Tam Sürümünü Görmek İçin : Sizce Geleceği Olan Dil C / C++ / C# Hangisi
uncerone
20/11/2007, 09:43
arkadaşlar sizce en güzel en rahat ve geleği olan işe yarar dil hangisi lütfen ankete katılalım..
Euclides
20/11/2007, 10:00
Birgün herkes BrainF*ck (http://en.wikipedia.org/wiki/Brainfuck) kullanacak ! :P :P
myavuzselim
20/11/2007, 14:11
whitespace (http://compsoc.dur.ac.uk/whitespace/)'i tek gecerim. En azindan daha terbiyeli bir dil.
uncerone
20/11/2007, 17:04
bu nasıl bir dil kardeş yaw :D garip geldi.
3 seçenekli anket mi olur? bunların içinden c++'ı seçerdim. yani bizim meslekte çok işe yarar. gönüllerin fatihi tabiki brainfuck shift bit shift shift:P
C++
C
D++
PHP
Java
Perl
Ajax
Prolog
Delphi
Lisp
Python
Matlab - M
Dilleri içerisinden değerlendirme yaparsak
C++: onlerde bir dil.. potable ve object ve sisteme hakim her şey programlanabiliyor
C: C++ varken bir adım geride kalıyor
C#: bence tamami ile javanın yandan yemişi.. portable değil yeterince..Gereksiz bir icat..
Java: En sağlam dillerden ama yorumlama yeteneği cok sistem tüketiyor..
D++: yeni hiç bir yeteneği olmayan bir harf oyunu
PHP: portable falan filan ama server uygulaması olmaktan öteye gidemeyecek gibi..
Perl: bir işe yarıyor ama yazmak cok zore. ama calışması iyi hızlı
Ajax. bir dil değil teknoloji.. HTML+JavaScript+PHP+XML+SQL+bişiler demek bence.. geleceğin işletim sistemlerine dönüşmesini umuyorum...
Prolog: kesinlikle diğer dillerin üstünde 4ncü sewviye... uzman bişi
Lisp: Prologun daha iyisi
Delphi: Gelecek görmüyorum VB de aynı halt..
Python. daha fazla ilerleyemeyecek.
M: teknik dil seviyesinde kalacak.
@pulsar
p>>Python. daha fazla ilerleyemeyecek.
hangi verilere dayanarak söylüyorsunuz nedenlerini yazabilir misiniz? merak ettim açıkçası son zamanlarda ilgilendiğim dil olduğu için sordum.
Bence dilleri bu şekilde karşılaştıramazsınız. prologla php nasıl karşılaştırılıp prolog diğerlerinin üstünde denir anlamadım phpnin kullanım amacı farklı prolog ya da matlabınki çok farklı. açıkçası böyle bir karşılaştırmayı anlamsız buldum. prologda uzman sistemler veya diğer yapay zeka algoritmalarını kolayca tasarlayabilmek demek her dalda en iyisi o demek değildir herhalde? matlabın toolboxlarının kolaylığıyla yarışacak dil yoktur nerdeyse herşeyin fonksiyonu hazır olarak var. Sırf bu yüzden matlab en iyisi mi diyeceğiz hayır demiyeceğiz matlab birinin işine çok yarayabilir, bilimsel makalelerde yaygın olarak kullanılıyor da olabilir ama kalkıp javada yaptıklarını yapmaya kalkmaz herhalde insanlar.. en azından benim kanım bu.
acehreli
20/11/2007, 22:19
pulsar'a cogunlukla katiliyorum, bir kac nokta haric:
1) lisp ile prolog arasinda "daha iyisi" diye niteleyecek bir iliski oldugunu bilmiyorum
2) Benim anladigim kadariyla Python gunumuzun en iyi dillerinden birisidir; hem dilin su andaki durumu hem de surekli olarak dogru yonde gelisme ozelligi nedeniyle...
