamişlar demek.
okuyacak daha çok şeyimiz war.
İşin ekonomik yonu bir tarafa, mesele aslinda muhalafet meselesidir. Colaya degil aslinda cola kulturune muhalefet etmek gerkmektedir. Tum caglarin en buyuk insani hz Muhammed tirnak keserken bile yahudi ve hristiyanlara muhalefet etmiştir, bunun sebebini iyi analiz etmek lazim.
muhalefet zor iş dostum. Ama olmaz olmaz diye bir şey yoktur.
Waldo'cum nihayet buradasın.
arada bir seni görmek iyi olur.
:super:
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.