PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Üniversiteler ? ?

xian_Servers
11/09/2007, 21:47
Meraba Arkadaşlar Öss ye Hazırlanan ve Her Türk Genci Gibi Bilgisayar Mühendisliği İstiyorum isim olsun diğe değil yapabilceğim meslek gibi görüorum çünkü şimdiden çoğu şeyi bilioyoru sql server flan flan işte

benim sormak istediğim iyi bir üniversite kazanamassam yurtdışında okumak istiyorum ben ençok bilgisayar öğrencisini yetiştiği ülke olarak bildğiniz bir yer varmı benim bilgim KANADA bilgisayar mühendisleri Cenneti deniyordu yoksa orasımı başka bi yer varmı ülkede okudum dediğim zaman bilgisayar mühendisimisin diğe soru gelebilcek bi yer ? sizin görüşlerinizi bekliorum

hmustak
11/09/2007, 22:09
- Massachusetts Institute of Technology -

xian_Servers
11/09/2007, 22:10
saol araştırıcam hemen

karavanabatu
11/09/2007, 22:21
MIT'e girmek, mezun olmak her babayiğidin harcı değil. Geçen sene bir Türk kızı oraya yapay zeka okumak için gönderiliyordu gazetelerde falan çıktı, bayaa haber yaptılar. Oraya gidebilmen için üniversitede üst düzey bir öğrenci olmakla işe başlamalısın ama unutma bilgisayar mühendisliği eline bir bir problem verip "bunu programla!" demekten daha öte bi yer. Yani matematik gibi, fizik gibi bilim dalları konusunda da çok çalışmak gerekiyor. Tabi forumda bi kaç bilgisayar mühendisi vardı, onlar daha iyi yardımcı olabilirler.

Genel olarak yurt dışında okuma için söylüyorum: Yurt dışına yeterince öğrenci gönderiyoruz ve yeterince dışarıya para akıyor. Hem de gidenlerin geri dönmeyeceğini bile bile bunu yapıyoruz. Tabi dönen var ama çok azı. Zaten onların da büyük çoğunluğu kendi kültürü ve insanından kopmuş oluyor.

hmustak
11/09/2007, 23:07
MIT'e sessiz sedasız gidip, sessiz sedasız mezun olup, gelip türkiyede çalışan tepe yöneticileri de var. Umutsuz bir durum değil oraya gitmek gençler için

apranaxfort
11/09/2007, 23:18
Meraba Arkadaşlar Öss ye Hazırlanan ve Her Türk Genci Gibi Bilgisayar Mühendisliği İstiyorum isim olsun diğe değil yapabilceğim meslek gibi görüorum çünkü şimdiden çoğu şeyi bilioyoru sql server flan flan işte

benim sormak istediğim iyi bir üniversite kazanamassam yurtdışında okumak istiyorum ben ençok bilgisayar öğrencisini yetiştiği ülke olarak bildğiniz bir yer varmı benim bilgim KANADA bilgisayar mühendisleri Cenneti deniyordu yoksa orasımı başka bi yer varmı ülkede okudum dediğim zaman bilgisayar mühendisimisin diğe soru gelebilcek bi yer ? sizin görüşlerinizi bekliorum

Belki tuhaf gelecek ama hindistan'a git derim ben birincisi yazılımın asıl cenneti hindistan eski ingiliz sömürgesi olduğu için üniversitelerinde eğitim genellikle ingilizce masrafların az olur ve jaipur gibi yazılım sektöründe önde olan şehirlerin birisine gidersen her köşe başında bir yazılım firması var bunların birisine girip kendini geliştirebilirsin ve kesinlikle en önemli nokta şu: hindistanı öğrenirsin bu da şu yüzden önemli en ucuz bilişim iş gücü hindistanda kanadada okuyacak kadar maddi durumunuz iyiyse hindisatanda bir yazılım firması kurup türkiyeye outsourcing yapabilirsin okulunu bitirince(veya bitirmeden)

