Tam Sürümünü Görmek İçin : Yeni başladım ama
Ben javaya yeni başladım. Java.sun dan indirdiğim j2sdk1.4.2 bir compiler mıdır.Öyle ise nasıl çalışıyor.Bundan başka ulaşabilecegim ücretsiz compiler var mı? hello world 'ü görmek nasip olmadı kaç gündür.Yardım ederseniz sevinirim.
Algorismus
01/08/2003, 01:08
evet o ayni zamanda compiler dir.
bin klasörü içinde "javac dosyaadi.java" ıle compile edersin.
java dosyaadi ile de calistirirsin. visual studio benzeri programlar var. bunlardan bazilari eclipse ve codewarrior.
Ben daha sonra beans diye bir compiler indirdim.Onunla çalışıyorum şu anda.Şimdilik bir problem yok.İlgin için teşekkürler.
Sanırım aynı durumdayız :) Ama yapman gerekenlerı su sekılde ozetlıyebılırım..
1. http://java.sun.com adresınden, j2sdk-1_4_1_04-windows-i586.exe (http://java.sun.com/webapps/download/Redirect/61364044/58474793772828070535056072460860693332280719720228 13600060132859339008063305596058473206-3865/j2sdk-1_4_1_04-windows-i586.exe) dosyasını ındır..
2. Ardından ındırdıgın setup dosyasını calıstırarak Java derleyıcısını kur.. (Kı sanırım zaten kurmussun)
3. http://www.jcreator.net adresınden, jcpro250.zip (http://www.jcreator.net/download/jcpro250.zip) dosyasını ındır.. Bu baslangıc ıcın bana tavsıye edılen java edıtoru (Daha dogrusu IDEsı).. Bende sana tavsıye ederım.. (Bu arada bunun 30 gunluk deneme surumu oldugunu belırtıyım)
4. Bu edıtorude kurduktan sonra yapman gereken jcreator'u acıp, File->New menusunden Java Files ıle yenı bır java dosyası yaratmak.. (Sag tarafa dosya adını yazmayı unutma)..
5. Artık ılk Java kodumuzu yazabılırız..
/*
Bu benim ılk java uygulamam
*/
class Example{
public static void main(String args[]){
System.out.println("Merhaba Dunya!!!");
}
}
Hepsı bu.. Sımdı sırasıyla Build->Complie File, Build->Excute File ıle sonucu ekranda gorebılırız.. Umarım bu sefer basarırsın :)
Ben daha sonra beans diye bir compiler indirdim.Onunla çalışıyorum şu anda.Şimdilik bir problem yok.İlgin için teşekkürler.
Upss.. Yenı farkettım..
İlgin icin sagol.Sorun yasarsam senin önerdiğin yolu kullanırım.
adolf_hitler
16/08/2003, 19:50
NetBeansPlatform-release351 ben bunu indirdim ama napacagımı bilmiyorum. Bide bana yardımcı olursunuzmu?
Sorun nekı? Yanı ındırdıgın dosya ıcınde yer alan (eger daha onceden Java' yı yuklemıs ısen) setup yada benzerı bı dosyayı calıstırarak kurabılmen lazım programı?.. Kı zannedersem kurulum cok az adımla gerceklesıyor..
adolf_hitler
18/08/2003, 14:40
kurulum dosyası yokki. Daha once javayımı indirmem gerekiyor?
bin
lib
modules
system
gibi klasorler var. java.exe diyede bi program yok
Tabı daha once javayı ındırmıs ve yuklemıs olman gerekıyor.. Kı bunun anlamı C surucunde "C:\j2sdk1.4.1_04" benzerı bı klasorun var olması gerektıgı.. Bu klasor altındakı "C:\j2sdk1.4.1_04\bin" klasorununde ıse ıkı onemlı exe var.. javac.exe ve java.exe.. Bunlardan ılkı (yanılmıyorsma) yazdıgın dosyaları derlemeye, ıkıncısı ıse calıstırmaya yarıyor.. Yanı ornegın ıcerıgı su olan..
