PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Telefon olan her yerde ADSL olur mu?

john doe
29/09/2007, 15:57
Pek cahilce oldu ama bilmek istemek cahil kalmaktan iyi diye düşünüyorum.

Zorunlu hizmet kuram muhtemelen güneydoğu'da (misal Gaziantep'te) bir köye çıkacak. Orada ölmemek adına internet vesaire olması lazım tabi. Acaba bunun için ayrı bir hat/altyapı mı var yoksa telefon olan yerde oluyor mu?

emrag
29/09/2007, 16:05
telefon olan her yerde internet olmuyor maalesef. boş adsl portuda olmalı. bunun teknik alt yapısı nedir ne değildir bilemiyorum ama. ttnet'in sayfasında adsl verilen yerleri bulmak için bir sayfa verilmiş ama açılmıyor bende:

http://www.ttnet.net.tr/adslyerler.htm

john doe
29/09/2007, 16:21
auu evet. teşekkürler. ama sayfa sanırım şu an çalışmıyor. ben de göremedim. ttnet i arasan en az 15 dk beklettikten sonra çıkan laubali bir orta yaş kadın bu hususta bildiyi internetten alabileceğimizi söyleyip kapatır kesin.

HaokaH
29/09/2007, 17:12
En yakin telekom şube/bayii'ne gidip ve bulundugun cadde,mahalle 'de adsl alt yapisinin olup olmadigini sorabilirsiniz.. "Var/Yok/Boşta port yok,bekliyoruz" gibi yanitlar alabilirsiniz..
Hoş bu ara iş yavaşlatma eylemindeler, varsa telekomda çalişan birileri vesilesiyle bilgi almaniz daha güzel olur.. Türkiye'nin gerçeklerini unutmamak lazim.

karflake
29/09/2007, 18:13
Adsl için santralin dijital olması gerek diye biliyorum. Adsl almayı düşündüğüz yerdeki komşunuzdan vs. bir cep telefonunu arayın, eğer cep telefonunun ekranında arayan sabit numara görünmüyorsa, santral dijital değildir ve bu durumda adsl de kullanamazsınız.

HaokaH
29/09/2007, 19:41
Adsl için santralin dijital olması gerek diye biliyorum. Adsl almayı düşündüğüz yerdeki komşunuzdan vs. bir cep telefonunu arayın, eğer cep telefonunun ekranında arayan sabit numara görünmüyorsa, santral dijital değildir ve bu durumda adsl de kullanamazsınız.

Iyide o tam tersi Caller ID dediginiz olay.. Yani cep telefonundan sabit numarayi arayinca, sabit telefonda arayanlarin telefonu gözüküyorsa dijital hat oldugunu anliyoruz.. Sizin dediginiz gibi düsünürsek yillardir sabit no'lar cep telefonlarinda gözüküyor zaten.. Lakin dijital hat olupta port yerlestirilmediyse yine degisen birsey yok..

ApexLoader
30/09/2007, 03:11
bizim burda 3kilometre yakinda olman lazim telekoma :)

karflake
30/09/2007, 08:08
.. Lakin dijital hat olupta port yerlestirilmediyse yine degisen birsey yok..
Bahsedilen yerleşim yeri köy olduğundan hattın dijital olmama ihtimali de var. Zaten hat dijital değilse, adsl hizmetini almanın imkanı yok. Yani demek istediğim; hattın dijital olması, adsl için gerek şart ama yeter şart değil. Hattın dijital olmasının yanı sıra belirttiğiniz gibi port olması da lazım, ancak zaten hat dijital değilse o telefon ile adsl hizmeti almak imkansız.

Yıllardır cep telefonlarında sabit noların görünmesinin sebebi de santrallerin dijital olması. Analog santrallerde Caller Id özelliği yok.

HaokaH
30/09/2007, 12:40
Bildigim kadariyla analog santralli bi sabit no'dan cebi aradiginiz zamanda cep telefonunda numara gözüküyor.. Fakat tam tersi durumda gözükmüyor yani cepten sabit no'yu aradiginizda gözükmüyor(diye biliyorum) Elbet hat dijital degilse adsl olmasi mümkün degil dijital olupta adsl olmasida ayni anlama gelmiyor tabi ;) orasi hemfikir noktamiz..

sekizbit
23/11/2007, 16:29
Bildigim kadariyla turkiyede analog satnral kalmadi.
Adsl hizmeti alabilmeniz icin en yakin santrale max 5,460 metre uzaklikta olmaniz gerekir (en son bu konu ile ilgilenirken boyleydi).

Ancak santral dedigimiz yer telekom binasi degildir. "Local Exchange" dedigimiz, turkiyede genelde icinde 10 bin abone icin hat barindiran telekom kutulari vardir. Eger onlar yakininizdaysa ve bulundugunuz yerde bos port varsa alabilirsiniz.