3) Python'u ilerlemeyecek olarak goren bir listede Ruby'nin eksikligi de normal herhalde :)
Ali
C++ ın tahtı sağlamda ve ordanda inmez gibi gözüküyor heralde herkes bu konuda hemfikir dimi?
Bence içlerinde geleceği olan dil C# ( üstelik C# bilince, Asp.NET'te de uygulamada geliştirebiliyorsun )
Hangi amaç için kullanacağınıza göre değişir aslında seçeceğiniz dil..
Ohooo soru C dilleri arasinda sorulmuş, nerelere sarmIs..
Şuan hala .net'in bi faydasini göremesemde gelecekte C# olacaktir diye kendi seçimimi yaptim ve C# diyorum. (cümle biraz fena oldu sanirim)
php'yi de C vs ile karşılaştırdınız ya. helal olsun.
cappytoi
21/11/2007, 11:36
Java => her alanda kullanılabilen, multiplatform bir dildir. tek eksiği yorumlanması. gelecekte günümüzdeki gibi yaşayacağı ve bilinmesinin ayrıcalık olacağı kesin. ayrıca sun 'ın verdiği destek c# 'ye 78 kere basar.
C# => bir microsoft iştiraki, fazla söze gerek yok. yorumlanması da tuz biber.
vb => ben hala dil olarak göremiyorum.
c/c++ => ikiside belli alanlarda hem performans hem de kullanım bakımından gerekli diller. c 'nin kullanımı azalabilir.
lua => değişiklik olmazsa gelecek görmüyorum, hobi dili gibi
python => geleceği var
ruby => alakam yok
perl => bir yerlerde birileri mutlaka kullanacaktır
php => kendini geliştirmeye devam ettiği sürece kullanıcı sayısı da artacaktır
coldfusion => öldü bile
bash kabuğu => ölmez
diğer kabuklar => yavaş yavaş yok olacak gibiler
not: aradaki boşluklar dillerin birbirleri ile karşılaştırılamayacağını göstergesi. ancak masaüstü diller ile de cgi yapabildiğimizi unutmamız gerekir. ek olarak java 'da web üstünde hala sağlam bir dil olarak duruyor.
necipakif
21/11/2007, 11:39
Kanaatim şudur ki; windows üzerinde uygulamlar geliştirmek için delphi,java,c# veya c++'tan herhangi biri seçilebilir. Bu tür uygulamalr için değişen şeyle malumunuz yazım dili ve görsellik.
Bir programlama dili; "Ne yapmalıyım?", "Son kullanıcıya cevabım nedir?" doğrultusunda seçilir diye düşünmekteyim.
Selâmetle..
uncerone
21/11/2007, 14:37
C++
C
D++
PHP
Java
Perl
Ajax
Prolog
Delphi
Lisp
Python
Matlab - M
Dilleri içerisinden değerlendirme yaparsak
C++: onlerde bir dil.. potable ve object ve sisteme hakim her şey programlanabiliyor
C: C++ varken bir adım geride kalıyor
C#: bence tamami ile javanın yandan yemişi.. portable değil yeterince..Gereksiz bir icat..
Java: En sağlam dillerden ama yorumlama yeteneği cok sistem tüketiyor..
D++: yeni hiç bir yeteneği olmayan bir harf oyunu
PHP: portable falan filan ama server uygulaması olmaktan öteye gidemeyecek gibi..
Perl: bir işe yarıyor ama yazmak cok zore. ama calışması iyi hızlı
Ajax. bir dil değil teknoloji.. HTML+JavaScript+PHP+XML+SQL+bişiler demek bence.. geleceğin işletim sistemlerine dönüşmesini umuyorum...
Prolog: kesinlikle diğer dillerin üstünde 4ncü sewviye... uzman bişi
Lisp: Prologun daha iyisi
Delphi: Gelecek görmüyorum VB de aynı halt..
