PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Ustalara bir yol gösterin

eserak
26/09/2007, 00:09
öncelikle hayirli ramazanlar
ben 17 yasinda ve internetle özelikle web tasarimla ilgili her seye cok merakli bir gencim :)
2005 yilinda bu yana internetle tam anlamiyla tanistim ve eve internet baglandiktan iki gün sonra servis saygilayicisinin verdigi free space ve domain le bir site hazirladigimi hatirliyorum anliyacaginiz icimde varmis bu islerle ugrasma hevesi. Sonra malesef yanlis yonlar izledim kisa yoldan site hazirlama heveleri vs. hazir sistemlerle(php nuke) cok bogusarak cok zaman kaybettim. Aramizdaki cogu kisinin yaptigi hatalari yaptim illegal sayfalar mp3 film vs :)
Ama artik bazi seylerin zamani geldi diye düsünüyorum orta seviyede html bilgim var ne zamandir baslamayi istedigim ama gözüm kesmedigi kodlari korkunca korktugum ( belkide hazir sistemlerle calismak kolay geldigi icin) php yi ögrenmeye basladim. ama nasil bir yol izleyecegini bilmeden birseyler yapmaya calismak zor oluyo..hedefim bir 25 yasima geldigimde php,html,seo,photoshop,flash ve zamanin getirecegi gereksinimleri kendi isimi halledecebilcek düzeyde bilmek ve güzel bir programlama dili yaninda olabilirdir.. ordada sizin önerinizi bekliyorum hangi dili ögrenmek daha mantikli.. bu isten hayatini kazanmak ne derece mümkün herhalde insanin hobby olarak gördügü birseyden para kazanmak cok güzel bir duygudur ...

bana kitap almak ya da egitim cd si almak internetten ögrenmekten daha verimli olur gibi geliyo cünkü bir türlü birseye kendimi tam veremiyorum msnden biri yaziyo bir mail geliyo ordan oraya ordan oraya bir bakiyorum yatma vakti gelmis :d interneti kapatip tamamen tek birseye yogunlasmak daha mantikli geliyo..haksiz miyim?

baya icimi dökmüsüm :) biraz karisik oldu ama umarim derdimi anlatabilmisimdir artik daha verimli elde avucta tutulur isler yapmak istiyorum..

eserak
26/09/2007, 00:14
mesaji düzenleme niye olmuyo yav :S

darkhorn
26/09/2007, 00:29
Kitap olarak bunu http://www.alfakitap.com/kitap.asp?id=&kitapID=1092 öneriyorum
ve bilgisayarına kuracağın sunucu programı olarak da şunu http://www.wampserver.com/en/ apache, php ve mysql birarda

o kitap benim çok işime yaradı :ginginn:

kolaygelsin

darkhorn
26/09/2007, 00:35
ayrıca http://www.altiustutasarim.com/arsiv/web_standartlari/ sayfasından yararlı bişeyler öğrenebilirsin

bir de: http://validator.w3.org/ web sayfan standartlara uygun mu değil mi

HaokaH
26/09/2007, 01:07
Once kendine bi proje belirle, o projeyi bitirmek için and iç, php ise php tabanlI web sayfasI düşün bu bir kişisel sayfa olabilir. Herneyse sonra eline bir php kitabi al veritabanida anlatan kitaplar mevcut sitede de yeterince kaynak yönlendirme yapan konular açildi daha öncede..
Sonra bu projeyi zaten ilk html / grafik olarak düzenlersin sonradan sonraya açilirsin üyelik sistemi getirirsin, bununla birlikte veritabanida hediye olarak sana sunulur zaten. Yani zaman geçtikce kendinden birşeyler katabilirsin. Ama oturup boş boş php kitabi okursan pek etkisi olmaz yani uygulama şart.. Oncelikle html de tablolamayi felan cok cok iyi bilmen gerekiyor web programlama dillerine geçiş yapabilmen için.
Herneyse..
PhotoShop ise cok kolay yani Layer(katman)'larla calismayi ögrendigin zaman gerisi corap sökügü gibi geliyor. Flash da dahil.. Gayet kolay. Gözünde büyütme.. Zamanla hersey olacaktir aceleye gerek yok..

hmustak
26/09/2007, 01:49
hepsinin temeli HTML!

apranaxfort
26/09/2007, 02:30
öncelikle hayirli ramazanlar
hedefim bir 25 yasima geldigimde php,html,seo,photoshop,flash ve zamanin getirecegi gereksinimleri kendi isimi halledecebilcek düzeyde bilmek ve güzel bir programlama dili yaninda olabilirdir.. ordada sizin önerinizi bekliyorum hangi dili ögrenmek daha mantikli.. bu isten hayatini kazanmak ne derece mümkün herhalde insanin hobby olarak gördügü birseyden para kazanmak cok güzel bir duygudur ...