Eger bulabilirsem bir ara PSDN hiyearsisinin fotografini gonderirim. Onun uzerinden anlamak daha kolay :)

panik
23/11/2007, 17:29
Bunun PSTN ile ilgisi nedir anlayamadım, tabi saha dolaplarıyla da ilgisini anlayamadım..

XDSL sistemlerinin çalışma mantıkları genelde DSLAM'lere dayanır ve uzaklık yakınlık önemli değildir, bulunduğunuz santralin dijital olması yeterli..

Şu anda da en son bildiğim kadarıyla artık ELİF (analog) santraller çok az kullanılıyor, onlarda köylerde falan..

Santral analog olsa bile çözümü var artık, plug / secret yöntemleriyle önce radyo linklere, oradan da trunk sistemlerine yapılan yönlendirmeler sayesinde xdsl hizmeti sağlanabiliyor ama tabi ne kadar güvenli orası muamma..

Bunları telefon yani P.S.T.N. dinler gibi dinlemek, sniff etmek çok daha kolaylaşıyor, telefonlarda empedans ve gürültü ayarlanınca nasıl farkedilmiyorsa bunlarda da link plug şiddeti düşürüldükçe bağlantı hızında farkledilen bir düşüklük hissedilmiyor ve dinleme daha da kolaylaşıyor.

Yani hemen her yerde artık XDSL bağlantısı sağlanabilir ama güvenliği konusunda tartışılmalı..

Nefsim
27/11/2007, 14:31
bu olayın canlı örneğini yaşıyorum

bizim telefon sistemi kts yani kablosuz sistem yaklaşık 7-8 yıl önce

pilot bölge olarak seçilmiş ve tüm telefon kablolarına veda etmiştik

o zaman iyiydi tabi :) ama adsl için çok kötü desteklemiyor..

şimdi tekrardan normal santral kurmayı deniyolar,

bu kts sistemi sanırım doğuda birçok yerde var

bu arada internete nerden bağlanıyom derseniz cepten aylık paket 50 ytl

Ebu
06/12/2007, 03:46
Santral analog olsa bile yapılabilirliği bir şekilde var ama maliyetli tabi, e tabi maliyetli olunca da Türk Telekom yanaşmıyor, müşteri de biraz cimri olunca (sözüm meclisten dışarı) böyle oluyor işte..

sekizbit
08/05/2008, 21:30
Bunun PSTN ile ilgisi nedir anlayamadım, tabi saha dolaplarıyla da ilgisini anlayamadım..

XDSL sistemlerinin çalışma mantıkları genelde DSLAM'lere dayanır ve uzaklık yakınlık önemli değildir, bulunduğunuz santralin dijital olması yeterli..

Şu anda da en son bildiğim kadarıyla artık ELİF (analog) santraller çok az kullanılıyor, onlarda köylerde falan..

Santral analog olsa bile çözümü var artık, plug / secret yöntemleriyle önce radyo linklere, oradan da trunk sistemlerine yapılan yönlendirmeler sayesinde xdsl hizmeti sağlanabiliyor ama tabi ne kadar güvenli orası muamma..

Bunları telefon yani P.S.T.N. dinler gibi dinlemek, sniff etmek çok daha kolaylaşıyor, telefonlarda empedans ve gürültü ayarlanınca nasıl farkedilmiyorsa bunlarda da link plug şiddeti düşürüldükçe bağlantı hızında farkledilen bir düşüklük hissedilmiyor ve dinleme daha da kolaylaşıyor.

Yani hemen her yerde artık XDSL bağlantısı sağlanabilir ama güvenliği konusunda tartışılmalı..

Bunlarin PSTN ile ilgisi sudur;

Bahsettigimiz baglanti turu Turkiyede en cok kullanilan ve bilinen ADSL olduguna gore,
Inceledigimiz konuda adsl`in telekom alt yapisinda nasil calistigi. Telekomun tum alt yapisida PSTN olduguna gore, evimizde ADSL`in calisabilmesi PSTN`e bagli.

ADSL modemi, telekomun bize verdigi telefon hattina baglamiyormuyuz?

Telekomun bize sagladigi hatlar, (eger degismediyse) 11 KHz bant genisligindedir ve bunun ilk 4 KHz`i ses icin, geriye kalan 7 KHz`i de Dijital verinin ANALOG iletimi icin ayrilmistir. Peki dijital veriyi nasil gonderiyoruz bu analog hatlardan ? Dijital veriyi bir dalgaya yukluyoruz, bu genelde sinisodial bir dalga olur, karsi tarafta sayisal ornekleme yapiyoruz ve dalgadan veriyi cikartiyoruz.

Analog haberlesmede parazitlenmenin her zaman oldugunu bildigimize gore, parazitlenmenin iletim yapmak istedigimiz yola gore artacagini bildigimize gore, demekki santral` ile aramizdaki uzaklik onemliymis.