Python. daha fazla ilerleyemeyecek.
M: teknik dil seviyesinde kalacak.
yüzde yüz katılıyorum C# microsoftta gördüm cok gereksiz c++ ise her türlü şey yaparsın ve sorunsuz yaparsın c# hem ağır hemde gereksiz c ise artık c serisinin yavrusu daha gelişmez o :D
dedim gibi yüzde yüz katılıyorum..
peki herkes unuttu DELPHİ Sizce NE durumda
C# aşşalıyosunuzda bugün Türkiye Hükümetinin Bütün bilişimi C# dayanıyor. C++ eğer matematik mühendisiyseniz ve birazda deliyseniz işinize yarar. Eğer türkiyede yaşayacam diyorsanız bence c# ilk sırada gelir çünkü nesnellikten ziyade çok veritabanı uygulamarında kullanılıyor.
Eee zaten türkiyeden çıkıpda ea gameslerde oyun yazcak adamda yok :D c++ ne işimize yarıcak bu safhada?
dünyanın bazı gerçekleri var...
öncelikle dil dünyasının geleceği ne olacak derken sunu düşünmek gerekiyor.. Hangi işletim sistemi...
Görülen o ki harddiskler büyüyor işlemci hız trendi gitti daha ziyade network işlemciler türemekte. Cocuklar için 180 dolarlık kücük web makineler cıkmıs durumda ... internet aleminde ajax gelişiyor.. Peki geleceğin işletim sistemi ne olur.. WEBOS.. yani web de çalısan işlletim sistemine şans tanıyorum.. peki neden?
konu ile ilgili bir iki calısma var genelde GNU. microsoft ucundan tutmaya çalısıyor.. trend işletim sistemim ve uzaklarda çalısın bir işletim sistemim daha olsun ben kendi işletim sistemimde Oyun oynayıp müzik dinleyeyim yeter, diğer işletim sistemi ise dosya işleme veri tutma muhasebeye gitsin... Peki ama neden... Uzak terminaller cağı neden web üzerine kayıyor.. Bence burada asıl sebep http hızının makulleşmesi.. Sürekli html trafiği yapmadan veri alma... Hatta bu forumda bile olan text editleme özelliğinin webe kayması.. Göze batan şeyler var maboo gibi.. internet google oluyor ve google google os yaratmak istiyor. microsoft için ise sınıra geldik sanırım C# ile web uygulamaları yaratmak istiyoor javaya alternatifleşmeye çalısıyor... İşletim sistemi bir navigator ekranına düşecekse gelecekte elimizde şu teknolojiler var... PHP,ASP,.net bişiler,AJAX,HTML,Javascript,Java
peki bu diller ve sistemler neden olmaz... HTML ve Javascriptten kacarımız yok .. browserda bişiler göstermek lazım ama server tarafı için PHP ve ASP cok fazla ağır.. bu sistemleri kullanırsak daha once yazılmıs hiç bir programı webosa atamayız yazıktır günahtır. Bu nedenle PHP düşüşe geçecek.. Bize suan için ihtiyac olan 3 şey var... Çekirdeğin webde olması, derleyicinin webde olması, masa üstünün webde olması aslında calışması..
SONUÇ: çekirdekler karşı sunuculara yüklenebilir ve onların derleyicileri oralarda biyerlerde olabilir (tekrar yazılabilir...Harddiskleri veri tabanları şeklinde görmek gerekebilir) derleyiciler bir iki ayarlama ile tekrar olusturmaya müsait. Masa üstü yönelticilerinin HTML post eden AJAX sistemler olarak tekrar yazmak yeterli ama asıl zahmet burda..