17 yaşından 25 yaşına kadar yazdıklarından çok daha fazlasını rahatlıkla öğrenebilirsin aslında sıkı çalışırsan 18 yaşında hepsini öğrenmiş olursun

"insanin hobby olarak gördügü birseyden para kazanmak cok güzel bir duygudur ..." demişsin evet aslında güzel birşey olur ama o işten para kazanmaya başladığında ve artık işini sırf para kazanmak için yapmaya devam ettiğinde artık hobi olmaktan çıkıyor...

Başka bir işten para kazansam dahamı mutlu olurdum bilmiyorum ama en azından işimi seviyorum hala haz veriyor güzel kodlar yazmak. Ama asla yeni başlarkenki heyecan ve arzu kalmıyor bisiklet kullanmayı öğrenmek gibi veya araba kullanmayı ilk başta çok hoş duygular veriyor ama sonradan araba kullanırken arabayı kullandığını bile farketmiyorsun. Programcılıkta biraz buna benziyor sıradanlaşıyor çok şey ama her zaman yeni şeyler öğrenme şansın var en güzel yanı bu programcılığın.

eserak
26/09/2007, 16:24
degerli vakitlerini ayirip yol gösterenlere cok tesekkürler.
Html amatör düzeyde yazabiliyorum zaten. Html dosyalarida icini acip baktigimda anlayabiliyorum. Almanya da okuyorum ve bu yil okulda html görmeye basladik acayip havali oluyo yav ögretmene bile bazi seyleri ben gösteriyorum :D html den sonrada asp ye basliycaz :( php olmasini tercih ederdim ama oda dursun bir kenarda.
Ya aslinda en önemlisi bir yerden baslamak galiba..öncelikle php üzerine bir kitap siparis edicem. kitap almancada olabilir almanya dan üye vardir garanti:) onlarinda önerebilecegi güzel bir kitap varsa sevinirim. Pratik yapmaya gelince, bu hususda fazla sikinti cekicegimi zannetmiyorum yeterince proje var hem bu sayede uzun zamandir gerceklestiremedigim projeleride yapmis olurum..

ya bende suan da en önemli sorun zamani dogru kullanamamak. o konuda neler önerirsiniz tabi bunun bir nedenide bilen bir kisinin iki dakikada yapacagi isi ben 1-2 saatte yapmam. msn de felan zaman öldürmek en nefret ettigim sey aslinda ama yinede pc basina oturunca zaman cok cabuk geciyor..
siz zamaninizi nasil kullaniyorunuz?
Ve ilerde ne gibi isler yapabilirim mesleki acidan yani?
bu arada yaptigim bir site
www.rap-tr.net seviyemi anlamaniz icin yaziyorum zaten site 1 yildir banli nedenini ana sayfada yazdim girmek icin proxy degistirmeniz gerekiyor.
Iyi calismalar

karavanabatu
26/09/2007, 17:39
HTML'yi biraz değil, çok iyi öğren. Geliştirirken de Dreamweaver, FrontPage gibi HTML kodlarını kendi oluşturan programlardan uzak dur. Daha doğrusu o programları kullanırken bile kodlarını kendin yaz. HTML'yi iyi seviyede öğrenince (bu 1 hafta sürer en fazla) CSS'yi öğrenmeni öneririm. Programcılık için pek gerekli gibi görünmese de CSS'yi de bilmek gerekiyor.

Ceviz'de bu konularda bilgi edinebileceğin gibi webdersleri.com, mutasyon.net gibi sitelerden de yararlanabilirsin. Bu sitelerde sadece teorik olarak kendini geliştirebilirsin ve tek başına teorik olarak öğrenmek bi işe yaramaz. Teorikten daha önemlisi pratik. Hatta teorik bilgiye başvurmadan bile sadece deneme-yanılma yoluyla bile HTML'nin söz dizimini, neyin ne işe yaradığını öğrenebilirsin ( tecrübeyle sabittir )

Kolay Gele...