hmustak
11/09/2007, 23:28
teoride mantıklı, ama hayat bu. Ve zamanda çok hızlı geçiyor; bakıveriyorsunuz ki kod yazma döneminiz bitmiş ve IT direktörü oluvermişsiniz, olaya tamamen yönetsel yaklaşıyorsunuz. Birara üniversite yıllarınıza bakıp hatıralarınızı yad etmek istiyorsunuz; bu esnada 2 alternatifiniz var; ya müthiş bir kentte, dünyanın en iyileri arasında IT sektörüne yön verecek altyapıda insanlarla yaptıklarınız aklınıza gelecek; yada etrafta gördüğünüz inekler filler ve fareler... Sivrisinek ve pakistan durumundan bahsetmedim bile...

xian_Servers
12/09/2007, 16:34
MIT e girmek için ne gerekli belir i bir puan flan olduğunu sanmıyorum yoksa var mı ?

civil
15/09/2007, 12:21
MIT evet akıl oyunlarını izledinmi bilmem orda ki john Nash kadar azimli olman lazım ... :)

xian_Servers
16/09/2007, 03:31
izlemedim youtube da baktım ama öle bişey bulamadım izleyebilceğim bi yer varmı ?

civil
16/09/2007, 11:50
A Beautiful Mind olarak aratırsan youtbe da bazı görüntülerine ulaşabilirsin tamamı varmı bilimiyorum ama filmcilerden akıl oyunları olarak Türke sinide bulabilirsin muhtemelen izlemeni tavsiye ederim...

asinanyavuz
16/09/2007, 11:53
MIT ye girmek için basit olarak;
1- Oldukça yüksek SAT skorları
2- Oldukça yüksek TOEFL skorları
3- Oldukça yüksek diploma puanı
4- İyi referanslar
5- İyi bir interview ( opsiyonelmiş fakat katkısı yadsınamazmış vs. vs.)
6- Sosyal bir öğrenci olduğunu kanıtlayan ne varsa
7- Varsa yarışma daha önemlisi olimpiyat derecelerin
8- Deli gibi bıkmadan usanmadan çalışma azmı ve aşkı

özetle seni o binlerce başvuru arasından parlayan bir başvuruya çevirebilecek herşey.

Ardas
16/09/2007, 12:58
MIT evet akıl oyunlarını izledinmi bilmem orda ki john Nash kadar azimli olman lazım ... :)

:D evet katılıyorum da okadar azimli olursa kafayı yer insan :D

civil
16/09/2007, 13:02
:D evet katılıyorum da okadar azimli olursa kafayı yer insan :D
:D:D
Orda Nash Azmini aşıp hırs yapmaya balamıştı :D
Ondan delirdi azim ayrı hırs ayrıdır bence :)

karavanabatu
16/09/2007, 13:34
Bir insanın yurt dışında okumak istemesinde bazı nedenler olmalıdır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

1-) Ülkende okuduğun bölümde alabileceğin her şeyi almışsındır ve yüksek lisans yapmak için yurt dışına gidebilirsiniz.
2-) Ülkende belli konulardaki araştırmalar geliştirmeler yetersizdir ve sen o konuda yurt dışında eğitim almaya gidebilirsiniz.
3-) Ülkenin eğitim sisteminin vasatlığından (Özellikle ÖSS) kaçmak için yurt dışı daha cazip gelebilir.

Şahsi fikrim, eğer neden, 3. nedense bu sizin engellerden, zorluklardan kaçan biri olduğunuzun göstergesidir. Yani kısaca azim eksikliği...

Not: Sözlerimi aslında tek kişiye söylemiyorum. Ülkedeki genel durumdan dolayı bunları söylüyorum.

hmustak
16/09/2007, 14:07
MIT ye girmek için basit olarak;
1- Oldukça yüksek SAT skorları
2- Oldukça yüksek TOEFL skorları
3- Oldukça yüksek diploma puanı
4- İyi referanslar
5- İyi bir interview ( opsiyonelmiş fakat katkısı yadsınamazmış vs. vs.)
6- Sosyal bir öğrenci olduğunu kanıtlayan ne varsa
7- Varsa yarışma daha önemlisi olimpiyat derecelerin
8- Deli gibi bıkmadan usanmadan çalışma azmı ve aşkı

özetle seni o binlerce başvuru arasından parlayan bir başvuruya çevirebilecek herşey.