/*
Bu benim ılk java uygulamam
*/
class Example{
public static void main(String args[]){
System.out.println("Merhaba Dunya!!!");
}
}
ve merhaba.java adıyla C:\Belgelerim altına kaydettıgın bır dosyayı calıstırmak ıcın komut satırına gecıp (C:\j2sdk1.4.1_04\bin dızınınde oldugunu varsayarak) su ıkı komutu vermelısın..
javac C:\Belgelerim\merhaba.java
java C:\Belgelerim\merhaba
Bu sayade once dosyayı derlemıs, ardından calıstırmıs olucaksın.. Hepsı bu.. Bunun ıcın (yanı java derleyıcısı ıcın) j2sdk-1_4_1_04-windows-i586.exe (http://java.sun.com/webapps/download/Redirect/61364044/%2058474793772828070535056072460860693332280719720 228<br%20/>13600060132859339008063305596058473206-3865/j2sdk-1_4_1_04-windows-i586.exe) dosyasını ındırıp kurabılırsın.. Ardından yukardakı adımları denersın.. Sorun cıkmaz umarım..
bean nedir applet nedir ?
bean nedir applet nedir ?
Bean, uygulamalar icinde kullanilmak icin onceden hazirlanan bilesenler oluyor. Windows dunyasindaki ActiveX bilesenleri gibi... Cogunlukla uygulamaya ozel degil, bircok uygulama tarafindan kullanilabilecek sekilde genel kullanim yaziliyor.
Applet, application (uygulama) kelimesinden geliyor. Istemci tarafinda calisacak (genelde tarayici tarafindan tasinacak olan) uygulamalar icin kullaniliyor.
Benzer sekilde, server uzerinde calisacak (ve Tomcat, Jetty gibi sunucular tarafindan tasinacak) uygulamalara da servlett deniyor.
Bu ayni uygulama, hic kisit olmadan masaustunde calisabilecegi gibi, tarayici da da calisir anlamina gelmiyor degil mi?
Bildiğim kadarıyla masa üstünde çalışması için bilgisayarda JRE yüklü olması gerekli. Çalıştırılacak olan dosyanın uzantısı da .jar oluyor.
Bildiklerim yanlışsa yandık! :D
hmm, her javaya baliklama dalan buraya mi yaziyor,
sanirim bende hayatimin hatasini yaptim :D
dertsiz basimiza dert aldik kanaatindeyim,
neyse, ilk acemi sorumu soriim, rh 9.0 da default olaraktan applet leri calistiracak browser var mi ? varsa niye hankisi, benim appletim nicin calismiyo...
gcj ile sun sdk arasinda fark oluyo mu bileniniz var mi ? hangisini kullanmak lazim...
jbuilder benzeri bi arayuz seysi var mi bildiiniz, rh veya slackware de duzgun calisan...
- acemilik ne zevkli seymis yahu... super... :-))) -
rh 9 da default olarak aplet calistiracak tarayici yok.
slackware 9 uzerinde jbuilder kullaniyorum mutlu mesut yasiyoruz...
http://gcc.gnu.org/java/
http://gcc.gnu.org/java/faq.html#1_0
gcj sadece compiler (derleyici) ama bununla birlikte libgcj kutuphanesi de gelistiriliyor. ıkisinin de hedefi ayni... biri GPL, digeri Sun'in hakimiyetinde... Sanirim gcj ve libgcj yeterince olgun degil.
jbuilder ? borland ?
o zaman bi kere yaz heryerde calismasin konusuna geliyoruz yine.
rh 9 - default calistirmiyo,
slackware - default calistirmiyo,
win xp - default calistirmiyo,
umarim solaris default calistiriyodur,acaba hata mi ettim javaya girisirken..., :aglama:
evet, borland jbuilder
ve hatta www.borland.com/jbuilder
---
java sadece apletlerden ibaret degil ki?
Hem default calismiyor dediysek, hic calismiyor demedik ki?
Topu topu 5 dakikani alir, tarayicina ilgili plug-in'i yuklemek...
