PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C++ Başlangıç yardımı

birdert
14/11/2007, 18:45
C++ yeni başladım. Suanda elimde robert laforenın C++ için yazdıgı kitap var. derleyici olarakta Dev C++ indidim ve kurdum. Kitaptaki ilk örnek

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
cout<<" Every age has a language of its own?\n";
return 0;
}

verdi ve yazdım. F9 asıp çalıştırdıgımda çalıştırmıyor.. Arkadaşlar 2 gündür sorunun çözümünü bulamadım...

birdert
14/11/2007, 19:08
Yokmu Bu konuda tecrübe sahibi ve bize yön göstercek tavsiyelerde bulunacak uzman arkadaşlar..Soru belk garip olabilir belki doğru dürüst soruyuda yazamamış olabiliriz ama bu tamamiyle blgi eksikliğimizden kaynakalnmaktadır. Yardımlarınızı bekliyoruz şimdiden teşekkürler

ortug
14/11/2007, 20:38
Ctrl+F9 programı derler; Ctrl+F10 programı çalıştırır.
Program çalışacak ve kapanacaktır ve sen hiçbir şey göremeyeceksin. Bunu önlemek için programını aşağıdaki şekilde düzenle. Programın sonunda klavyeden bir değer beklenecek. Böylece programın sen görmeden kapanmasını engelleyeceksin.

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int i;
cout<<" Every age has a language of its own?\n";
cin>>i;
return 0;
}

acehreli
14/11/2007, 21:06
birdert, burada yardimci olacak cok arkadas var ama hepimizin baska isleri de var. Her soruyu aninda yanitlayamiyoruz.

ortug'un gosterdigi yontem, Dev C++ tasarimcilarinin anlasilmaz bir hatasini ortuyor. Aslinda programin calistirildigi pencerenin tabii ki ekranda bekletilmesi gerekirdi.

O ek satirlarin senin programinla bir ilgisi olmadigi icin; programini komut satirindan (DOS penceresi) da calistirabilirsin. O zaman zaten hic ozel bir sey yapmana gerek olmaz. Programinin ciktisi o siyah pencerede sen kapatana kadar durur.

Ali

birdert
15/11/2007, 00:25
Biraz aceleci davrandım haklısınız bunun için hakkınızı helal edin malum acemiyiz

kodu kopyaladım kaydettim ancak alt bölümde " cc1plus.exe C:\Dev-Cpp\cc1plus.exe unrecognized command line option "-fsave-memoized" " hatası verdi.

Dosya\Yeni\Kaynak kodu dosyası
Dosya\Yeni\Proje\Windows Application

Acaba yanlışmı kullanıyorum diye iki şekilde de kaydedip denedim ancak ikisinde de sonuç aynı. Pc den kaynaklanan bir sorun olabilirmi?

acehreli
15/11/2007, 23:04
Benim tahminim soyle: sendeki Dev-Cpp ile gelen gcc -fsave-memoized secenegini tanimiyor.

Veya, senin bilgisayarinda daha onceden kurulmus daha eski bir gcc var ve Dev-Cpp istemeden onu calistiriyor.

Ne olursa olsun, -fsave-memoized'in seninle bir ilgisi olmamasi gerek; onu proje ayarlarindan silmeyi deneyebilirsin.

Ali

pulsar
17/11/2007, 09:28
DevC++ o bu karışık bana.. ftp://gd.tuwien.ac.at/gnu/mingw/MinGW-5.0.0.exe adresinden programı indir c++ ile secenekten c:\mingw dizinine kur
notepadi aç.. programını yaz..
başlattan çalıştıra git cmd yaz
cd c:\dizin\dizin\dahadizin
komutu ile programını kaydettiğin yere git.
sonracıma ;
c:\mingw\bin\g++ programim.cpp -o calisankod
komutunu ver
sonra calisankod yaz ekrana alsana sonuç...

Diyenler olur neden mingw pulsarcım diye..
sebepler:
mingw size gnu-c komutları ile gelir Linux unix macos windows heryerde aynı şekilde derlersiniz gnuc de.. komutlar posix standarttır..
mingw size minimum posix başlıkları ile gelir yazdığını kod her platforma uyar...
mingw bir görsel geliştirme aracı deildir. herhangibir editör kafidir. C++ kodlarım cicili bicili gözüksün diyorsanız notepad+ denen programı edinebilirsiniz. Yok ben multiplatform bişi yazacağım formları düzenleyeceğim diyorsanız MinGw codeblocs ile birliktede gelmektedir. Daha da önemlisi ansi c uyumlu posix uyumlu başlıklarla gelen birşeyler kullanırsanız her bir terime aşına olursunuz.. nacizane tavsiyemdir windowsda program yazacağım diyenlere...

birdert
22/11/2007, 02:00
Herkese çok teşekkürler. işin içinden çıkamadım eğer böyle devam etseydi C++ çalışamayacaktım. bende sorunu kökten çözdüm format attım şu an derleyicimiz sorunsuz çalışmaktadır.(ilk programı yazıp çalıştıgını görmek nasıl bir sevinçtir Allahım:) ) sorularımın devamı gelecektir.

Tekrardan hepinize teşekkürler

birdert
24/11/2007, 01:04
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main()
{
int signedVar = 1500000000;
unsigned int unsignVar = 1500000000;
signedVar = (signedVar * 2) / 3;
unsignVar = (unsignVar * 2 ) / 3 ;
cout << "signedVar = " << signedVar << andl;
cout << "unsignVar = " << unsignVar << andl;
getche();
return 0 ;
}

Hata mesajı ;11 C:\Dev-Cpp\Örnek\ornek5.cpp `andl' undeclared (first use this function)

Burada ne hatası var?

acehreli
24/11/2007, 02:27
"Hatirlama hatasi" var. endl'i andl olarak hatirliyorsun. :)

endl, herhalde "end line"dan geliyordur: yani "satiri sonlandir". Belki de "end of line"dan geliyordur. O zaman da "satir sonu"...

Ali

birdert
24/11/2007, 04:32
"Hatirlama hatasi" var. endl'i andl olarak hatirliyorsun. :)

endl, herhalde "end line"dan geliyordur: yani "satiri sonlandir". Belki de "end of line"dan geliyordur. O zaman da "satir sonu"...

Ali

Hay Allah razı olsun :) Çok saolasın Ali hocam