çok iyi tasvirlemişsin, olay budur...

xian_Servers
16/09/2007, 14:47
öss den kaçmak değilde sadece iyi bir üniversite okumak diğelim biz buna...

asinanyavuz
16/09/2007, 18:24
Bence yurtdışı seçiminin bir nedeni de farklılık olsun olabilir. Ben ÖSS den lise 1-2 de çok yurtdışında okumak istiyordum. Bu illa Amerika Kanada değil. Talinn Teknoloji Enstitusunu dahi düşünmüştüm. Farklı bir kültürü tanıma arzusu da bir insanı yurtdışında okumaya itebilir.

Yalnız Amerika istiyorsan, sanırım son senen, şu anda sene kaybı olmadan amerikaya gitmen zor görünüyor tabii önceden yurtdışı eğitime hazırlıklı değilsen. Ama bence ÖSS çokta zor bir şey değil. ÖSS ye hazırlanırken bende bir çok kez laf söylemişimdir ama bir yerden sonra hayallerin için yaptığın fedakarlıkları görünce kendinle gurur duyarsın. Ama önce bilgisayarı kaldır odanda ise :)

apranaxfort
16/09/2007, 19:56
öss den kaçmak değilde sadece iyi bir üniversite okumak diğelim biz buna...

Türkiye de iyi üniversite yokmu?

var, mesela boğaziçi dünya standartlarında bir üniversite...

asinanyavuz
17/09/2007, 16:30
var, Bilkent, Sabancı, Koç, ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ şiddetle tavsiye edilebilir üniversiteler.

mTuran
17/09/2007, 17:19
@asinanyavuz
öncelik uzun zaman oldu dostum nasılsın :)

Önerdiğin üniversitelerin çoğu özel ama insanlar genelde devlet üniversitesine gitmek için çabalar(maddi durumu müsait olanlarda dahil). Neye dayanarak bu üniversiteleri övdün ? Sabancı'yıda İTÜ'yüde kazanmış birisi ne yapmalı ?

asinanyavuz
17/09/2007, 20:39
iyiyim çok şükür seni sormalı :D

Özel üniversiteler imkan olarak daha iyi. İş bulma konusunda ya da master konusunda üniversiteler öğrencileri için çabalıyorlar. Devlet üniversitelerinin çoğunda bu yok. Devlet üniversiteleri eski oldukları için kazanıyorlar bence. Tabii bu tüm devletler için geçerli değil. ODTÜ'nün eğitiminin sağlam olduğunu düşünüyorum ben mesela :P

İstediğin bölüme bağlı Sabancı ya da İTÜ diyebilirim. Onur Burslu puanın tutuyorsa her şekil Sabancı derim :). Ama başarı burslu gibi gözüküyorsa Sabancı, mezun olduktan sonra iş hayatına atılacaksan ve ingilizce çok derdim değil mezun olunca da öğrenirim dersen İTÜ. Akademik çalışacağım, ingilizce herşeyim oleey dersen Sabancı. Ayrıca son teknoloji ile haşır neşir olayım, okulum imkanlarını bana seferber etsin dersen yine Sabancı. İTÜ'de bunları bulamazsın. (Not: bunları itülü olmayan biri söylüyor. bir itülü farklı düşünebilir çok normal. çünkü ben itüyü bir kaç itülü den ve ziyaretten öte tanımıyorum)
Ya canın nereyi isterse orayı seç sen. Yalnız İTÜ'yü seçeceksen tercih döneminden objektif olacağına inandığın bir İTÜ'lü ve Sabancı'lı ile görüş. Bana tercihlerin açıklanacağı gün İTÜ'lü bir abim hoş şeyler söylememişti o an başlamıştım itü gelmesiin diye dua etmeye :) 15 dakika sonra da sonuçlar açıklandı zaten :)

Neden özel üniversiteler?