Taşınabilirlik UNIX akla getiriyor Google Linuxe yatırım yapıyor. Google geliştiricileri Ubuntu diyor.. Peki neden? Bir web unix masa üstü yazmanız için gereken tek şey FreeX86 tarzı bir kütüphaneyi Web için tekrar yazmak sonra isterseniz Gnome isterseniz KDE hepsi webe geçebilir. .. Gelecekten konusmak buna denir. Hantal PHP kodları sadece bu işletim sisteminin navigate ettiğiyerlerde kalacak gibi. Terminaller ise full screen webos ile olacak kendi harddiskine buralardan dosya alacaksın istersen müzik video falan senin bilgisayarında olacak.. Bunla ilgili başarılı çalışmalar var... surdaki videoya bakın https://desktopondemand.com/
Gördüğüm şu benim.. Bu iş ve bu tirend web uygulamalarını C++ ve C ye kaydırır.. Normalde masa üstü için derlenen bir program bolece WebOs'a kayar.. tonlarca şeye gerek yok verdiğim örnek belki şuan olmasa bile geleceği gösteriyor ve werdiğim ornekteki herşey C/C++ ile yazılmıs şeyler.. Demekki neymiş PHP ile C karşılaştırılırmış ..
hadi kolay gelsin..
ubuntu cd lerim geldi, kurulu paketlere bakıyordum.
cli(.NET in common language interface) ve mono (linux için .NET kütüphanesi) varsayılan olarak kurulmuş .
acaba dedim bunu kullanan birşey mi var,
paketleri kaldırdım, bağımlılık filan da yok.
üstelik cli, ubuntu tarafından desteklenen uygulamalar kategorisinde.
( tuhaftır ama java ile ilgili böyle bir güzellik yok )
kullanmaya kullanmaya unutmaya başladım
ama C++ ya harcadığım zamana acımıyorum.
en 'high level' - 'low level' dil olarak :p insana çok şey öğretiyor.
lisp'i öğrenicem diyordum,
ama javanın en kötü yanı başka birşeye vakit bırakmaması.
girintileme yüzünden python ile aram açık,
arasıra ruby'e bakıyorum ama henüz çok yavaş.
perl ile biraz uğraştım, gündelik programlama için mükemmel özellikleri var.
ama OO ya mesafeliler,
ayrıca kullanırken değişkenin pointer olup olmadığını bilmek gerekiyor.
bu da scripting için sentax'ı zorlaştırıyor.
NOT:
bence şu an için mükemmel dil filan yok, ileride de olmayacak.
işinize yarayanı alın kullanın işte ;)
Kanımda en stabil dil, en sade dildir. Programlamanın tüm evrelerinde programcının insiyatifi olmalı. Gereğinden fazla component kullanımı, çalıştırılabilmek için ekstra bir alt yapıya ihtiyaç duyması lüzumsuz kalabalıktan başka birşey değil.
.Net felaketi bunun en büyük örneği. Evet, esnek alt yapısı, gelişmiş uygulamaları kolaylıkları herbiri bir avantaj. Ama .Net ile bir yazılım hazırlayıp sirküle etmek istediğinizde 30 Mbyte lık bir paket kurulumu şart koşuluyor.
Biraz gerikafalıyım belki ama BCB 6.0 halen favorim. Evt, biraz görsel gelişimlere ihtiyacı var ancak yaptığım yazılım paket haline geldikten sonra beni korkutmuyor. Sistem dili olarak C++, İnteraktif dil olarak PHP derim. Belki küçük uygulamalarda Vbasic ve Asp den istifade edilebilir.
masaüstü programcılığında c++ derim
cli(.NET in common language interface) ve mono (linux için .NET kütüphanesi) varsayılan olarak kurulmuş .
Bunu #mono kanalında sormuştum ama ne olumlu ne de olumsuz bir yanıt alabilmiştim.(Saat farkından olabilir) Benim açımdan bakıldığında:
Harika!
Bilgi için teşekkürler.
KamilORS
25/11/2007, 20:19
Ubuntu java desteği yok mu ? java açık kaynak olduğundan beridir sanırım ismi değişik bişey olarak ubuntu da kurulu olarak geliyor. pekat yöneticisinde jdk 6.0 bulunmakta zaten.
