PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Lisanslama

Evolver
06/11/2007, 09:33
Arkadaşlar
Lisanslama ve lisanslı ürün kullanma hakkında bilgi edinmek istiyorum. Konunun yeri burası değilse mazur görün lütfen. Yardımlarınızı bekliyorum ama ne olur "daha detaylı bilgi için filanca sayfaya bakın" demeyin..

* Lisans ifadesiyle tam olarak ne kastediliyor? Bir bilgisayarcıya gidip "ben lisans almak istiyorum" deyince adam bana ne satıcak? (Windows CD'si mi, bilgisayarın üstüne yapıştırılan o parlak etiket mi, Windows CD'si aldığımıza dair fatura mı, vs.. yani tam olarak ne)?

* Lisans denilen şey neler için gerekli (sadece Windows ve Office için mi yoksa winamp, winzip, winrar, ıvır-zıvır, antivirus, vs. utility programlar için de lazım mı)?

* Bilgisayarımda yüklü olan uygulamalardan lisans gerektiren ürünlerin lisanslı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

* Lisanssız ürünlerim için nerden lisans alabilirim?

* Özellikle Microsoft ürünleri için ayrı ayrı mı lisans almalıyım, yoksa bir lisans alarak hem Windows'u hem Office'i hem SQL'i, hem ISA'yı vs.. lisanslı hale getirmiş olur muyum?

* İş yerimde 30 bilgisayar varsa, bu bilgisayarların hepsindeki ürünler için ayrı ayrı mı lisans almalıyım yoksa hepsini aynı anda lisanslı yapacak bir lisans satılıyor mu?

Vakit ayırıp beni ve benim gibi bilmeyenleri aydınlatırsanız mutlu olurum. Saygılarımla.

Erol Kahraman

renegade1905
06/11/2007, 20:11
Şimdi şöyle bir özetleme yapalım lisans denen şey x firmasının ürettiği program yada işletim sistemini yasal bir şekilde ücreti ödenerek alınmasıdır.Genelde orjinal bir cd ve bir adet lisans numarası verilir.Her ürün için değişik lisanslama özellikleri wardır bu bir nevi futbolcuların bonservisine benzer ne kadar kullacaksan o kadarlık para verırsen(windowslar ömür boyu olarak satılır) ne bılım örnegın virüs programını isteğe bağlı olarak 1 yıl yada 2,3,4... yıllık lisans ücretini öder ve kullanırsın. Her microsoft ürünü için ayrı bir lisans alırsın SQL için ayrı,ofis programlşarı için ayrı,işletim sistemleri için ayrı ama microsoft söyle bir güzellik yapmış şirketlere 30 pc var otuz tane ayrı ayrı lısans almazsın 30 lisanslık tek bir lisans alırsın ve 3 bilgisayarında lisanslanmış olur

xian_Servers
07/11/2007, 00:35
* Lisanssız ürünlerim için nerden lisans alabilirim?
resmi sitelerinde yazıodur fakat program freeware ise araştırma bile :)

Lisans denilen şey neler için gerekli (sadece Windows ve Office için mi yoksa winamp, winzip, winrar, ıvır-zıvır, antivirus, vs. utility programlar için de lazım mı)?

tam olarak anlamadım ama lisans için ne gerekli sorusuna sadece lisansı alabilmek için yeterli miktarda para gereklidir :):)

renegade1905
07/11/2007, 01:28
ya şimdi acıklamak cok zor çünkü normalde herşeyi lisanslı kullanmak gerekır ama türkiye şartlarında bu imkansız gibi gözüküyor

Evolver
07/11/2007, 08:11
Teşekkürler Renegade

Revlis
07/11/2007, 12:24
lisans = kullanım izni

bilgisayar yazılımları evrende kendi kendilerine oluşamayan insanların belirli emekler sarfederek ortaya çıkarttıkları ürünlerdir. Bir ekmek için insan emek sarfeder ürünü ortaya çıkartır. Ve insan kendi ihtiyaçlarını gidermek için başka insanların elde ettikleri ürünleri kullanmak ister o zaman 2 yol çıkar ortaya ya kendi ürettiği ekmeği başkasının ürettiği ürünle değişecek ya da genel olarak ürün almaya yaran başka bir madde ile değişecek (para). Tabi isterse ürettiği simit leri bedava dağıtabilir. Bu da adının duyulmasına ve üretiyorsa ekmekde satabilme şansını artıracaktır.
Bilgisayar yazılmcıları hayatlarına yoğun bir öğrenme dönemi ile başlar, yabancı dil öğrenmekden de zor bir dönemdir bu, bu dönem bittiğinde artık yavaş yavaş ürünler ortaya çıkarmaya başlayacaklardır, bir kaçı bir araya gelip daha büyük daha emek sarf eden ürünleri çıkartmaya başlayacaklardır. Ve tüm insanlar gibi başkalarının ürünlerine ihtiyaçları olduğu için bu ürünlerinden para kazanma ihtiyacı duyacaklardır. Tabi isterlerse bazı ürünlerini bedava dağıtabilirler.
Lisansız yazılım kullanmak ekmekçinin ürettiği ekmeğin çalınarak yenmesidir. Lisansız yazılımların ucuza satılması da çalınan ekmeğin satılması ile aynıdır çünkü çalan kişi bir emek sarf etmediği için ucuza satabilmektedir.

Her yazılım ayrı ayrı birer ürün olduğundan üretici bunu bedava dağıtmıyorsa her biri için bir satın alma yani lisanslama gereklidir.