Eretna
26/09/2007, 18:04
Evet birde bu işten para kazanabilirmiyim demişsin...
Elbette ben bu işten ekmek yiyorum. Zaten hangi işin garantisi varki.. Bence yapabileceğini düşündüğün en iyi işi yap derim.
Şunu da sakın unutma tüm saydıklarını öğrenebilirsin elbette ama en önemlisi kendini en iyi şekilde piyasaya pazarlamandır. Yoksa oturur evinde 5 kuruşa scriptler yazar ve sonunda da bu işten sıkılır bir tuhafiyede tezgahtarlık yaparsın.
KOLAY GELSİN

hmustak
26/09/2007, 18:52
1-HTML'yi biraz değil, çok iyi öğren.
2-HTML kodlarını kendi oluşturan programlardan uzak dur.
3-Programcılık için pek gerekli gibi görünmese de CSS'yi de bilmek gerekiyor.
4-Teorikten daha önemlisi pratik. Sadece deneme-yanılma yoluyla bile HTML'nin söz dizimini, neyin ne işe yaradığını öğrenebilirsin
5-(tecrübeyle sabittir )

not : hmustak quote'i editlemiştir. Böylece yöneticiliğe yeni bir boyut kazandırmıştır :)

Yukarıda karavanabatu'nun yazdıklarını tekrar okuman için, tekrar okuman için, tekrarrrrrr okuman için, tekrar tekrar okuman için düzelttim

darkhorn
26/09/2007, 19:22
asp mi öğretecekler? Bize de bu dönemin başında veritabanlarından Microsoft Access'i öğretecekler. Ne buluyorlarsa bu Microsoft'un ölmüş ürünlerinde?! SQL ve PHP dururken...

Eretna
26/09/2007, 19:25
öle deme bence unutmaki microsoftun da arkasında olduğu aspx var...
ve asp ile de mysql kuullanabiliyorsun.
bilmiyorum duydun mu ama şu tabir dolaşıyordu bir mühlet programlama dünyasında (web için tabiii) aspx=gelecek.
bence php de buna göre sağlam bir adım atması gerekiyor.
(bu arada bende php ciyim :D)

xian_Servers
26/09/2007, 20:46
kitap olarak alfa yayınları dışında düşünme diyorum en iyisi olduğu için diğerleri kötü olduğundan değil

xian_Servers
26/09/2007, 20:48
bilmiyorum duydun mu ama şu tabir dolaşıyordu bir mühlet programlama dünyasında (web için tabiii) aspx=gelecek.

çok doğru bi yaklaşım microsoft elini koyduğu alanı devirir ..

en büyük örneği verim inkar eden çok olsada sony nin ps3 ile xbox arasndaki grafik farkını duydunuzmu bilmiyorum ama 5 yyıl için xbox ps3 ü tahtından indiricek... inanın ;);)

karavanabatu
26/09/2007, 22:28
Bir firmanın oyun konsollarına ya da diğer yazılımlarına (web ile alakası olmayan) yaptığı yatırımlar ve bunlardan kazandığı pazar payları, ASPX'in diğer teknolojilerden (PHP,JSP, vs) daha üstün olduğunun ya da olabileceğinin en ufak bir göstergesi bile olabileceğine inanmıyorum zîra PHP yolun başında milyar dolarlık firmaları arkasına almadan ASP'yi tahtından kafasına odunla vura vura indirdi. ASPX'i de aynı şekilde indirebilir -ya da indiremez, zaman gösterir.

Konu "ASPX vs Diğerleri" ya da "MS kavgası" na dönüşüyor...

hmustak
26/09/2007, 22:49
aspx=gelecek

Gelecek daha yazılmadı; Hakkı hocam'da Java ölü doğmuş bir teknoloji demişti (pcworldde idi sanırım). ama javasız cep telefonu yok gibi. 2002'de yada 2003'de Şahin (ağa) beni aradığında hiç unutmam .net öğren demişti. Ama ne varki hayat PHP & MySQL etrafında döndü. Dönmeye de devam ediyor, edecektir de.
Çok abzürt gelebilir ama çok ciddiyim C ve Perl ile uğraşın derim, eğer işiniz benim gibi hobiyse :)

che
27/09/2007, 00:44
Neden C ve perl ?

Eretna
27/09/2007, 01:32
arkadaşlar daha öncedende yazdığım gibi bende php ile uğraşıyorum ve onu seçtim.
ama şu da su götürmez bir gerçek.
aspx bir çok dil desteği olan ve e-ticaretlerde ve masaüstü yayıncılığında ve de bir çok stok takibinde daha üstün bir programlaya ve kontrole sahip. yapısı C gibi ve diğer programlama dilleri ilede uyumlu. bence php nin buna sessiz kalmaması gerekiyor.
şöle bir yorum getirilebilir: Programlama yaparken zevk almak istiyorum derseniz PHP
ama çoklu çalışmak istiyorum hem C biliyorum hemde asp ile de bunu destekleme istiyorum derseniz ASP.
Bence ikiside kendi aralarında bir üstünlük kurmuş değil. Tamamen seçime kalmış bir şey bu. Sonuçta her istediğimizi iki dille de gerçekleştirebiliyoruz. ama uzun yolla ama kısa yolla...