C halen bit düzeyinde programlama için kullanılıyor... Gelecek te java ve .net ortamları had safada olucak. ama hangisi yener yerine hangisini hangi projede kullanırsam daha iyi olur diye düşünmek lazım. Şuda unutulmamalıdır. jvm ve .net framework c++ ile yazılmakta :) onun için c++ modası da geçmez. php asla bitmez..
Size kalan tek şey teknolojiyi yakından takip etmek ve bir programcı olarak hayatınız boyunca bir öğrenci olarak yaşayacağınızı unutmamak...
Bu arada c# ; c/c++ devamı değildir bana göre :) yoksa yanılıyormuyum.
ubuntu destek verdiği paketleri ayrı bir gruba koyuyor.
bu grup içerisinde cli-common ve cli-common-dev var
ama sun jdk ya da blackdown yok.
burada yazana göre gcj-common varsayılan olarak kurulu imiş,
gcj-common-dev ( anladığım kadarı ile jdk ya karşılık gelen paket ) kurulu değil.
https://help.ubuntu.com/community/Java
gcj ile ilgili detayları bilemiyorum ilk defa bugün denedim,
durum pek hoşuma gitmedi (özellikle gcj dökümantasyonu felaket).
bu arada Dell ubuntu kurulu masaüstü ve dizüstü satışına başladı.
www.dell.com/open
amerikanın en çok pc satan şirketi (mi ?).
yani mono ve linux durumu entresanlaşıyor.
( linux masaüstü yazılımlarının,
windows üzerinde Visual Studio ile hazırlanacağı günler mi geliyor yoksa :p )
uncerboy
29/11/2007, 11:48
peki arkadaşlar visual c++ mı en güzelidir yoksa borland c++ mı cevabınızı bekliyorum
kullanmaya kullanmaya unutmaya başladım
ama C++ ya harcadığım zamana acımıyorum.
en 'high level' - 'low level' dil olarak :p insana çok şey öğretiyor.
lisp'i öğrenicem diyordum,
ama javanın en kötü yanı başka birşeye vakit bırakmaması.
girintileme yüzünden python ile aram açık,
arasıra ruby'e bakıyorum ama henüz çok yavaş.
perl ile biraz uğraştım, gündelik programlama için mükemmel özellikleri var.
ama OO ya mesafeliler,
ayrıca kullanırken değişkenin pointer olup olmadığını bilmek gerekiyor.
bu da scripting için sentax'ı zorlaştırıyor.
NOT:
bence şu an için mükemmel dil filan yok, ileride de olmayacak.
işinize yarayanı alın kullanın işte ;)
çok iyi bir özeleştiri olmuş, kutlarım (bunalıma girdim walla)
Her dilin işlevi ve kullanım yeri farklı ama en geniş kullanım alanı C ve C++ ta var. Masaüstü programlar için C ve C++ grafik, bilimsel hesaplamalar yapan programlar için Matlab vazgeçilemez durumdalar. Yapay zeka uygulamalarında ise Prolog un önemli bir yeri var ama ben ilerleyen yıllarda yapay zekanın önemi artacağından prolog tan daha üst seviyeli bir dil oluşturulacağına inanıyorum. Web programlamacılığında ise PHP iyi bir durumda. Gelecekte işletim sistemleri webe kayacağından PHP nin önemi artabilir yada masaüstü programlama için kullanılan diller webe uyarlanabilir. Java ya ise nedense bir türlü ısınamadım açıkçası iyi bir alternatifinin çıktığı anda binlerce kişinin Java yı bırakacağını tahmin ediyorum. Microsoft C# la denedi ama pek başarılı olduğu söylenemez. Bunda programcıların Microsoft antipatisinin de etkisi var ama C# ta gerçekten isteneni verebilen bir dil değil.