Not: Solaris'de de default calismiyo apletler..
illa ben osumu kurayim, aplet'de hemen calissin istiyorsan win98se onerebilirim...
o zaman da applet calisir ama isletim sistemi calismaz :) sun solaris ? onda calismiyosa vay bu dunyanin haline
Benim de java öğrenmem gerekiyor. Ve bilgim sıfır deyip söze başlıyorum:
java.sun.com`dan J2SE 1.4.2 SDK, yı indirdim. Bunun yanısıra bir de NetBeans IDE 3.5.1 yüklendi. Bir yerlerde beanslerin yeni kullanıcılara bir şey kazandırmadığı, öncelikli olarak dilin yapısının öğrenilmesi gerektiği yazıyordu.
Şimdi benim ne yapmam gerekirir?
Bir şeyleri eksik mi yükledim, yoksa yanlış yerden mi işe başladım?
Öncelikli olarak yapmam gereken şeyler nelerdir?
deleted_user
24/09/2003, 16:31
Evet doğru söylemişler öncelikli dilin yapısını öğrenmen gerekir.Ben önce appletlerden başlamıştım.Daha sonra application ve swing vs ile devam ettim.sen de öyle yap appletler kolaydır.Appletlerde yapabileceğin basit şeyleri yap önce tatmin ol güven kazan.Kitaplardaki örnekleri yapmaya çalış veya kendin bişeyler yapmak istiyorsan onu yap.Kendine bir hedef koy.
mesela sana bir hedef koyayım; 2. derece denklemin köklerini bulup applette gösteren bir cod'cuk yazmak...Ben de ilk hedef olarak daha başka birşey koymuştum ama onu sana tavsiye etmeyeyim, hevesin kırılmasın.(Tetris'in java versiyonunu yazmak...Bayağı deli bir fikirve hedefti ve 9 ayımı aldı ama ensonunda başardım.Bu arada bayağı birşey öğrenmiş oldum.)
Hedef koymadan ilerlemeye çalışmak eğlenceli gelmiyor.Tescil edip onayladım...:)
:)
Benim daha küçük hedeflerle başlamam gerek. Çünkü çok yeniyim. Dediğin gibi II. dereceden denklemler olabilir. Hem de kendi branşımla ilgili bir konu.
Kendi yapmak istediğim şeyler var ama daha yolun başındayım. Onları gerçekleştirmek için, çok çalışmam lazım.
Evet apppletler konusunda haklı olabilirsin. Tavsiyen için teşekkür...
Hiçbir şeyi hızlı geçmek istemiyorum. Tam olarak anlayıp ve gerçekten öğrendim demek istiyorum. Ama bir yol göstericinin olması lazım. En azından başlangıç noktamın doğru yer olduğunu onaylayacak biri mesela, yani doğru şekilde ilerlediğimi bilmeliyim.
deleted_user
24/09/2003, 18:08
Sana ve forumda java'da problemi olan herkese yardımcı olmaya hazırım.Bana yazmak isteyenler için mailim;rasit1979@yahoo.com,web url:http://www.godoro.com
Hımm, godoro.com senin demek...
Daha bugün girmiştim oraya. Hatta pencere hala açık. :)
Java sözlüğü bölümü güzel bir şey aslında. Ama açıklamalar biraz karmaşık kalmış. Mesela "layout manager" sözcüğünün anlamını öğrenmem için "container"a bakmak gerekiyordu. "Container"ın anlamını öğrenmek için de "component" sözcüğüne bakmam gerekti. Benim için biraz zor oldu ama... :)
Her şeye rağmen bu sözlük bölümü güzel.
Tabi suçu sana atmamak lazım.Terimleri Türkçe karşılıklarının üretilmemesi işleri biraz zorlaştırıyor. Üretilse de genelde özgün halleri kullanılıyor...
deleted_user
24/09/2003, 18:52
waoow şimdi mutlu ettin beni, godoro'ya giriyordun demek?Arkadaşlar da var sadece ben hazırlamıyorum.Sözlük kısmı başkasına aitti valla ben masumum:)
Ben de yeni yeni php öğrenmeye çalışıyorum.Ceviz net bu konuda çok zengin ve bayağı da yardımcı oldu,saolsunlar...
Dediğim gibi yardımcı olurum.Ben de bu arada zaman bulup php ve asp ögrenmeliyim.Başarılar:)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.