Revlis
27/09/2007, 02:31
ileride para edecek şeyler öğren. Kimse güzel koda para vermiyor.
Birim zamanda çok şey üretmen lazım. Coder olacam diye kasma pek, yüzeysel bil yeterli. Hİç bir şeyi tekrar yazmaya gerek yok netten bul değiştir ekle bul değiştir ekle.. bu şekilde git. Coder olcağım diye kasarsan gerçekten o işle ilgilenenler alkışlar...

Limé
27/09/2007, 05:06
Gelecek, Asp.net ya da PHP, demek dogru bir yaklasim degildir. Su durumda bile hangi asamada olursa olsun, ilerde hangisinin ne olacagini kim bilebilir ki? Adamlar 10 saniyelik bir telefon konusmasi ile, milyonlarca dolar kaybettiklerini soyluyorlar...

ama AJAX i her zaman bir adim onde goruyorum...

Eretna
27/09/2007, 12:25
sonuçta ajax ta js ve css nin birleşiminden oluşmuyormu_? tek başına bir anlamı varmı_? ajax kullanmak istiyorsan ilk başta bir dil ile sitenin oluşturman gerekiyor sonra ajax ile pastanı süsleyebilirsin.

Limé
27/09/2007, 15:30
Oyle tabi, ama suslenecek cok pasta varken, susleyecek tek AJAX.. benzeri olsa bile hepsinden onde.

karavanabatu
27/09/2007, 18:14
sonuçta ajax ta js ve css nin birleşiminden oluşmuyormu_? tek başına bir anlamı varmı_? ajax kullanmak istiyorsan ilk başta bir dil ile sitenin oluşturman gerekiyor sonra ajax ile pastanı süsleyebilirsin.

Ajax, JavaScript ve CSS'nin birleşiminden değil, JavaScript ve XML in birlikte kullanımdan ortaya çıkmış bir teknoloji de değil sadece bir yöntem, teknik. Forumda bununla ilgili bol bol bilgiler verildi.

Ek bilgi: JS+CSS+XHTML = DHTML (http://www.w3schools.com/dhtml/default.asp)

darkhorn
27/09/2007, 19:09
asp ile asp.net arasında hiçbir bağlantı yok. yani adam asp öğreniyor diye, asp.net'in temellerini atmış olmuyor.

hmustak
27/09/2007, 20:04
cevap içinde saklı...
eğer işiniz benim gibi hobiyse :)

özetle; seviyorum...

Eretna
27/09/2007, 20:09
asp ile asp.net arasında hiçbir bağlantı yok. yani adam asp öğreniyor diye, asp.net'in temellerini atmış olmuyor.
hayır ama asp bilen biri için aspx daha kolay ve alışılmış söz dizilimleri ile dolu.

eserak
12/10/2007, 00:13
iki tane almanca php üzerine kitap siparis verdim baslangic ve ileri düzey icin.
hadi hayirlisi düzenli calisirsan cabuk ögrenirim diye düsünüyorum cünkü pratik yapma imkanim cok :)
önerileriniz icin tesekkürler (her ne kadar son sayfalarda konu biraz sapmis olsada:))

eserak
12/10/2007, 00:54
<?php
$punkt=".";
$tageszahl=date("w");
switch($tageszahl) {
case "0":
$tag=" Sonntag, der ";
break;
case "1":
$tag=" Montag, der ";
break;
case "2":
$tag=" Dienstag, der ";
break;
case "4":
$tag=" Freitag, der ";
break;
}
$datum=$tag;
$datum.=$punkt;
$datum.=date("d");
$datum.=$punkt;
$datum.=date("m");
$datum.=$punkt;
$datum.=date("y");
print("$datum");
?>

nasilim ama:)
switch if e göre daha pratik galiba

cumhurkorkut
12/10/2007, 07:39
İyisin. :D Ama Switch ile "else if" kullandığın if deyimi arasında çok da fark göremiyorum... If'i tercih ederim. :)

ysa
12/10/2007, 21:21
Biraz soğuk bir yaklaşım ama össye iyi hazırlan bence. En azından herhangi bir bölümden mühendis diploman olsun ondan sonra web masterlık mı yaparsın sistem yöneticiliği mi yoksa "satış mühendisliği" mi o sana kalmış. tabi kendi bölümün de hoşuna gidebilir sanal işler bunlar diyebilirsin de :P