Diller kullanım alanlarına göre tercih edilmeli.Hangi dil hangisinden ne konusunda daha beceriklidir testleri yapılıyor.Ama o testlerde de kullanım alanları var.Tamamen iyidir demek yanlış.
C-C++ güncelliğini hala koruyor ve sağlanan yeni frameworkler le de sanırım hep koruyacak.(QT,GTK)
Phyton konusunda çalışmalar arttı.Kullanım alanıda yaygınlaşıyor.
C#-Java dilleri zaten yaygın bir şekilde kullanılmakta.
Lisp in sahip olduğu esneklik ve sağladığı OOP sayesinde popülerleşeceği söylenmekte.
Bence bir hobiniz yoksa dil öğrenmek pekela eğlenceli.Oturup farklı dilleri okumak ve incelemekle bişey kaybetmeyiz(Basic hariç)
Bu tartışmaları okumak ne kadar eğlenceli, ama aklıma şu tartışmayı getiriyor.
Sanat sanat için mi, yoksa toplum için mi?
eğer sanat *sanat içinse, C/C++/Java/Perl gibi diller
eğer sanat *toplum içinse, C#/Vb/Delphi/Python gibi diller
*toplum -> her insanın öğrenip yazabileceği fakat çalışırken nal toplatan, fakat piyasada parayı götüren
*sanat -> güçlü ve hızlı fakat yazılması zor kodlar, guru olmak gerek
(kusura bakmayın yahu konuyu çok saptırdım heralde :P )
sinanonur
17/12/2007, 05:02
karşılaştırmalar biraz fazla kapsamlı olmamış mı?
Yani seçtiğimiz dil ne yapacağımıza göre değişiyor.
Linuxumda biriki ufak günlük zımbırtıyı halletmek istersem bash script yazarım.
Kritik olmayan işe yarar kullanışlı bişeyler geliştireceksem python güzel olaiblir mesela.
Ama tutup da pythonla sistem programlama ya da bellek yönetimi yapmaya çalışmıyoruz.
Bence dilleri kendi kulvarlarında yarıştırmalı. Nesneye ynelik programlama yapılan dilelr arasında c#, C++ ya da java kullanmak tartışılabilir. Fakat bu bile hala yapılacak projeye bağlı olabilir.
Bahsettiğim kulvarda kendi yorumuma gelirsek. .net zımbırtılarını pek sempatizatnı olmadığım gibi c# ı da çok sevdiğim söylenemez. piyasada size en kolay para kazandırabilecek dillerden biri ufak şeyler yapacaksanız. Çünkü birçok şeyi siz yapmadan içine gömmenize olanak sağlıyor. Javadan epey birşeyler esinlendikleri de doğru sanırım. Ama ciddi bir proje için ben asla düşünmezdim. Hele hele platform bağımsızlığı gibi bi kaygınız varsa asla.
C++ ile java kapışır durumdalar. Şu anda dökümantasyon ve kullanılabilirlik açısından javanın bir avantajı var fakat tamamen derlenebilen bir dil olduğu için c++ da performans avantajı var.
performans farkının giderek kapandığına daha da kapanacağına dair rivayetler duydum ama kesin bir bilgim yok.
Java gbi bir dilde etili kod yazmanın korkunç faydası olabilir. Bu yüzde ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir dil. Kaynak kodu da açıldığı için gelişime epey açık olarak görüyorum.
Yine de oyun programlama gibi bir mevzuya girsem geleneği bozmayarak c++ diyebilirdim.
Neyse lafı da çok uzatmayalım.
Saygılar, sevgiler...
nickkalmamis
26/12/2007, 15:46
C# OLACAK BENCE
FIKRALAR (http://www.efikralar.com)
C/c++' I Tek GeÇerİm Bunlar ÖĞrenİldİmİ İstedİĞİn Her Şeyİ Yapabİlİrsİn.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.