Fiziki imkanları daha yüksek
Daha güncel ve yüksek teknoloji
Daha iyi labaratuarlar
Üniversitesine göre değişen daha iyi eğitim olanakları
Üniversitesine göre değişen daha iyi bilgiye erişim olanakları
Mezuniyet sonrası iş bulma ya da akademik hayata devam konusunda destek
(Bu sabancı için özel) Mesleğine sonradan karar verebilme olanağın.

aklıma şimdilik bunlar geldi. Ama ÖSS ye bu yıl gireceksen - ya da sen girdin mi? - mutlaka 3-5 üniversite gez ve bunlardan birisi Sabancı, Bilkent, Koç üçlemesinden biri olsun onun yanında Boğaziçi, ODTÜ'yü de fırsatın olursa mutlaka gör. Sonra kararı pişman olmayacağın şekilde kendin ver.

mTuran
18/09/2007, 01:28
anladım dostum, ÖSS'ye ilk bu sene gireceğim.. İTÜ bilg müh. için zaten lise-1-2-3'de düzenli olarak çalışman gerek üstün zekan yoksa :) daha çok sabancı olacak gibi bakalım, birde aklımda Yıldız Teknik var. Sabancı'yı aşağı yukarı biliyorum, bitek-o'dan dolayı. Bu arada Bahçeşehir hakkında ne düşünüyorsun ?

asinanyavuz
18/09/2007, 01:51
İTÜ Bilgisayar Müh. için üstün zekalı olmana luzum yok. Bu yıl kendini soyutla adam gibi çalış :) Blogunda okudum 215 ile başlamışsın. Düzgün çalışırsan 280-290 arasında bitirirsin. Hatta umarım 290+ bitirirsin. Şanslı da olursan (bu yıl gibi değil mümkünse :() girersin istediğin bölüme inş.

Yıldız Teknik :) Dışarıdan değerlendirmek çok kolay bir Yıldızlıya sormak lazım. Ama eğitimi Türkçe. Teknik üniversite olduğu için teknik eğitimi de ortalamanın üstüdür. Bunun dışında bir bilgim yok açıkçası :)

Bahçeşehir hakkında hiçbirşey bilmiyorum maalesef.

karavanabatu
18/09/2007, 09:09
Ama eğitimi Türkçe.

Bu özelliğinden dolayı 'teknik üniversite' tercih edersem ilk tercihim YTÜ olacaktır.

asinanyavuz
18/09/2007, 13:08
İTÜ'yü de tercih edebilirsin. Sadece %30'u ingilizce.

xian_Servers
18/09/2007, 14:26
bilgisayar mühendisleri sitesinde şu vardı gördüm paylaşmak istedim

IT sektörüne hizmet veren bir danışmanlık firmasının IT firmalarında çalışan yöneticiler ve karar verici konumunda bulunan kişiler arasında yaptığı ankete göre üniversitler arasında bir sıralama yapıldı. Yapılan ankette yöneticilere çalışan personelin çalışkanlığından üretkenliğine, takım içinde çatışma sıklıklarından bireysel yeteneklere, okuldan yeni mezun olanların bilgilerinden çabuk öğrenmeye kadar 48 konuda çalışan bilgisayar mühendislerini üniversitelerine göre değerlendirmeleri söylenmiş. Yöneticilerin yaptığı seçimlere göre üniversitelerin bilgisayar mühendisliği sıralamasında ilk 10 şöyle:

1. İstanbul Teknik Üniversitesi
2. Yıldız Teknik Üniversitesi
3. İstanbul Üniversitesi
4. Marmara Üniversitesi
5. Ege Üniversitesi
6. Boğaziçi Üniversitesi
7. Bilkent Üniversitesi
8. Galatasaray Üniversitesi
9. Hacettepe Üniversitesi
10. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

bu noktayı koydu sanırım :) bana atabi

mTuran
18/09/2007, 17:32
@karavanabatu
Sadece öneri yapmak istiyorum eğer sen gider Türkçe eğitim veren bir üni. de okursan ve ingilizce altyapın olmazsa özelliklede bilgisayar alanında.en kaybedersin. Bende isterdim Türkçe'de İngilizce kadar etkili olsun ama...

@asinanyavuz
dediklerinden sonra biraz daha motive oldum. teşekkür :)

karavanabatu
18/09/2007, 17:39
İTÜ'yü de tercih edebilirsin. Sadece %30'u ingilizce.

Yeterli puan gelirse gözatarız. :)

Bu arada benim Türkçe eğitim veren teknik üniversite seçmemin sebebi yabancı dil sıkıntım değil, insana kendi dilinde verilen eğitimin her zaman daha verimli olduğundandır. İngilizce'yi ek olarak ilerletmem daha uygun olur diye düşünüyorum.

@karavanabatu
Sadece öneri yapmak istiyorum eğer sen gider Türkçe eğitim veren bir üni. de okursan ve ingilizce altyapın olmazsa özelliklede bilgisayar alanında.en kaybedersin. Bende isterdim Türkçe'de İngilizce kadar etkili olsun ama...

Öneri için sağol ama insanın en iyi kendi dilinde düşünebileceğini, İngilizce öğrenmekle, İngilizce eğitimin farklı olduğunu profesörlerimiz yıllardır bas bas bağırıyorlar. Emin ol ana dilinde aldığın eğitim ile düzgün bir İngilizce öğrenimini birleştirirsen o zaman başarılı olursun. Türkçe'nin İngilizce kadar etkili olmasını istiyorsak o zaman biraz daha çaba harcamamız gerekir diye düşünüyorum. Ama bakıyorsun ki daha kendi üniversitelerimiz Türkçe'yi bir kenara bırakıyorlar. Biz kendi dilimize sahip çıkmazsak, Türkçe'nin İngilizce kadar yaygın ve çok kullanılan bir dil olduğunu göremeyiz.

Tekrar önerin için sağol...

astronot
18/09/2007, 22:45
yapabilceğim meslek gibi görüorum çünkü şimdiden çoğu şeyi bilioyoru sql server flan flan işte
Ohoo sen mühendis olmuşsun zaten...

xian_Servers
19/09/2007, 14:29
Ohoo sen mühendis olmuşsun zaten...

ama diplomasız hiç bir şey olmaz 2 sene sonra ms belgeside almayı düşünüyorum ama önce üni...

mTuran
22/09/2007, 11:51
bence sadece diplomalı birşey olmaz. Önemli olan kendini geliştirebilmek. Diploman para, fikirlerin(bilgin, seviyen...) çok para eder.

01ada01
23/09/2007, 05:04
Diploma diploma sen 10 saat şunu biliyom bunu biliyom die anlatırsın adam bi diploma gösterir onu işe alırlar +++ hakettiğin parayı alma konusunda sıkıntı yaşarsın.

asinanyavuz
23/09/2007, 11:35
Ya da yeni bir fikirle gider kendi firmanı kurarsın, servetine servet katarsın...
(Bkz. Microsoft, Dell vs. vs.)

Mr_MOON
24/09/2007, 23:47
Bir itü lü olarak diyebilirmki kaynaklarını adeta öğrencinin sömürmesi için açan bir üniversite. Her sene neredeyse 60 tane yeni bilgisayar alınıyor. Deney setleri desen gene her sene yenileniyor bir de şu varki yapılan bir istatistiğe göre öğrenci başına 6mkare labrauvar alanı düşüyorMUŞ

YTÜ de okuyan arkadaşlarım var bir çok firma (arçelik,siemens,renoult vs) gibi firmalar stajer alımı için itü yü YTÜ den önce tutuyor. Şunu unutmamak gerek staj basit bir olay gibi gözüksede aslında iyi bir yere kapağı attığında ve kendini ispatladığında gelecekteki garanti işin oluyor(makine mühendisliği fakültesinden bir çok arkadaşım staj yaptıkları arçelikte şu an daimi olarak çalışıyor)

Benim söyleyebilceklerim bunlar.
Birde şu varki burslu olarak özel bir üniversiteye gittiğinde sınıf arkadaşların BMW leriyle gelirken sen iett otobüsü ile gidiceksin bununda sende bir psikolojik baskı oluşturmaması gerekir.

Ha unutmadan İTÜ de kafanı gerçekten ütülerler bu su götürmez bir gerçek.
Ödev di projeydi rahat bırakmazlar.

Jules
25/09/2007, 02:25
birkaç senedir yurtta kalmamdan ötürü birçok üniversite hakkında bilgi sahibi oldum ve diyebileceklerim ;

Türkiye'deki üniversiteleri, üni öğrecilerini , akademisyenleri vs. kendini araştirma geliştirmeye veya mezun olunca yeterli donanıma sahip insanlar olarak görmeyin.. Liselerdeki ezberle geç mantığı , liselerden bile fazlasıyla üniversitelerde mevcut. Herşey insanın kendini geliştirebilmesinde , yoksa üni mezunu işsiz tanımı bana kötü birşey gibi gelmiyor.. Çooook okula bile gitmeyip final dönemi sabahlayip 4sene okuyan arkadaşlar var .. finalleri veremediyse bütlerde yada yaz okulunda rahatlıkla verebiliyorlar devamsızlık sorununu atlatabilirse.. oda olmazsa okul bir iki sene uzatılarak gene mezun olunabiliyor :) dolayısıyla üniversite mezunu değilde ormanda kurtlarin büyüttüğü bir çocukla eşdeğer derecede bölümünüzle alakanız oluyor eğer sizde bir çaba yoksa.

yurt dışında durum nasıl.. eğer yeterli değilse okuldan mezun etmezler mi bilemiyorum. ama türkiye'de malesef durum vahim. Onun için üniversiteye girmek yada üniversite bitirmek sadece üstünüze basılan bir etiket. içiniz boş olduktan sonra 10tane üniversite bitirsenizde boş.

asinanyavuz
28/09/2007, 15:00
şunu çok açık yüreklilikle söyleyebilirim ezberci sistem ve internet ödevleri sabancıda kabul edilmiyor. daha ilk hafta bitti plagiarism (intihal) diye nerreeyse her öğretim görevlisi, asistan uyarmıştır. Akademik Dürüstlük Belgesi adı verilen bir belgemiz var. Çok ciddiye alınıyor intihal vakaları. Dolayısıyla öğrencilere ödev yaparken çok dikkatli olmaları söyleniyor. Genelde intihal tespit edilirse 0 almanın yanı sıra disiplin kuruluna gönderiliyor öğrenci. Ceza 1 dönem uzaklaştırma gibi bişi. Yani üreten bir üniversite istiyorsanız ve sizde üretmek istiyorsanız sabancıya buyrun :) Özel üniversite baskısı konusuna gelince de çok etkisi yok üniversitede. üniversitenin %72 si yurtlarda kalıyor. kendi gelenler de ortalama arabalar yoğunlukta :) Derse katılımlar amfilerde dahi mecburi ( piyango vururda anket yapmazsa yırtarsınız gerçi ). Sorgulamayan öğrenci pek geçemiyor SPS gibi derslerde özellikle. Dolayısıyla bir çok kavramı eleştirel olarak ele almanız gerekiyor. Bir ikincisi itülü arkadaşın dediği gibi sabancı da da ödev ve okumalar oldukça yoğundur. Neredeyse her dersin seçkisi var okuma ödevleri için. Fizik filan dahil.

Her neyse geleni bekleriz.

xian_Servers
28/09/2007, 15:26
mühendislikte okutulan başlıca dersleri sölermisiniz ?

asinanyavuz
28/09/2007, 15:31
sabancı mı normal bir üniversite için mi? :P

asinanyavuz
28/09/2007, 16:43
Cevap gecikince bir sabancılı olarak bizim okulunkini vereyim : Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği Lisans Programı (http://suis.sabanciuniv.edu/HbbmInst/SU_DEGREE.p_degree_detail?P_TERM=999999&P_PROGRAM=BSCS&P_SUBMIT=&P_LANG=TR&P_LEVEL=UG)

xian_Servers
28/09/2007, 18:06
normal üniversite için desem :D

asinanyavuz
29/09/2007, 18:55
İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı (http://www.ce.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=3007)